#81 OFFLINE
Napisano 22 wrzesień 2020 - 11:14
- Patryk1125 lubi to
#82 OFFLINE
Napisano 22 wrzesień 2020 - 12:01
Mam, nie stosowałem bo obawiam się, że się kupa syfu poprzykleja do żyłki.
#83 OFFLINE
Napisano 22 wrzesień 2020 - 13:42
#84 OFFLINE
Napisano 22 wrzesień 2020 - 13:47
Trzymam za słowo
Po następnym wypadzie opiszę wrażenia.
#85 OFFLINE
Napisano 22 wrzesień 2020 - 21:27
Przed łowieniem psikam na plecionkę i po przelotkach.
Łowię głównie na Odrze, a tam syfu co nie miara.
Wcześniej jak nie stosowałem żadnych preparatów to po godzinie łowienia dźwięki wydawane przez zwijaną plecionkę zawijały paznokcie pod pięty. Łowić się odechciewało.
Jak by pilnikiem jechał po blanku.
#86 OFFLINE
Napisano 23 wrzesień 2020 - 11:42
Mam zamiar właśnie zakupić ten cx 80 silikon spray jak stosować przed każdym łowieniem , czy powiedzmy starczy raz na trzy /cztery wypady ...?
#87 OFFLINE
Napisano 23 wrzesień 2020 - 11:55
Mam zamiar właśnie zakupić ten cx 80 silikon spray jak stosować przed każdym łowieniem , czy powiedzmy starczy raz na trzy /cztery wypady ...?
W tym temacie sporo info:
http://jerkbait.pl/t...-radzimy-sobie/
#88 OFFLINE
Napisano 23 wrzesień 2020 - 20:22
Jeszcze przed wyjazdem psikam po plecionce i przelotkach.
Nie zauważyłem żeby coś się działo złego z plecionką.
#89 OFFLINE
Napisano 23 wrzesień 2020 - 20:53
Jak tak czytam Kolegów wypowiedzi, to się cieszę, że w swoich kijach nie mam tych "topowych" przelotek.
Smarowanie linek i przelotek przed każdym łowieniem - rozumiałbym gdyby to były zwykłe druciaki, a nie high-end.
- Sławek Oppeln Bronikowski, Jozi, Biesan i 1 inna osoba lubią to
#90 OFFLINE
Napisano 24 wrzesień 2020 - 05:58
#91 OFFLINE
Napisano 24 wrzesień 2020 - 06:27
Jak tak czytam Kolegów wypowiedzi, to się cieszę, że w swoich kijach nie mam tych "topowych" przelotek.
Smarowanie linek i przelotek przed każdym łowieniem - rozumiałbym gdyby to były zwykłe druciaki, a nie high-end.
To jak dokręcanie koła w Mercedesie co 15 km
- Sławek Oppeln Bronikowski, Dawido, Voldemort i 1 inna osoba lubią to
#92 OFFLINE
Napisano 24 wrzesień 2020 - 07:27
Przy łowienia w brudnej wodzie (Odra) zasyfiają się tak samo.
To co się zbiera na przelotkach zaczyna szlifować plecionkę, czy żyłkę. Przy podaniu Smarowania nie zbiera się taki syf i łatwiej później oczyścić wędkę.
#93 OFFLINE
Napisano 24 wrzesień 2020 - 07:54
No dobra, bo już od czytania tego wątku mnie zęby rozbolały i wsadzę kij w mrowisko.
Szumią, no szumią, tylko że zaraz dojdziemy do wniosku, że to beznadziejne przelotki są...
- raz, szumią kiedy blank jest kiepsko uzbrojony (załamania stożka, tunelu, tzw. grzebyk z przelotek), ale też kiedy stożek jest krótki, agresywny, na dwóch, trzech przelotkach, wtedy zwłaszcza na tzw. kb (czy innej pełniącej rolę chokera) jest naprawdę wyczuwalne tarcie i działają spore siły, zwłaszcza gdy kijek w miejscu jej mocowania pracuje głębiej (szybciej w takim kiju zanika nazwijmy to centryczność stożka i tworzą się kąty na linii linki i pierścieni przelotek),
- dwa, szumią, bo są naprawdę małej średnicy zazwyczaj w użyciu, tak startowe, jak i w tunelu, ba, w wielu kijach które widziałem, były w moim odczuciu zbyt małe w stosunku do ich mocy i mocy (grubości) używanych linek, co oczywiste, w przypadku mniejszych ringów kontakt linki z ich powierzchnią jest zdecydowanie częstszy niż np. w przypadku dawnych L-ek w powszechnie stosowanych rozmiarach 6 czy 7; co również oczywiste, mała średnica ringu i częstość kontaktu linki z pierścieniem przekłada się na szybkość osadzania się kamienia i innych osadów, których w naszych wodach nie brakuje;
- trzy, trzeba poświęcić te 30 sekund i przetrzeć ich powierzchnię czymś wilgotnym;
- cztery, wg. mnie ramki w TZ są może nie tyle delikatniejsze (a są), co też bardziej elastyczne, niż np. w tytanowych SIC-ach, o zwykłych SIC w stalowych ramkach nie wspominając, przez co pod obciążeniem wpadają szybciej w delikatny rezonans, a to też może być słychać.
Konkluzja, to są bardzo dobre przelotki, choć ja najbardziej lubię SIC w starym pierścieniu (nie slim), w ramce adekwatnej do potrzeb...
Pozdrawiam
Arek
- Sławek Oppeln Bronikowski, Jozi, Tomek TJ i 4 innych osób lubią to
#94 OFFLINE
Napisano 24 wrzesień 2020 - 20:17
Jak łowię w czystych wodach, zaporówki, jeziora, to nie słyszę żadnych niepokojących dźwięków przy zwijaniu linki.
Jak zabiorę ten kij nad rzekę to po godzinie paznokcie odpadają od rzężenia linki po przelotkach, linka ta sama 8x.
#95 OFFLINE
Napisano 25 wrzesień 2020 - 10:27
Wczoraj miałem okazję połowić plecionką 8x potraktowaną omawianym cx80 . Oceniam użytkowo bardzo pozytywnie , nie zauważyłem brudu , rzuty nieco lżej i nieco dalej , nic się klei , i nic się dzieje w negatywnym sensie .
Ja jednak przy kijach 6-12 lb wybieram torizite . Mam porównanie przy kijach cd xls , jeden miałem uzbrojony Y L Sic stalowy , a drugi mam teraz w tozrizite . Z pewnością bym nie wrócił do poprzedniego zbrojenia ..
- miramar69 i bercik69 lubią to
#96 OFFLINE
Napisano 10 listopad 2020 - 14:07
https://www.facebook...13649515323111/
Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka
#97 OFFLINE
Napisano 10 listopad 2020 - 22:13
... mam sporo kijków na różnych przelotkach z różnych generacji czasowych oraz różnych systemach - od Alkonite po Torzite wszystko na oryginalnych FUJI ... bo innych nie uznaje ...
Najlepiej jednak pasują osobiście Mi SICki , bo ... są kompromisem pomiędzy wszystkimi przed ... i wszystkim po ... pod każdym względem !!!
... a w brew utartym opiniom chętnie wracam do Y/L , tylko że obecnie nie ma gdzie ich kupić - tych tytanowych ... kompletnie nie pasują mi przelotki w systemie KR , które według mnie nadaje się tylko do króciaków
Użytkownik miramar69 edytował ten post 10 listopad 2020 - 22:17
- popper i Tomek TJ lubią to
#98 OFFLINE
Napisano 10 listopad 2020 - 23:17
#99 OFFLINE
Napisano 11 listopad 2020 - 18:35
... też uważam , że system KL daje największe możliwość dobrania stożka do każdej wędki ( długiej , średniej czy krótkiej ) niezależnie od używanego kołowrotka , a ten stożek jest bardzo łagodny / płynny , co daje same zalety ...
- guciolucky lubi to
#100 OFFLINE
Napisano 12 listopad 2020 - 09:37
Witam
Podobnie jak Panowie powyżej uważam , jednak każdy blank należy oceniać indywidualnie i jeśli musiałbym dawać od dołu KL 25 to przy długim kiju raczej szedłbym w KRH 20 ...i zbrojenie H w dojściu do tunelu .
Myślę tu o kijach ca 14-20 lb 2,4-2,7 m Natomiast bardzo podobają mi się sposoby zbrojenia w KL krótkich pstrągowych kijów , tam gdzie długość rzutu nie jest najważniejszym wymogiem -małe zarośnięte ciurki ..
W KL od 20 mam xls CD 2,60 m -21 g z nastawieniem pod woblery większe pstrągowe na szersze rzeki ....i wyszło fajowo .
Przykład :planuję TR 53 i zbrojenie od dołu 16 KL -10- 8 - 7 - 5,5 -5,5 szczyt F5,5 całość torizite ...lub 16 KL 10-8-7-6 -5-i szczyt 5 F ktoś z praktykujących odniesie się do tych wielkości ..?
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, przelotki, fuji, torzite
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przeróbka spinningu na castingNapisany przez zayl990 , 03 lut 2012 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przelotka szczytowa o wiekszej średnicyNapisany przez Bolesław , 12 lis 2021 tech-rb, przelotki |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych