Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
TECH

Fuji Torzite

tech-rb przelotki fuji torzite

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
104 odpowiedzi w tym temacie

#81 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 22 wrzesień 2020 - 11:14

Najbardziej wszelakie szumy wyciszy cx80 silikon spray, obficie na suchą linkę przed łowieniem.
  • Patryk1125 lubi to

#82 OFFLINE   dyliog

dyliog

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 225 postów
  • LokalizacjaLubuskie
  • Imię:Łukasz

Napisano 22 wrzesień 2020 - 12:01

Mam, nie stosowałem bo obawiam się, że się kupa syfu poprzykleja do żyłki.

#83 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 22 wrzesień 2020 - 13:42

Będzie zupełnie odwrotnie niż się obawiasz.

#84 OFFLINE   dyliog

dyliog

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 225 postów
  • LokalizacjaLubuskie

Napisano 22 wrzesień 2020 - 13:47

Trzymam za słowo ;)

Po następnym wypadzie opiszę wrażenia.

#85 OFFLINE   cinn

cinn

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 613 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:W

Napisano 22 wrzesień 2020 - 21:27

Też stosuje sylikony.
Przed łowieniem psikam na plecionkę i po przelotkach.
Łowię głównie na Odrze, a tam syfu co nie miara.
Wcześniej jak nie stosowałem żadnych preparatów to po godzinie łowienia dźwięki wydawane przez zwijaną plecionkę zawijały paznokcie pod pięty. Łowić się odechciewało.
Jak by pilnikiem jechał po blanku.

#86 OFFLINE   Maciej 77

Maciej 77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 506 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Maciej
  • Nazwisko:Drewnicki

Napisano 23 wrzesień 2020 - 11:42

Mam zamiar  właśnie  zakupić  ten cx 80  silikon spray  jak  stosować   przed każdym łowieniem  , czy powiedzmy starczy   raz  na trzy /cztery  wypady ...?

#87 OFFLINE   dyliog

dyliog

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 225 postów
  • LokalizacjaLubuskie

Napisano 23 wrzesień 2020 - 11:55

Mam zamiar  właśnie  zakupić  ten cx 80  silikon spray  jak  stosować   przed każdym łowieniem  , czy powiedzmy starczy   raz  na trzy /cztery  wypady ...?

W tym temacie sporo info:

http://jerkbait.pl/t...-radzimy-sobie/

#88 OFFLINE   cinn

cinn

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 613 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk

Napisano 23 wrzesień 2020 - 20:22

Ja go zawsze stosuje przed każdym łowieniem.
Jeszcze przed wyjazdem psikam po plecionce i przelotkach.
Nie zauważyłem żeby coś się działo złego z plecionką.

#89 OFFLINE   Voldemort

Voldemort

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1308 postów
  • LokalizacjaMałopolska
  • Imię:Jacek

Napisano 23 wrzesień 2020 - 20:53

Jak tak czytam Kolegów wypowiedzi, to się cieszę, że w swoich kijach nie mam tych "topowych" przelotek.

Smarowanie linek i przelotek przed każdym łowieniem :o - rozumiałbym gdyby to były zwykłe druciaki, a nie high-end.

• Sławek Oppeln Bronikowski, Jozi, Biesan i 1 inna osoba lubią to

#90 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 24 wrzesień 2020 - 05:58

Przelotki są świetne, jak ryby biorą automatycznie nie słychać szumu...

#91 OFFLINE   TomekSudety

TomekSudety

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1035 postów
  • LokalizacjaSudety / Kotlina Kłodzka
  • Imię:Tomek

Napisano 24 wrzesień 2020 - 06:27

Jak tak czytam Kolegów wypowiedzi, to się cieszę, że w swoich kijach nie mam tych "topowych" przelotek.

Smarowanie linek i przelotek przed każdym łowieniem :o - rozumiałbym gdyby to były zwykłe druciaki, a nie high-end.

To jak dokręcanie koła w Mercedesie co 15 km    :lol:  ;)

• Sławek Oppeln Bronikowski, Dawido, Voldemort i 1 inna osoba lubią to

#92 OFFLINE   cinn

cinn

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 613 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk

Napisano 24 wrzesień 2020 - 07:27

Nie ważne czy są to topowe czy zwykłe przelotki.
Przy łowienia w brudnej wodzie (Odra) zasyfiają się tak samo.
To co się zbiera na przelotkach zaczyna szlifować plecionkę, czy żyłkę. Przy podaniu Smarowania nie zbiera się taki syf i łatwiej później oczyścić wędkę.

#93 OFFLINE   haja1978

haja1978

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 915 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Arkadiusz

Napisano 24 wrzesień 2020 - 07:54

No dobra, bo już od czytania tego wątku mnie zęby rozbolały i wsadzę kij w mrowisko.

Szumią, no szumią, tylko że zaraz dojdziemy do wniosku, że to beznadziejne przelotki są...

- raz, szumią kiedy blank jest kiepsko uzbrojony (załamania stożka, tunelu, tzw. grzebyk z przelotek), ale też kiedy stożek jest krótki, agresywny, na dwóch, trzech przelotkach, wtedy zwłaszcza na tzw. kb (czy innej pełniącej rolę chokera) jest naprawdę wyczuwalne tarcie i działają spore siły, zwłaszcza gdy kijek w miejscu jej mocowania pracuje głębiej (szybciej w takim kiju zanika nazwijmy to centryczność stożka i tworzą się kąty na linii linki i pierścieni przelotek),

- dwa, szumią, bo są naprawdę małej średnicy zazwyczaj w użyciu, tak startowe, jak i w tunelu, ba, w wielu kijach które widziałem, były w moim odczuciu zbyt małe w stosunku do ich mocy i mocy (grubości) używanych linek, co oczywiste, w przypadku mniejszych ringów kontakt linki z ich powierzchnią jest zdecydowanie częstszy niż np. w przypadku dawnych L-ek w powszechnie stosowanych rozmiarach 6 czy 7; co również oczywiste, mała średnica ringu i częstość kontaktu linki z pierścieniem przekłada się na szybkość osadzania się kamienia i innych osadów, których w naszych wodach nie brakuje;

- trzy, trzeba poświęcić te 30 sekund i przetrzeć ich powierzchnię czymś wilgotnym;

- cztery, wg. mnie ramki w TZ są może nie tyle delikatniejsze (a są), co też bardziej elastyczne, niż np. w tytanowych SIC-ach, o zwykłych SIC w stalowych ramkach nie wspominając, przez co pod obciążeniem wpadają szybciej w delikatny rezonans, a to też może być słychać.

Konkluzja, to są bardzo dobre przelotki, choć ja najbardziej lubię SIC w starym pierścieniu (nie slim), w ramce adekwatnej do potrzeb...

Pozdrawiam

Arek

• Sławek Oppeln Bronikowski, Jozi, Tomek TJ i 4 innych osób lubią to

#94 OFFLINE   cinn

cinn

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 613 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk

Napisano 24 wrzesień 2020 - 20:17

Ma torzity w Phenix TX K2.
Jak łowię w czystych wodach, zaporówki, jeziora, to nie słyszę żadnych niepokojących dźwięków przy zwijaniu linki.
Jak zabiorę ten kij nad rzekę to po godzinie paznokcie odpadają od rzężenia linki po przelotkach, linka ta sama 8x.

#95 OFFLINE   Maciej 77

Maciej 77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 506 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 25 wrzesień 2020 - 10:27

Wczoraj miałem okazję   połowić   plecionką  8x  potraktowaną  omawianym cx80 . Oceniam  użytkowo   bardzo pozytywnie   , nie zauważyłem  brudu  , rzuty  nieco lżej i nieco dalej  , nic się klei   , i nic się  dzieje w negatywnym sensie .

Ja jednak przy kijach 6-12 lb  wybieram torizite  . Mam porównanie przy kijach  cd xls ,  jeden miałem uzbrojony  Y L  Sic stalowy  , a drugi mam teraz  w tozrizite  . Z pewnością  bym nie wrócił   do poprzedniego  zbrojenia .. 

• miramar69 i bercik69 lubią to

#96 OFFLINE   MarcinZ

MarcinZ

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 846 postów
  • LokalizacjaGóra Puławska/LPU
  • Nazwisko:Zawadzki

Napisano 10 listopad 2020 - 14:07

Taki test znalazłem na jednej z grup FB....
https://www.facebook...13649515323111/

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka

#97 OFFLINE   miramar69

miramar69

jadę na ryby i nie będzie mnie trochę , trzeba odpocząć od

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4978 postów
  • LokalizacjaSANDOMIERZ
  • Imię:MARIUSZ

Napisano 10 listopad 2020 - 22:13

... mam sporo kijków na różnych przelotkach z różnych generacji czasowych oraz różnych systemach - od Alkonite po Torzite  wszystko na oryginalnych FUJI ... bo innych nie uznaje ...  B)

Najlepiej jednak pasują osobiście Mi SICki  , bo ... są kompromisem pomiędzy wszystkimi przed ... i wszystkim po ...  ;) pod każdym względem !!!  :rolleyes:

... a w brew utartym opiniom chętnie wracam do Y/L , tylko że obecnie nie ma gdzie ich kupić - tych tytanowych ... kompletnie nie pasują mi przelotki w systemie  KR , które według mnie nadaje się tylko do króciaków  :( 

Użytkownik miramar69 edytował ten post 10 listopad 2020 - 22:17

• popper i Tomek TJ lubią to

#98 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 10 listopad 2020 - 23:17

Uważam, że do długich wędek najlepszym rozwiązaniem są przelotki KL gdzie system opiera się na stożku przez całą długość blanku. Pierwszym kijem jaki wpadł mi w ręce i był uzbrojony w tytanowe KL był Palladin river raid, bardzo dobrze wspominam współpracę choć zajechałem dwie szczytówki... Złowiłem tym kijem swój rekord w ilości sztuk na dzień i to właśnie dzięki temu, że dolatywało gdzie miało ;)

#99 OFFLINE   miramar69

miramar69

jadę na ryby i nie będzie mnie trochę , trzeba odpocząć od

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4978 postów
  • LokalizacjaSANDOMIERZ
  • Imię:MARIUSZ

Napisano 11 listopad 2020 - 18:35

... też uważam , że system KL daje największe możliwość dobrania stożka do każdej wędki ( długiej , średniej  czy krótkiej ) niezależnie od używanego kołowrotka , a ten stożek jest bardzo łagodny / płynny  ;) , co daje same zalety ...  :)

• guciolucky lubi to

#100 OFFLINE   Maciej 77

Maciej 77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 506 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 12 listopad 2020 - 09:37

Witam

Podobnie   jak Panowie powyżej  uważam , jednak  każdy blank  należy  oceniać indywidualnie  i jeśli  musiałbym  dawać  od  dołu  KL 25  to przy długim kiju  raczej  szedłbym  w  KRH 20  ...i zbrojenie  H  w dojściu do tunelu .

Myślę  tu o kijach   ca  14-20 lb    2,4-2,7 m   Natomiast  bardzo podobają  mi się  sposoby zbrojenia  w KL krótkich  pstrągowych  kijów  , tam  gdzie  długość   rzutu  nie  jest   najważniejszym wymogiem  -małe zarośnięte  ciurki  ..

W KL od  20  mam  xls CD  2,60 m  -21 g  z nastawieniem   pod  woblery  większe pstrągowe  na szersze  rzeki   ....i wyszło  fajowo  .

Przykład  :planuję  TR 53 i zbrojenie   od dołu  16 KL -10-   8 - 7 - 5,5  -5,5  szczyt  F5,5  całość  torizite  ...lub  16 KL 10-8-7-6 -5-i szczyt 5 F  ktoś  z praktykujących   odniesie się  do tych  wielkości ..?

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, przelotki, fuji, torzite

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych