Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Blank na okonia

okoń blank

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
878 odpowiedzi w tym temacie

#781 OFFLINE   mercoss

mercoss

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 335 postów

Napisano 07 styczeń 2020 - 20:15

Póki co na razie rozważamy więc mam już trzy opcje, aha kijków 4lb nie szukam bo już takie mam :)
Jak pisałem około 8lb mnie interesuje.
Jest jeszcze czas bo na kwiecień chciałbym już mieć gotową wędkę, więc wszelkie alternatywy mile widziane.
Ważna rzecz, cieplych kluch nie lubię, ma być cięty ten blank.

To ja rekomenduje kraaga FX, US XF. Jakąś kosę wybierzesz

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka
  • nyny lubi to

#782 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 07 styczeń 2020 - 20:21

Póki co na razie rozważamy więc mam już trzy opcje, aha kijków 4lb nie szukam bo już takie mam :)

Jest jeszcze czas bo na kwiecień chciałbym już mieć gotową wędkę, więc wszelkie alternatywy mile widziane.

Nie kombinuj, zapytaj Wojtka i będziesz wiedział wszystko w temacie :)  :)  :) .

• nyny lubi to

#783 OFFLINE   nyny

nyny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1395 postów
  • LokalizacjaKraina Wiecznych Łowów
  • Imię:Przemek

Napisano 07 styczeń 2020 - 21:19

Nie kombinuj, zapytaj Wojtka i będziesz wiedział wszystko w temacie :)  :)  :) .

W stałym kontakcie ;)

Pewnie ma mnie już dosyć.

• Jozi lubi to

#784 OFFLINE   flymar

flymar

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 229 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 07 styczeń 2020 - 21:23

No,jeśli szukasz alternatywy dla XPSJ682L to jak najbardziej jest,Suzuki RXF 4LB 681PRO.Który ma nad Qualią tą ogromną przewagę że jest jednoskładem.Przy czym zdaje sobie sprawę że to co dla mnie jest przewaga dla kogoś innego może ten kij absolutnie wylączyć z debaty :)  ;)

Nie znam zamiarów twórcy blanków ale wygląda mi na to że XPSJ682L to miała być właśnie tańsza(nie twierdzę absolutnie że gorsza)i dwuskładowa odpowiedź na 4lb 681PRO.które zdobyło dużą popularność.Absolutnie słusznie moim zdaniem...

Znam  zachwyty nad tym suzuki 681, ale własnie kij 1 częściowy odpada.Czy któryś z 2 częściowych suzuki(chetnie ciut mocniejszy czyli 5-6lb) jest również tak wyjątkowy,że przewyższa czułoscią SKXF 5lb,ULXF 6lb,czy inne topowe 2składy?Innymi slowy co byłoby topem w 2 częściach na okonie jeśli chodzi o czułość?

#785 OFFLINE   mercoss

mercoss

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 335 postów

Napisano 07 styczeń 2020 - 21:38

Znam zachwyty nad tym suzuki 681, ale własnie kij 1 częściowy odpada.Czy któryś z 2 częściowych suzuki(chetnie ciut mocniejszy czyli 5-6lb) jest również tak wyjątkowy,że przewyższa czułoscią SKXF 5lb,ULXF 6lb,czy inne topowe 2składy?Innymi slowy co byłoby topem w 2 częściach na okonie jeśli chodzi o czułość?

Nie dostaniesz na to pewnej odpowiedzi. Trzeba by wszystkie blanki mieć tak samo uzbrojone, przykręcić ten sam młynek z taką samą linką i w tym samym czasie i miejscu łowić na tą samą przynętę .

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

#786 OFFLINE   flymar

flymar

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 229 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 07 styczeń 2020 - 22:01

Wiem,nie spodziewam sie laboratoryjnych pomiarów, ale każdy kto łowi suzuki 681 miał juz raczej  kilka innych kijków w rece i wszyscy twierdza,ze to jest to.Może podobne odczucia mają użytkownicy 2 składów-tylko których?  

#787 ONLINE   Krzysiek Rogalski

Krzysiek Rogalski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 863 postów
  • LokalizacjaMiędzyzdroje

Napisano 07 styczeń 2020 - 22:31

Innymi slowy co byłoby topem w 2 częściach na okonie jeśli chodzi o czułość?

Wiem,nie spodziewam sie laboratoryjnych pomiarów, ale każdy kto łowi suzuki 681 miał juz raczej  kilka innych kijków w rece i wszyscy twierdza,ze to jest to.Może podobne odczucia mają użytkownicy 2 składów-tylko których?  

Matagi Super Shore LL.

Co ciekawe, dla Suzuki RXF 4lb 681pro nie znalazłem na moich miejscówkach zastosowania.

Użytkownik Krzysiek Rogalski edytował ten post 07 styczeń 2020 - 22:32

#788 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 07 styczeń 2020 - 22:56

Dla mnie odpowiedź jest prosta, topem czułości jest Monster Boron.

#789 OFFLINE   robertd

robertd

Legnica

• TWÓRCY+
  • PipPipPip
  • 1095 postów

Napisano 07 styczeń 2020 - 23:01

qualie sa fajne pod oksy

• nyny lubi to

#790 OFFLINE   adriano

adriano

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 595 postów
  • LokalizacjaŚwiebodzin
  • Imię:Adrian

Napisano 07 styczeń 2020 - 23:08

Zrób sobie Aurige do 11g.
Przedłużysz kija do 198cm i masz to co potrzebujesz.
Co do 4lb 681 Pro dla mnie mistrzowski blank do dłubania pasiaków.
W porę się opamiętałem bo miała go zastąpić jako jedyny kij pod okonie właśnie Auriga ale do dłubania do 5g dla Suzuki nie widzę żadnej alternatywy.
Te dwa kije to wszystko czego potrzebuje na każde warunki nad wodą.
Są dni kiedy te szkoleniowe pasiaki nie pozwolają się przebić gumie głebiej po wieksze rybki.
Trzeba założyć trochę większą gumę ale cały czas na lekkiej główce 3-4g.
Wodą głęboka odległość wyrzuty dość duża moje ulubione Jaskółki Hama Stick 3.5" i Berkley Power Bait Minnow 4" stawiają dla Suzuki duży opór i właśnie pod takie łowienie Auriga jest genialna.
Delikatny szczyt pozwala na zabawę od 2.5g z 2" ale jak trzeba to i podbije 7g z 4" ES bardo wszechstronny blank.

#791 OFFLINE   adriano

adriano

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 595 postów
  • LokalizacjaŚwiebodzin
  • Imię:Adrian

Napisano 07 styczeń 2020 - 23:19

Dla mnie odpowiedź jest prosta, topem czułości jest Monster Boron.

Miałem Seryjnego 70ML czułe są ale ja osobiście twierdzę że te kije są stworzone pod woblery,drobne żelastwo a nie do podbijania paprochów czy tak ulubionych w porze letniej dla okoni jaskółek .

#792 OFFLINE   dreadknight

dreadknight

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1019 postów

Napisano 08 styczeń 2020 - 01:06

Miałem Seryjnego 70ML czułe są ale ja osobiście twierdzę że te kije są stworzone pod woblery,drobne żelastwo a nie do podbijania paprochów czy tak ulubionych w porze letniej dla okoni jaskółek .

Dokładnie.

#793 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 08 styczeń 2020 - 19:34

Mam odmienne zdanie i zastanawiam się skąd różnica? Może powodem jest inne zbrojenie, mój kij jest na Torzite-ach, może kwestia gustu a ostatecznie inny sposób łowienia.

#794 OFFLINE   nyny

nyny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1395 postów

Napisano 08 styczeń 2020 - 19:41

Jak już pisałem kijów 4 lb mam trochę.

Celuję w coś mocniejszego, i dwuskład, z jednoskładów się wyleczyłem ładnych parę lat temu i nie tęsknię.

Więc to rzeczone Suzuki choćby nie wiem jakim cudem nie było, to dyskwalifikuje z powyższych dwóch powodów.

Z tą aurigą to dużo do myślenia, chociaż nieco przykrótki, ale uwielbiam blanki od Matagi, jest jeszcze opcja z Matagi Super Shore LL bo ciągnie więcej niż te deklarowane 7gr górnej granicy.

Użytkownik nyny edytował ten post 08 styczeń 2020 - 19:42

• Jozi lubi to

#795 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady

Napisano 08 styczeń 2020 - 20:00

Widzisz i znowu ból głowy co wybrać :) .

Do mnie  zmierza małymi krokami Talon ITM 90MLXF2 :rolleyes:  :rolleyes:  :rolleyes: .

• nyny i saitt lubią to

#796 OFFLINE   dziurban

dziurban

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 66 postów

Napisano 08 styczeń 2020 - 20:14

Jak już pisałem kijów 4 lb mam trochę.

Celuję w coś mocniejszego, i dwuskład, z jednoskładów się wyleczyłem ładnych parę lat temu i nie tęsknię.

Więc to rzeczone Suzuki choćby nie wiem jakim cudem nie było, to dyskwalifikuje z powyższych dwóch powodów.

Z tą aurigą to dużo do myślenia, chociaż nieco przykrótki, ale uwielbiam blanki od Matagi, jest jeszcze opcja z Matagi Super Shore LL bo ciągnie więcej niż te deklarowane 7gr górnej granicy.

Suzuki o którym piszesz to 6lb  a nie 4lb . RXF-4lb-681-Pro (osobiście uważam że to najlepszy blank okoniowy jaki miałem do tej pory). Jak szukasz mocniejszego to masz RXF-5LB-702, w 2 kawałkach 213cm i w wersji zwykłej lub PRO. Sam mam tez kij na tym blanku od Rafała Skalka i ogarnia od 2 do 8gr. Według opisu to 7LB. Może tędy droga? I chyba nawet jest dobra promocja na wersje nie PRO.

Pogadaj z Rafałem na temat to coś więcej ci powie.

Użytkownik dziurban edytował ten post 08 styczeń 2020 - 20:15

• drag lubi to

#797 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady

Napisano 08 styczeń 2020 - 20:19

qualie sa fajne pod oksy

Nie tylko, XJB 702 ML u mnie pracuje jako uniwersał na lekko.

W tej roli sprawdza się wyśmienicie.

#798 OFFLINE   gończy

gończy

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 43 postów
  • Imię:Dariusz
  • Nazwisko:Barczyk

Napisano 08 styczeń 2020 - 20:35

Widzisz i znowu ból głowy co wybrać :) .
Do mnie zmierza małymi krokami Talon ITM 90MLXF2 :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: .

No i super 👍, Wojtek widzę wyklarowal😋 jak znajdę podeślę Ci fotko szczuplego 104 który na moim wyjechał choć zasadniczo to pstagowko/kleniowka
  • Jozi lubi to

#799 OFFLINE   nyny

nyny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1395 postów

Napisano 08 styczeń 2020 - 21:19

Suzuki o którym piszesz to 6lb  a nie 4lb . RXF-4lb-681-Pro (osobiście uważam że to najlepszy blank okoniowy jaki miałem do tej pory). Jak szukasz mocniejszego to masz RXF-5LB-702, w 2 kawałkach 213cm i w wersji zwykłej lub PRO. Sam mam tez kij na tym blanku od Rafała Skalka i ogarnia od 2 do 8gr. Według opisu to 7LB. Może tędy droga? I chyba nawet jest dobra promocja na wersje nie PRO.

Pogadaj z Rafałem na temat to coś więcej ci powie.

Przyglądałem się tym suzuki nieukrywam, nawet w kręgu zainteresowania były te mocniejsze.

Do gry wkroczyła całkiem niespodziewanie jeszcze Qualia XJB682L.

Pomału mi się klaruje kilka opcji, i już chyba wiem z czego finalnie będę wybierał.

Użytkownik nyny edytował ten post 08 styczeń 2020 - 21:20

#800 OFFLINE   Remicki

Remicki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 357 postów
  • LokalizacjaPomorze Zach.
  • Imię:Remigiusz

Napisano 08 styczeń 2020 - 22:04

Czy ma ktoś z Was doświadczenie z blankami EXTRA SENSE NANO ze stajni Composite Developments?

W Fishing Center są opisy z testów modelu  CDEXN-702ML czyli: CDBLEXNANO2213-0314   2pc. 213cm  3-14g. 4-12lb

Interesuje mnie, o oczko lżejszy, ale dłuższy  CDEXN-792L czyli: CDBLEXNANO2235-0310   2pc. 235cm  3-10g. 8-15lb

Ktoś może coś powiedzieć o badylku?

Dzięki.

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: okoń, blank

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych