Użytkownik rey edytował ten post 06 sierpień 2017 - 12:16
#1141 OFFLINE
Napisano 06 sierpień 2017 - 12:15
#1142 Guest_EdekZfabrykiKredek_*
Napisano 06 sierpień 2017 - 14:36
- rey lubi to
#1143 OFFLINE
Napisano 06 sierpień 2017 - 15:00
FlyFisherman, a obecnie sprzedawany PERMALUB GREASE (opis na granatowym/niebieskim tle) czego jest odpowiednikiem? Poszedł na przekładnię i pinion do TP 2000XT oraz Sustaina 4000 FA, kołowrotki kręcą jak opętane, nie będzie to to za słabe na przekładnie?
Smarowidło w pudełku jest dość gęste, ale po przejściu przez zęby przekładni praktycznie go nie widać
#1144 Guest_EdekZfabrykiKredek_*
Napisano 06 sierpień 2017 - 21:04
Użytkownik FlyFisherman edytował ten post 06 sierpień 2017 - 21:21
#1145 OFFLINE
Napisano 06 sierpień 2017 - 21:43
Opisy smarowideł są bardzo ogólne, po prostu chciałem poznać w jakich miejscach akurat ten permalub się najlepiej sprawdza w ocenach tych, którzy przerabiają temat serwisowania od lat.
Moje kręciołki pracują lekko i przyjemnie, i o to właśnie chodziło. Nie mam pewności jedynie czy nie pracują za lekko i nie zajeżdżam przekładni. Jak wiadomo części do antyków, których w większości używam BRAK, stąd tyle pytań Panowie
#1146 OFFLINE
Napisano 06 sierpień 2017 - 21:44
...Permalube gęstością / lepkością ma bliżej do DG-4...czy DG 13 ? A może pośrodku ?
#1147 OFFLINE
Napisano 08 sierpień 2017 - 23:23
Serwis w Poznaniu ma sie dobrze i jest w rekach swietnego fachowca
To fajnie jeżeli tak jest, bo mi się co innego obiło o uszy.
Serwisowałeś coś tam?
#1148 OFFLINE
Napisano 09 sierpień 2017 - 08:36
A co innego obilo Ci sie o uszy?
Użytkownik pmiszk1 edytował ten post 09 sierpień 2017 - 08:37
#1149 OFFLINE
Napisano 12 sierpień 2017 - 04:21
A, że i tak kołowrotki leżą w sklepie jak się je odda na gwarancji i shimano dalej robi "problemy" z serwisem albo wyślą komuś z powrotem z dopiskiem, że kołowrotek nie wymaga serwisu i takie tam.. Ale to też wiesz, ludzie gadają różne rzeczy ; )
Pytam, bo sam sobie teraz chce jakąś stelke może sprawić i fakt, że gwarancja nie jest może za długa, ale z drugiej strony też to jest argument (jeden z wielu).
i swoją drogą jakoś ten agresywny marketing polskiego dystrybutora do mnie do końca nie przemawia.. Może nie jest logiczne to o czym piszę, ale po prostu jakieś nowoczesne filmiki, modne street fishingi.. zawody, pełno ich wszędzie.. łał, łoł.. zniesmacza mnie to po prostu, na tyle że mogę sobie daiwe kupić powiedzmy. wolę finezję, nawet w reklamie.
Wiem, dziwny ze mnie chłopak, ale tak mam ; )
Użytkownik Bartas93 edytował ten post 12 sierpień 2017 - 04:31
#1150 OFFLINE
Napisano 12 sierpień 2017 - 04:23
Może ktoś, może porównać jak serwis daiwy wypada na tle shimano ?
#1151 OFFLINE
Napisano 15 sierpień 2017 - 20:45
Agresywność marketingu ma pokazać, że nowe Shimano jest w PL. Póki co niewielu ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Nie każdy wędkarz czyta jb
Serwis Daiwy to wysyłka do Niemiec. Minimum 2 miesiące. Tez to przerabiałem. Generalnie żenada. Coś na podobę usług jakie świadczył poprzedni dystrybutor Shimano - Normark.
Wejście Shimano w postaci oddziału fabrycznego, to duża zaleta. Przynajmniej pod katem serwisu, czy gamy dostępnych produktów. Cenowo jednak postawili na dość brutalna strategię pozycjonując Stellę drożej niż dotychczas. Za to np. wprowadzili TP PG do oferty, o czym naprawdę niewielu wie. Wrzucili na magazyn centralny coś ok. 50 sztuk tych kołowrotków. Są zatem dostępne z polską gwarancja.
Kolejna sprawa to ceny szpul zapasowych. Promocje Mefiego to prosty dowód na polepszenie podejścia Shimano do klienta na rynku PL. Właściwie to szpule mozna zamówić przez każdy sklep współpracujący z nowym dystrybutorem. Tyle, że sklepy jeszcze same nie ogarnęły programu myShimano, a i nasza wiedza jako klientów odnośnie nowych możliwości jest marna.
- Guzu, Jozi, thug i 2 innych osób lubią to
#1152 OFFLINE
Napisano 16 sierpień 2017 - 17:56
....
Za to np. wprowadzili TP PG do oferty, o czym naprawdę niewielu wie. Wrzucili na magazyn centralny coś ok. 50 sztuk tych kołowrotków. Są zatem dostępne z polską gwarancja.
...
W Polskich sklepach brak TP 4000 PG.
#1153 Guest_EdekZfabrykiKredek_*
Napisano 16 sierpień 2017 - 18:59
TP 4000PG są dostępne od ręki ale aby były na sklepie ta chęć musi wyjść ze sklepu.
- Guzu lubi to
#1154 OFFLINE
Napisano 16 sierpień 2017 - 19:11
W Polskich sklepach brak TP 4000 PG.
Dlatego napisałem, że niewiele osób o tym wie... Jest dokładnie tak, jak napisał kolega FlyFisherman - Shimano niczego nie narzuca, to sklep decyduje co kupić na półkę. Zapytaj swoj lokalny sklep, ktory handluje z Shimano. Myślę, ze potwierdzi moje informacje
Użytkownik Krab edytował ten post 16 sierpień 2017 - 19:13
#1155 OFFLINE
Napisano 16 sierpień 2017 - 20:11
Napisałem do Shimano i odpisali, że od 2018 m być w ofercie PG w Polsce.
#1156 OFFLINE
Napisano 16 sierpień 2017 - 20:44
#1157 OFFLINE
Napisano 17 sierpień 2017 - 05:49
Panowie, póki co można go nabyć u zachodnich sąsiadów lub u "Mefiego"
Jestem szczęśliwym posiadaczem tego modelu i powiem, że na sandacza (bo do tej rybki go kupiłem) jest zajebisty.
Jego kultura pracy jest jak dla mnie powalająca.
Jedyną rzeczą, którą trzeba od razu zrobić - to nasmarować. Zresztą może i inne modele Shimano.
Kumpel kupił już drugiego TP4000PG i w środku była "pustynia".
Z tą odrobiną smaru kręci oczywiście bardzo ładnie/ cichutko ale jak po sezonie katowania kogutami za sandaczem coś dziwnego usłyszysz i odeślesz na serwis w ramach gwarancji - to się okaże, że z Twojej winy coś nie tak/ że źle użytkowany itp ... i płacisz duże pieniądze za wymianę lub naprawę czegoś.
Widziałem osobiście dwa PG rozkręcone zaraz po zakupie - smaru w nich praktycznie nie było
Kupisz nowy - nie daj się zaskoczyć - nasmaruj i ciesz się na lata.
pozdrawiam
Użytkownik 2703tomi edytował ten post 17 sierpień 2017 - 05:50
#1158 OFFLINE
Napisano 17 sierpień 2017 - 20:36
#1159 Guest_EdekZfabrykiKredek_*
Napisano 17 sierpień 2017 - 21:13
A nie zastanawia Ciebie fakt że wszystkie kołowrotki Shimano czy te produkowane 20 lat temu czy dziś miały, mają i będą mieć mniejszy lub większy luz techniczny na przekładni ( różnice mierzone w setnych m/m, np. 0,1mm luzu osiowego na przekładni to nie jest 0,1mm luzu na zębach i o tym trzeba pamiętać )
A wędkując mimo woli nawet o tym nie wiedząc kasujesz ten luz dociskając główne koło przekładni do piniona, a kiedy kołowrotek ma obciążenie w postaci ryby, ciągniętej gałęzi itp. itd jest miejsce na naprężenia powstające w kołowrotku i zęby przekładni nie drą się o zęby piniona, jak luz jest za mały to później niestety często robią się problemy.
20 lat temu nie było mody na poprawianie fabryki stuki-puki na przekładni nikomu nie przeszkadzały i te kołowrotki po dzień dzisiejszy kręcą i często, gęsto zęby są w bardzo dobrym stanie ( oczywiście pomijam fakt że każdy wędkarz inaczej łowi, liczba godzin na rybach, dbania o sprzęt etc )
Moim i tylko moim zdaniem jeśli chcesz skasować luz na przekładni to naprawdę trzeba to robić z umiarem.
Użytkownik FlyFisherman edytował ten post 17 sierpień 2017 - 21:26
- Guzu, Jozi, penkulski i 3 innych osób lubią to
#1160 OFFLINE
Napisano 18 sierpień 2017 - 09:01
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: serwis, kołowrotek
Użytkownicy przeglądający ten temat: 9
0 użytkowników, 9 gości, 0 anonimowych