Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Dojrzeliśmy do zmiany?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
178 odpowiedzi w tym temacie

#61 OFFLINE   Hesher

Hesher

Ekspert

• Lurebuilding Team
  • PipPipPipPip
  • 6463 postów
  • LokalizacjaPułtusk
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:Prażmowski

Napisano 12 marzec 2014 - 17:36

Panie, wszysyko w rękach opetatora i technika. Dwóch już jest a swojego czasu rozmawiałem o tutorialach z galerią koloru i są na tak- robimy filmy a farba, która zostaje leci dla dzieciaków.

#62 OFFLINE   Hesher

Hesher

Ekspert

• Lurebuilding Team
  • PipPipPipPip
  • 6463 postów
  • LokalizacjaPułtusk

Napisano 12 marzec 2014 - 17:47

Schronisko dla Nieletnich i Zakład Poprawczy Falenica? Widzicie, zanim mogłem o sobie powiedzieć "Piotr Prażmowski to ja" potrzebowałem kosmicznej siły ducha. Młodych można wykorzystać do budowy gospodarki tego forum.

Użytkownik Piotrek Sukingaad edytował ten post 12 marzec 2014 - 18:02

#63 OFFLINE   @slider@

@slider@

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2730 postów

Napisano 12 marzec 2014 - 17:51

Fajna inicjatywa ze strony galerii kolorów doceniam, ale Piotrek dwóch czy trzech nie zrobi całego cyklu kursów.

Warto spojrzeć ilu mamy userów ze statusem "Twórcy" którzy mają swoje autorskie wątki:

http://jerkbait.pl/t...-przynęt-index/

Mamy 224 Twórców którzy prowadzą własne wątki autorskie ze swoimi przynętami. Co ciekawe tylko garstki osób interesuje ten temat to daje mocno do myślenia. Jestem ciekaw ile osób będzie miało chęć na współtworzenie takich kursów z portalem :)

#64 OFFLINE   WOBLER-W1

WOBLER-W1

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1784 postów
  • LokalizacjaKonin
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Brzuskiewicz

Napisano 12 marzec 2014 - 18:40

Kursy powiadacie ? Piękna inicjatywa , też kiedyś tak myślałem . 

Nawet próbowałem : Filmy instruktażowe - (budowa przynęt).

Czyżby kolejna próba zmajstrowania klona ? Właśnie tak rozdrabnia się forum do granic chaosu .

Na pewno nie dojrzeliśmy do zmiany !

#65 OFFLINE   woblery z Bielska

woblery z Bielska

Jak coś cię przerasta - dorośnij:)

• Moderatorzy
  • 6867 postów
  • Lokalizacja[*] Kraina Wiecznych Łowisk
  • Imię:Janusz

Napisano 12 marzec 2014 - 18:55

Pomysł na lurebuilding "na dziś":

- Wątki "techniczne"

- Wątki autorskie "woblery"

- Wątki autorskie "pozostałe"

Mogę poświęcić nockę i dokładnie przejrzeć forum oraz przesłać na priv do któregoś z modów linki podzielone na wszystkie trzy grupy. Powinno to uczynić dział bardziej czytelnym i dać czas na spokojne przegadanie propozycji, jaki wybrać model na przyszłość.

Oczekuję na decyzję. Może być na priv.

#66 OFFLINE   Adam L.

Adam L.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 652 postów
  • LokalizacjaDąbrowa Górnicza
  • Imię:Adam
  • Nazwisko:Lorenc

Napisano 12 marzec 2014 - 19:04

Nie udzielam się jakoś bardzo na forum może nie mam za wiele do powiedzenia może jestem niesmiały i więcej czytam niż piszę ale tutaj pozwolę sobie wtrącić swoje 3 grosze .

według mnie wystarczylo by zrobic podfora
Np

LUREBUILDING (jako forum główne tutaj tematy różne nie związane z poniższymi działami )
Wątki autorskie
strugacze
krętacze
klepacze

Dział techniczny
chemia
narzedzia
materiały

Bez jakichkolwiek ograniczeń w pisaniu postów , tematów, komentowaniu itp poprostu wszystko to co jest i tak jak jest tylko ładnie uporządkowane .
bo faktycznie czasem coś odszukać to graniczy z cudem ;)

Pozdrawiam
Adam L.

#67 OFFLINE   Adam L.

Adam L.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 652 postów
  • LokalizacjaDąbrowa Górnicza
  • Imię:Adam
  • Nazwisko:Lorenc

Napisano 12 marzec 2014 - 19:07

Oo widzę Janusz ubiegłeś mnie nieco,
na tel chyba 10 min pisałem tego posta.
Podobny pomysł w tym samym czasie ;)

#68 OFFLINE   miras1983

miras1983

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1193 postów

Napisano 12 marzec 2014 - 19:29

Jakiś czas temu strona główna lurebuildingu według mnie była fajnie zorganizowana, podpięte były wątki techniczne które ,,żyły" po połączeniu w lurebuilding -linki do ważnych wątków ,,zamarły" owszem zajmowały dużo miejsca , ale czytając książkę nie czytamy tylko pierwszej strony.

Pozdrawiam

#69 OFFLINE   Piotrek Milupa

Piotrek Milupa

Moderator Emeritus

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 8458 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Piotrek

Napisano 12 marzec 2014 - 19:50

Czytam spokojnie, głosu nie zabieram i czekam na wszelkie propozycje.

Zastanawiam się tylko czy nawet najlepsze zmiany jakie zrobimy uchronią nas przed klonowaniem tematów.
Co z tego że są już jakieś tematy, jak zawsze znajdzie się osoba która nie spróbuje nawet zajrzeć na drugą stronę działu, nie mówiąc już o skorzystaniu z tematu "przydatne linki" tylko założy od razu nowy wątek.
Większość nowych osób nawet nie próbuje skorzystać z dostępnych zasobów.
Pamiętam swoje początki zanim coś napisałem to zacząłem od czytania najstarszych tematów aż do najnowszych, dopiero jak nic nie znalazłem to się pytałem, zresztą cały czas chętnie do starych tematów zaglądam :)

#70 OFFLINE   joker

joker

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5133 postów
  • LokalizacjaWzgórze Tumskie nad Wisłą
  • Imię:Robert
  • Nazwisko:Ciarka

Napisano 12 marzec 2014 - 20:53

milupa, on 12 Mar 2014 - 18:50, said:

Czytam spokojnie, głosu nie zabieram i czekam na wszelkie propozycje.

Zastanawiam się tylko czy nawet najlepsze zmiany jakie zrobimy uchronią nas przed klonowaniem tematów.
Co z tego że są już jakieś tematy, jak zawsze znajdzie się osoba która nie spróbuje nawet zajrzeć na drugą stronę działu, nie mówiąc już o skorzystaniu z tematu "przydatne linki" tylko założy od razu nowy wątek.

Piotrze,

czytam uważnie każdy głos i więcej osób jest jednak za tym, żeby można było wciąż pytać o to samo. Dziwnym trafem właśnie to jest rozproszeniem i utrudnieniem w szukaniu tego co już jest w bazie danych. Nie ma możliwości, aby ludzie sami z siebie dostosowali się do przejrzystości tego działu.

Tak jak wspomniał Miras, wątki techniczne działały lepiej gdy były na pierwszym miejscu, jednak zabierały całą resztę "żywych" tematów. Dlatego w pierwszym wpisie poddałem propozycję, żeby te wątki stanowiły serce działu technicznego. Co najwyżej uzupełnić je ny trzeba brakującymi i już.

Teraz sedno sprawy. 

Czy dział lurebuilding umrze, jeśli zaczniemy więcej czytać niż pytać o byle co? Według mnie nie. Ponieważ i tak motorem są wątki autorskie. Nie oszukujmy się. Tam gdzie jest ruch, jest też wiedza praktyczna i wskazówki merytoryczne. A, że niektórzy sobie pozwalają na większy luz z czytelnikami, to zapytam się - a czemu nie? Czemu domagasz się kolego jeden, czy drugi przejrzystości i porządku w moim wątku, a zakładasz nowe, to samo pytanie o wiertarkę, lakier, oczko, itp?

Slider.

Można użyć tych filmów, które są Filmy instruktażowe - (budowa przynęt). do stworzenia kanału, o ile autorzy wyrażą zgodę na to. Można by je wtedy nieco ujednolicić poprzez plansze i opisy, zachowując czytelność, kto stworzył taki film. 

#71 OFFLINE   @slider@

@slider@

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2730 postów

Napisano 12 marzec 2014 - 21:08

joker, on 12 Mar 2014 - 19:53, said:

Slider.

Można użyć tych filmów, które są Filmy instruktażowe - (budowa przynęt). do stworzenia kanału, o ile autorzy wyrażą zgodę na to. Można by je wtedy nieco ujednolicić poprzez plansze i opisy, zachowując czytelność, kto stworzył taki film.

Jeśli autorzy wyrażą zgodzę, nie widzę problemu z mojej strony :)

joker, on 12 Mar 2014 - 19:53, said:

Teraz sedno sprawy. 
Czy dział lurebuilding umrze, jeśli zaczniemy więcej czytać niż pytać o byle co? Według mnie nie. Ponieważ i tak motorem są wątki autorskie. Nie oszukujmy się. Tam gdzie jest ruch, jest też wiedza praktyczna i wskazówki merytoryczne. A, że niektórzy sobie pozwalają na większy luz z czytelnikami, to zapytam się - a czemu nie? Czemu domagasz się kolego jeden, czy drugi przejrzystości i porządku w moim wątku, a zakładasz nowe, to samo pytanie o wiertarkę, lakier, oczko, itp?

My jako moderatorzy możemy wszystko robić żeby usprawnić dział lecz nic z tego nie wyjdzie. Bez własnego wkładu userów którzy biorą czynny udział w "etykę" tego działu, nic nie zostanie zmienione. Wy jesteście siłą napędową całego forum. Jeśli jakiś user pisze jaki lakier kupić to sami możecie ściągnąć go na ziemie pokazując mu wątek gdzie wszystko jest napisane etc. Bez chęci i czynów nie będzie efektów nawet jeśli będziemy stawać na głowach.

"Gadać to każdy może ale robić to nie ma komu"

#72 OFFLINE   woblery z Bielska

woblery z Bielska

Jak coś cię przerasta - dorośnij:)

• Moderatorzy
  • 6867 postów
  • Lokalizacja[*] Kraina Wiecznych Łowisk
  • Imię:Janusz

Napisano 12 marzec 2014 - 21:13

(...)
Pamiętam swoje początki zanim coś napisałem to zacząłem od czytania najstarszych tematów aż do najnowszych, dopiero jak nic nie znalazłem to się pytałem, zresztą cały czas chętnie do starych tematów zaglądam :)

Bo Ty Piotrze człowiekiem "starej daty" jesteś :D  ;)

Dziś mistrzem w danej dziedzinie zostaje się w tydzień. A jak nie, to nowa życiowa pasja...  :huh:

(...)

Nie, nie uchronią. Tam gdzie są ludzie, są i błędy.

Tu nie chodzi o całkowitą ochronę. Otwarta formuła dopuszcza to również zgoda na błędy. Przejrzystość struktury, jej logika i dostępność może tylko poprawić sytuację, na trochę ją uzdrowić. Nie zabezpieczy przed ponownymi pytaniami o ten sam temat. Ale powinna zdecydowanie zmniejszyć się ich ilość. Taką mam nadzieję :)  

#73 OFFLINE   joker

joker

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5133 postów

Napisano 12 marzec 2014 - 21:16

Jeśli autorzy wyrażą zgodzę...

Moje dwa można śmiało wykorzystać :)

Użytkownik joker edytował ten post 12 marzec 2014 - 21:17

#74 OFFLINE   Hesher

Hesher

Ekspert

• Lurebuilding Team
  • PipPipPipPip
  • 6463 postów
  • LokalizacjaPułtusk

Napisano 12 marzec 2014 - 21:44

Nawiązując do tematu- do czego dojrzeliśmy, Panowie? Do dywagowania jak szekspirowskie wiedźmy nad losem Magbeta przy kotle bulgoczącego gluta, czy do zrobienia czegoś, żeby jb.pl nie było forum kolejnym ale tym właściwym. Dlatego proponuję warsztaty z młodziakami, którzy potrzebują wsparcia zamiast pierdzielenia, że off na forum, że trzeba dzielić kroić i nadzorować. Co do "chaosu" poznawczego w dziale technicznym jestem zdania, że nie potrafią z informacji w nim zawartch korzystać kretyni.

#75 OFFLINE   Jacek_bp

Jacek_bp

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 426 postów
  • LokalizacjaBiała Podlaska
  • Imię:Jacek

Napisano 12 marzec 2014 - 22:23

Mimo iż mój dorobek jest niewielki i skromny wniosłem wkład, ale pozwolę sobie zabrać również głos. Pomysł podziału na pod tematy jest jak najbardziej dobry, tylko  że lepsze jest wrogiem dobrego. Trzeba bardzo ostrożnie czynić takie zmiany, żeby nie wylać dziecka (młodzieńca) z kąpielą. Na dzień dzisiejszy podzieliłbym jedynie na tych co strugają i na temat jak, z czego jak malować i ...... I to wszystko, jak zaczniemy się rozdrabniać to wyjdzie z tego więcej szkody niż korzyści.

#76 OFFLINE   Krzysiek_W

Krzysiek_W

-

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3558 postów

Napisano 12 marzec 2014 - 23:27

Usystematyzowanie by się przydało, ale z umiarem. Zbytnie rozdrobnienie przyniesie skutek odwrotny, albo żaden. Pomysł z początkowym podziałem na autorów i DIY podoba mi się.

Teraz. Problemy, które pobrzmiewają w tym wątku widzę dwa. Pierwszy jest trochę starszy. To wielkość forum. Jest pewien rozmiar forum gdzie kończy się jako taki porządek i zaczyna chaos o jakim tu mowa. Liczba użytkowników i liczba wątków prowadzi do rozdrobnienia. Dodatkowo, już nie dublujące się, ale dziesiątkujące tematy. Każde duże forum ma ten problem. Trzymam kciuki za pomysł, ale nie rokuję mu powodzenia. Z powodów jw., a nie kierując się sceptycyzmem jako takim.

Drugi problem ten nieco nowszy, jest bardziej ważki. Jest nim komercjalizacja. To jest źródłem wielu napięć i one będą narastać. Zagrożeniem, które płynie wprost z komercjalizacji jest utrata wiarygodności i to jest jeszcze większy problem. To jest powód, który może to forum rozwalić. Nie w sensie dosłownym, ale zwyczajnie przestanie być opiniotwórcze głosem zwykłych userów. Forum trwale pożegnało się z koleżeńską, radosną formułą którą miało kiedyś. Dlatego też uważam, że skoro obecność wątków komercyjnych jest faktem, to powinien nastąpić trwały podział działów rękodzielniczych na profesjonalistów i hobbystów amatorów, którzy jeszcze będą chcieli publikować bezinteresownie treści. Niestety uważam, że tych drugich będzie coraz mniej.  Takie mam obserwacje.  :) 

#77 OFFLINE   joker

joker

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5133 postów

Napisano 13 marzec 2014 - 07:51

Bardzo rozważny i wartościowy wpis Krzysiek_W

Trochę dam inne światło na ostatni poruszony problem, ponieważ co do reszty mamy takie samo zdanie.

Komercjalizacja.

To nie jest problem, lecz wejście w świat jaki istnieje od dawna za oceanem. Jesteśmy właśnie w tym miejscu.

Mamy to szczęście, że widzimy na własne oczy jak rozwija się rynek rękodzielniczych wyrobów. Obserwuję to już kilka lat, bo jest to mój konik. Za parę lat może być jeszcze ciekawiej, ale mi nie wierzcie. Tak jak wspomniałem, nie jest to problem, lecz dobrze by było zdecydować się na kilka ruchów.

Na dzisiaj J.pl sprzyja rozwojowi Hand made dając zaplecze pozwalające na zbyt przynęt. Takie są fakty. Możesz sprzedać gniota za 5zł i luksusową rzecz za kilkaset, do tego pod szyldem Twórcy. Bo giełda ma taki podział, którego do dzisiaj nie mogę zrozumieć. Za to wyróżnienie giełdy w ten sposób dało przyspieszenie procesowi sprzedaży i stało się ważniejszym motorem napędowym niż zwykła potrzeba zrobienia sobie czegoś dla siebie po prostu.

To co mogę dodać, to jedynie jaki jest mój udział tutaj. Dlaczego i jak tu odkryłem się po raz drugi.

Po pierwsze gdybym zaczynał od zera, to tutaj jest najciekawsze miejsce. Tak je zdefiniowałem śledząc sieć w poszukiwaniu przystani. Miałem już drogę totalnego amatora za sobą, jedynie zrobiłem sobie przerwę. Teraz potrzebowałem mieć przed sobą ludzi, którzy mają jakieś dokonania, są na wyższym poziomie niż ja. Tak się składa, że w jednym miejscu ich nie było, lecz najwięcej tutaj na J.pl. Część z tych osób nie była top światowy, ale miała potencjał, co w ostatnim roku udowodnili, trzeba jedynie chcieć to dostrzec.

Potrzebowałem otoczyć się osobami, których obecność zmusi mnie do zmiany. Do podniesienia poziomu na każdym etapie prac. Tu dochodzimy do sedna. Uważam, że J.pl jest dobrym miejscem na wsparcie takiej drogi.

Czy będziemy mniej opiniotwórczy? Możemy być, ale nie musimy.

Do tego są potrzebni ludzie autentyczni. Autorytety, których czyny są głośniejsze niż najbardziej celne komentarze. Jestem głęboko przekonany, że moje ględzenie nikogo nie przekonuje, ani nie pociąga w moją stronę. Przekona go prędzej moja praca oraz konkretne, a nie ogólnikowe doradztwo. Tego ostatniego mamy tu coraz więcej. Coraz więcej osób udziela informacji na podstawie tego "co wie", a nie tego co "ma osobiście sprawdzone". To jest powód do utraty siły Forum opiniotwórczego.

To jest też widoczne w całym Forum. To jest pasożyt i rak. Część userów nawet tych Top chce być na siłę autorytetem w każdej dziedzinie. Tak się nie da. Potrzeba nam więcej Jerzych Kowalskich. Autorytetów w konkretnych dziedzinach, którzy nie puszą się tam, gdzie i tak nie zdobędą posłuchu. 

Użytkownik joker edytował ten post 13 marzec 2014 - 07:54

• Friko lubi to

#78 OFFLINE   joker

joker

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5133 postów

Napisano 13 marzec 2014 - 10:29

Wspomnę może o jeszcze jednej rzeczy, która stała się ogniskiem zapalnym w Dziale Lurebuilding.

W mojej ocenie nerwówka w wątku, o którym za chwilę, nie pojawiła by się na taką skalę gdyby ten wątek znalazł się w miejscu, do którego być może bardziej pasuje. Uważam, że wiele wątków pomimo swojej ciekawej treści nie pasują do działu Lurebuildig, a bardziej do Spinning - Sprzęt.

Jeśli dobrze przyjrzycie się kilku wątkom to wyróżniają się one dwoma cechami. 

1. Nie ma w nich autora wątku

2. Jeśli jest, to nie pokazuje swojego warsztatu. Nie wspomina o nim, a jeśli już, to są to lakoniczne wypowiedzi.

Wątki te są zdominowane dyskusją o metodach połowów, o sukcesach tych przynęt lub potencjalnej łowności. Dyskutanci kierujący tymi wątkami odpychają pytania o budowie tych dzieł, ponieważ uważają, że "twórcy" chcą umniejszyć ich osiągnięcia lub osiągnięcia autora. A przecież, to jest Dział Lurebuilding, więc to "jak to jest zrobione?" jest mottem przewodnim tegoż działu. Osobiście zostałem zaatakowany w dwóch wątkach, właśnie dlatego, że zapytałem jak twórca, a nie pochlebca. 

Dobrym przykładem jest gorący temat "Nowe przynęty RH". To świetny wątek, lecz czy na pewno dobrze umiejscowiony? Mam poważne wątpliwości.

Jeśli wątek pokazuje przynęty, nie koniecznie jest to już wątek do działu lurebuildig. 

Pewne kryteria (tak sądzę) trzeba ustalić na nowo i nie bać się rozmowy o nich, bo nikt nie chce komuś zrobić krzywdy. Chodzi o usprawnienie działu i jego przejrzystość.

• Friko, WOBLER-W1 i stoner lubią to

#79 OFFLINE   prezes79

prezes79

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 127 postów
  • Lokalizacjalubelskie
  • Imię:Jarek

Napisano 14 marzec 2014 - 10:10

Adam L., on 12 Mar 2014 - 18:04, said:

według mnie wystarczylo by zrobic podfora
Np

LUREBUILDING (jako forum główne tutaj tematy różne nie związane z poniższymi działami )
Wątki autorskie
strugacze
krętacze
klepacze

Dział techniczny
chemia
narzedzia
materiały

Bez jakichkolwiek ograniczeń w pisaniu postów , tematów, komentowaniu itp poprostu wszystko to co jest i tak jak jest tylko ładnie uporządkowane .
bo faktycznie czasem coś odszukać to graniczy z cudem ;)

Pozdrawiam
Adam L.

Jako, że nie udzielam się za często, ale obserwuję ten dział dosyc intensywnie i tym razem czyniąc nieinaczej podpisze się tylko pod pomysłem Kolegi Adam L.

• Adam L. lubi to

#80 OFFLINE   stoner

stoner

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1535 postów
  • LokalizacjaJaworzno
  • Imię:Irek

Napisano 14 marzec 2014 - 21:33

Postanowiłem sobie rozpisać na kartce, jak mogłoby wyglądać Lurebuilding.

Przyznam, że nie jest łatwo ogarnąć ten dział.

Kolega Adam L i Janusz już podpowiedzieli dosyć ciekawą koncepcję i jak popatrzyłem na swoją kartkę to wyszło podobnie.

1,Lurebuilding

Twórcy;

- Woblery

- -Blachy

- Inne przynęty

2,Warsztat;

- Materiały do wykonywania naszych przynęt ( w tym chemia ,drewno, piany i inne

- Narzędzia

3,Techniki wykonywania przynęt

- Filmy instruktażowe ( tylko naszych kolegów)

- Ciekawe pomysły (w tym filmy z internetu).

Albo coś w stylu "Jak to jest zrobione"

Jeszcze chociaż kilku twórców przedstawi swoją koncepcję, to może uda nam się coś sklecić

• joker lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych