Przetestujcie ten węzeł https://www.fors.com...-fluorocarbonem
Podoba mnie się. Przetestuję.
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 22 luty 2023 - 20:47
Napisano 22 luty 2023 - 21:12
Podoba mnie się. Przetestuję.
Liczę na fachową opinię od znawcy plecionek
Napisano 23 luty 2023 - 10:08
Fajny, stosunkowo prosty. Coś podobnego stosowałem kiedyś do przyponów strzałowych, ale to inne grubości były...
Napisano 21 kwiecień 2023 - 16:21
Napisano 04 maj 2023 - 09:48
Użytkownik Zybi81 edytował ten post 04 maj 2023 - 10:01
Napisano 04 maj 2023 - 12:04
Czy ktoś używa plecionki jak ze zdjęcia? Ja używam 4x 0,8
Mam z nią dosyć uciążliwy problem. Podczas łowienia stosuję przypon z fluorocabonu lub żyłki i wytrzymałość na węźle dla mnie to tragedia. Stosowałem już chyba wszystkie węzły jakie w sieci znalazlem, różnego rodzaju grubości żyłki i fluorocabony. Wszystko na nic.
Mam wrażenie że plecionka jest ściana przez żyłkę/fluo w momencie zaciskania węzła, bez znaczenia czy na mokro czy sucho.
Sama plecionka jest ok, mam prawie całą szpulę na kołowrotku i chciałbym to wykorzystać.
Może ktoś miał podobny problem i znalazł na tą plecionkę sposób.
Żadne łączniki nie wchodzą w gre.
IMG_20230504_103807.png
Miałem ten sam problem, ale na cieńszych plecionkach i żyłkach. No i najlepiej wypada moim zdaniem surgeon's knot z 4 przełożeniami.
https://www.101knots...geons-knot.html
Tylko BARDZO, ale to BARDZO niefajnie się go wiąże jeśli chcesz użyć długiego przyponu. A nawet przy krótkim jest to dość upierdliwe. Ale jeśli nieczęsto musisz wiązać nowy przypon - to jest to bardzo mocny węzeł.
Alberto i Albright są OK, ale czasem ten węzeł wychodzi mi wyraźnie mniej wytrzymały i cholera wie czemu, zaciska się ładnie, a potem gunwo.
Miałem niezłe doświadczenia z węzłem Yucatan, wiązałem go w wersji słabszej, czyli nie na uwiązanej pętli, tylko na plecionce złożonej na 2 i było dość OK, w sensie stabilnie, co nie znaczy, że był jakiś cholera wie jak mocny, niestety.
Użytkownik Andżej edytował ten post 04 maj 2023 - 12:07
Napisano 04 maj 2023 - 21:32
Ja od dłuższego czasu stosuję poniższy węzeł:
Wypróbuj ten https://www.fors.com...-fluorocarbonem
Na cienkie fluoro + plecionka 0,5 PE jest super. Jeśli urywam to agrafki i niestety przynętę, na świeżo wiązanym często ratuję przynęty.
Miałem ten sam problem, ale na cieńszych plecionkach i żyłkach. No i najlepiej wypada moim zdaniem surgeon's knot z 4 przełożeniami.
https://www.101knots...geons-knot.htmlTylko BARDZO, ale to BARDZO niefajnie się go wiąże jeśli chcesz użyć długiego przyponu. A nawet przy krótkim jest to dość upierdliwe. Ale jeśli nieczęsto musisz wiązać nowy przypon - to jest to bardzo mocny węzeł.
Alberto i Albright są OK, ale czasem ten węzeł wychodzi mi wyraźnie mniej wytrzymały i cholera wie czemu, zaciska się ładnie, a potem gunwo.
Miałem niezłe doświadczenia z węzłem Yucatan, wiązałem go w wersji słabszej, czyli nie na uwiązanej pętli, tylko na plecionce złożonej na 2 i było dość OK, w sensie stabilnie, co nie znaczy, że był jakiś cholera wie jak mocny, niestety.
Użytkownik wiwaldi1970 edytował ten post 04 maj 2023 - 21:33
Napisano 05 maj 2023 - 06:40
Ja od dłuższego czasu stosuję poniższy węzeł:
Na cienkie fluoro + plecionka 0,5 PE jest super. Jeśli urywam to agrafki i niestety przynętę, na świeżo wiązanym często ratuję przynęty.
Napisano 05 maj 2023 - 06:51
Napisano 05 maj 2023 - 10:18
Napisano 12 czerwiec 2023 - 09:17
Masz może porównanie do innych węzłów jeśli chodzi o łatwość przechodzenia przez przelotki? Nigdy wcześniej nie miałem takiej potrzeby a od tego roku próbuje sił z FC 0,22mm bezpośrednio wiązanym do PE x8 0,8. Testowałem Twój węzeł, Albright i FG. Wychodzi mi na to, że najmniej oporów stawia FG, niemniej jestem w fazie początkującego więc jest szansa, że potrzebuje wprawy a Twój węzeł jest dla mnie najprostszy w wiązaniu.
Napisano 12 czerwiec 2023 - 14:09
A ja mam odwrotnie FG zawiąże szybciej niż węzeł PiterS, a to dlatego że męcze się strasznie już na starcie. Mam problem z przełożeniem plecionki przez oczka tej powstałej ósemki. Macie na to jakiś patent. Może za mocno ściskam tą ósemkę ale jak słabo ją zacisnę to nie wychodzą mi z kolei oploty po niej. Wkurzam się i kombinuje. Nie mogę trafić w małe oczka, lekko rozstrzępione włókna plecionki blokują mi wejście w oko ósemki.
Co do FG mam patent taki. Wędkę rzucam w krzaki, wyciągam trochę linki. W krzaki bo linka musi być koniecznie napięta. Owijam koniec linki [plecionki] o palca serdecznego prawej dłoni. Na serdecznym mi wygodniej niż małym. I zaczynam owijanie jak w filmach na yt. itp. itd. Dla mnie ważne by zaraz na początku, po 2, może 3 owinięciu zmienić lekko kąt trzymana, by nawijany warkocz robił się idealnie opleciony, bez bruzd, błędów, itp. i wszycho. Węzeł jest płaski, nawet bardziej od żyłki/fluo bo dodatkowo się w niego wżyna. Co jeszcze zuważyłem, że jest tak mocny że jedno wiązanie mam na 3-4 zerwania, bo najczęściej rwę na krętliku wiec tylko jego od nowa wiążę.
Napisano 12 czerwiec 2023 - 17:21
Napisano 12 czerwiec 2023 - 17:22
Napisano 13 czerwiec 2023 - 14:40
A ja mam odwrotnie FG zawiąże szybciej niż węzeł PiterS, a to dlatego że męcze się strasznie już na starcie. Mam problem z przełożeniem plecionki przez oczka tej powstałej ósemki. Macie na to jakiś patent. Może za mocno ściskam tą ósemkę ale jak słabo ją zacisnę to nie wychodzą mi z kolei oploty po niej. Wkurzam się i kombinuje. Nie mogę trafić w małe oczka, lekko rozstrzępione włókna plecionki blokują mi wejście w oko ósemki.
Co do FG mam patent taki. Wędkę rzucam w krzaki, wyciągam trochę linki. W krzaki bo linka musi być koniecznie napięta. Owijam koniec linki [plecionki] o palca serdecznego prawej dłoni. Na serdecznym mi wygodniej niż małym. I zaczynam owijanie jak w filmach na yt. itp. itd. Dla mnie ważne by zaraz na początku, po 2, może 3 owinięciu zmienić lekko kąt trzymana, by nawijany warkocz robił się idealnie opleciony, bez bruzd, błędów, itp. i wszycho. Węzeł jest płaski, nawet bardziej od żyłki/fluo bo dodatkowo się w niego wżyna. Co jeszcze zuważyłem, że jest tak mocny że jedno wiązanie mam na 3-4 zerwania, bo najczęściej rwę na krętliku wiec tylko jego od nowa wiążę.
Tutaj jest fajny patent, przy którym nie trzeba rzucać wędki w krzaki Ja zostaję póki co przy FG. Fajnie przelatuje przez przelotki i jest bardzo mocny.
Napisano 04 lipiec 2023 - 15:18
Pod xul plecionka 0.04mm. Mam biała i jaskrawo-zieloną, czy wiążąc bezpośrednio do agrafki pod małe przynęty kolor będzie miał znaczenie ? Czy co lepsze dla oka + fluo 0,15-0,20mm. chce pod małe gumeczki i tanty do wędki 4g
Napisano 05 październik 2023 - 18:56
FG power 🦾🦿😉
https://youtu.be/KmE...1ZE7q5yElObcCcM
Napisano 06 październik 2023 - 09:08
Rozumiem, że ta plecionka to żadne 0,04mm (bo takiej nie ma), tylko 0.4 PE czyli 0,108mm - to dobra linka do UL, do XUL już dość grubo.Pod xul plecionka 0.04mm. Mam biała i jaskrawo-zieloną, czy wiążąc bezpośrednio do agrafki pod małe przynęty kolor będzie miał znaczenie ? Czy co lepsze dla oka + fluo 0,15-0,20mm. chce pod małe gumeczki i tanty do wędki 4g
Użytkownik Andżej edytował ten post 06 październik 2023 - 09:10
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych