Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wilki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
331 odpowiedzi w tym temacie

#301 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Ekspert

• Bloggerzy
  • PipPipPipPip
  • 5092 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 20 marzec 2025 - 15:57

Panowie, dajcie spokój z tymi, czysto masturbacyjnym fantazjami o samoregulacji. Czasu się nie cofnie - chyba. że to zegar unijczyków. Po raz enty powtórzę - krajobraz przyrodniczy zmienny jest, zawsze taki był, i zawsze będzie..

Skądinąd najlepszym. ale i mało zauważalnym - przez co lekceważonym dowodem ludzkiego intelektu, może być to, o czym jest wątek. Wilki nie zniknęły, a gołym okiem widać całe stada, przeróżnych dzikich zwierząt. Za sprawą równie znienawidzonych hodowli, powstał nad nimi skuteczny parasol ochronny..

Janusz, mój znajomy do tamtego roku był leśniczym, i zarazem myśliwym - piękny komplet dla prawdziwego miłośnika przyrody, nieprawdaż? Myśliwi to są rozumni wyjątkowo przytomni ludzi - przynajmniej porównując ich z nigdy nienażartym, wędkarskim światem  :) I kiedy odgórnie nakazano im wystrzelać w swoich obwodach większościowy kontyngent, zrobili to pro forma. Bo to nie miało sensu. To tak jakby przy punktowo występującej wrzodzienicy, zmusić człowieków z wędką do masowej eksterminacji tego, czego zbiorowym trudem z wody nie wydusili :)

• Paweł Bugajski lubi to

#302 OFFLINE   tzienkiewicz

tzienkiewicz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 276 postów
  • LokalizacjaBielsko Biała
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Zienkiewicz

Napisano 20 marzec 2025 - 16:04

Jak ktoś się boi to niech nosi ze sobą gaz pieprzowy i nauczy się go używać. Można też nosić broń hukową . Na wilki na pewno się nie przyda ale na luźno biegające groźne psy na pewno.

#303 OFFLINE   theslut

theslut

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 197 postów

Napisano 27 marzec 2025 - 08:38

W latach 2002-2020 na świecie odnotowano 26 zgonów ludzi spowodowanych atakami wilków (źródło: International Wolf Center).
W latach 2015-2024 w Polsce było 28 wypadków śmiertelnych z udziałem myśliwych i nie chodzi tu o wypadki samochodowe (źródło: Myśliwi w Działaniu).

Hm, i której to populacji należy się bać?

#304 OFFLINE   Marcin Rafalski

Marcin Rafalski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 757 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 27 marzec 2025 - 08:44

Kolega to to się chyba Schopenhauera naczytał ("Erystyka")  ;)  :)

PS.: a na rowerze Kolega jeździ ? W samym 2022 śmiertelnych wypadków tychże było 170  :(

Użytkownik Marcin Rafalski edytował ten post 27 marzec 2025 - 08:47

• Sławek Oppeln Bronikowski i Paweł Bugajski lubią to

#305 OFFLINE   MichałSt

MichałSt

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 33 postów
  • Lokalizacjaszczecin
  • Imię:Michał
  • Nazwisko:St

Napisano 27 marzec 2025 - 09:01

theslut, on 27 Mar 2025 - 07:38, said:

W latach 2002-2020 na świecie odnotowano 26 zgonów ludzi spowodowanych atakami wilków (źródło: International Wolf Center).
W latach 2015-2024 w Polsce było 28 wypadków śmiertelnych z udziałem myśliwych i nie chodzi tu o wypadki samochodowe (źródło: Myśliwi w Działaniu).

Hm, i której to populacji należy się bać?

Żadnej. 

• Sławek Oppeln Bronikowski lubi to

#306 OFFLINE   theslut

theslut

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 197 postów

Napisano 27 marzec 2025 - 11:42

Marcin Rafalski, on 27 Mar 2025 - 07:44, said:

Kolega to to się chyba Schopenhauera naczytał ("Erystyka")  ;)  :)

PS.: a na rowerze Kolega jeździ ? W samym 2022 śmiertelnych wypadków tychże było 170  :(

W sensie, że rowerzysta przejechał innego uczestnika ruchu drogowego pozbawiając go życia?

#307 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Ekspert

• Bloggerzy
  • PipPipPipPip
  • 5092 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 28 marzec 2025 - 06:30

Skoro wilk w sposób jak najbardziej naturalny, przez co nieskończenie ekologiczny, ze zwykłej biologicznej konieczności pożera inne zwierzęta, to jak najbardziej niesamodzielnie nawiedzony ekologiant, musi dojść do przekonania, że ludzi należy tępić  :) Podobnie z grodzeniem - bóbr jest bardziej w porzo :)  

• Maciej W. lubi to

#308 OFFLINE   theslut

theslut

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 197 postów

Napisano 31 marzec 2025 - 12:33

https://www.polsatne...-burza-w-sieci/

Bardziej się bój czubka z odrobiną władzy, niż niesamodzielnie nawiedzonego ekologianta.

Użytkownik theslut edytował ten post 31 marzec 2025 - 12:34

• Byniek i zeralda lubią to

#309 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Ekspert

• Bloggerzy
  • PipPipPipPip
  • 5092 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 31 marzec 2025 - 14:03

Nic nie przebije pomysłów unijnych czubów. Kudy im jakieś podkarpackie echo? Dedzikizacja to tylko skromna wprawka przed depopulacją  :)  

#310 OFFLINE   MaleX

MaleX

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 490 postów
  • LokalizacjaTeren prywatny
  • Imię:Marcin

Napisano 07 kwiecień 2025 - 21:38

W kwestii strasznych wilków i innej groźnej zwierzyny typu: zjadające ludzi rekiny ;), warto zerknąć na tę stronę: https://www.polskiwilk.org.pl/

• hm62 lubi to

#311 OFFLINE   Z.Milewski

Z.Milewski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 644 postów
  • Lokalizacjalubuskie

Napisano 15 kwiecień 2025 - 17:21

tzienkiewicz, on 20 Mar 2025 - 15:04, said:

Jak ktoś się boi to niech nosi ze sobą gaz pieprzowy i nauczy się go używać. Można też nosić broń hukową . Na wilki na pewno się nie przyda ale na luźno biegające groźne psy na pewno.

Śmichy chichy, ale niedługo ten wyśmiewany gaz, każdy wędkujący w jakichś dzikich chaszczach będzie nosił w swojej kieszeni;

https://www.o2.pl/in...46386703547360a

"W gminie Janów w województwie podlaskim miało miejsce przerażające zdarzenie. Dwa wilki zaatakowały mężczyznę, a jeden z nich ugryzł go w udo."

Okazuje się, że nie tylko na psy ten gaz może się przydaC, ale i na wilki :)  . Kto by w to uwierzył jeszcze niedawno? Szansa ataku niewielka, jak uderzenia pioruna w głowę, ale już jest :lol: !

#312 OFFLINE   theslut

theslut

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 197 postów

Napisano 16 kwiecień 2025 - 06:49

Jak to było w Janowie, to musi były to wilki, które w Panu Wołodyjowskim nie dopadły Barbary (ksywa "hajduczek") i rozsierdzone tym okrutnie dały wycisk mieszkańcowi Janowa.

Wy naprawdę wierzycie w te bajki o tych złych wilkach?

#313 OFFLINE   MichałSt

MichałSt

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 33 postów
  • Lokalizacjaszczecin

Napisano 16 kwiecień 2025 - 08:08

Kolego, skąd taki fanatyzm w obronie wilka i ataku na każdą nieprzychylną o nim opinie lub zdarzenie? Każde ze zwierząt może być w pewnych okolicznościach niebezpieczne, czy to dzik, czy borsuk czy nawet domowy pies. Zagrożenie rośnie wraz z liczbą osobników- tak działa czysta statystyka, Przy 2 zwierzętach w Polsce ciężko statystycznie o konflikt z człowiekiem, przy 4000 ta szansa statystycznie rośnie. To tylko zwierzęta. Ja z wilkami mam do czynienia regularnie i ich obecność mnie ani grzeje ani chłodzi bo przywykłem do nich, do tego co robią w lesie i w okolicznych zagrodach pod domami. Ale mimo tego że je regularnie obserwuje nie odważył bym się powiedzieć ze są realnym zagrożeniem dla ludzi, nie mówie o zwierzętach domowych czy gospodarskich. Ale samo jak nigdy w  życiu nie zapewnie nikogo, że takiego zagrożenia nie ma- to zwierzeta jak każde inne, z nieco wiekszym instynketm terytorialnym i większymi potrzebami od innych i ręczyć za nie i negować każde możliwe z ich udziałem można tylko będąc fanatykiem wyjącym z nimi do księżyca lub pracownikiem fundacji żyjącej na naiwności ludzi z adopcji wyimaginowanych wilków. To oczywiście jedynie moja opinia, poparta jak sądzę praktyką przebywania z nimi na jednym terenie.

#314 OFFLINE   radek_u

radek_u

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 336 postów

Napisano 16 kwiecień 2025 - 08:34

Bardzo fajny filmik o wilkach i reakcjach wilków na ludzi.
https://www.facebook...676629588063755

#315 OFFLINE   theslut

theslut

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 197 postów

Napisano 16 kwiecień 2025 - 09:24

MichałSt, on 16 Apr 2025 - 07:08, said:

Kolego, skąd taki fanatyzm w obronie wilka i ataku na każdą nieprzychylną o nim opinie lub zdarzenie? Każde ze zwierząt może być w pewnych okolicznościach niebezpieczne, czy to dzik, czy borsuk czy nawet domowy pies. Zagrożenie rośnie wraz z liczbą osobników- tak działa czysta statystyka, Przy 2 zwierzętach w Polsce ciężko statystycznie o konflikt z człowiekiem, przy 4000 ta szansa statystycznie rośnie. To tylko zwierzęta. Ja z wilkami mam do czynienia regularnie i ich obecność mnie ani grzeje ani chłodzi bo przywykłem do nich, do tego co robią w lesie i w okolicznych zagrodach pod domami. Ale mimo tego że je regularnie obserwuje nie odważył bym się powiedzieć ze są realnym zagrożeniem dla ludzi, nie mówie o zwierzętach domowych czy gospodarskich. Ale samo jak nigdy w  życiu nie zapewnie nikogo, że takiego zagrożenia nie ma- to zwierzeta jak każde inne, z nieco wiekszym instynketm terytorialnym i większymi potrzebami od innych i ręczyć za nie i negować każde możliwe z ich udziałem można tylko będąc fanatykiem wyjącym z nimi do księżyca lub pracownikiem fundacji żyjącej na naiwności ludzi z adopcji wyimaginowanych wilków. To oczywiście jedynie moja opinia, poparta jak sądzę praktyką przebywania z nimi na jednym terenie.

No to statystycznie mamy za dużo myśliwych, bo w ostatnim dziesięcioleciu więcej oni ustrzelili ludzi niż wilki ich zjadły w okresie powojennym. Niekoniecznie muszę wyć z wilkami do księżyca ale też nie czuję potrzeby onanizowania się na wędkarskim forum, częściowo w oparciu o fejkowe doniesienia kreowane z wykorzystaniem AI, że albo my albo wilki. Już wcześnie chyba pisałem, suszy w naszej części Europy się bójdzie, bo jak nie będzie żarcia dla dwunożnych, to oczy wam się otworzą, ile takich "złych wilków" będzie wśród nich.

https://wiadomosci.o...asniamy/vee895n

#316 OFFLINE   MichałSt

MichałSt

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 33 postów
  • Lokalizacjaszczecin

Napisano 16 kwiecień 2025 - 09:42

theslut, on 16 Apr 2025 - 08:24, said:

No to statystycznie mamy za dużo myśliwych, bo w ostatnim dziesięcioleciu więcej oni ustrzelili ludzi niż wilki ich zjadły w okresie powojennym. Niekoniecznie muszę wyć z wilkami do księżyca ale też nie czuję potrzeby onanizowania się na wędkarskim forum, częściowo w oparciu o fejkowe doniesienia kreowane z wykorzystaniem AI, że albo my albo wilki. Już wcześnie chyba pisałem, suszy w naszej części Europy się bójdzie, bo jak nie będzie żarcia dla dwunożnych, to oczy wam się otworzą, ile takich "złych wilków" będzie wśród nich.

https://wiadomosci.o...asniamy/vee895n

Chcesz żeby nie "onanizować się" na temat złych wilków a jedyne co tu widzę to niezdrowy onanizm "złym myśliwym" wyciąganym przy każdej możliwej okazji mimo że nikt o tym nie wspomina poza Tobą :) nikt nie mówi że mamy za duzo wilków a jedynie że wraz ze wzrostem liczebności wzrasta możliwość ewentualnych konfliktów i dyskusja z tym faktem mija się z celem.

Życzę wielu spotkań z wilkami bo to mega ciekawe do obserwacji zwierzęta i zawsze ciekawe spotkania i ze swojej strony kończę wymianę zdań bo już wydaje mi się wiem wszystko na temat podejścia Kolegi i że może to iść tylko w jedną stronę. Fanatyzm i nadmierne uczucia i osobiste krucjaty zabijają obiektywizm w każdej sferze życia więc warto otworzyć głowę czego życzę każdemu.  Pozdrawiam

Użytkownik MichałSt edytował ten post 16 kwiecień 2025 - 09:43

#317 OFFLINE   theslut

theslut

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 197 postów

Napisano 16 kwiecień 2025 - 11:03

MichałSt, on 16 Apr 2025 - 08:42, said:

Chcesz żeby nie "onanizować się" na temat złych wilków a jedyne co tu widzę to niezdrowy onanizm "złym myśliwym" wyciąganym przy każdej możliwej okazji mimo że nikt o tym nie wspomina poza Tobą :) nikt nie mówi że mamy za duzo wilków a jedynie że wraz ze wzrostem liczebności wzrasta możliwość ewentualnych konfliktów i dyskusja z tym faktem mija się z celem.
Życzę wielu spotkań z wilkami bo to mega ciekawe do obserwacji zwierzęta i zawsze ciekawe spotkania i ze swojej strony kończę wymianę zdań bo już wydaje mi się wiem wszystko na temat podejścia Kolegi i że może to iść tylko w jedną stronę. Fanatyzm i nadmierne uczucia i osobiste krucjaty zabijają obiektywizm w każdej sferze życia więc warto otworzyć głowę czego życzę każdemu. Pozdrawiam

A czy to moja wina, że myśliwi w pogłowiu ludzkimi (i nie tylko,bo w przypadku zwierzyny pod hasłem gospodarki łowieckiej) poczynili większe szkody jak wilki? To fakt, a kolega pisze o "możliwości" wywodząc ją z częściowo nie potwierdzonych a częściowo z nieprawdziwych doniesień. Z behawioryzmu zwierząt wynika, że prędzej człowiek wejdzie im w paradę jak one człowiekowi. Więc nie ma potrzeby demonizowania zdarzeń incydentalnych, często sprowokowanych przez człowieka i grania larum z tego powodu.
Bardzo dramatycznie wybrzmiało to "... wydaje mi się wiem wszystko ...", prawie jak u kobiety kończącej związek. Ale jeżeli wg przekazów ludowych kobieta, która wie wszystko to wiedźma, to jak mówić o takowym mężczyźnie?

Użytkownik theslut edytował ten post 16 kwiecień 2025 - 11:04

#318 OFFLINE   zeralda

zeralda

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 408 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 16 kwiecień 2025 - 12:42

Chodzę co tydzień z kolegą na spacer z psami. Jego pies to mieszanka owczarka niemieckiego z husky. Ładny — przypomina trochę wilka, zarówno z wyglądu, jak i z charakterystycznego chodu/kłusu.

Rocky jest dość dziki — czasem się urwie i znika na dłużej, lubi chodzić własnymi ścieżkami i pojawia się tu i tam we wsi.

Ostatnio, odwiedzając miejscowy sklep, usłyszałem rozmowę kilku osób, które z pełnym przekonaniem twierdziły, że w okolicy pojawił się basior... Zapytałem, gdzie go widzieli, jak wyglądał — i oczywiście, na 99% był to nasz Rocky.

Dlatego kolegom polecam jednak podchodzić z dużym dystansem do dykteryjek starych bab z GS-u. Onet, WP i inne „Gazety” bardzo chętnie powielają takie brednie...

Użytkownik zeralda edytował ten post 16 kwiecień 2025 - 12:44

#319 OFFLINE   Marcin Rafalski

Marcin Rafalski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 757 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 16 kwiecień 2025 - 14:38

No to Rocky długo nie pożyje - myśliwi mają obowiązek odstrzeliwać wałęsające się psy i koty czyli praktycznie wszystkie bez smyczy w lesie czy innych łowiskach. 

PS.: Co do wilków jak widzicie Koledzy tzw dalszy rozwój wypadków ? Już dziś na obrzeżach miast wieczorem nie mozna wyjść ze śmieciami bo urzędują dziki. Ba, w centrum Poznania czy w parku na Cytadeli widziałem je parę razy. Wilków nie koniecznie chciałbym widzieć w mieście. Szczerze mówiąc dzikie zwierzęta wolę oglądać w lesie gdzie jest ich dom a nie w miejscach gdzie ich być nie powinno. Zaraz usłyszę mantrę "natura da sobie radę" Osobiście w to wątpię. Człowiek zbytnio naruszył równowagę w przyrodzie, co było już nie raz tu podnoszone. Nadto, jak wiadomo, dzikie wilki krzyżują się z psami i te hybrydy bywają naprawdę niebezpieczne. A więc.?

#320 OFFLINE   zeralda

zeralda

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 408 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 16 kwiecień 2025 - 15:02

Marcin Rafalski, on 16 Apr 2025 - 13:38, said:

No to Rocky długo nie pożyje - myśliwi mają obowiązek odstrzeliwać wałęsające się psy i koty czyli praktycznie wszystkie bez smyczy w lesie czy innych łowiskach. 

PS.: Co do wilków jak widzicie Koledzy tzw dalszy rozwój wypadków ? Już dziś na obrzeżach miast wieczorem nie mozna wyjść ze śmieciami bo urzędują dziki. Ba, w centrum Poznania czy w parku na Cytadeli widziałem je parę razy. Wilków nie koniecznie chciałbym widzieć w mieście. Szczerze mówiąc dzikie zwierzęta wolę oglądać w lesie gdzie jest ich dom a nie w miejscach gdzie ich być nie powinno. Zaraz usłyszę mantrę "natura da sobie radę" Osobiście w to wątpię. Człowiek zbytnio naruszył równowagę w przyrodzie, co było już nie raz tu podnoszone. Nadto, jak wiadomo, dzikie wilki krzyżują się z psami i te hybrydy bywają naprawdę niebezpieczne. A więc.?

Niby tak ale na szczęście zabrania się strzelać w okolicy zabudowań. Poza tym, większość podchodzi do tego raczej rozsądnie, nie przypominam sobie ostatnio o takim przypadku (przynajmniej w moich stronach). Takiego psa ciężko jest upilnować na 100%, zawsze się gamoń od czasu do czasu wymsknie... Za to mój labrador jest karny, trzyma się zawsze w promieniu 100-200m. 

BTW gdzieś ty słyszał o wilku w mieście?  ;-)

Użytkownik zeralda edytował ten post 16 kwiecień 2025 - 15:05

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych