#61 OFFLINE
Napisano 03 marzec 2010 - 19:44
A dlaczego tylko batson?
Masz pod nosem cts-a.
pozdrawiam.Klosskuba.
#62 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2010 - 07:28
Odradzam IMB 784, to mocna pała, którą można pokusić się o lekki jerking... zero finezji. Warta rozważenia jest propozycja @matusiaka
Patu, ja mam MB 845 i sobie bardzo chwalę, to samo kumple którzy mieli okazję nim połowić. Co prawda szczyt finezji to to nie jest, ale jest bardzo czuły i ma odpowiedni zapas mocy.
Rafek2m - może ktoś w Twojej okolicy ma wymienione kije więc miałbyś możliwość sprawdzenia w boju. Jak byś był w moich okolicach to służę pomocą.
#63 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2010 - 11:40
p.s. Cześć Klos, już kiedyś Cię tu wypatrzyłem. Właśnie a propo CTS-ów to chciałem z tobą pogadać na priv. Byłem u K. Zielińskiego i zapoznałem się z ofertą mniejwięcej. Wiem, że użytkujesz te blanki i chciałem zamienić z tobą słówko.
#64 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2010 - 12:04
Odradzam IMB 784, to mocna pała, którą można pokusić się o lekki jerking... zero finezji. Warta rozważenia jest propozycja @matusiaka
[/quote]
Patu, ja mam MB 845 i sobie bardzo chwalę, to samo kumple którzy mieli okazję nim połowić. Co prawda szczyt finezji to to nie jest, ale jest bardzo czuły i ma odpowiedni zapas mocy.
[/quote]
@Pablom, posiadałem podobny (MB 785) - służył mi do okazjonalnie do jerkingu. Chciałem go adoptować do cięższej gumy - jak dla mnie za pałowaty. Łowiłem też 784 - baardzo mocarny kij, lecz wszystko zależy od preferencji użytkownika.Ja mam inną wizję łowienia sandaczy. 30-gramowe gumy ogarniam bez problemu 14-funtowym kijem z seri Legend , i nadmienię, że lubię cięte, szybkie i subtelne sandaczowe wykołaczki...
#65 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2010 - 19:22
Witaj łowię na blankach RX 7 jak i RX8 i zdecydowanie polecam RX8 2,13dl 7-18g śmiało obsługuje gramatury o których piszesz, bardzo szybki i elektryczny nie sposób przespać brania na tym kijku czuć je w pietach i bardzo dobra cena za blank niewielka różnica cenowa miedzy 7 ,natomiast spora w czułości blanku
Nieskromnie zapytam jak cenowo takie kijki uzbrojone się cenią-ciekawe czy w zaplanowanym moim budrzecie się zmieszczę
Pozdrawiam
Danek
#66 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2010 - 09:03
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
#67 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2010 - 12:07
Danek
#68 OFFLINE
Napisano 17 lipiec 2010 - 00:25
#69 OFFLINE
Napisano 17 lipiec 2010 - 06:32
#70 OFFLINE
Napisano 17 lipiec 2010 - 08:56
#71 OFFLINE
Napisano 17 lipiec 2010 - 08:57
#72 OFFLINE
Napisano 17 lipiec 2010 - 09:08
#73 OFFLINE
Napisano 17 lipiec 2010 - 11:04
SCIII do 21 g chyba za ostry na klenie, i trochę za twardy do najmniejszych przynęt, ciężko go też włączyć żyłką cieńszą niż 0,20; mam tu na myśli fabrycznie zbrojony model 2,9 z nowej edycji, bo tylko taki znam.
Ja cieszę się ostatnio jak dziecko świetną zabawką, którą zmajstrowali mi w Art-Rod do podobnych zastosowań: Lamiglas Rogue River 108 2ML (2,75, 10 lb, 4-14). Dość sztywny i czuły przy przynętach z całego zakresu ciężaru wyrzutowego, a już wystarczająco ustępliwy, by przykleić klenia bez zacinania; fajnie współpracuje z żyłką 0,18, pewnie można zejść i do 0,16 nie tracąc zbyt wiele z możliwości wspaniałej, głębokiej amortyzacji. Ideał wszechstronnej wędki kleniowej, w moim odczuciu, nie bez szans z boleniami. W Twoim przypadku - mógłby się nie sprawdzić tylko przy najcięższych boleniowych przynętach, przynajmniej tych, które w wodzie stawiają jakiś tam opór.
#74 OFFLINE
Napisano 17 lipiec 2010 - 11:17
zgadam się z tobą w 100% tak naprawdę bolenie okresowo czesałem kijkiem do 7 gr i 0,16 obecnie mam lęki przed takimi zestawami
kolega pisze ze rzeka Dunajec w związku z tym nurt pewnie mocny a przynęty kleniowe będą stawiały znaczny opór ten avid o którym wspominasz posiadam również ja ale robiony w pracowni ładnie już robi pod 0,18 chociaż u mnie przeważnie pracuje pod 0,20 0,22 i linka 10 lb jeżeli wobki boleniowe mają być bezsterowe z minimalną bądź zerową pracą można pomyśleć o avidzie do 18 gr na pewno da radę wyrzucić problem jest ze rozpiętość przynęt jest dość duża wobki 2,5 - 5 cm oraz wobki boleniowe po 18 gr
#75 OFFLINE
Napisano 17 lipiec 2010 - 11:47
#76 OFFLINE
Napisano 17 lipiec 2010 - 11:51
W moim odczuciu jest zresztą tak, że wędkę specjalistyczną, kiedy zawężamy zakres stosowanych przynęt i ryb, na które polujemy, łatwiej jest zbudować tanio: mięczaka z RX6 na jazie, szklanego hardkora na sumy... Od wędki uniwersalnej oczekujemy dużego zakresu - rzucanych i prowadzonych - przynęt, poprawnej współpracy z linkami, których moc ma sporą rozpiętość, świetnej sygnalizacji brań i amortyzacji przy różnych stopniach wstępnego naprężenia zestawu. Najczęściej te cechy wiążą się z zastosowaniem bardziej zaawansowanych technicznie konstrukcji z wysokiej półki, za większe pieniądze. A i tak - cudów nie ma...
#77 OFFLINE
Napisano 17 lipiec 2010 - 11:51
nie zupełnie kleknie zależy jaki nurt tak naprawdę co innego wobler o wadze 18 gr ze sterem co innego np siudak czy tam taps
#78 OFFLINE
Napisano 17 lipiec 2010 - 11:57
#79 OFFLINE
Napisano 17 lipiec 2010 - 13:14
Wedka umozliwi lowienie na niewielkie przynety, od gdzies 5g.
Da rade uzyc na bolenia przy w miare finezyjnym podejsciu do zagadnienia...jezeli chodzi o przynety o skupionej masie jak gumy albo olowianki kolo 20g to lepiej szukac wedki o oczko mocniejszej, sztywniejszej, okolo 17-20lb.
Obecnie mam st croixa sc3 12lb ale 2,75m - nie zauwazylem jakichs jego szzcegolnych przewag nad talonem 2,75 15lb im6+, ma troche slabszy dolnik ale nieco sztywniejsza szcytowke.
Oba moga byc wzorami uniwersalu na duza rzeke, oczywiscie przy w miare finezyjnym podejsciu do sprawy.
Tradycyjnie najbardziej uniwersalnym wedziskiem bedzie jak dla mnie talon hot shot 20lb, ktorym od biedy da rade lowic wszystko.
A ostatnio cos mi sie zdaje ze do tego dokoptuje batson hot shot 30LB, sczytowka jest w stanie pokazac wiele, z tym ze odleglosci rzutow lzejszymi przynetami moga byc niezadowalajace...no ale jak ma byc uniwersalnie...
Gumo
#80 OFFLINE
Napisano 17 lipiec 2010 - 14:16
Da rade uzyc na bolenia przy w miare finezyjnym podejsciu do zagadnienia...jezeli chodzi o przynety o skupionej masie jak gumy albo olowianki kolo 20g to lepiej szukac wedki o oczko mocniejszej, sztywniejszej, okolo 17-20lb.
Gumo
Przy finezji tak. A już przy 17g nierdzewce (nie wykrępowany tylko podszlifowany kawał blachy) w silniejszym nurcie Odry jak dla mnie brakowało mu mocy do zacięcia. Przy moich bezsterowcach opór był stanowczo zbyt duży, popper Salmo w nurcie także. Ale to moje zboczenie , tak od 15 lat jadę bolenie na twardo i z błyskawicznym holem. Mocniejszy kij 17 lb do bolenia jest lepszy, 25lb Batson z RX7 także sprawował się super. Tyle że jego dolny zakres to już w pobliżu 8g.
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blanki, blank, batson
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
blank do lekkiego łowienia sandaczaNapisany przez FrenchRodbuilder , 02 paź 2024 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank pod pstrągi o długości 2.40 - 2.60 cm. Cw. 4-20 Gram. Głównie łowie na woblery.Napisany przez Livers , 02 paź 2023 batson suzuki, fishingart |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Zlecę naprawę dolnika muchówkiNapisany przez Adrian Tałocha , 11 kwi 2023 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blanki do łowienia na wormyNapisany przez 19john92 , 21 gru 2021 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych