Nie rozumiem tylko jednego Arku, podbijałeś 4calowego kajtka na 25gr łbie, który "kajta ogonem bez problemu( słowa Forecasta), a siadał przy RH 12, 2011 edition, która waży circa 23gr i nie stawia niemal żadnego oporu w nurcie?
#41 OFFLINE
Napisano 20 czerwiec 2014 - 16:30
#42 OFFLINE
Napisano 20 czerwiec 2014 - 16:49
Gumy skromniej pracujące jak Kaitechy 4" dawały możliwość założenia nawet 25g główki i wciąż szczytówka nie absorbowała siły z podbicia tylko przekazywała ją na przynętę. Do ww granic było nawet możliwe podwójne podbicie w głębszych wolniakach i na przykosach.
Gumy RH (2011) 8 i 10 doskonale ale już 12-tki z trudem,- bez względu na masę
No... czym innym jest prowadzenie w szybkim nurcie a czym innym podskoki na wolniaku,- albo
Zresztą,- to był Patryk pierwszy raz i to prawie od pierwszego rzuty miałem różowe okulary bo wszystko było tak jak sobie wymarzyłem
Ten skromny tygodniowy maratonik zweryfikuje i uszczegółowi wszystko,- mam nadzieję
- patu lubi to
#43 OFFLINE
Napisano 20 czerwiec 2014 - 17:10
Arek, a gdzie fotki pięknego dolnika?!
#44 OFFLINE
Napisano 20 czerwiec 2014 - 18:06
Jutro to troszkę ogarnę bo zaraz będą pytania o wagę ilość przelotek, krótki czy długi stożek itd....
- Maciek_7 lubi to
#45 OFFLINE
Napisano 20 czerwiec 2014 - 21:37
Jutro to troszkę ogarnę bo zaraz będą pytania o wagę ilość przelotek, krótki czy długi stożek itd....
A wlasnie, za pamieci...
Cos tam wspominales ze cos wiecej napiszesz o zbrojeniu tego patyka
#46 OFFLINE
Napisano 20 czerwiec 2014 - 21:54
Wędka waży ....202g czyli ok 60g wiecej niż forumowe,- do przyjęcia
Uzbrojona w mix Esseksów Y 25, Y12, Y8, potem już lecą KL 8,7,6 i 3 razy 5 + szczytowa.
Omotki metalica brown.
Do stopki kołowrotka 32cm, insert profilowany stabilizowany od Piotra Matusiaka z dwoma pokaźnymi łykami oleju do konserwacji kolb dubeltówek
Uchwyt Fuji SKSS z KDPS-em
Naklejka oryginalna NFC,- brzydka jak z tamponiarki
Użytkownik Rheinangler edytował ten post 20 czerwiec 2014 - 21:55
- Karol Krause, Maciek_7 i Del Toro lubią to
#47 OFFLINE
Napisano 21 czerwiec 2014 - 07:07
Wędka waży ....202g czyli ok 60g wiecej niż forumowe,- do przyjęcia
Uzbrojona w mix Esseksów Y 25, Y12, Y8, potem już lecą KL 8,7,6 i 3 razy 5 + szczytowa.
Omotki metalica brown.
Do stopki kołowrotka 32cm, insert profilowany stabilizowany od Piotra Matusiaka z dwoma pokaźnymi łykami oleju do konserwacji kolb dubeltówek
Uchwyt Fuji SKSS z KDPS-em
Naklejka oryginalna NFC,- brzydka jak z tamponiarki
I na pewno połowi
#48 OFFLINE
Napisano 21 czerwiec 2014 - 09:05
Już za pierwszym wypadem połowiła troszeczkę, głównie dzięki swojej ogromnej elastyczności w obsłudze rozmaitych przynęt
Mam taki małą prośbę do wszystkich,- bardzo bym nie chciał aby w tym wątku była kolejna dyskusja o wadze wędki bo są do tego inne wątki co nie oznacza, że jeśli ktoś ma ochotę napisać - okaleczyłeś tą wagą tak znakomity blank - to bardzo proszę
Krytyka TAK
Gównoburza - NIE!!!
Dlaczego? Z prostego powodu,- skoro prawie 50 letni chłop, którego kondycja i siła nie odbiega od przeciętnej potrafi bez bólu pod łopatką łowić 12 godzin tym kijem to spór o wagę niepotrzebnie obciążającą muskulaturę jest czystą sofistyką i taką dyskusję mozna przenieść do wątku pt:
" trzymanie długopisu już po 3 godzinach sprawia mi problem"
Załączone pliki
Użytkownik Rheinangler edytował ten post 21 czerwiec 2014 - 09:10
- popper, blackabyss, Karol Krause i 3 innych osób lubią to
#49 OFFLINE
Napisano 21 czerwiec 2014 - 09:08
Super Arek! Jak zawsze zresztą
#50 OFFLINE
Napisano 21 czerwiec 2014 - 10:59
Ladny patyczak A ze 200 gramulcow, no coz nie wszyscy lubia anorektyczki
#51 OFFLINE
Napisano 21 czerwiec 2014 - 13:02
Zdecydowanie TAK dla takiego patyczka Arku i zbrojenia w guście jaki niewątpliwie i mi odpowiada.
Piękny patyczek a i wykonanie jak to u p.Kawalca TOP
- popper lubi to
#52 OFFLINE
Napisano 21 czerwiec 2014 - 13:36
Cieszę się, że są i tacy - poza mną, którym się patyk podoba
- Karol Krause lubi to
#53 OFFLINE
Napisano 21 czerwiec 2014 - 17:33
- kaziktlc lubi to
#54 OFFLINE
Napisano 22 czerwiec 2014 - 07:40
Użytkownik yglo edytował ten post 22 czerwiec 2014 - 07:40
- popper, jersey, blackabyss i 2 innych osób lubią to
#55 OFFLINE
Napisano 22 czerwiec 2014 - 08:18
Taka też zasada przyświeca mi Zbyszku już od długiego czasu
Dla kogoś kto bardzo by chcial osiągnąć optimum pomiedzy uzyskaniem dobrego balansu w tym kiju i nie zwracał uwagi na trwałość materiałów użytych do budowy dolnika zapewne waga poszybowała by poniżej 200g ale nie wiele, tak na moje oko 10 może 15-20g. Tradycyjne wkładanie ołowiu czy jakiegokolwiek dociążenia punktowego w końcówkę dolnika ST 905-2 może wprawić proporcjonalnie delikatną szczytówkę w stosunku do dolnika w wibracje. Piszę "może", bo tego nie sprawdziłem ale mimo to jestem tego pewien na 99,9%.
Dobrze wyważony zestaw (wędka+kołowrotek) w moim przypadku jest znacznie ważniejszym czynnikiem niż ogólna waga czego najlepszym przykładem jest moj zestaw sumowy, który waży łącznie ponad 800g i można nim łowić cała noc w miarę przyjemnie w miarę bo 800 to jednak nie 500 a dokładniej 522g
Użytkownik Rheinangler edytował ten post 22 czerwiec 2014 - 08:24
#56 OFFLINE
Napisano 22 czerwiec 2014 - 08:38
#57 OFFLINE
Napisano 22 czerwiec 2014 - 08:41
Blank ważył 78g. Dolnik po uzbrojeniu waży 180g a szczytówka 22g
Użytkownik Rheinangler edytował ten post 22 czerwiec 2014 - 08:42
- Karol Krause i Maciek_7 lubią to
#58 OFFLINE
Napisano 25 czerwiec 2014 - 22:38
Dziś przekonałem się, że warto było szukać i że ten kij to dla mnie jest strzał w przysłowiową dychę tzn w uniwersalną dychę
Wyglądało to tak:
Krótki poprzeczny kamienny kant prawdopodobnie złożony z rozpieprzonej główki powyżej, ok 2m pod wodą ciągnący się nierównomiernie na jakieś 30m za nim głębokość ok 3-3,5 czyli (układ nurtów jak na krótkiej poprzecznej przykosie) drugi koniec to płytkie 1m kamienisko z dość mocnym wstecznym nurtem i poprzeczną rynienką łączącą się z głównym korytem.
Pierwszy sandacz zameldował się punktualnie o 20-00, krótko potem kolejny i obydwa złowiłem na wolno opadaącą gumę na 20g główce i cisza, więc zmieniłem na 10g główkę i delikatnie pukałem po kamieniach środkowej części i tak złowiłem jak się potem okazało ostatniego za to ładnego 82 cm sandacza. Do 21 nie wydarzyło się już nic sandaczowego a ja pykając fajkę przełożyłem szpulę na cieńszą plećkę do nocnego łowienia i delektowałem się pięknym wieczorem i nagle nie wiadomo skąd wyleciała taka ilość chrustów że były wszędzie, na szyji, na twarzy we włosach po prostu wszędzie i w oka mgnieniu pojawiły się jaziory, jeden, drugi, trzeci... z piętnaście wyjść widziałem i to były duże ładne ryby,- dawno już nie widziałem czegoś takiego.
Momentalnie sięgnąłem do pudełka po mrówę-jumbo, ale była za duża, nie chciały wziąć na szczęście miałem jeszcze po ostatnim wypadzie na rafę jednego 2cm holigansa od Tomy-ego, drugi rzut na ok 30m i siedzi,- jaź, był przeciętny miał 58cm ale jazda była lepsza niż z 82 cm sandaczem niestety narobił takiego bydła w wodzie, że miejsce było pozamiatane...
To był wspaniały wieczór, wróciłem do domu z przekonaniem, że mi jednak nie odbiło szukając Reńskiego uniwersału i że możliwe jest dobranie takowego chyba do każdej wody... To wspaniałe uczucie kiedy po łowieniu na ciężko, trzeba się błyskawicznie przestawić i zakładając mikro 2g pchłę nie jest się bezradnym wobec żerujących ryb...
Co prawda całe to poszukiwanie trochę trwało i sporo kosztowało ale co tam,- dla takich chwil warto
- Guzu, yglo, Baars i 3 innych osób lubią to
#59 OFFLINE
Napisano 26 czerwiec 2014 - 06:08
..Arek - szkod, że to koniec poszukiwać...a tak coś sie działo...
Może teraz czas na poszukiwanie ideału 12lb ???
P.S dawaj foty ryb, nacieszę oko
#60 OFFLINE
Napisano 26 czerwiec 2014 - 06:23
Czasem mam wrażenie,że mogę nie łowić wcale..wystarczy mi,gdy poczytam takie relacje jak Arka .Siła przekazu powoduje wrażenie wspólnej obecności podczas łowienia .Do tego wystarczy pooglądać trochę zdjęć forumowych "spec-hunterów"..i gadam przez sen .
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blanki, blank, nfc, g.loomis
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Szukam długiego blanku pod letnie pstrągi na jigiNapisany przez kmiasko , 01 gru 2024 pstrąg, hot shot, jig, blank |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
blank do lekkiego łowienia sandaczaNapisany przez FrenchRodbuilder , 02 paź 2024 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank pod pstrągi o długości 2.40 - 2.60 cm. Cw. 4-20 Gram. Głównie łowie na woblery.Napisany przez Livers , 02 paź 2023 batson suzuki, fishingart |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Zlecę naprawę dolnika muchówkiNapisany przez Adrian Tałocha , 11 kwi 2023 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych