Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Blank na okonia

okoń blank

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
878 odpowiedzi w tym temacie

#141 OFFLINE   pike00

pike00

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 41 postów

Napisano 02 listopad 2010 - 21:48

Jigging o którym mowa ma zdecydowanie równomierne ugięcie.
Ja mam inny model EWS63M-XF i zakupiłem go typowo pod sandacza, z czego jestem niesamowicie zadowolony.

Bardzo dokładnie obejrzałem również model o którym mowa (do 18g, 2,0 m) i to co mi przyszło od razu do głowy to przede wszystkim okoń, choć popper - teraz tak myślę - faktycznie jest świetny też na pstrąga..
Równomierne ugięcie, kijek szybki, bardzo lekki. na swoim wyczuwam nawet najdrobniejsze puknięcie

#142 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9559 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 02 listopad 2010 - 21:55

Jigging o którym mowa ma zdecydowanie równomierne ugięcie.
Ja mam inny model EWS63M-XF i zakupiłem go typowo pod sandacza, z czego jestem niesamowicie zadowolony.

Bardzo dokładnie obejrzałem również model o którym mowa (do 18g, 2,0 m) i to co mi przyszło od razu do głowy to przede wszystkim okoń, choć popper - teraz tak myślę - faktycznie jest świetny też na pstrąga..
Równomierne ugięcie, kijek szybki, bardzo lekki. na swoim wyczuwam nawet najdrobniejsze puknięcie

No i, trzeba dodać, cena jest nader przystepna.

#143 OFFLINE   garowy

garowy

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 478 postów

Napisano 02 listopad 2010 - 21:58

.

#144 OFFLINE   pike00

pike00

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 41 postów

Napisano 02 listopad 2010 - 22:13

No i, trzeba dodać, cena jest nader przystepna.

To PRAWDA!
Nie będę robić porównań według swojej oceny do tego co miałem wcześniej i w jakiej kwocie :unsure: ale teraz Jigging to #1.
Jeśli chodzi o czułość: Pierwszy rzut na główce 10-tce i zacięcie przy zetknięciu z dnem.. Do teraz mnie to bawi :D

#145 OFFLINE   Kadet

Kadet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1003 postów

Napisano 02 listopad 2010 - 22:25

szczytówka w tym fenwicku do 18gr. nie jest czasem zbyt miekka aby podbjać główke 10gr. plus guma 7cm?

#146 OFFLINE   pike00

pike00

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 41 postów

Napisano 02 listopad 2010 - 22:37

Wziąwszy pod uwagę zachowanie mojego, a to w końcu ta sama seria i ten sam blank to zostałby Ci jeszcze spokojnie zapas.. nie tracąc dolnej granicy wyrzutowej. Nie jest to wklejanka tylko pełny, szybciutki blank.

#147 OFFLINE   wobler129

wobler129

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4453 postów
  • LokalizacjaLubuskie
  • Imię:Maciej
  • Nazwisko:Jagodziński

Napisano 09 lipiec 2011 - 22:33

Witam, podłączę się pod temat.

Potrzebuję kija do łódki i pływadełka, długość 180cm-200cm w jednym kawałku, przynęty - głównie cykady 5-9g, rzadziej wobki około 5cm oraz gumy około 5cm + 5-7g główki, kijek będzie pracował wraz z plecionką 4-8lb i przyponem z cienkiej żyłki. Jaki blank polecacie?

Myślałem o ISB781, czy nie będzie za mocny i za sztywny, nie będzie spadów? Czy może lepiej wybrać mod/fasta - tylko zależy mi na czułości i szybkości. Cena około 200zł, dziękuję za odpowiedzi.

#148 OFFLINE   woblerwz

woblerwz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1597 postów
  • LokalizacjaBrzeg
  • Imię:Wojtek

Napisano 10 lipiec 2011 - 06:15

200 blank czy kij?

#149 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 10 lipiec 2011 - 06:25

Chyba blank bo kolega Wobler129 nie jest już laikiem w temacie.
Ja czekam na sprzyjające warunki aby wypróbować resstafinka 2,13m 5-20g 6-16lb :D .
Po testach coś może napiszę pod warunkiem, że coś będzie chciało współpracować.

#150 OFFLINE   woblerwz

woblerwz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1597 postów
  • LokalizacjaBrzeg

Napisano 10 lipiec 2011 - 07:04

Popatrz na SB780, pod okonka chyba nieco bardziej niż ISB. Wyrzutowo jak go pamiętam do ok 13g. I poppingi z serii SP mogą pasować. Ale te widziałem tylko w blanku. Mekamil zdaje się na SP841 kijka ukręcił.

#151 OFFLINE   wobler129

wobler129

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4453 postów
  • LokalizacjaLubuskie

Napisano 10 lipiec 2011 - 08:36

Sam blank do 200zł oczywiście, przepraszam, że nie jasno się wyraziłem :D Dziękuję za odpowiedzi.

1. Czyli bardziej mod/fasta polecicie na okonka? Czy ten SB780 będzie wystarczająco czuły? Bo jeśli dobrze rozumiem to mod/fast spisze się lepiej podczas holu, kruchy pysk okonia itp.? :D

2. Czy RX6 w zupełności wystarczy, czy warto troszkę dorzucić do tej RX7-ki? :D

Może dodam, że kij będzie łowił naprawdę duże okonie takie ponad 1kg spokojnie :D Liczę na dalsze odp. i propozycje :D

#152 OFFLINE   woblerwz

woblerwz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1597 postów
  • LokalizacjaBrzeg

Napisano 10 lipiec 2011 - 09:03

Będzie wystarczająco czuły, szczytówka jak we wklejce. Właśnie biorąc pod uwagę kruchy pyszczek to RX6, nie chodzi o cenę a o gatunek ryby. Ten mod fast aż taki mod nie jest.
Jak gdzieś znajdziesz to ISJ 661 ATC. Sporadycznie bywałem na dużych okoniach, 2-3 dni w roku udawało się je łowić, kijek sprawdzał się pięknie. Przy okazji walczy z pstrągami w strumyczkach i kleniami. Zeszły rok to był okres kiedy sandacze mogłem złapać tylko bardzo lekko, tez go przetestowałem chociaż to już była przesada.

#153 OFFLINE   Adamus

Adamus

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 170 postów
  • LokalizacjaCieszyn

Napisano 10 lipiec 2011 - 09:29

Witam.
Użytkuje przedłużonego o 20 cm SB 780 i na pewno nie jest to ustępliwy kij, ale typowy Spin Bass Batsona czyli stosunkowo delikatna szczytówka i mocarny nieustepliwy dolnik. Typowo pod gumę w opadzie główki jakie obsługuje komfortowo to od 7g do 14g plus kopyto 2,5 cala a i 17g plus kopyto 2,5 cala pociągnie agresywnie, 4g to dla niego za lekko. RX6 czy rx7 jesli chodzi o czułość podobna, jedynie rx7 sztywniejszy.
Miałem kiedyś w ręce blank IP841 i on by mi bardziej pasował pod łowienie na przypon z żyłki i przynęty w granicach 4 do 8 g,o wiele subtelniejszy niż spin bass typowo pod okonia byłby chyba lepszy.
Pozdrawiam.

#154 OFFLINE   wobler129

wobler129

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4453 postów
  • LokalizacjaLubuskie

Napisano 10 lipiec 2011 - 11:21

Uuu czyli będzie za mocny do moich zastosowań, kijek musi pięknie współgrać głównie z cykadą 5-9g. Czyli SB780 odpada? :(

#155 OFFLINE   Adamus

Adamus

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 170 postów
  • LokalizacjaCieszyn

Napisano 10 lipiec 2011 - 11:30

Raczej tak ten IP 841 o wiele lepiej by pasował.

#156 OFFLINE   miras1983

miras1983

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1193 postów

Napisano 11 lipiec 2011 - 08:39

witam.
mam ISB 841, to samo tylko 213,
bardzo fajny szybki blank, używam go na zaporówce do łowienia z łodzi przy bezwietrznej pogodzie,do takiego finezyjnego łowienia sandaczy na główki 12g+guma na głębokości do 8m.
trafiają sie okonie , nic nie spada. w tym roku poradził sobie z sandaczem 90+ w, szybkim tempie. moim zdaniem blank jak już pod większe okonie.

#157 OFFLINE   wobler129

wobler129

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4453 postów
  • LokalizacjaLubuskie

Napisano 11 lipiec 2011 - 10:21

Rozumiem, ale 12g+guma to już za ciężko jak dla mnie. Chcę coś pod 5-9g cykady, żeby pod 5g był już czuły i pod 10g nie wymiękał :D

#158 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów
  • Imię:Krzysztof

Napisano 11 lipiec 2011 - 11:48

Wobler, zainteresuj się tym IP81. Mam kijek na IP842 – bardzo przyjemny, głęboko pracujący blank, o niewielkiej zbieżności. Ale byłby raczej na mega okonie. Ten o oczko lżejszy powinien być ciekawy. Spokojnie obsłuży przynęty w podanym przez ciebie przedziale. No i ta cena – ciężko znaleźć coś tańszego do samodzielnego montażu…

#159 OFFLINE   wobler129

wobler129

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4453 postów
  • LokalizacjaLubuskie

Napisano 11 lipiec 2011 - 16:42

Wobler, zainteresuj się tym IP81. Mam kijek na IP842 – bardzo przyjemny, głęboko pracujący blank, o niewielkiej zbieżności. Ale byłby raczej na mega okonie. Ten o oczko lżejszy powinien być ciekawy. Spokojnie obsłuży przynęty w podanym przez ciebie przedziale. No i ta cena – ciężko znaleźć coś tańszego do samodzielnego montażu…

7 stóp troszkę za długi, ale to jeszcze bym przebolał :D Napewno będzie odpowiedni? :D

#160 OFFLINE   barwena1977

barwena1977

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 822 postów
  • LokalizacjaBiałystok

Napisano 11 lipiec 2011 - 17:14

@woblerku129- myślę że warto spróbować też innej drogi. Popatrz tutaj na serie spinning i blaend, oczywiście na te króciaczki http://fishingrod.pl/blanki/spinningowe/mhx/mhx-series/spinn ing-casting.html wg mnie jest tam ok 10 kijków wręcz stworzonych do złożenia okonióweczki,od mini paprochóweczki niszczącej zapewne każdą wklejkę po troszke mocniejsze patyczki które i szczupaczkowi dadzą spokojnie radę.Ja sam mam wytypowane co najmniej 4 blanki na finezyjną i co najważniejsze tanią okoniówkę :D .
Pozdrawiam!

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: okoń, blank

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych