Bo ten Avid, to bardziej lekka trociówka rzeczna (albo pełnoprawna morska), niż kij boleniowy. Sztywna pała i tyle (podobnie, jak słabszy 3SC90MF2)
Ja chyba też mam nieco inne wyobrażenia co do wyglądu sztywnych pał
Artur , @Żbiku Ci wspominał o tym Avidzie . Zresztą Ty sprecyzowałeś dokładniej, że ma być na dużą rzekę i na duże ryby.Ja się obawiałem o tego krótszego 8,6 do 28 g czy nie będzie spadów i @patu rozwiązał problem wstawiając to zdjęcie Avida 260 do 28 g - tej jeszcze większej pały i jeszcze bardziej sztywnej
Jak widać każdy ma inne odczucia , zresztą sam zobacz jak się ugina krótszy 3SC86MHF2 pod jak to @patu opisał ''grubą rapą''.
Dodam, że pytałeś się o tego AVS90MHF2 w dziale o kijach St.Croix , jak mam dorzucić swój kamień do tego tematu to powiem, że budując lub kupując kij w pierwszej kolejności pod bolenie raczej szukałbym czegoś innego.Nawet miałem przez moment możliwość łownienia takim kijem i jest to
Phenix PST895 - jednouncjówka o bardzo ładnym ugięciu , brakuje mi blanku o takich parametrach (subtelniejsza w mojej ocenie od Avidów) w moim arsenale , muszę przyznać, że pod rzecznego bolka byłby super ten ptaszor.
Użytkownik Szymon82 edytował ten post 21 sierpień 2015 - 14:59