Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Serwisowanie kołowrotków Shimano

serwis kołowrotek

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3179 odpowiedzi w tym temacie

#2741 OFFLINE   kineret

kineret

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 444 postów
  • LokalizacjaWrocław i okolice
  • Imię:Aleksander

Napisano 08 luty 2023 - 14:28

Nie wiem ile pokręciła ta Stella, ale faktycznie może tak być jak pisze kolega wyżej i najlepiej byłoby wymienić całą oporówkę.

Czy oporówki są idetyczne jak w tańszych modelach Shimano z tego (i nieco późniejszego) okresu? Pewności nie mam, ale na stronie tego majstra https://mulinete.wor...s.com/mulinete/ znajdziesz dobrej jakości zdjęcia 95' i kilku późniejszych modeli. Jeśli nie uda Ci się znaleźć całej oporówki (może być ciężko...) lub jeśli z innego modelu okaże się niekompatybilna możesz zawsze przełożyć same wałeczki i sprężynki - myślę, że będą miały indentyczne wymiary.

• golsyl i drzejko lubią to

#2742 OFFLINE   golsyl

golsyl

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 719 postów
  • LokalizacjaStockholm
  • Imię:Michał

Napisano 08 luty 2023 - 15:06

Dzięki WIELKIE Panowie 🍻
Stelkę dopiero co kupiłem na aukcji, cena była przyzwoita. Bez samru w środku, jak na załączonych zdjęciach. Lecz pełno jakiegoś gęstego oleju w oporówce. Pod ręką mam Twinka z podobnego rocznika i przełożę, bo chce w weekend zabrać Stelkę na trocie.
Wrócę z pracy, to poszukam np. Catanę i zamówię. Pozdro 🖖

#2743 OFFLINE   Arek X

Arek X

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 822 postów
  • Imię:Arek

Napisano 08 luty 2023 - 15:12

Zdjęcia są, faktycznie interesującej Nas tu Stelli, jednak i one nie dają odpowiedzi na to czy oporówka będzie pasowała od tanich modeli czy niższych klasowo z tamtego okresu.
Bowiem w następnych, nowszych modelach oporówka trochę się różniła - mocowanie oporówki, kołeczki ją ustalające jak i wpust do załączania jej są w innym położeniu względem obudowy i nie są się ich podmieniać.
Same wałeczki, sprężynki owszem, jednak nie obudowy.
Poza tym Stella w tamtym okresie to model sam dla siebie.
W dużej mierze części z tańszych modeli poprostu do niej nie podejdą. W tym może być oporówka o której mowa.
  • golsyl lubi to

#2744 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2305 postów
  • Imię:Przemek

Napisano 08 luty 2023 - 17:17

Tak wygląda Twoja oporówka? Nie rozbierałem Stelli 95 dlatego pytam.
Załączony plik  20230208_171131.jpg   48,94 KB   16 Ilość pobrańZałączony plik  20230208_171037.jpg   84,47 KB   16 Ilość pobrań

To jest oporówka z Gwiazdy 98 i....TP SW 09 :-) Są takie same i być może w 95 była taka sama.
Ps. Gdybyś potrzebował wymiarów to daj znać.

Użytkownik przemo_w edytował ten post 08 luty 2023 - 17:21

• golsyl i S.N. lubią to

#2745 OFFLINE   golsyl

golsyl

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 719 postów
  • LokalizacjaStockholm

Napisano 08 luty 2023 - 18:14

Dokładnie tak wygląda. Pacjentka po udanym przeszczepie 🥳 od Twinka 3000F. TP SW 4000XG 09' też posiadam. Dzięki za pomoc. Teraz będę kombinował ze sprężynkami, ewentualnie poszukam oporówki do Twinka. W sumie za 3 tygodnie będę w Polsce, a mam Catanę gdzieś w szufladzie.
Pozdro 🖖
  • przemo_w i S.N. lubią to

#2746 OFFLINE   Kokosz

Kokosz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 836 postów

Napisano 08 luty 2023 - 20:14

Dokładnie tak wygląda. Pacjentka po udanym przeszczepie od Twinka 3000F. TP SW 4000XG 09' też posiadam. Dzięki za pomoc. Teraz będę kombinował ze sprężynkami, ewentualnie poszukam oporówki do Twinka. W sumie za 3 tygodnie będę w Polsce, a mam Catanę gdzieś w szufladzie.
Pozdro

Jak podeszła od TP '98, to powinny "gadać" oporówki z '98 od ultegry, stradica, super aero GT, super aero GTM, symetre, biomastera, sedony, sahary ...

Użytkownik Kokosz edytował ten post 08 luty 2023 - 20:16

• golsyl i Bury knives lubią to

#2747 OFFLINE   golsyl

golsyl

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 719 postów
  • LokalizacjaStockholm

Napisano 08 luty 2023 - 20:59

Podeszła .Pasuje idealnie .Dodatkowo rozginanie sprężynek pomgło i teraz oporówka znów działa ,tylko że w Twinku .Pewnie i tak dokupię którąś z powyższych dla pewności smile.png

• kineret lubi to

#2748 ONLINE   19john92

19john92

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 500 postów

Napisano 11 luty 2023 - 12:55

Nie za bardzo wiem czy to dobre miejsce na tego typu post. Chciałem opisać w kilku słowach jak zostałem potraktowany przez serwis Shimano. Jesienią jakoś końcem listopada 2021 dostałem od żony calcutte conquest 301, sparwowałem ją z kijem do 150g, miała służyć do łowienia szczupaków na średnio czyli w okolicy 100-150g. Nie posiadam za wiele wolnego czasu więc na ryby jadę kiedy mam wolne a nie kiedy jest ładna pogoda. Zdażyło się tak, że na ryby wybrałem się w lekkim deszczu, po chyba godzinie wędkowania w ciągłym deszczu odłożyłem wędkę i schowałem się w aucie. Wedka z kołowrotkiem była na zewnatrz, młynek trochę zmókł. Ponowiłem jeszcze z godzinę i pojechałem do domu. Młynek odkręciłem i odłożyłem w suchym miejscu, zawsze tak robie po wędkowaniu. Po tygodniu zabrałem go nas wodę i strasznie szumiał u w nim łożyska. Zdecydowałem się odesłać młynek na serwis gwarancyjny. Dostałem odpowiedz, że młynek został zalany całkowicie wodą łożyska i napęd do wymiany koszt usługi z tego co pamietam 250zl. Po rozmowie ze sprzedawcą zdecydowałem, że w sumie zapłacę dostanę nową przekładnie i młynek będzie dalej na gwarancji. Młynek po naprawie pracował jak nowy otrzymałem stare części w woreczku z młynkiem. Przyszedł sezon 2022, nadal mało czasu na ryby ale przez cały sezon kilka wypadów zaliczyłem, kilka ryb złowiłem metr udało się przekroczyć wiec nie jest najgorzej. Młynek po sezonie znowu zaczyna szumieć, prawdopodobnie łożyska do wymiany. Odsyłam na serwis i diagnoza identyczna jak rok wcześniej napęd i łożyska do wymiany. Serwisant znalazł ślady zalania młynka. Dodam, że w tym sezonie jakoś nie przypominam sobie łowienia w deszczu i nie wpadł mi sprzęt do wody.
Moje pytanie brzmi co robię nie tak? Dodam, że używam grubej plecionki zazwyczaj młynek ciagle jest mokry od wody zbierającej się przez plecionkę. Mam tranxa, citice, mniejsza calcutte i tutaj nie ma problemów z zalanym młynkiem. Czy zostałem oszukany przez Shimano? Młynki staram się serwisować sam jednak jak są na gwarancji to czasami z niej korzystam. Czy to normalne, że moja gwarancja nie został uznana?

#2749 OFFLINE   snup

snup

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 211 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 11 luty 2023 - 20:05

Hej. Czy masz może zdjęcie jakie części Ci wymienili?

#2750 ONLINE   19john92

19john92

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 500 postów

Napisano 11 luty 2023 - 21:30

Pinion i main gear, łożysko na osi głównej i to pod pinionem. Łożyska padniete czuć nawet w rękach, przekładnia wyglada jak nowa…

#2751 OFFLINE   snup

snup

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 211 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 11 luty 2023 - 21:43

Czy na napędzie są ślady korozji, osady? Czy otrzymałeś dokumentację zdjeciowa z serwisu/raport na podstawie którego technik serwisu Shimano podjął decyzję o odrzuceniu naprawy gwarancyjnej? Jaka dokładnie masz Calcutte Conquest?

#2752 ONLINE   19john92

19john92

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 500 postów

Napisano 12 luty 2023 - 09:10

Dostałem dokumentacje, zdjęcie pokazywały wodę na panelu bocznym i w smarze, koło główne bez oznak korozji. Zastanawiam się jak woda dostała się do środka, podejrzewam ze mogło się to stać przez te dziurki w obudowie jak kołowrotek stał na deszczu. Dlatego zapłaciłem za serwis, ale w tym roku jest podobno taka sama sytuacja a nie lowilem w deszczu. Nie dostałem jeszcze żadnych zdjęć jedynie ustną informacje ze sklepu gdzie kupiłem młynek. Zazwyczaj jak łowie na casting to cały młynek i ręka są wilgotne od wody, która zbierana jest przez plecionkę. Nie wiem czy ta woda może spływać jakoś do środka? W tym roku podobno nie było wody jako takiej ale były ślady zalania… młynek to calcutta conquest 301 z 2018 roku.

Użytkownik 19john92 edytował ten post 12 luty 2023 - 09:15

#2753 OFFLINE   snup

snup

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 211 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 12 luty 2023 - 09:33

Producent przwidział, że te młynki mogą mieć kontakt z wodą w tym słona dlatego min są dziury w obudowie żeby po zmoczeniu /myciu woda mogła się z nich wydostać (tak kiedyś wyczytałem na zagranicznych stronach) . Otwory były różnie umieszczane w zależności od roczników. Np w mojej Ocea jaka używalem były od spodu czyli po łowieniu multiplikator powinien leżeć w poziomie żeby woda grawitacyjnie ściekła. Później chyba były przeniesione pod spust czyli w tym wypadku multiplikator wpięty w kij i w pionie.

#2754 OFFLINE   RBTS

RBTS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 605 postów
  • LokalizacjaŚrodkowa Wisła

Napisano 12 luty 2023 - 15:57

Młynek po sezonie znowu zaczyna szumieć, prawdopodobnie łożyska do wymiany. 

A  ile razy smarowałeś łożyska? Jeśli pracują na oleju o niskiej lepkości należy smarowanie powtarzać co kilka dni roboczych (lub nawet częściej w trudnych warunkach). Ja w multiplikatorach do cięższych zastosowań smaruję łożyska smarem plastycznym. ITak traktowane potrafią pracować po kilkanaście lat.

#2755 ONLINE   19john92

19john92

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 500 postów

Napisano 12 luty 2023 - 19:55

Łożysk zamkniętych nie smaruje, nie wiem czy dobrze robię. W innych multikach nigdy tego nie robiłem jedynie raz w sezonie wymiana smaru na nowy. Bez rozbierania multika a tym samym tracenia gwarancji chyba nie ma opcji smarować łożyska nawet gdyby były otwarte, czy się mylę?

Użytkownik 19john92 edytował ten post 12 luty 2023 - 19:58

#2756 OFFLINE   RBTS

RBTS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 605 postów
  • LokalizacjaŚrodkowa Wisła

Napisano 13 luty 2023 - 21:56

Shimano dodaje do multików buteleczkę oleju. W niektórych maszynkach stosują łożyska otwarte (nie wiem jakie ma conquest 301) w innych typ 2ZZ czyli z blaszką ochronną. Takie łożysko nie jest w pełni uszczelnione (jak np. 2RS). Łożyska z uszczelnieniem ZZ można smarować olejem. Wnika on bez problemów między osłonę a pierścień wewnętrzny łożyska. Jeśli nie chcesz smarować łożysk olejem, powiedzmy co kilkadziesiąt godzin pracy, warto wówczas przejść na smar plastyczny. Ja tak czynię, choć jestem w tym działaniu raczej odosobniony. Padają z różnych stron uwagi, że postępując w ten sposób znacznie skracam możliwe do osiągnięcia odległości rzutowe. Nie podzielam tego poglądu, oczywiście w przypadku cięższych zestawów, gdyż mimo użycia smaru plastycznego nadal muszę używać hamulców rzutowych. Ważne jest jednak, aby smar miał niską - średnią klasę konsystencji oraz lepkości oleju bazowego, a także nie wypełniał łożyska więcej niż 50% jego wolnej wewnętrznej przestrzeni. I jeśli łowisz w niskich temperaturach musi być także niskokrzepnący.

Edycja - literówka

Użytkownik RBTS edytował ten post 13 luty 2023 - 22:00

#2757 ONLINE   ŁukaszGD

ŁukaszGD

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 43 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Napisano 14 luty 2023 - 18:53

Hej,

Nie wiem czy w dobrym temacie... Szukam kogoś kto wykona serwis w kołowrotku Shimano Rarenium - przegląd, smarowanie i usunięcie jednej, wydaje mi się, że drobnej usterki.

Z góry dziękuję za "namiary".

Pozdrawiam

Łukasz

Użytkownik ŁukaszGD edytował ten post 14 luty 2023 - 18:53

#2758 OFFLINE   maniak

maniak

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1127 postów
  • LokalizacjaPomorskie
  • Imię:Maciej

Napisano 14 luty 2023 - 18:55

Hej,

Nie wiem czy w dobrym temacie... Szukam kogoś kto wykona serwis w kołowrotku Shimano Rarenium - przegląd, smarowanie i usunięcie jednej, wydaje mi się, że drobnej usterki.

Z góry dziękuję za "namiary".

Pozdrawiam

Łukasz

Pisz do kolegi woblery L.E. :)

#2759 ONLINE   ŁukaszGD

ŁukaszGD

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 43 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Napisano 14 luty 2023 - 19:07

Maciej, dziękuję 😃

Użytkownik ŁukaszGD edytował ten post 14 luty 2023 - 19:07

#2760 OFFLINE   Melfa

Melfa

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 28 postów

Napisano 01 marzec 2023 - 23:48

Wielokrotnie spotkałem się z opinią, że nawet nowe kołowrotki Shimano są suche, że mają mało smaru. Dzisiaj otworzyłem swojego Exsence kupionego jeśli dobrze pamiętam 4 lata temu. Chyba wyjątek jakiś. a7aac0afec9e4eca684c7a0f0897df6d.jpgfbaccfb8ac234981a48486d3d152116c.jpg

Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu Tapatalka

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: serwis, kołowrotek

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych