#41 OFFLINE
Napisano 20 lipiec 2007 - 18:08
Niekoniecznie lekka wędka równa się paprochówce . Wiadomo jaką kulawą opinię i niesławę mają małe twistery . Znane są powszechnie tego przyczyny . Niby sport ..
Lekkim , giętkim kijem świetnie podasz również sporą gabarytowo przynętę . Minimalnie albo wcale nieobciążoną . I nie musi to być kopyto bez ołowianego łba . Może to być 4 berkley'owski robal czy raczek , może być 3 manns'owski ripper czy twister . Już nie jesteś uwiązany dna , toń stoi otworem i czeka ..
I timing zupełnie inny ..
I jakie spektrum szybkości przynęty się otwiera , od zera do pierwszej kosmicznej .
Wypisz , wymaluj softbait w stylu jerking ..
Po co z oślim uporem szukać wiosną i latem perca przy dnie , jeśli tam nie poluje .
Można na napiętej plecionce , można na lużnej żyłce .
Generalnie w kraju rządzi power zasada ; w łeb ch...wi ..
- robert2844 lubi to
#42 OFFLINE
Napisano 20 lipiec 2007 - 20:20
First: używam zawsze, tylko i się to już nie zmieni multiplikatora więc jakieś, choćby minimalne, obciążenie mój wabik musi mieć. Dalej: zazwyczaj okonie łowię w jednym jeziorze, gdzie jeszcze są i jesli faktycznie stoją w toni to wg. moich doświadczeń doskonale spisuje sie comecik w trzecim wymiarze ktorego rewelacyjnie można poprowadzić w toni niemalże kazdym lekkim czy średnim kijem. Czestym przyłowem sa średniawe esoksy, dlatego jestem przeciwnikiem łowienia okonii na bardzo lekkie kije t.j poniżej 8 lbs. Ponadto te największe jakie jeszcze jestem w stanie namierzyć (circa about 40-43 cm) nawet latemn stoją przy dnie na sporych glebokościach i pewny szybki hol takiego typa tez wymaga mocniejszego kija.
Na paproszki mikro gumki, badziewiarki, pętle łowi się cześciej, ale zawsze sa to gora średniaki. Jeszcze nie widziałem sporego okonia z 3cm twisterkiem w pysku, ale widzialem takiego na tylniej kotwiczce slidera 10S.
pozd JW
bassy, mój tajny arsenal składa się w 90% z 5-7 cm twisterow i kopyt w całej gamie kolorów a to wszystko lata na główkach od 6 do 10g. reszte arsemału to jakieś woblerki najczęściej tonące typu butcher 5, hornet 6, mepss 3 aglia i comet w różnych kolorach. Jak widzisz żadnych cudów
#43 OFFLINE
Napisano 20 lipiec 2007 - 20:23
Jeszcze nie widziałem sporego okonia z 3cm twisterkiem w pysku,
Jurek, czy krajowe 37,5cm to jeszcze średniak czy już spory? Bo jak już spory to ja widziałem Z moich doświadczen wynika że późną jesienią okonie lubią małe przynęty - mi się tak sprawdza przynajmniej chociaż największego jak do tej pory okonia złowiłem rzeczywiscie na kopyto 3 lub 4 na główce 20gram.
#44 OFFLINE
Napisano 20 lipiec 2007 - 20:36
Friko - tak dla kontrastu - we wtorek widziałem okonka 12 cm złowionego na 7 cm spitin rovera......
#45 OFFLINE
Napisano 20 lipiec 2007 - 21:02
Wątek trochę off-topic się zrobił ,miało być o kiju do nastu gram na łódkę
pozdrawiam Łukasz
#46 OFFLINE
Napisano 20 lipiec 2007 - 23:55
lubią miejsze wabiki Lub raczej ekstremalnie wolne prowdzenie . Wychodzę z założenia ,że czym zimniejsza woda tym wabik powinien poruszać się wolniej , a małym czy nie obciążonym jigiem można to zrobić łatwiej.
Jeżeli chodzi o moje skromne doswiadczenia podpisalbym sie pod tym obiema rekami - chociaz Pomorze nie wchodzilo w skład Kongresówki
#47 OFFLINE
Napisano 21 lipiec 2007 - 00:44
pozd JW
- rybcok11 lubi to
#48 OFFLINE
Napisano 08 wrzesień 2007 - 10:49
Skleciłem sobie ten kij jakiś czas temu , ale nie miałem kiedy nim zabłysnąć . Tak więc aby nieco pogonić nudę wiejącą z tego kącika , błyskam ..
http://img466.images...14160229zc6.jpg
http://img521.images...72494446qt8.jpg
http://img184.images...41520284xb7.jpg
http://img521.images...50532911wb7.jpg
Rękojeść standardowa , tyle że skrócona o 2 w stosunku do prawideł . Bo jestem małe yeti . Wkładka troszkę burzy monotonię korków ..
Nad handle'm niewielki stroik z nici .
Pełna improwizacja , tudzież remanent końcówek Gudebrodów .
Ratowałem całość udziałem oryginalnych , tureckich nici , używanych przy produkcji latających dywanów . Niewiele pomogło..
Na blanku osiadło dziewięć Alconite'ów w rytualnym szyku n.c.
Plus top .
Mój pierwszy hot shot ..
Na okoniasie i pstrągi strzał w dziesiątkę . Wypróbowałem kilka razy .Celny i szybki ..
Nieco mnie tyranizuje .
- Bolesław lubi to
#49 OFFLINE
Napisano 08 wrzesień 2007 - 14:49
Gratuluję i pozdrawiam Łukasz
#50 OFFLINE
Napisano 09 wrzesień 2007 - 16:55
Chevron na fotografiach wyszedł gorzej niż w rzeczywistości .
Notorycznie jestem na zrywce od marketu .
Hand made rules !
#51 OFFLINE
Napisano 10 wrzesień 2007 - 09:50
Hand made rules !
#52 OFFLINE
Napisano 10 wrzesień 2007 - 18:40
#53 OFFLINE
Napisano 10 wrzesień 2007 - 20:34
Cierpliwość marnuję na rękojeści. Mój ulubiony kijek okoniowy + większy przyłów SJV662.
Pozdrawiam Łukasz
Załączone pliki
#54 OFFLINE
Napisano 10 wrzesień 2007 - 20:48
Pozdrawiam Łukasz
Załączone pliki
#55 OFFLINE
Napisano 10 wrzesień 2007 - 20:54
Słuchasz muzyki , pijesz herbatę , nici się plotą ..
Cóż to za wyczyn ?
#56 OFFLINE
Napisano 10 wrzesień 2007 - 21:22
Jak łatwo zauważyć , najbardziej zdobi wyobrażnia ..
#57 OFFLINE
Napisano 11 wrzesień 2007 - 08:15
Pozdrawiam serdecznie
Remek
#58 OFFLINE
Napisano 11 wrzesień 2007 - 08:28
Może nawet kiedyś Ci taką pokażę.
pozdrawiam
#59 OFFLINE
Napisano 11 wrzesień 2007 - 08:49
#60 OFFLINE
Napisano 11 wrzesień 2007 - 09:00
Już gdzieś czytałem ten zwrot jedynie słuszna. To powoli staje się modne określenie widzę. Natomiast całkowicie się z Tobą zgadzam, że każdy kij robiony jako ulubiony powinien mieć jakiś wyróżnik, cechę czy też bajer. Oczywiście jeden lubi to inny co innego. I tak powinno być. Mnie n.p. podobają się kije tonkinowe jednak są bardzo drogie i na dziś nie stać na kolekcję. Mam na razie jeden. Ale sprawa jest otwarta.
pozdrawiam serdecznie
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: okoń, blank
Hand made →
Lurebuilding (wątki autorskie) →
HM MatrycNapisany przez Matryc , 05 wrz 2023 jaż, kleń, pstrąg, hand made i 1 więcej |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
Sprzęt wędkarski →
Spinning →
Budżetowe lekkie łowienie - okonie, białoryb i wrocławski niewymiarowy szczupak ;)Napisany przez Andżej , 03 sty 2022 spinning, xul, okoń, wędka i 1 więcej |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
MJ Rod BlanksNapisany przez bartosz311287 , 26 paź 2021 blank, mjrodblanks |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank do morskiej wędki typu stickbait - prośba o pomocNapisany przez Such a Jerk... , 31 paź 2020 blank, pomoc, morski blank |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych