#3041 ONLINE
Napisano 12 marzec 2024 - 13:12
#3042 ONLINE
Napisano 12 marzec 2024 - 13:18
Przemysławie, smarowania łożyska za bardzo bym nie negował. Producenci łożysk do interesu zapewne nie chcą zbytnio dokładać i nie smarują raczej jakimiś wyuzdanymi smarami. Jeśli ktoś potrafi sobie otworzyć łożysko i zapodać dobry syntetyczny smar, to moim zdaniem jest tylko na plus.
#3043 ONLINE
Napisano 12 marzec 2024 - 13:19
#3044 OFFLINE
Napisano 12 marzec 2024 - 13:22
- przemo_w lubi to
#3045 OFFLINE
Napisano 12 marzec 2024 - 13:25
Nie zadałem pytania o ilość smaru jeszcze?!Jak jest odpowiednia ilość smaru to na całą długość życia łożyska. Co innego jak młynek zaliczy konkretny potop.
To jaka jest długość życia miniaturowego łożyska kulkowego obustronnie zamkniętego panie Marcinie wg pana? I jaka jest odpowiednia ilość tego smaru w łożysku panie Marcinie?
Odpowiedź poproszę w obojętnie jakiej jednostce miary.
#3046 OFFLINE
Napisano 12 marzec 2024 - 13:36
Moje zdanie jest takie, że nie ma sensu się bawić w regenerowanie łożysk które już zaczynają szumiec po prostu wymiana na nowe i po temacie przecież takie łożyska nie kosztują 50zł od sztuki. Inna sprawa, że po takiej regeneracji na stole łożysko może normalnie cicho pracować ale już pod obciążeniem będzie hałasować i nad wodą będziesz się zastanawiał o co chodzi przecież to nie łożyska bo były ok.
To chyba wystarczy żeby zamknąć temat smarowania łożysk.
#3047 ONLINE
Napisano 12 marzec 2024 - 13:36
Moje zdanie jest takie, że nie ma sensu się bawić w regenerowanie łożysk które już zaczynają szumiec po prostu wymiana na nowe i po temacie przecież takie łożyska nie kosztują 50zł od sztuki. Inna sprawa, że po takiej regeneracji na stole łożysko może normalnie cicho pracować ale już pod obciążeniem będzie hałasować i nad wodą będziesz się zastanawiał o co chodzi przecież to nie łożyska bo były ok.
Czegoś takiego jak regeneracja łożysk tocznych raczej nie ma. Albo wykazuje objawy zużycia i trzeba wymienić, albo nie. Podstawowe smary mają ograniczoną żywotność i choćby z tego względu można by się pokusić o wymianę smaru.
#3048 ONLINE
Napisano 12 marzec 2024 - 13:39
Chciałabym jeszcze nadmienić że młynek kupiłem w 2023r zaliczył jeden wyjazd na północ i trochę w kraju. Nie kręcę w fotelu więc smarowanie poprawiło pracę, ale i tak wymieniam na EZO.
Mam zastrzeżenia co do jakości tych oryginalnych.
Na pana trza mieć wygląd i kasę u mnie z tym słabo.
Użytkownik Marcin70 edytował ten post 12 marzec 2024 - 13:50
#3049 OFFLINE
Napisano 12 marzec 2024 - 13:51
Idąc w tym kierunku to za chwilę WSZYSTKO czego używamy nawet w domu będzie trzeba poprawiać bo producent oszukał. Nie dajmy się zwariować.Czegoś takiego jak regeneracja łożysk tocznych raczej nie ma. Albo wykazuje objawy zużycia i trzeba wymienić, albo nie. Podstawowe smary mają ograniczoną żywotność i choćby z tego względu można by się pokusić o wymianę smaru.
Jeśli ktoś ma duuuuużo wolnego czasu to niech sobie dłubie tylko jeśli mialbyś to robić dla kogoś to policz swoj czas i jeszcze daj gwarancję na to. A później ponieś konsekwencje w formie choćby wku..neg klienta że po jednym łowieniu jest gorzej niż było :-)
Jeśli takie jazdy ktoś lubi to smarujcie te łozyska.
Użytkownik przemo_w edytował ten post 12 marzec 2024 - 13:52
#3050 ONLINE
Napisano 12 marzec 2024 - 13:59
Nadal Przemku nie rozumiesz chodziło mi o to żeby pokazać jakie słabiutkie te łożyska pakuje Shimano.
Smarowanie tylko w celu sprawdzenia i jest poprawa. I przyczynę tych „głośnych szumów”
Nie sądzisz, że to jest odpowiedni dział ?
Pisałem, że robię to jako hobby.
Mam 3 sztuki FL i tam już lepiej z jakością jeden 4 sezony i cisza.
Użytkownik Marcin70 edytował ten post 12 marzec 2024 - 14:03
- strary lubi to
#3051 ONLINE
Napisano 12 marzec 2024 - 14:02
No nie żebyśmy zaraz szli w jakieś ekstremum. Tak jak napisałem powyżej, jeśli ktoś potrafi i ma taką potrzebę. Przy opisach smarów trudno spotkać gwarancję, że smaruje łożyska dożywotnio
Użytkownik Pluszszcz edytował ten post 12 marzec 2024 - 14:24
#3052 OFFLINE
Napisano 12 marzec 2024 - 14:12
Dalej nie ma odpowiedzi na moje pytanie. Więc powtórzę. Ile ma wytrzymać łożysko i ile smaru oraz dodam jakiego powinno być?Nadal Przemku nie rozumiesz chodziło mi o to żeby pokazać jakie słabiutkie te łożyska pakuje Shimano.
Smarowanie tylko w celu sprawdzenia i jest poprawa. I przyczynę tych „głośnych szumów”
Nie sądzisz, że to jest odpowiedni dział ?
Pisałem, że robię to jako hobby.
Mam 3 sztuki FL i tam już lepiej z jakością jeden 4 sezony i cisza.
Rozumiem że sprawdziłeś setki łożysz i stąd masz wiedzę że Shimano używa kiepskiej jakości łożysk?
- S.N. lubi to
#3053 OFFLINE
Napisano 12 marzec 2024 - 14:17
Każdy robi ze sprzętem co mu pasuje, ale jak to już wielokrotnie zostało napisane: tak jak dołożenie kilku łożysk do stradica nie zrobi z niego twin powera tak i posmarowanie kiepskiej jakości łożyska nie sprawi, że ono będzie lepsze, sprawniejsze. Poprawi za to samopoczucie człowieka i na krótki czas pracę tego łożyska. Jedynym sposobem poprawy pracy marnej jakości łożyska jest jego wymiana na zdecydowanie lesze jakościowo czyli bardzo dokładnie wykonane. Swoją drogą mam stradica fl kupionego z drugiej ręki i na jakość fabrycznych łożysk nie narzekam. Znam też kogoś kto łowi stradic-iem fl 4000 dość dużo i po 3 latach pracuje niemal jak w dniu zakupu.
#3054 ONLINE
Napisano 12 marzec 2024 - 14:29
#3055 ONLINE
Napisano 12 marzec 2024 - 14:32
Użytkownik Marcin70 edytował ten post 12 marzec 2024 - 14:34
#3056 OFFLINE
Napisano 12 marzec 2024 - 14:42
Dalej nie odpowiadasz.Akurat mam porównanie co do poprzedniej wersji i w FM coś im nie pykło. Nie jest to ich wina bo przecież ich nie produkują. Poszła kiepska partia i tyle. Pewnie już dawno o tym wiedzą na podstawie reklamacji. Chyba tyle w tym temacie zabieram się za robotę
A wrzucasz kolejny kamyk do ogrodka.
Ile tych reklamacji mają?
I teraz znów czekam. Bo musisz wiedzieć ile sprzedali młynków i ile wróciło na reklamację.
Ps. Ja wymiękam bo swoją wiedzę opierasz tylko i wyłącznie na swoich raptem kilku młynkach.
#3057 ONLINE
Napisano 12 marzec 2024 - 14:57
- strary lubi to
#3058 OFFLINE
Napisano 12 marzec 2024 - 15:21
Wskuje ktoś ze śmiałymi tezami , zaśmieci głupotami ten temat a
jak trzeba tezy obronić to się kończy jak zwykle.
#3059 ONLINE
Napisano 12 marzec 2024 - 15:36
Nie należę do ludzi co piszą głupoty. Zostawię specjalnie jedno łożysko dla Ciebie zapraszam do mnie i popatrzysz sobie na totalny brak smaru. Mogę nawet wysłać ze zdemontowanym uszczelnieniem.
Użytkownik Marcin70 edytował ten post 12 marzec 2024 - 15:41
#3060 OFFLINE
Napisano 12 marzec 2024 - 16:02
Nie wiesz jakie parametry ma mieć łożysko poza wymiarami ogólnymi. Nie wiesz jaka jest fabrycznie przyjęta tolerancja czy ilość smaru.
Nie masz i mało kto ma dostęp do wiedzy producenta. A piszesz to co Ci się wydaje.
Tu podobnie jest z kasowaniem luzów w nowych młynkach czy ilością smaru. Nie ma dostępnej wiedzy jakie założenie ma producent, jaką tolerancję luzu przewidział dla Sahary, Stradica czy Stelli czy ilość smaru.
Ja wrzucałem fotkę 3 letniego TP 20 FD gdzie były 3 małe kropeczki smaru. I to jak widać po kole przekładni wystarczyło żeby młynkowi nic się nie stało a je...ny był ten młynek że ho ho.
A rozbiera jeden z drugim i wypisuje że mało smaru . Ładuje łopatą a później płacz i wysyłka na serwis jeszcze z kłamstwem że to jakiś inny serwisant odwalił strugając idiotę.
A dlaczego? Bo też mu się coś wydawało.
A odnośnie szumu. Zależność jest taka ile czasu dany użytkownik spędza czasu na szukaniu info o swoim nowym nabytu w internetach.
Bo jak mu nie szumiał a naczytał się że szumią to i jemu zaczyna szumieć :-)
Użytkownik przemo_w edytował ten post 12 marzec 2024 - 16:12
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: serwis, kołowrotek
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych