Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wybór spalinowego silnika zaburtowego

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2694 odpowiedzi w tym temacie

#1181 Guest_Michal Sz_*

Guest_Michal Sz_*
  • Guests

Napisano 31 sierpień 2019 - 17:26

Musze to jednak przemyśleć, niestety ja jestem rzadko w PL wiec z tym wolnym czasem na kurs to czasem trudno, ale jadnak pomyśle.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

#1182 OFFLINE   womaly23

womaly23

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów

Napisano 31 sierpień 2019 - 21:05

Można kupić silnik który na czapie jak i tabliczce znamionowej ma 10 KM a odblokowanie go na 15 km zajmuje 2 minuty a na 20 troszkę więcej roboty i kosztów i papier Ci nie potrzebny.

<<to nie jest giełda>>

#1183 OFFLINE   newrom

newrom

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1017 postów
  • LokalizacjaKraków... czasami

Napisano 01 wrzesień 2019 - 09:20

Zrób sobie patent, będziesz mógł sobie na wakacjach wynająć łódkę z silnikiem, nie będziesz się stresował że ktoś się w razie wypadku czepi itp.

#1184 OFFLINE   MarMilo

MarMilo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 592 postów
  • LokalizacjaPiaseczno
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:M.

Napisano 01 wrzesień 2019 - 09:51

Można kupić silnik który na czapie jak i tabliczce znamionowej ma 10 KM a odblokowanie go na 15 km zajmuje 2 minuty a na 20 troszkę więcej roboty i kosztów i papier Ci nie potrzebny.

<<to nie jest giełda>>

Jestem może z innej bajki, ale dlaczego każdy ze spaliną nie musi mieć patentu ? Patent zobowiązuje na pewno do jednego- 0% alkoholu a dzięki temu może jeden z drugim wrócą z ryb swoim wytuningowanym 9.9KM ? Po drugie na szkoleniu jednak uczą omijania, zasad piewszeństwa, zachowania w kryzysowych sytuacjach.

#1185 OFFLINE   womaly23

womaly23

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów

Napisano 01 wrzesień 2019 - 09:54

Jestem może z innej bajki, ale dlaczego każdy ze spaliną nie musi mieć patentu ? Patent zobowiązuje na pewno do jednego- 0% alkoholu a dzięki temu może jeden z drugim wrócą z ryb swoim wytuningowanym 9.9KM ? Po drugie na szkoleniu jednak uczą omijania, zasad piewszeństwa, zachowania w kryzysowych sytuacjach.

Ja myślę że każdy kto swoją łodzią czy pontonem jest w stanie pływać w slizgu powinien posiadać patent i to nie ważne czy na silniku spalinowym czy elektrycznym, ale to i tak nie zastąpi zdrowego rozsądku :)

W USA na prawo jazdy możesz pływać czym kolwiek Ci się podoba( sport i rekreacja) ale po stronie pływającego jest obowiązek znajomości przepisów itd itp

Powrót wytuningowanym 9.9 km np przy Romana 430 niczym innym się nie różni niż powrót niewytuningowanym 6 km z pontonem 270:)

Użytkownik womaly23 edytował ten post 01 wrzesień 2019 - 09:56

#1186 OFFLINE   WojtekCIN

WojtekCIN

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1185 postów

Napisano 01 wrzesień 2019 - 10:33

Ja jestem zdania takiego - po to jest kwit (papier) żeby mieć czystą d. W przypadku sytuacji kryzysowej, gdy sobie zrobimy krzywdę to pół biedy. Gorzej, gdy poszkodowane są inne osoby. Wtedy prorok spyta - skoro nie miał Pan uprawnień, to w ogóle nie powinno Pana tam być prawda?

Ubezpieczalnia to druga sprawa, ale działa tak samo. Zarabia kasę a nie rozdaje dookoła.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • Ziomal lubi to

#1187 OFFLINE   newrom

newrom

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1017 postów

Napisano 01 wrzesień 2019 - 11:36

Ja to widzę tak. Obowiązkowe OC na czas pływania, na osobę a nie pływadło. Limit % na poziomie 0,8%% czyli do +- dwóch piw czy dużego kieliszka wina, nawet w gorszy dzień nie robimy ze sternika przestępcy. A można kiełbaskę zjeść z piwem, czy użyć do gotowania wina (podobno całkiem sporo alkoholu zostaje w potrawie w czasie gotowania!). Znajomość przepisów po stronie sternika, patenty dobrowolne - zapewne posiadanie by wpłynęło na wysokość OC.

Zamiast ograniczeń mocy silników na wodzie, ograniczenia prędkości - suszarki policja ma. Solidny mandat, z powiadomieniem ubezpieczyciela powinien studzić zapędy.

• skilos lubi to

#1188 OFFLINE   Paweł J

Paweł J

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1818 postów
  • LokalizacjaPiła
  • Imię:Paweł

Napisano 01 wrzesień 2019 - 14:07

Z tym alco to trochę Cię poniosło ,ten naród w większości nie dorósł do takiego limitu. W sumie to do żadnego nie dorósł, zero zero bezwzględnie.

#1189 OFFLINE   newrom

newrom

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1017 postów

Napisano 01 wrzesień 2019 - 16:52

Ci co nie dorośli do takiego limitu, nie dorośli również do całkowitej prohibicji. 0,0 to de facto przepis martwy. Jak ktoś ma mega pecha to go dosięgnie.

Większość popija, a jak wypije dwa browce to już jeden ch., a przynajmniej trzeba tyle wypić żeby człowiek wiedział za co w pierdlu siedzi.Flaszka, druga, plum, koledzy nawet nie zauważą. Rano się trupa poszuka.

#1190 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4926 postów
  • LokalizacjaWilcza Dziura :) /Piaseczno/Wa-wa

Napisano 01 wrzesień 2019 - 22:43

Ja tam nie piję bo mi refleks siada i za pstrykami nie nadążam. Najprostsze podejście.

• mario, sucks_one i tost lubią to

#1191 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15678 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 25 wrzesień 2019 - 08:58

Dajcie proszę link na sprawdzony obrotomierz do małej spaliny 2T/4T na Ali.

#1192 OFFLINE   MarMilo

MarMilo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 592 postów
  • LokalizacjaPiaseczno

Napisano 25 wrzesień 2019 - 10:50

Dajcie proszę link na sprawdzony obrotomierz do małej spaliny 2T/4T na Ali.

A może być z Alli_egro ?

https://allegro.pl/o...tery-7712100739

Mam już drugi taki (przy drugiej spalinie) i jest OK. Pokazuje obroty po uruchomieniu silnika, przy wyłączonym ilość przelatanych Mh oraz można zdefinować okresy przeglądowe (po określonej ilości Mh).

Za takie pieniądze chyba nie warto czekać na ChrL ?

Pozdrawiam,

Mariusz

#1193 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15678 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 25 wrzesień 2019 - 11:34

A może być z Alli_egro ?

https://allegro.pl/o...tery-7712100739

Mam już drugi taki (przy drugiej spalinie) i jest OK. Pokazuje obroty po uruchomieniu silnika, przy wyłączonym ilość przelatanych Mh oraz można zdefinować okresy przeglądowe (po określonej ilości Mh).

Za takie pieniądze chyba nie warto czekać na ChrL ?

Pozdrawiam,

Mariusz

Dziękuję.

#1194 OFFLINE   IntruZ9

IntruZ9

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 487 postów
  • LokalizacjaPCT
  • Imię:intruz

Napisano 17 październik 2019 - 14:59

Witam, panowie jaka jest różnica w użytkowaniu,eksploatacjji,plusy minusy biegów w rumplu a za pomocą dźwigni biegów,coś jest jest lepsze od drugiego?przeglądam silniki bo chce kupić coś młodego świeżego 9.9hp widzę różne wersje

#1195 OFFLINE   Paweł J

Paweł J

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1818 postów
  • LokalizacjaPiła

Napisano 17 październik 2019 - 15:18

Od tego roku użytkuje silnik z biegami w manetce, na plus to intuicyjna obsługa jedną ręką gaz ,biegi ,trym ,gaszenie ,odpalanie. Minus to pomimo regulacji mało precyzyjny gaz. Jak łowisz dużo w wertykalu to rozwiązanie jest rewelacyjne. I pozostaje kwestia przyzwyczajenia do obsługi ja się szybko przestawiłem ale znam takiego co po roku jeszcze czasem szuka dźwigni biegów.

#1196 OFFLINE   IntruZ9

IntruZ9

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 487 postów
  • LokalizacjaPCT

Napisano 17 październik 2019 - 15:27

Dzięki Paweł! Tak na chłopski rozum to wydaje się być bezpieczniejsze bo siła rzeczy zmienimy biegi z gazem od zera,nie ma ryzyka zmiany biegu na wysokich obrotach

#1197 OFFLINE   Paweł J

Paweł J

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1818 postów
  • LokalizacjaPiła

Napisano 17 październik 2019 - 15:29

Nie ma takiej możliwości.

#1198 OFFLINE   MarMilo

MarMilo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 592 postów
  • LokalizacjaPiaseczno

Napisano 17 październik 2019 - 16:02

Od tego roku użytkuje silnik z biegami w manetce, na plus to intuicyjna obsługa jedną ręką gaz ,biegi ,trym ,gaszenie ,odpalanie. Minus to pomimo regulacji mało precyzyjny gaz. Jak łowisz dużo w wertykalu to rozwiązanie jest rewelacyjne. I pozostaje kwestia przyzwyczajenia do obsługi ja się szybko przestawiłem ale znam takiego co po roku jeszcze czasem szuka dźwigni biegów.

Mam mercurego F30 i do przycisków power trymu nie jestem w stanie sięgnąć niestety ręką, która trzyma gaz - a włączanie biegów przez obrót rumpla jest OK poza tym, że wchodzą niezbyt ładnie (wada mercurego) i to co napisał Paweł - przed samym wyjściem na N u mnie zwiększa się ilość gazu a po regulacji zdarzało się, że silnik gaśnie.

#1199 OFFLINE   IntruZ9

IntruZ9

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 487 postów
  • LokalizacjaPCT

Napisano 17 październik 2019 - 16:12

Czyki reasumując nie bać się biegów w rumplu?

#1200 OFFLINE   MarMilo

MarMilo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 592 postów
  • LokalizacjaPiaseczno

Napisano 17 październik 2019 - 18:07

Czyki reasumując nie bać się biegów w rumplu?

Bój się ! Ale bierz , bo to spoko rozwiązanie :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych