Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Blank na okonia

okoń blank

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
878 odpowiedzi w tym temacie

#761 OFFLINE   woblerwz

woblerwz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1597 postów
  • LokalizacjaBrzeg
  • Imię:Wojtek

Napisano 03 styczeń 2020 - 17:22

Faworyta masz chyba optymalnego, może być jeszcze XPSJ762L - z racji długości nieco mniej kosowato i troszkę cięższy. Łagodniejszy, ale także szybki XJB682L. Lepiej obsłuży te małe wobki.

• nyny lubi to

#762 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 03 styczeń 2020 - 19:23

No Panowie znowu po poradę :)

Szukam czegoś do tylko i wyłącznie pasiaków.

Warunki koniecznie: Spin pod korbę, mega lekki blank bo ma być ultralekka wędka, wyrzut 1-7gr lub 2-10gr, moc okolice 6lb, długość Powyżej 200cm do max 230cm, cięty , szybki, słowem ostra kosa do dziabania okoni. Budżet na blank to poniżej 800pln. Obsługiwane przynęty: od małych obrotówek, po woblerki do 3cm i gumy - tak wiem ciężko pogodzić ale może jednak i na ile to możliwe uniwersał potrzebny, więc raczej wkejki odpadają, tak mi się bynajmniej wydaje.

Moim faworytem póki co jest Qualia XPSJ682L, teraz czekam na propozycję od Was.

No i dobrze wybrałeś :) .

Ja wybrałem to o czym TY myślisz :) .

• nyny lubi to

#763 OFFLINE   MarcinZ

MarcinZ

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 849 postów
  • LokalizacjaGóra Puławska/LPU
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Zawadzki

Napisano 03 styczeń 2020 - 19:46

Warunki koniecznie: Spin pod korbę, mega lekki blank bo ma być ultralekka wędka, wyrzut 1-7gr lub 2-10gr, moc okolice 6lb, długość Powyżej 200cm do max 230cm, cięty , szybki, słowem ostra kosa do dziabania okoni. Budżet na blank to poniżej 800pln. Obsługiwane przynęty: od małych obrotówek, po woblerki do 3cm i gumy - tak wiem ciężko pogodzić ale może jednak i na ile to możliwe uniwersał potrzebny, więc raczej wkejki odpadają, tak mi się bynajmniej wydaje.
Moim faworytem póki co jest Qualia XPSJ682L, teraz czekam na propozycję od Was.

Mialem właśnie polecić Qualie...
Sam dla siebie myślę o 2 bankach Qualii UL i L..

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik MarcinZ edytował ten post 03 styczeń 2020 - 19:47

• nyny lubi to

#764 OFFLINE   nyny

nyny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1395 postów
  • LokalizacjaKraina Wiecznych Łowów
  • Imię:Przemek

Napisano 03 styczeń 2020 - 19:52

Mialem właśnie polecić Qualie...
Sam dla siebie myślę o 2 bankach Qualii UL i L..

Qualii mam już "kilka" i polubiłem się z tymi blankami. Na początku jakoś sceptycznie do nich podchodziłem przyznam szczerze, tylko ze względu na cenę. Bałem się, że za te pieniądze to nie będzie to.

Dałem się namówić i nie żałuję nawet dziękuję kilku osobą za ten kierunek :)

Dlatego tak przejrzałem co teraz jest oferowane i póki co sam nie znalazłem nic podobnego do tego XPSJ682L.

Ale jako, że lubię drążyć i szukać to może jakaś alternatywa się pojawi, tak by sumienie mieć czyste  :)

Użytkownik nyny edytował ten post 03 styczeń 2020 - 19:54

#765 OFFLINE   gulf

gulf

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2700 postów
  • LokalizacjaRoztocze
  • Imię:Mateusz

Napisano 03 styczeń 2020 - 19:56

StC 5S70LF-G

Użytkownik 'mat edytował ten post 03 styczeń 2020 - 19:56

• madmatt lubi to

#766 OFFLINE   MarcinZ

MarcinZ

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 849 postów
  • LokalizacjaGóra Puławska/LPU
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Zawadzki

Napisano 03 styczeń 2020 - 19:56

Qualii mam już "kilka" i polubiłem się z tymi blankami. Na początku jakoś sceptycznie do nich podchodziłem przyznam szczerze, tylko ze względu na cenę. Bałem się, że za te pieniądze to nie będzie to.
Dlatego tak przejrzałem co teraz jest oferowane i póki co sam nie znalazłem nic podobnego do tego XPSJ682L.
Ale jako, że lubię drążyć i szukać to może jakaś alternatywa się pojawi, tak by sumienie mieć czyste :)

To pewnie coś z FA...Hubrods sporo na tych bankach kijków składa... Może on podpowie.

• nyny lubi to

#767 OFFLINE   Hubertus

Hubertus

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1863 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 06 styczeń 2020 - 10:44

To pewnie coś z FA...Hubrods sporo na tych bankach kijków składa... Może on podpowie.

No tutaj można dać Kraaga w wersji XF bardziej pod gumy, lub F bliższy twardym przynętom 

Oczywiście mam na myśli wersje 5lb

Użytkownik Hubertus edytował ten post 06 styczeń 2020 - 10:45

• Kupisz, MarcinZ i S.N. lubią to

#768 OFFLINE   flymar

flymar

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 229 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 06 styczeń 2020 - 19:43

Moim faworytem póki co jest Qualia XPSJ682L, teraz czekam na propozycję od Was

Mam identyczne oczekiwania i ostatecznie stanąłem  przed decyzją

XPSJ682L

SKXF 705-2

Jak już pisał Jozi wcześniej nr 1 nie zaanimuje główki powyżej 5gram  z gumą (czasem z łódki potrzebuję 6-7g plus smukłe 3 cale)tak jak pisał kol nyny zakres 1-7 lub 2-10gr

Druga wątpliwość do nr 1 to czułość,czy jednak nie mniejsza  od wyższego modułu SKXF?

Z tych powodów chyba  dozbieram  więcej do Kraaga, chyba ,że  jestem w błędzie co do dwóch powyższych stwierdzeń.bo Qualii niestety nie miałem okazji pomacać.

#769 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady

Napisano 06 styczeń 2020 - 20:07

Mam identyczne oczekiwania i ostatecznie stanąłem  przed decyzją

XPSJ682L

SKXF 705-2

Jak już pisał Jozi wcześniej nr 1 nie zaanimuje główki powyżej 5gram  z gumą (czasem z łódki potrzebuję 6-7g plus smukłe 3 cale)tak jak pisał kol nyny zakres 1-7 lub 2-10gr

Druga wątpliwość do nr 1 to czułość,czy jednak nie mniejsza  od wyższego modułu SKXF?

Z tych powodów chyba  dozbieram  więcej do Kraaga, chyba ,że  jestem w błędzie co do dwóch powyższych stwierdzeń.bo Qualii niestety nie miałem okazji pomacać.

Do animacji główek 4-7g + smukłe gumki używam kijka z tej serii:

https://superwedkarz...-tts-622l-.html

ale  FTS 662L.W zupełności spełnia moje oczekiwania.

#770 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9559 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 06 styczeń 2020 - 21:03

StC 5S70LF-G

Jestem za. Największe, okoniowe sukcesy, odniosłem łowiąc z lódki modelem https://photos.app.g...S4ygD58Xsobezu7

#771 OFFLINE   drag

drag

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1654 postów
  • LokalizacjaPolska
  • Imię:Andrzej

Napisano 07 styczeń 2020 - 12:23

.

Ale jako, że lubię drążyć i szukać to może jakaś alternatywa się pojawi, tak by sumienie mieć czyste  :)

No,jeśli szukasz alternatywy dla XPSJ682L to jak najbardziej jest,Suzuki RXF 4LB 681PRO.Który ma nad Qualią tą ogromną przewagę że jest jednoskładem.Przy czym zdaje sobie sprawę że to co dla mnie jest przewaga dla kogoś innego może ten kij absolutnie wylączyć z debaty :)  ;)

Nie znam zamiarów twórcy blanków ale wygląda mi na to że XPSJ682L to miała być właśnie tańsza(nie twierdzę absolutnie że gorsza)i dwuskładowa odpowiedź na 4lb 681PRO.które zdobyło dużą popularność.Absolutnie słusznie moim zdaniem...

#772 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady

Napisano 07 styczeń 2020 - 13:00

No,jeśli szukasz alternatywy dla XPSJ682L to jak najbardziej jest,Suzuki RXF 4LB 681PRO.Który ma nad Qualią tą ogromną przewagę że jest jednoskładem.Przy czym zdaje sobie sprawę że to co dla mnie jest przewaga dla kogoś innego może ten kij absolutnie wylączyć z debaty :)  ;)

Nie znam zamiarów twórcy blanków ale wygląda mi na to że XPSJ682L to miała być właśnie tańsza(nie twierdzę absolutnie że gorsza)i dwuskładowa odpowiedź na 4lb 681PRO.które zdobyło dużą popularność.Absolutnie słusznie moim zdaniem...

Raczej nie odpowiedź a zamysłem Janusza miał być blank dostępny dla ogółu wędkarzy, jeżeli chodzi o jego koszty zakupu.

Oczywiście jeszcze o przyzwoitych właściwościach.

Użytkownik Jozi edytował ten post 07 styczeń 2020 - 13:01

#773 OFFLINE   drag

drag

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1654 postów
  • LokalizacjaPolska

Napisano 07 styczeń 2020 - 13:16

Raczej nie odpowiedź a zamysłem Janusza miał być blank dostępny dla ogółu wędkarzy, jeżeli chodzi o jego koszty zakupu.

Oczywiście jeszcze o przyzwoitych właściwościach.

No,przecież to właśnie żem napisał...

#774 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady

Napisano 07 styczeń 2020 - 13:23

No,przecież to właśnie żem napisał...

Ale raczej nie odpowiedź, tylko blank swojego pomysłu.

#775 OFFLINE   drag

drag

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1654 postów
  • LokalizacjaPolska

Napisano 07 styczeń 2020 - 13:35

Ale raczej nie odpowiedź, tylko blank swojego pomysłu.

Parametry wyjściowe w zasadzie są identyczne,z tego co wiem(nie miałem w ręku gotowej Qualii)to praca i charakterystyka tego blanku podobna dość do Suzuki.Ja nie stawiam tego jako zarzut-zdaje sobie że sprawę że cena blanku i fakt że jest w dwóch kawałkach dla wielu osób jest  plusem na  rzecz Qualii w porównaniu do Suzuki.

#776 OFFLINE   mercoss

mercoss

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 335 postów

Napisano 07 styczeń 2020 - 17:27

Parametry wyjściowe w zasadzie są identyczne,z tego co wiem(nie miałem w ręku gotowej Qualii)to praca i charakterystyka tego blanku podobna dość do Suzuki.Ja nie stawiam tego jako zarzut-zdaje sobie że sprawę że cena blanku i fakt że jest w dwóch kawałkach dla wielu osób jest  plusem na  rzecz Qualii w porównaniu do Suzuki.

Nie postawił bym tych blanków obok siebie jako podobnych. Miałem chwilę xpsj. Fajny lekki i sztywny blank z bardzo cienką szczytówką. Wędka która moim zdaniem lepiej pokazuje niż przenosi w uchwyt to co się dzieje z przynętą (miałem w delfinie). Inaczej niż RXF czy wspomniany Kraag XF. Moim zdaniem bliżej jej do wklejki, jeżeli chodzi o charakterystykę. To są moje spostrzeżenia, jestem ciekawy czy ktoś kto ma taki kij skomentuje tą opinie. 

#777 OFFLINE   Paweł J

Paweł J

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1818 postów
  • LokalizacjaPiła
  • Imię:Paweł

Napisano 07 styczeń 2020 - 17:55

Szukałem oczko mocniej od suzuki 4lb 681 pro i wybrałem ultralajt slim ULXF696-1N 6'9” 2-6lb 0,7-8g i to jest to . Duże jesienne okonie przestały robić sobie spacery i posłusznie idą do podbieraka. Akcja i czucie bardzo zbliżone do suzuki,aczkolwiek japończyk lepiej przekazuje do ręki puknięcia w przynęty.

#778 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady

Napisano 07 styczeń 2020 - 19:19

Nie postawił bym tych blanków obok siebie jako podobnych. Miałem chwilę xpsj. Fajny lekki i sztywny blank z bardzo cienką szczytówką. Wędka która moim zdaniem lepiej pokazuje niż przenosi w uchwyt to co się dzieje z przynętą (miałem w delfinie). Inaczej niż RXF czy wspomniany Kraag XF. Moim zdaniem bliżej jej do wklejki, jeżeli chodzi o charakterystykę. To są moje spostrzeżenia, jestem ciekawy czy ktoś kto ma taki kij skomentuje tą opinie. 

No mam i popieram Twoją opinię.Szczytówka taka bardziej  "wklejkowa", co dla mnie jest jej zaletą.

Czemu ja tak uważam, otóż odnoszę wrażenie, że "trudne" okonie te tzw. wąchacze mniej się odbijają jak od kija ze sztywną szczytówką.

Właśnie taki blank z tak zachowującą się szczytówką było w zamyśle konstruktora Janusza Dudziaka.

Czekałem na taką konstrukcję i po krótkim w sumie obłowieniu uważam że to się udało.

To jest kij okoniowy, który mi osobiście swoją charakterystyką bardzo odpowiada, co nie oznacza że innym będzie odpowiadał.

Jakie czucie w porównaniu do suzuki nie skomentuję, bo nie łowiłem na suzuki.

Użytkownik Jozi edytował ten post 07 styczeń 2020 - 19:21

#779 OFFLINE   mercoss

mercoss

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 335 postów

Napisano 07 styczeń 2020 - 20:08

Jaki blank komu odpowiada to już indywidualna kwestia wędkarza. W każdym razie wydaje się że zgadzamy się co do oceny pracy xjps. Może na "wąchacze" wklejka lub nawet bałałajka jest lepsza. Kwestia upodobań, ale to by oznaczało że by jeszcze należało mieć kilka wędek w zależności od sposobu żerowania okonia. Mnie nie przekonało to rozwiązanie.

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

#780 OFFLINE   nyny

nyny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1395 postów
  • LokalizacjaKraina Wiecznych Łowów
  • Imię:Przemek

Napisano 07 styczeń 2020 - 20:11

Póki co na razie rozważamy więc mam już trzy opcje, aha kijków 4lb nie szukam bo już takie mam :)

Jak pisałem około 8lb mnie interesuje.

Jest jeszcze czas bo na kwiecień chciałbym już mieć gotową wędkę, więc wszelkie alternatywy mile widziane.

Ważna rzecz, cieplych kluch nie lubię, ma być cięty ten blank.

Użytkownik nyny edytował ten post 07 styczeń 2020 - 20:12

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: okoń, blank

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych