![Zdjęcie](https://jerkbait.pl/uploads/profile/photo-thumb-52846.jpg?_r=1648909982)
Szkiery 2014 (wieści znad wody)
#121
OFFLINE
Napisano 16 maj 2014 - 21:13
#122
OFFLINE
Napisano 17 maj 2014 - 10:14
![;)](https://jerkbait.pl/public/style_emoticons/default/wink.png)
#123
OFFLINE
Napisano 17 maj 2014 - 11:06
#124
OFFLINE
Napisano 17 maj 2014 - 11:45
![:)](https://jerkbait.pl/public/style_emoticons/default/smile.png)
#125
OFFLINE
Napisano 17 maj 2014 - 12:41
@radanet niekoniecznie z tym katowaniem spadków (mimo że są to niezłe miejscówki), jesienią i również wiosną, już po tarle, duże ryby bardzo często obstawiają 2-4m rozległe blaty i łąki. Kwestia podejścia tamtejszych szczupaków to już zupełnie inna sprawa, bo bywają naprawdę baaaardzo chimeryczne - jednak po trafieniu w gusta ładnie pracują... Zresztą szkier szkierowi nierówny, bo miejsca typu Valdemrsvik bardziej przypominają głęboką jeziorną rynnę niż klasyczne szwedzkie szkiery
#126
OFFLINE
Napisano 17 maj 2014 - 12:51
#127
OFFLINE
Napisano 17 maj 2014 - 13:21
Wszystko zależy od warunków, w momencie kiedy bardziej się ma już ku zimie niż jesieni faktycznie, nawet lokalni, przedkładają spadki ponad łąki. Są jednak całoroczne rybie stołówki, gdzie praktycznie niezależnie od temperatury wody kręcą się grubasy. Czerwcową porą faktycznie duże pajki będą się równie często kręciły w okolicach łąk otoczonych kantem co na "paśniczkach". Problem tylko polega na mniejszej agresji ryb...
#128
OFFLINE
Napisano 17 maj 2014 - 13:39
#129
OFFLINE
Napisano 17 maj 2014 - 13:50
Nie w czerwcu, woda jest już w miarę dobrze nagrzana. Takie poszukiwania mają raczej sens wczesną wiosną na płytkich łowiskach, bo 1-2stopnie różnicy potrafią diametralnie wpłynąć na aktywność ryb Oczywiście tam gdzie woda prawie się gotuje (okolice 18-20stopni) można sobie najczęściej łowienie odpuścić; ale takie rzeczy rzadko się zdarzają w Szwecji i raczej dotycza przełomu lipca sierpnia.
#130
OFFLINE
Napisano 17 maj 2014 - 13:58
Cześć
Jaka jest więc optymalna temperatura, której należy szukać ? Jadę na szkiery za 2 tygodnie i temat bardzo mnie interesuje .
Pozdrawiam
#131
OFFLINE
Napisano 17 maj 2014 - 14:09
![;)](https://jerkbait.pl/public/style_emoticons/default/wink.png)
Użytkownik radanet edytował ten post 17 maj 2014 - 14:13
#132
OFFLINE
Napisano 17 maj 2014 - 14:29
Jeśli mowa o optimum żarcia szczupaków to okolice 8(10)-16 stopni, czym wyżej tym ryba robi się bardziej leniwa, niezależnie od tego czy polska, czy szwedzka.
#133
OFFLINE
Napisano 17 maj 2014 - 14:56
#134
OFFLINE
Napisano 17 maj 2014 - 18:44
Hej, dziś wróciłem z tygodniowego wyjazdu na szkiery.
Byłem zaskoczony temperaturą wody, pomimo wczesnej wiosny echo pokazywało 8-9 stopni, tak na otwartej wodzie jak i w zatokach.
Mimo to udało się połowić (ilościowo), jakościowo niestety słabiutko, zaledwie kilka ryb 80+.
Najlepszy dzień 58 szt, najgorszy 7 szt ale grubszych. W sumie ok 180 szt.
Przez parę dni mieliśmy piękną, wędkarską pogodę (nieźle wiało, lało i było pochmurno ).
#135
OFFLINE
Napisano 17 maj 2014 - 18:49
A gdzie byliście na szkierach? Faktycznie, wyniki jakościowe jak na szwedzką wiosnę średnie...
#136
OFFLINE
Napisano 17 maj 2014 - 20:04
A gdzie byliście na szkierach? Faktycznie, wyniki jakościowe jak na szwedzką wiosnę średnie...
St. Anna.
Brak dużych ryb to pewnie wynik braku cierpliwości bądź jakichś nietrafionych pomysłów ale jakiś wpływ na sytuację ma też z roku na rok zwiększająca się presja.
Nie mogę przeżyć grupy naszych zachodnich sąsiadów, którzy co roku przyjeżdżają z zamrażarką na przyczepie. Walą w łeb wszystko co złowią, od 40 cm wzwyż. Dwa lata temu przerobili na filety 125kę i jeszcze się tym chwalili.
Niby nie wolno ale Szwedzi nic z tym nie robią bo Bosche dobrze płacą...
Że o kwietniowych, tarliskowych łowcach okazów nie wspomnę...
#137
OFFLINE
Napisano 17 maj 2014 - 20:06
#138
OFFLINE
Napisano 17 maj 2014 - 20:13
Nie twierdzę, że to reguła ale tam gdzie bywam tak jest co roku.
#139
OFFLINE
Napisano 17 maj 2014 - 20:18
#140
OFFLINE
Napisano 17 maj 2014 - 20:38
Moje ulubione przynęty to z jerków Sweeper 17 (kolor makrela), gumy: Lunker Shaker 15 cm,(perła) i kopyto 4L (perła z czymś tam). Główki 5, 7 i czasami 10 gramów. W sumie standard.
Tej wiosny najskuteczniejsze było kopytko...