#41 OFFLINE
Napisano 31 grudzień 2009 - 18:44
#42 ONLINE
Napisano 02 styczeń 2010 - 12:40
Spora jape ma taka rybka
Guzu
#43 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2010 - 12:55
Mam pytanie do miłośników i znawców blanków BATSONA.
Ponieważ nigdy nie miałem okazji pomachać kijem tej marki chciałbym poznać wasze zdanie czy poniżej wymieniony blank jest odpowiedni do budowy kija w wersji casting z przeznaczeniem na morskie trocie i belony.
IST1144F RX7 2 2,90 10-28 10-17 Mod/F Med
Z opisu mi pasuje. Długość odpowiednia, ciężar obsługiwanych przynęt ok, akcja mod/F - taką lubię.
Być może powiecie -to o co ci chodzi, jak ci wszystko pasuje-, z góry odpowiadam - chodzi mi o Wasze zdanie, opinię.
Mile widziane także inne propozycje Batsona na taka wędkę.
pozdrawiam
Rafał
#44 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2010 - 14:46
Spinningu na tym blanku używam raptem od połowy zeszłego sezonu, ale już zdążył stać się jednym z moich ulubionych. Obstalowałem go, szukając uniwersalnej – czy lepiej: kompromisowej – wędki do „średniego” rzecznego spinningu na lato i wczesną jesień; i choć raczej staram się rozbudowywać arsenał, i mieć liczne wędki dobrane idealnie do konkretnych okoliczności, Batson IST1144 jest tym spinningiem, który zabieram nad Wisłę kiedy „nie wiadomo, co się będzie działo”, czyli, w gruncie rzeczy, najczęściej. Dzięki dość łagodnej akcji (trochę w stylu Wild Riverów St. Croix - ale Batson ugina się bardziej równomiernie), sporo wybacza podczas łowienia z plecionką (używam do 15 lb), i dopiero w zestawieniu z nią zestaw osiąga czułość zdatną do sandaczowania (tu trzeba, biorąc poprawkę na ugięcie kija, zacinać hojniej); pozwala jednocześnie łowić z żyłką od 0,20 – 0,22 bez zwalania w czasie holu całej roboty na hamulec kołowrotka – może nie jest do kij do łowienia na wyjątkowe mikrusy, ale na woblery w okolicach Rapala Countdown 5 cm złowiłem na tę wędkę parę kleni 30 – 45 cm, i żaden nie „odbił się” ani nie spadł w czasie holu. Dobry wybór do łowienia szczupaków z plecionką, z którą na sztywniejszych wędkach notowałem częste chybione zacięcia i spady. Używam go też do miotania cięższych boleniowych błystek i bezsterowców – dobrze ładuje się już od 10-12 g, powyżej 15: katapulta; tylko znowu – dla zachowania kontaktu z przynętą na dużej odległości plecionka raczej niezbędna. Najmniej zdatny jest do jigowania – ale, jak już napisałem, z plecionką „da się”, blank, choć niezbyt szybki, lepiej przenosi drgania niż choćby wspomniany Wild River. W połączeniu z Sustainem 4000FE, który waży raptem 320 g, zestaw jest całkiem poręczny i przez całe długie, letnie popołudnie nie zauważam jego ciężaru.
O, i tak… Pół sezonu to niewiele, i nie trafił się żaden hol, który byłby prawdziwym wyzwaniem dla tej wędki, wspomniane klenie czy szczupaki do 60 cm jakoś tak same się na niej holowały. Ale co wiedziałem o tytułowym Batsonie– napisałem.
#45 OFFLINE
Napisano 14 styczeń 2010 - 09:14
Mam pytanie do miłośników i znawców blanków BATSONA.
Ponieważ nigdy nie miałem okazji pomachać kijem tej marki chciałbym poznać wasze zdanie czy poniżej wymieniony blank jest odpowiedni do budowy kija w wersji casting z przeznaczeniem na morskie trocie i belony.
IST1144F RX7 2 2,90 10-28 10-17 Mod/F Med
Z opisu mi pasuje. Długość odpowiednia, ciężar obsługiwanych przynęt ok, akcja mod/F - taką lubię.
Być może powiecie -to o co ci chodzi, jak ci wszystko pasuje-, z góry odpowiadam - chodzi mi o Wasze zdanie, opinię.
Mile widziane także inne propozycje Batsona na taka wędkę.
pozdrawiam
witaj
jezeli zamierzasz lowic brodzac to wybralbym batsona 3,2m
pozwoli ci to poslac przynete dalej
i nieco mocniejszego szczegolnie na trocie
belony lowie z lodki i mam do tego kijek 6,6' 1 oz 100% wystarcza lowie je na wachadla 26g
natomiast trotki lowie w rzece (w morzu jeszcze nie probowalem)w tym roku bede lowil
ale co zaobserwowalismy z kolega
mam kijka st.croix wild river 9,6' 1,1/4 oz i z linka nie ma problemow
natomiast zima przy zylce sa problemy z pozadnym zacieciem
plastycznosc zestawu jest dosc spora wiec jest tez dosc duzo spadow bo rybki sa niedociete
polecalbym ci batsona 3,20 do 1,1/2 oz lowilem tym kijkiem
wiem ze duzo mocniejszy kijek ale ma dosc subtelna szczytowke i mysle ze bardziej sie sprawdzi
no moze bedzie mniejsza przyjemnosc z holu
pozd
#46 OFFLINE
Napisano 14 styczeń 2010 - 10:40
Dzięki za informacje,
Steryd@, z tą długością 3,2 to jak dla mnie to trochę za dużo. W kwesti odległości 2,9 a 3,2 niewiele zmieni. Łowienie troci w morzu to jednak dość - monotonna dyscyplina - setki rzutów.
Skłaniam się w stronę trochę poręczniejszego wędziska niż 3,2.
Rozważam jeszcze:
IST1085F RX7 2,75 10-28 10-17 Mod/F Med/H
chociaż jakoś IST1144F z suchego opisu najbardzij mi pasuje.
Poczekam do targów w Poznaniu, Może będzie ktoś z Batsonem, np FC, lub SAKS.
dzięki i pozdrawiam.
Rafał
#47 OFFLINE
Napisano 14 luty 2010 - 21:25
ale moze ktos bedzie szybszy i ma na ten temat wiadomosci
czy batson produkowal blanki modelu rx6 w kolorze czarnym?
z rx 7 spotykalem sie z zielonymi i czarnym matem
natomist rx 6 tylko z niebieskim polyskiem
pozd
#48 OFFLINE
Napisano 14 luty 2010 - 21:54
#49 OFFLINE
Napisano 14 luty 2010 - 23:46
Spinnigowe blanki z tej serii to naturalny kolor grafitu , lakierowane z połyskiem.
Pozdr
#50 OFFLINE
Napisano 15 luty 2010 - 09:27
Maciek pytał o blanki muchowe Batsona jak sądzę Ja RX6 w innym kolorze niż niebiesko-granatowy nie kojarzę, zarówno tych starszych np 2 i 3 składowych , jak i obecnych: 2 i 4 składowych. Ale może któryś z moich kolegów coś wie więcej ode mnie...
Spinnigowe blanki z tej serii to naturalny kolor grafitu , lakierowane z połyskiem.
Pozdr
Cześć Maciej,
dokładnie jest tak, jak Daniel pisze.
Pozdrawiam.
R.
#51 OFFLINE
Napisano 15 luty 2010 - 10:03
juz wiem wszystko
no prawie
pozd
#52 OFFLINE
Napisano 03 marzec 2010 - 11:57
Osobiście mam swojego faworyta ale chcę to zweryfikować. Z góry dziekuję.
#53 OFFLINE
Napisano 03 marzec 2010 - 13:24
#54 OFFLINE
Napisano 03 marzec 2010 - 13:35
#55 OFFLINE
Napisano 03 marzec 2010 - 13:52
#56 OFFLINE
Napisano 03 marzec 2010 - 14:21
polecam Ci wizytę na stronie Fishing Center, tam na Forum temat ten był kilkakrotnie przerabiany.
pozdrawiam.
Sławek
#57 OFFLINE
Napisano 03 marzec 2010 - 14:47
#58 OFFLINE
Napisano 03 marzec 2010 - 14:56
#59 OFFLINE
Napisano 03 marzec 2010 - 17:28
#60 ONLINE
Napisano 03 marzec 2010 - 19:32
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blanki, blank, batson
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
blank do lekkiego łowienia sandaczaNapisany przez FrenchRodbuilder , 02 paź 2024 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank pod pstrągi o długości 2.40 - 2.60 cm. Cw. 4-20 Gram. Głównie łowie na woblery.Napisany przez Livers , 02 paź 2023 batson suzuki, fishingart |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Zlecę naprawę dolnika muchówkiNapisany przez Adrian Tałocha , 11 kwi 2023 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blanki do łowienia na wormyNapisany przez 19john92 , 21 gru 2021 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych