Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Kołowrotki RYOBI SLAM - opinie, uwagi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
250 odpowiedzi w tym temacie

#141 OFFLINE   krakus

krakus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 848 postów
  • LokalizacjaAFG...

Napisano 22 grudzień 2014 - 18:33

stoen, on 22 Dec 2014 - 15:21, said:

Użytkuję model 4000, kupiony pod koniec zeszłego roku. W zamyśle miał być do opadu, kogut do 15g. Młynek jest bardzo lekki, przyjemny w prowadzeniu, równo nawija plecionkę. Przez ten rok luzy nieznaczne, natomiast dziwnie drży kosz przy gwałtownym zatrzymaniu. Kupiłem go za 499 i uważam że nie jest wart tej kwoty, zauber czy red arc jest znacznie trwalszy. W moim przypadku się nie sprawdził, jest zbyt lekki i niedoważa mi kiji.  

Dziękuje kolego za szybką odpowiedz:)

Jeżeli kołowrotek do łowienia powyżej 10 gr. to zapinam tylko Okume Saline fd 30 lub 40 od wejścia tego modelu na rynek i złego słowa na ich temat nie napisze;)

Pytam konkretnie o model Slama 2000 ponieważ szukam młynka pod kijek pstrągowy.

#142 OFFLINE   GregorS

GregorS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 739 postów
  • LokalizacjaOlsztyn
  • Imię:Grzegorz

Napisano 22 grudzień 2014 - 19:20

krakus, on 22 Dec 2014 - 14:19, said:

Mineło trochu czasu więc może odświeże wątek.

Czy któryś z kolegów może się podzielić wrażeniami z użytkowania < plusy i minusy >  -  Ryobi Slama model 2000 ?

Tak, jak szybko go kupiłem tak szybko go sprzedałem.

Łowiłem nim plecionką 0,08 i kijem do 7 g. Jak łowiłem w  granicach 5g było ok. Jak zacząłem 3g to zaczęły się brody. Wiem, że dużo zależy od przelotek, ale po przesiadce na Zaubera 2000 miałem zaledwie  1 bródkę.

Test Slama kosztował mnie dwie plecionki za ok 100 zł każda, jedna złamana wklejka na gwarancji i jedna bez gwarancji.

Może to i dobry kołowrotek, bo lekki i może z żyłką radzi sobie dobrze ale do lekkiego łowienia to on stworzony nie jest :(.

Jest wiele kołowrotków identycznej konstrukcji których wysyp w tym roku obfitował. Ceny są zbliżone ale funkcjonalność podobna.

A bym zapomniał hamulec --  jakaś porażka. W szpuli znajduje się tylko jedna podkładka chyba z maty węglowej(tak bynajmniej wygląda), bardzo ciężko precyzyjnie go regulować. W większych modelach jest już zestaw podkładek i działa to jak powinno(sprawdzałem w sklepie rozbierając ze sprzedawcą szpule 2000 i 3000).

Mam nadzieje że się komuś przydadzą moje doświadczenia.

#143 OFFLINE   krakus

krakus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 848 postów
  • LokalizacjaAFG...

Napisano 22 grudzień 2014 - 19:37

,, Mam nadzieje że się komuś przydadzą moje doświadczenia ,,

Każda informacja jest ważna więc dziękuje koledze za kilka zdań odnośnie tego kołowrotka:)

Do sezonu pstrągowego bynajmniej u mnie jeszcze trochu czasu zostało więc może jeszcze ktoś skrobnie parę zdań.

Dodam może jeszcze, że na kołowrotek będzie nawinięta żyłka max 0,18 :)

#144 OFFLINE   coma

coma

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2040 postów
  • Lokalizacjamałopolskie\łódzkie

Napisano 22 grudzień 2014 - 20:28

Kurde Panowie "bynajmniej" to nie to samo co "przynajmniej"!! Sorry za oftop ale jak trafiłem trzeci raz z rzędu na ten sam błąd pod kolejnym tematem to się zagotowałem.

#145 OFFLINE   obcy91

obcy91

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1649 postów
  • LokalizacjaŻabno
  • Imię:Marek

Napisano 22 grudzień 2014 - 20:39

Ja posiadam slama 2000, ale nie jestem w stanie nic na jego temat powiedzieć na razie. Jest to nowy nabytek i będzie testowany po Świętach oraz mam nadzieje w przyszłym sezonie. Żyłka na nim 0,16. Na "sucho" pracuje ładnie i płynnie. Lekki, wygląda na dosyć solidny sprzęcik. Ale wszystko wyjedzie w praniu. 

#146 OFFLINE   Zwierzu

Zwierzu

Nie wiem, nie znam się zarobiony jestem !

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1138 postów

Napisano 22 grudzień 2014 - 21:37

To od razu go przesmaruj, wstawiałem kilka stron wcześniej dwu tysiączkę jak wyglądają bebechy.

W młynku warto na początku pokasować luzy, bo jego spasowanie pozostawia IMO dużo do życzenia.

Po tych zabiegach lepiej się nim kręci, choć do euforii to daleko.

O ile ja na żadne brody nie narzekałem, to również twierdzę że hamulec jest mało precyzyjny.

Młynek to żaden specjał, rzekłbym że taki ni jaki :mellow:, ot kolejny kręcioł jakich wiele.

O ile do SproRA mimo wszystko mam jakiś sentyment to o slamie nawet nie pamiętam że go mam, leży sobie w bagażniku samochodu i robi za tzw zapas w razie "W" któregoś z młynków.

#147 OFFLINE   tomek_tp

tomek_tp

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 103 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 22 grudzień 2014 - 21:52

Również nie byłem zachwycony tym młynkiem. Kupiłem, aby służył jako zapasowy, użyłem zaledwie kilka razy.  Tak jak koledzy wyżej pisali, hamulec bardzo mało precyzyjny. (mały zakres regulacji)

Kolejna sprawa to układanie żyłki oraz plecionki na szpuli. Mój egzemplarz chyba wyjątkowo źle sobie z tym radził, nierówności i wolna przestrzeń przy krawędziach szpuli. I jeszcze stukanie podczas pracy oraz spore luzy.. W tym przedziale cenowym zdecydowanie lepiej jakiegoś zaubera kupić..

#148 OFFLINE   Osin

Osin

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 129 postów
  • LokalizacjaWołomin
  • Imię:Łukasz

Napisano 22 grudzień 2014 - 22:01

A ja używałem pół sezonu na okoniach z plecionką model 2000 i powiem tak, szału nie ma. Odpowiedniki metalowe od ryobi sprawiają lepsze wrażenie ale ważą za dużo. Do lekkiego kijka fajny jest. Żadnych bród i innych problemów, hamulec chodzi płynnie. Radzę wybrać z kilku egzemplarzy bo w niektórych czuć trochę przekładnie

#149 OFFLINE   krakus

krakus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 848 postów
  • LokalizacjaAFG...

Napisano 23 grudzień 2014 - 16:47

Osin, on 22 Dec 2014 - 21:01, said:

A ja używałem pół sezonu na okoniach z plecionką model 2000 i powiem tak, szału nie ma. Odpowiedniki metalowe od ryobi sprawiają lepsze wrażenie ale ważą za dużo. Do lekkiego kijka fajny jest. Żadnych bród i innych problemów, hamulec chodzi płynnie. Radzę wybrać z kilku egzemplarzy bo w niektórych czuć trochę przekładnie

Na szczęście mam znajomego, który bedzie miał w ręku kilka egzemplarzy i wybierze tak jakby  wybierał dla siebie :) ... o ile się zdecyduje na ten młynek :)

#150 OFFLINE   joza67

joza67

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 296 postów
  • LokalizacjaRzuchów /Dąbie
  • Imię:Józef
  • Nazwisko:Sędziak

Napisano 21 styczeń 2015 - 14:59

Namowilem kolegę na ten młynek w rozmiarze 2000 katował go przez całe lato i jesień w opadowym L główkami do 10 g i twierdzi, że w takiej kasie nie chce innego kołowrotka a posiada też reda.

#151 OFFLINE   rolen

rolen

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 931 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 21 styczeń 2015 - 15:47

Tez sie przymierzalem do 1000-ki, ale mlynek ma tak gruba stopke, ze nie dalo sie jej wlozyc w uchwyt Fuji VSS...

#152 OFFLINE   Profil_Nieaktywny

Profil_Nieaktywny

Sparta Rods

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3477 postów
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Borucki

Napisano 21 styczeń 2015 - 17:52

joza67, on 21 Jan 2015 - 13:59, said:

Namowilem kolegę na ten młynek w rozmiarze 2000 katował go przez całe lato i jesień w opadowym L główkami do 10 g i twierdzi, że w takiej kasie nie chce innego kołowrotka a posiada też reda.

fajnie to się czyta :D katować młynek 10cioma gramami ;D większość mlynkow ryobi wielkości 2000 to wytrzyma , slam to sprawdzona konstrukcja jedynie w nowej obudowie ;) a lekki rotorem i szpulka tylko wydłużają żywotność.

Pozdrawiam.

#153 OFFLINE   joza67

joza67

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 296 postów

Napisano 21 styczeń 2015 - 18:44

Jak katować to katować nie ma litości :-)) :-)) ;-)

#154 OFFLINE   krakus

krakus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 848 postów
  • LokalizacjaAFG...

Napisano 21 styczeń 2015 - 19:57

Ja za naście dni będę miał okazje pokręcić Slamem 2000 na sucho więc zobaczymy bo jak to się mówi pierwsze wrażenie musi być :)

#155 OFFLINE   joza67

joza67

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 296 postów

Napisano 22 styczeń 2015 - 08:21

Na sucho ładnie chodzą wszystkie rozmiary bo kręcilem wszystkimi wrażenie też sprawiają przyzwoite. Zamówiłem sobie 4000 na wiosenne szczupaki i sandacze zobaczymy ile wytrzyma O:)

#156 OFFLINE   zenek

zenek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 424 postów

Napisano 22 styczeń 2015 - 09:36

joza67, on 22 Jan 2015 - 07:21, said:

Na sucho ładnie chodzą wszystkie rozmiary bo kręciłem wszystkimi wrażenie też sprawiają przyzwoite. Zamówiłem sobie 4000 na wiosenne szczupaki i sandacze zobaczymy ile wytrzyma O:)

Jak na taką cenę to pracuje bardzo ładnie

Wszyscy chwalą, kolega ze sklepu też polecał

Jestem ciekaw co będzie po dwóch sezonach, przy ostrym katowaniu często takie młynki zaczynają ząbkować po dwóch sezonach

#157 OFFLINE   Łukasz W

Łukasz W

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 532 postów
  • LokalizacjaCzechowice - Dziedzice

Napisano 22 styczeń 2015 - 10:22

zenek, on 22 Jan 2015 - 08:36, said:

Jak na taką cenę to pracuje bardzo ładnie
Wszyscy chwalą, kolega ze sklepu też polecał
Jestem ciekaw co będzie po dwóch sezonach, przy ostrym katowaniu często takie młynki zaczynają ząbkować po dwóch sezonach

Kupi się kolejnego slama a starszy brat będzie robił za dawcę szpulek,korbki itd;-)

#158 OFFLINE   joza67

joza67

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 296 postów

Napisano 22 styczeń 2015 - 10:23

Jak się nie chce zabkowania po dwóch sezonach to się kupuje Stelle albo exista a w mlynkach za około 300 PLN cudów nie można wymagać

#159 OFFLINE   zenek

zenek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 424 postów

Napisano 22 styczeń 2015 - 10:49

Łukasz W, on 22 Jan 2015 - 09:22, said:

Kupi się kolejnego slama a starszy brat będzie robił za dawcę szpulek,korbki itd;-)

To idealne rozwiązanie :D

Szpula do młynków Shimano jest w cenie tego RYOBI, lub droższa

#160 OFFLINE   krakus

krakus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 848 postów
  • LokalizacjaAFG...

Napisano 22 styczeń 2015 - 12:01

W moim wypadku dbam o sprzęt i dobieram kołowrotek do konkretnej metody co by się nie męczył a 2000-ke akurat chce przeznaczyć do przynęt max. 4 gramy więc mam nadzieje, że pos łuży trochu

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych