Pasta, on 25 Mar 2014 - 07:25, said:
Dla nie idea bardzo dobra, sam jestem początkującym dłubaczem, na szczęście potrafię korzystać z opcji wyszukiwarki i nie mam jakichś większych problemów ze znalezieniem odpowiedzi ale czasem trzeba pobawić się w internetowego archeologa i przegrzebać 30 stron wątku żeby trafić na to czego się szuka. Nie odbieram tego pomysłu jakoś podział na lepszych i gorszych, sam noszę się z zamiarem otworzenia niebawem swojego wątku.
Widzę to raczej jako możliwość a nie podział, dla początkujących - wchodzę do działu doświadczonych żeby zaczerpnąć inspiracji, podpatrzeć jak robią to starzy wyjadacze, obrać jakiś cel do którego się dąży, zmotywować się do tworzenia i wymyślania własnych konstrukcji. Dla doświadczonych - wchodzę do lurbulildingowego przedszkola żeby komuś coś podpowiedzieć, służyć dobrą radą, pomóc wyeliminować błędy i obrać właściwy kierunek.
Zasady przeniesienia do działu zaawansowanego... ilość stron w wątku może być niemiarodajna (przykład Pana Janusza Widła czy woblerów Bonito), może wystarczy zostawić to do decyzji moderatora (+ uzgodnienie z samym twórcą czy też czuje się na tyle dobry żeby jego wątek został przeniesiony do działu zaawansowanego) czy ktoś już wspiął się na wyższy poziom czy powinien jeszcze się znacząco podciągnąć.
Obecna forma nie jest zła ale zamiany mogą poprawić funkcjonalność forum, jestem za 
Zacznę od tego, że podzielam w pełni takie podejście. 
Obecna forma nie jest zła i pokazała swoje pełne oblicze. Potraktujmy to jako doświadczenie, które razem wiele osób przeszło.
Słowo podział, zawsze wywołuje i będzie wywoływać napięcie. Lepiej byłoby, żeby jakiś trzon pod-forum lurebuilding (wizytówka Jerkbait powiedzmy) stanowiły osoby z nominacji grupy, a nie samozwańcze. Słowo inspirujący może być jednym z kluczy do uznania kogoś do nominacji. Takich słów kluczowych jest więcej - jakość, przekazywanie wiedzy, opanowany warsztat, estetyka.
Wystarczy dobra wola i schowanie ego do kieszeni. Powyższe przykładowe słowa klucze są pewnym punktem odniesienia dla każdego, kto może sobie założyć własnych wątek tutaj. Jak skończę, to poproszę Moderatorów o usunięcie statusu Twórcy. Kowalczyk nie pobiegła w Tour de Ski, mogę i ja nie biec jako Twórca. Nic w tym co robię jako "twórca" nie zmienię. Jeśli będę miał coś ciekawego do przekazania to znów zwyczajnie to napiszę lub nagram film. Po to też tu jestem i piszę. Tak jak już nie raz zostało powiedziane i dopisał to Pasta, ilość postów nie może być wyznacznikiem jakości - wizytówki Jerkbait. Przypomnę tylko o swoich wątpliwościach. Nie każdy wątek z działu lure tu w pełni pasuje. Lepsze miejsce dla nich wydaje się w pod-forum Sprzęt. Tam są opisy przynęt, pytania o ich zastosowania itp. To jest coś nad czym trzeba się pochylić i przemyśleć co ma być zawartością pod-forum Lurebuilding.
To jest właśnie możliwość, a nie podział. Możesz założyć własny wątek i masz możliwość być w przyszłości (bliższej lub dalszej) wizytówką pod-forum lurebuilding na Jerkbait.
Mały wtręt o autorytetach i krytyce (konstruktywnej).
Koledzy, najlepszy ekspert w danej dziedzinie nie jest autorytetem jeśli nie został wybrany. Autorytet jest dowodem uznania społecznego, a nie od górnej nominacji , nie awansu w pracy, nie dlatego, że jesteś rodzicem, nie dlatego, że masz jakiś Status na Jerkbait i nie dlatego, że tak o sobie myślisz patrząc w lustro. Autorytet daje ci ten, kto uzna, że nim jesteś. W przypadku Forum może to zrobić jedynie grupa uczestników.
Za często też niektóre osoby sięgają po konstruktywną krytykę. To jest narzędzie takie samo jak młotek i trzeba umieć się nim posługiwać. Dobra krytyka zaczyna się na długo przed tym zanim jej udzielimy. Niestety częściej jest tak, że idziemy na skróty.
Wróćmy do "wizytówki Jerkabait". Czy możemy uznać, że ludzie niosący sztandary i ciągnący ten wózek są liderami? Sądzę, że tak, a lider najpierw uczy, nie poucza. Lider krytykę nawet tą konstruktywną daje jeden na jeden. Od tego jest priv koledzy, a nie otwarte forum.
Podpowiem wam jak sprawdzam, czy dana osoba na forum udzieliła już jakiś wskazówek na temat, który mnie interesuje. Czasem szukam nawet własnych wpisów, jeśli ktoś na priv zapyta mnie o coś, o czym szerzej pisałem we własnym wątku lub w innym miejscu.
Powiedzmy, że chcę się dowiedzieć coś o malowaniu pędzlami. Patrzę, że jakiś joker maluje pędzlami. Mogę go zapytać o to lub sprawdzić najpierw w google. Robię to tak. Wpisuję zadanie dla google jerkbait joker malowanie pędzlami. Bezbłędnie wyświetli kilka wpisów w tym ten najobszerniejszy ze strony 59 w moim wątku. Tak pytam innych, bez zawracania im głowy, ponieważ mam świadomość, że nie jestem jedynym, który chce się o coś ich zapytać. Poza tym wypada mi zapytać o coś istotnego, bardziej konkretnego, czego nie mogę znaleźć tutaj.
Użytkownik joker edytował ten post 25 marzec 2014 - 20:18