Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wybór spalinowego silnika zaburtowego

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2694 odpowiedzi w tym temacie

#1101 OFFLINE   Pablo_NL

Pablo_NL

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 48 postów
  • LokalizacjaNL

Napisano 26 czerwiec 2019 - 18:41

kolego @Pablo jeśli możesz to wyjaśnij mi jedna rzecz . Co ma faktura zakupu jednostki do patentu ? Jak idziesz po samochód do salonu to.masz miec prawo jazdy ? A jak spowodujesz tym samochodem wypadek niemajac prawa jazdy to sprzedawca odpowie za wypadek ?? Coś tu jakiś poryw jest chyba... logika podpowiada, że możesz kupić prawie wszystko ale użytkować już niekoniecznie. Równie dobrze bez patentu niepowinno się kupić silnika powyżej danej mocy dozwolonej...

Zamawiasz sprzęt (jako nierozłączny zestaw) do pływania z zastrzeżeniem, że nie posiadasz patentu sternika i to firma ma się z tego wywiązać. Jednostka ma nadane numery seryjne, a silnik już je ma wychodząc z fabryki. Jeśli przy kontroli wyjdzie na jaw, że zakupiony zestaw odpowiednio użytkowany nie spełnia tych wymagań, skarżysz firmę. Tak to działa, nie tylko z łódkami. Nikt przy zdrowych zmysłach żyjąc tutaj nie rezygnuje z ubezpieczenia prawniczego. Jeśli nie przyjechałeś tutaj sezonowo zbierać kwiatki czy inne truskawki, nawet podpisywanie umowy o pracę poprzedzone jest konsultacją z prawnikiem.

Jeśli idziesz do sklepu i kupujesz osobno, to już problem kupującego, przecież sprzedający tylko sprzedaje, ale zamawiając to jako usługę...

To samo jest z domami, mieszkaniami itd. Nawet kupując prywatnie auto masz prawo do zwrotu pieniędzy, jeśli sprzedający zataił coś technicznego, albo w krótkim czasie doszło do awarii. Tutaj raczej oddaje się auto do salonu, bierze kolejne. Sprzedając lub wynajmując dom, mieszkanie - robi się to tylko przez agencje, bo to na nie spada wszelka odpowiedzialność.

I tak, prawo jest dziwne, nawet rodowici Holendrzy mają z tym problem. Sami wolą aby prędkość była ograniczana jak na ulicy a nie doborem silnika.

Tak samo prawo o broni. Nie można mieć nawet gazu pieprzowego czy repliki /zabawki/ broni palnej, bo idzie się za to siedzieć, ale z profesjonalną kuszą można śmigać po ulicy. Wiem, chore...

Użytkownik Pablo_NL edytował ten post 26 czerwiec 2019 - 19:03

#1102 OFFLINE   pietryk

pietryk

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 182 postów
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:P

Napisano 06 lipiec 2019 - 17:05

Koledzy mam yamahę 8 hp 2 takt. Jest tam założona śruba 8 1/2 x 8 1/2 - N.
Moje pytanie. Czy to nie jest czasem śruba uciągowa i czy i na jaką można ją zamienić aby trochę przyspieszyć na wodzie

#1103 OFFLINE   womaly23

womaly23

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów

Napisano 06 lipiec 2019 - 17:08

Przy czym wisi silnik, ile km/h Ci to płynie?
  • sharkfishing lubi to

#1104 OFFLINE   pietryk

pietryk

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 182 postów
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:P

Napisano 06 lipiec 2019 - 17:35

Łódka płaskodenna. 440 cm długa szeroka około 130 cm. Waga około 200 kg. Narew prędkości znikome od 10 do 16 km/h

#1105 OFFLINE   Grubyziom

Grubyziom

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 162 postów
  • LokalizacjaGrudZiadz
  • Imię:Bartek
  • Nazwisko:Czerwiński

Napisano 12 lipiec 2019 - 19:01

Może nie na temat ale nie znalazłem nigdzie . Gdzie lub u kogo polecicie zrobić ladowanie w tohatsu 9.8 2013 r ??

#1106 OFFLINE   womaly23

womaly23

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów

Napisano 12 lipiec 2019 - 20:53

W 9.8 nie jest to takie proste, pod koło zamachowe cewka do założeia + regulator napięcia

#1107 OFFLINE   newrom

newrom

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1017 postów
  • LokalizacjaKraków... czasami

Napisano 12 lipiec 2019 - 21:47

A jak jest prosto? Trzeba włączyć przełącznik na pozycję on?
Takie rzeczy to każdy robiący serwis powinien ogarnąć. Inna rzecz gdybyś chciał np 300W ;-)

#1108 OFFLINE   womaly23

womaly23

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów

Napisano 12 lipiec 2019 - 21:51

Prosto jest wtedy jak jest cewka pod kołem zamachowym i trzeba dołożyć tylko regulator ale niestety niemalże wszystkie świeże silniki 15km + maja w standardzie cewki lub starsze 2T - tam nawet do 4 km się spotykałem ale co ja się tam znam...

Co to jest 300W?

Użytkownik womaly23 edytował ten post 12 lipiec 2019 - 22:23

#1109 OFFLINE   newrom

newrom

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1017 postów

Napisano 13 lipiec 2019 - 21:57

No dobra, ale gdzie ta trudność? Do zdjęcia koła zamachowego wystarczyły podstawowe narzędzia mechaniczne i klocki od producenta. Cewka, regulator.

A 300W to moc która jest pożądana przez użytkownika. Tu jest kawałek o trudniejszym dokładaniu ładowania.

http://www.kulinski....id=1932&page=45

#1110 OFFLINE   sharkfishing

sharkfishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1420 postów
  • Lokalizacjachicago
  • Imię:bruno
  • Nazwisko:dadej

Napisano 14 lipiec 2019 - 03:48

Trudnosc zadna przyznaje nigdy tego nie robilem zalozylem po obejrzeniu YouTube kilkunastu filmikow i pare przeczytanych stron sam zalozylem ladowanie, regulator ,selenoid i starter poniewarz trafil mi sie silnik bez ale w bardzo dobrej cenie ,powiem wiecej calosc kosztuje u dealera prawie 500$ sam z pomoca google sprzedawcow i Ebaya zkompletowalem wszystko aftermarket za troszke ponad stowke wiec biedy nie ma troche krearywnosci troche research troche checi wszystko w tydzien ogarnolem
Bardzo wazna rzecz zebyscie robili zdjecia jak co idzie przy roskrecaniu obudowy i manual starter ja tego nie zrobilem i wiecej mi zeszlo zlozenie tego do kupy jak zalozenie calej reszty ze wzgledu na rozne podkladki pod prawie kazda srube malo sie nie zagotowalem

Użytkownik sharkfishing edytował ten post 14 lipiec 2019 - 03:52

#1111 OFFLINE   evin

evin

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 790 postów

Napisano 14 lipiec 2019 - 07:22

A jak spalisz moduł ECU to wyjadzie taniosć

#1112 OFFLINE   newrom

newrom

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1017 postów

Napisano 14 lipiec 2019 - 08:23

Jak chcesz tego dokonać?

#1113 OFFLINE   womaly23

womaly23

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów

Napisano 14 lipiec 2019 - 09:05

Evin daj spokój Ty się na niczym nie znasz :) najlepiej zrobić tak jak newrom pisze każdy serwis powinien ogranac podstawowymi narzędziami mechanicznymi :) modułu oczywiście nie da się spalić to jest nie realne, no całkowity brak możliwości, no poprostu nie bo nie :) jeśli serwis ma ponad podstawowe narzędzie to nawet zrobią 300W na wyłącznik ON hahahah

PS. Klocki od producenta wcale nie są potrzebne - można to zrobić za 50 zł

Użytkownik womaly23 edytował ten post 14 lipiec 2019 - 09:15

#1114 OFFLINE   newrom

newrom

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1017 postów

Napisano 14 lipiec 2019 - 10:09

Womaly, gdzie napisałem że spalić się nie da? Pytam JAK chce spalić moduł.
Rozumiem że można mieć problem z montażem jeśli ktoś jest atechniczny. Wtedy lepiej zlecić i mieć luz. Ale robisz z tego co zajmuje godzinę majsterkowiczowi czynność wymagającą nadprzyrodzonych umiejętności i narzędzi wprost z NASA.
Twierdzisz że mechanik zajmujący się silnikami zaburtowymi odpowie "nie dam rady"?
Do wymiany wtyczki wołasz elektryka?

#1115 OFFLINE   womaly23

womaly23

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów

Napisano 14 lipiec 2019 - 12:06

Tera to mnie skleiles, nie wiem co odpisać.

W teorii jest tu kilka osób dobrych jeśli chodzi o silniki a w praktyce? :)

Jasio idzie do taty i pyta jaka jest różnica między teorią a praktyką.tata na to:
-idź do mamy i spytaj się czy przespałaby z murzynem za 2 tys.,potem idź do siostry i spytaj się czy przespałaby z murzynem za 2 tys., a potem idź do dziadka
i zapytaj o to samo.
Jasio idzie do mamy i czy przespałaby z murzynem za 2 tys. a mama na to:
-...no przydałoby się wyremontować kuchnie więc raczej tak...
potem idzie do siostry i pyta czy przespałaby z murzynem za 2 tys. a siostra na to:
-...no mogłabym kupić sobie fajne kosmetyki więc raczej tak...
następnie Jasio idzie do dziadka i pyta o to samo co mamę i siostrę. a on na to:
-...no renta słabiutka więc przydałoby się trochę gotówki...
Jasio po zebranych informacjach idzie do taty i mówi mu o wszystkim. A tata na to:
- Widzisz Jasiu w teorii mamy 6 tys. zł., a w praktyce dwie ladacznice i peda*a w domu :)

To tak żartobliwie co by nie przeciągać i zakończyć to biadolenie

Użytkownik womaly23 edytował ten post 14 lipiec 2019 - 12:57

• siarq i Sławomir lubią to

#1116 ONLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4926 postów
  • LokalizacjaWilcza Dziura :) /Piaseczno/Wa-wa

Napisano 14 lipiec 2019 - 14:34

No dobra, ale gdzie ta trudność? Do zdjęcia koła zamachowego wystarczyły podstawowe narzędzia mechaniczne i klocki od producenta. Cewka, regulator.

A 300W to moc która jest pożądana przez użytkownika. Tu jest kawałek o trudniejszym dokładaniu ładowania.
http://www.kulinski....id=1932&page=45

Trudność jest w cenie części i konieczności rozebrania dużej ilości rzeczy. Sporo silników ma już wszystko i wystarczy dopiąć regulator za 60 PLN. I to jest prosto.

Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka

#1117 OFFLINE   womaly23

womaly23

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów

Napisano 14 lipiec 2019 - 16:29

Nawet bym rzekł że za 20 zł :)

#1118 OFFLINE   dolot

dolot

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 181 postów
  • LokalizacjaKielce
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:Kozieł

Napisano 16 lipiec 2019 - 21:50

Dziś miałem okazję sprawdzić kilka śrub napędowych przy swoim pontonie poniżej kilka wniosków.
Ponton x-boat 320 kil alu podłoga 56 kg
Silnik Yamaha f9.9hmh wersja skandynawska 362cm 51 kg
Odblokowana na ile nie wiem.
Oryginalna śruba 9 1/4x9
1 os dziób ostro w górę i gwałtowne przyspieszenie i wejście w ślizg max 33 km/h
2 os po środku pontonu nie wychodzi do ślizgu tylko dziobem do góry mieli wodę jeden musi przejść na chwilę do przodu później wraca na miejsce lekko z tyłu pontonu. Max 33 km/h od połowy manetki prędkość nie rośnie tylko obroty.
Jak jedna osoba siedzi na przodzie jest tylko gorzej
Śruba 9 1/4 × 10 1/2
Sytuacja jak wyżej dziób w górę ale mniej troszke mniej masy potrzebne z przodu prędkość max 34 km/h na przodzie można już siedzieć i dalej się ślizgamy.
Śruba 9 1/4 × 11
Dziób w górę ale wystarczy się tylko wychylić do przodu i wchodzi w ślizg do 3/4 manetki przyśpiesza później tylko wzrastają obroty nieważne gdzie kto siedzi prędkość 35 km/h
  • Paweł J lubi to

#1119 OFFLINE   gawron

gawron

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 329 postów
  • LokalizacjaWisła
  • Imię:Mateusz
  • Nazwisko:Gawroński

Napisano 18 lipiec 2019 - 08:03

Witam. Przymierzam się do kupna silnika Mercury F30 ELH PT Z power trymem.

Czy ktoś z Was jest jego użytkownikiem? Proszę o pomoc w postaci wypisania wad i zalet. Z góry dziękuję za pomoc.

#1120 ONLINE   mario

mario

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 3640 postów
  • LokalizacjaP L

Napisano 18 lipiec 2019 - 08:50

Witam. Przymierzam się do kupna silnika Mercury F30 ELH PT Z power trymem.

Czy ktoś z Was jest jego użytkownikiem? Proszę o pomoc w postaci wypisania wad i zalet. Z góry dziękuję za pomoc.

Polecam lekturze posty od #1079:

http://jerkbait.pl/t...rtowego/page-54

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych