Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wilki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
306 odpowiedzi w tym temacie

#281 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Ekspert

• Bloggerzy
  • PipPipPipPip
  • 5069 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 18 marzec 2025 - 22:50

Przy kleszczach, schiza jest, zdaje się, zdecydowanie większa. A spocić się, albo zmoknąć - to już prawdziwa masakra! 

I tak się cykamy wszystkiego co nam do cykania podsuną, a tu planeta płonie - i to wysoko emisyjnie :) 

W Swolszewicach nad zalewem wilki uporały się z bezpańskim psami, a w dwóch przypadkach oszamały podwórkową, łańcuchową psinę - zamiast ich właściciela pojeba, zechlać..  

#282 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9653 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 19 marzec 2025 - 19:28

https://www.facebook...e/p/1BfXs9K3zz/

#283 OFFLINE   jachu

jachu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1142 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:Skowron

Napisano 19 marzec 2025 - 21:09

jachu, on 19 Mar 2025 - 20:06, said:

To w końcu ile w ostatnich latach było ataków wilków na ludzi w Polsce? Są gdzieś jakieś miarodajne dane na ten temat? Zjadają ludziom psy? Cóż w tym dziwnego jeśli nasi myśliwi  zabijają po trzysta jeleni i jeszcze więcej saren dziennie. Nikt nie lubi konkurencji. To dlatego myśliwi robią najwięcej hałasu. Tyle szumu z wilkami a już dzisiaj niewielu pamięta, że w połowie listopada 2022 zginęli dwaj niewinni ludzie i nikt do dzisiaj nie przeprosił. Nawet nie przyznał się, że rakieta była wystrzelona z jego terytorium. https://g.pl/news/7,...i-dziennie.html

Użytkownik jachu edytował ten post 19 marzec 2025 - 21:13

#284 OFFLINE   mav3rick

mav3rick

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 80 postów
  • LokalizacjaPrzewóz
  • Imię:Emil

Napisano 20 marzec 2025 - 07:02

jachu, on 19 Mar 2025 - 20:09, said:

jachu, on 19 Mar 2025 - 20:06, said:

To w końcu ile w ostatnich latach było ataków wilków na ludzi w Polsce? Są gdzieś jakieś miarodajne dane na ten temat? Zjadają ludziom psy? Cóż w tym dziwnego jeśli nasi myśliwi zabijają po trzysta jeleni i jeszcze więcej saren dziennie. Nikt nie lubi konkurencji. To dlatego myśliwi robią najwięcej hałasu. Tyle szumu z wilkami a już dzisiaj niewielu pamięta, że w połowie listopada 2022 zginęli dwaj niewinni ludzie i nikt do dzisiaj nie przeprosił. Nawet nie przyznał się, że rakieta była wystrzelona z jego terytorium. https://g.pl/news/7,...i-dziennie.html

Podasz mi jakieś źródło o tych 300 jeleniach?

#285 OFFLINE   jachu

jachu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1142 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 20 marzec 2025 - 07:51

jachu, on 20 Mar 2025 - 06:49, said:

Dane podał Mikołaj Dorożała, Główny Konserwator Przyrody i wiceminister klimatu i środowiska. Link wyżej. Raczej zgodne z prawdą, bo ilość odstrzelonej zwierzyny podlega jak mniemam rejestracji. Dodatkowo opisana sprawa, z jaką to gorliwością nasi myśliwi walczą z pomorem świń.

#286 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Ekspert

• Bloggerzy
  • PipPipPipPip
  • 5069 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 20 marzec 2025 - 08:32

Masowy odstrzał dzików, na terenie Polski, zarządziła nasza szalenie proekologiczna, matka unia. W nieubłaganej trosce o przyziemne interesy unijnych potentatów :) Co ma tą zaletę, że można go pierwszorzędnie spożytkować do nagonki na myśliwych. Biomaso - vorwarts  :)

I nieprawdą jest, że myśliwi do tego debilnego nakazu podchodzą na serio, a nawet powiem, że go ignorują.. 

#287 OFFLINE   mav3rick

mav3rick

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 80 postów
  • LokalizacjaPrzewóz
  • Imię:Emil

Napisano 20 marzec 2025 - 08:45

Ale to takie statystyczne, możliwe że dla podkolorwania. Akurat myśliwi mają mocne obostrzenia co do odstrzału, więc bez wiarygodnego źródła słabo mi to wygląda. Jedynie co do dzików to prawda, w imię tej choroby grubo ich populacje przeorali. A co do jeleni jeśli faktycznie takie ilości poszły do odstrzału to raczej też nie fanaberia, by sobie postrzelać.

Użytkownik mav3rick edytował ten post 20 marzec 2025 - 08:47

#288 OFFLINE   theslut

theslut

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 197 postów

Napisano 20 marzec 2025 - 09:03

popper, on 19 Mar 2025 - 18:28, said:

https://www.facebook...e/p/1BfXs9K3zz/

Pewnie było jak z tym chińskim traktorem, co orał pole przy rosyjskiej granicy, który w pewnym momencie oddał serię strzałów i odleciał. A może to był rosyjski traktor orzący przy chińskiej granicy . Wg radia Erewań na Placu Czerwonym rozdawano rowery ...

#289 OFFLINE   Pluszszcz

Pluszszcz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 678 postów

Napisano 20 marzec 2025 - 09:19

Nigdy nie wiadomo czego się można po zwierzętach spodziewać

https://www.facebook...296593391657957

• jachu lubi to

#290 OFFLINE   jachu

jachu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1142 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 20 marzec 2025 - 09:20

Uprzedzam, że z myślistwem nie mam i nie miałem nic wspólnego, więc nie znam się. Próbuję sobie jakoś racjonalnie wytłumaczyć, dlaczego wilki opuszczają dzisiaj swoje naturalne środowisko czyli lasy, wchodzą na tereny zamieszkane przez ludzi i zjadają te biedne psiaki. Nie mam pojęcia, czy gdyby myśliwi strzelali połowę tej wykazanej w danych grubej zwierzyny, to sytuacja byłaby inna? Tak sobie tylko spekuluję, że ewentualnie mogłaby być dla wilków lepsza. Dlaczego sugerujesz nieścisłość przytoczonych danych? Jako wędkarze musimy rejestrować każdą zabraną rybkę, a myśliwi ustrzeloną zwierzynę nie? 

Sławku, chyba jednak nie bardzo ten nakaz ignorują. Skoro strzelają dwa razy więcej niż ktoś zaplanował.

• Pluszszcz lubi to

#291 OFFLINE   Archanioł

Archanioł

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 510 postów
  • LokalizacjaRzeszów

Napisano 20 marzec 2025 - 10:53

Jesienią, kilkaset metrów od granic Rzeszowa (tu uprzedzam i informuje - Rzeszów to nie Bieszczady jak się niektórym wydaje :) )  znaleziono wilka potrąconego przez auto. Końcem lutego w granicach Rzeszowa zrobiono zdjęcie gdzie wataha 5 czy 6 osobników poluje na sarny.

Wilki opuszczają swoje naturalne środowisko - bo już się w nim nie mieszczą i muszą szukać innych miejsc do życia i zdobywania pożywienia - jak to drzewiej bywało - czyli las itp miejsca. 20 lat temu wilków w Polsce było ok 500 sztuk, obecnie około 1,5 tys ..a ich naturalnego środowiska bytowego nie przybyło 3 krotnie, stad trzeba poszerzać tereny łowieckie.

Psiaki zjadają - bo są łatwą zdobyczą. To tak jak gospodarzowi na wsi .. łatwiej pójść do zagrody i złapać kurę na rosół, jak biegać po lesie za bażantem. A pies na łańcuchu to już w ogóle jak kurczak na półce sklepowej.

Ciekawostką jest to, że jak zaczął się odstrzał wilków na Słowacji, to wszyscy pracujący na granicy polsko słowaciej (lesnicy, ZUL'owcy, pracownicy MPN)- od Bieszczad po Beskid niski (bo z tymi mam kontakt) zauważyli naprawdę spory wzrost migracji wilków na polska stornę.  

O przetrzebieniu grubej jak i drobniejszej zwierzyny w Bieszczadach w tym i BPN gdzie nie ma odstrzałów - długo by można było pisać.

Ciekawostka - poza wilkami na południu problemem staja się tez niedźwiedzie. Są filmiki jak biegają po Sanoku, po okolicznych wioskach, jak przechodzą przez San w okolicach Dynowa czy niszczą tam pasieki,. A w ostaniach dniach,w południe,  200m od centrum gminy w Komańczy przez 1,5h niedźwiedź sobie spacerował po łące, miedzy domami i po rzece.

I wilk..jeden czy nawet dwa spotkane na drodze czy w lesie uciekają (nie wiem jak cała wataha) - jeszcze się boją ludzi - a niedzwiedz .. już taki skory do ucieczki nie jest.

#292 OFFLINE   Miro 85

Miro 85

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 605 postów
  • LokalizacjaPołudnie PL

Napisano 20 marzec 2025 - 12:42

Na Śląsku też się pojawiły, w moich okolicach (Tychy) w promieniu 10km są 2 większe watachy ok 30szt, za to przechodnich samców już w tylko w tym roku mój lesniczy ma kilka zaobserwowanych..
Sam miałem już okazję spotkać, a drugiego widziałem walniętego przez auto..

#293 OFFLINE   skius

skius

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 372 postów
  • LokalizacjaCiechanów

Napisano 20 marzec 2025 - 12:50

https://x.com/i/stat...684826232082458

#294 OFFLINE   jachu

jachu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1142 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 20 marzec 2025 - 13:18

skius, on 20 Mar 2025 - 11:50, said:

Tu raczej wilk wyglądał na bardziej zestresowanego spotkaniem. Pewnie wielu z nas nawet by nie pomyślało o nagrywaniu. Facet albo bardzo odważny, albo wiedział, że wilk go nie ruszy.

Jasne, że Rzeszów to nie Bieszczady. Nawet nie jest stolicą Podkarpacia. Przynajmniej jeśli wierzyć napisowi, który widziałem na jakimś murze w Stalowej Woli. "Stalówka królową Podkarpacia". :D Tak się zastanawiam, że gdyby nasi kochani myśliwy puknęli sobie połowę tych jeleni, saren, danieli, dzików, które dzisiaj zabijają, to pewnie by spokojnie wystarczyło dla tych 1500 wilków. Kiedyś mogliśmy zabijać w majestacie prawa pięć pstrągów dziennie. A dzisiaj? Jak mi wnuk podczas grzybobrania zachowuje się zbyt głośno, to mu przypominam, że w lesie nie jest u siebie i ma to uszanować. Wystrzelajmy wszystkie wilki, niedźwiedzie, bobry, kormorany i będzie po temacie.

Użytkownik jachu edytował ten post 20 marzec 2025 - 13:20

#295 OFFLINE   jabadaonbis

jabadaonbis

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 95 postów
  • LokalizacjaNowy Sącz
  • Imię:Maciek
  • Nazwisko:Pietras

Napisano 20 marzec 2025 - 13:57

Zapomniałeś o lisach żbikach borsukach...w punkt

#296 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9653 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk

Napisano 20 marzec 2025 - 14:03

jachu, on 20 Mar 2025 - 12:18, said:

..........Wystrzelajmy wszystkie wilki, niedźwiedzie, bobry, kormorany i będzie po temacie.

Ze skrajności w .......  Nikt tu przecież nie mówi o "wystrzelaniu". 

Lasy Państwowe, Koła Łowieckie etc., są gospodarzami tego inwentarza. Chodzi tylko o to, żeby zapanować nad niekontrolowanym wzrostem populacji. Tak sądzę.  Mowa tu o każdym zwierzu.

Dlaczego?

Ano dlatego, że środowisko zostało już wystarczająco zdewastowane a jego zaburzona równowaga nie może, w tej sytuacji, podlegać samoregulacji. Tak sądzę ;)  

#297 OFFLINE   slawek_2348

slawek_2348

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1726 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Sławomir

Napisano 20 marzec 2025 - 14:16

Myślę, że natura dałaby sobie radę sama, ale potrzebaby na to kilkudziesięciulat...

#298 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9653 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk

Napisano 20 marzec 2025 - 14:24

slawek_2348, on 20 Mar 2025 - 13:16, said:

Myślę, że natura dałaby sobie radę sama, ale potrzebaby na to kilkudziesięciulat...

Pewnie tak, tylko wówczas my, ludzie, musielibyśmy się wstrzymać od jakiejkolwiek ingerencji w nie a to jest nie realne.

#299 OFFLINE   jachu

jachu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1142 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 20 marzec 2025 - 14:32

jabadaonbis, on 20 Mar 2025 - 12:57, said:

Zapomniałeś o lisach żbikach borsukach...w punkt

Borsuki fajne. No i grasują kiedy porządni ludzie już śpią. :)  Ktoś widział u nas prawdziwego żbika? Ja dwa razy w życiu i pewności co do żbika nie mam. Jednego na terenie Wielkopolskiego PN pod koniec 60-tych lat.  Dwa kiedyś z synem przy opuszczonym gospodarstwie nad górnym Wieprzem w Kaczórkach koło Roztoczańskiego PN. Czystych genetycznie już u nas praktycznie nie ma. A lisy teraz doskonale radzą sobie w miastach. Jakąś godzinę temu jeden przeszedł sobie przez ulicę, kiedy wracałem do domu. A mieszkam w teoretycznie najgorszym dla nich miejscu. Czasami sam mieć oczy dookoła głowy, tyle samochodów. Osiem dzików w biały dzień trzy lata temu. W zeszłym roku wnuk z kolegami wszedł do takiego zakrzaczonego i zaśmieconego lasku przy naszym parku. Wyskoczyła z niego sarenka. Jak kogoś nie zdziwi, to niech sobie wygoogluje gdzie Park Heweiiusza w Poznaniu.

#300 OFFLINE   jabadaonbis

jabadaonbis

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 95 postów
  • LokalizacjaNowy Sącz
  • Imię:Maciek
  • Nazwisko:Pietras

Napisano 20 marzec 2025 - 15:34

Żbika widziałem....30 lat temu....na plecach miśliwwgo...w Beskidzie Małym...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych