Co myślicie na temat bardzo świeżej na rynku i nowej serii echosond Raymarine Element z kompaktowym przetwornikiem HV-100 ? W kręgu moich preferencji zakupowych do mojego pontonu Kolibrii KM-300 PP jest echo Raymarine Element 7. Podam kilka istotnych informacji opisujących tą echosondę. Z interesujących unowocześnień technologicznych posiada ona technologię HyperVision wykorzystującą częstotliwość echolokacyjną 1,2 MHz echosondy DownVision, SideVision i Raymarine RealVision 3D. Technologia ta dostarcza zupełnie nowy poziom precyzji przechwytywania obrazów i wykrywania ryb, podwodnych struktur i roślinności. Technologia RealVision 3D umożliwia podgląd tego, co znajduje się pod łodzią, za łodzią i po bokach, jednocześnie i w trzech wymiarach. Można przesuwać, pochylać i powiększać obraz 3D, aby interpretować go pod dowolnym kątem. Z koleii chartplotter serii Element wspiera mapy wektorowe i rastrowe od LightHouse NC2, Navionics, C-MAP, Standard Mapping i wielu innych wydawców. Można tworzyć własne mapy batymetryczne w locie, korzystając z generatora map działającego w czasie rzeczywistym - Navionics SonarChart Live lub nowego Raymarine RealBathy. Cena tej echosondy w jednym ze sklepów na Allegro zawiera się w kwocie 3940 zł. Jak dla mnie cena ta przekroczyła nieco próg cenowy, jaki chcę przeznaczyć na zakup echa, ale w ostateczności jest akceptowalna. Osobiście uważam, że ten sprzęt ma bardzo dobry stosunek ceny do możliwości technicznych, co skłania do decyzji o zakupie. Wiem, że jest to zupełnie nowa seria echosond firmy Raymarine i nikt na niej nie pływał, ale może na bazie doświadczenia z innymi echosondami Raymarine będą mogli coś pozytywnego powiedzieć ?
Użytkownik miętus edytował ten post 19 luty 2019 - 11:46