Wybór spalinowego silnika zaburtowego
#1881 OFFLINE
Napisano 04 styczeń 2021 - 21:19
#1882 OFFLINE
Napisano 04 styczeń 2021 - 21:30
Użytkownik Radbraw edytował ten post 04 styczeń 2021 - 21:31
#1883 OFFLINE
Napisano 04 styczeń 2021 - 21:59
#1884 OFFLINE
Napisano 04 styczeń 2021 - 22:01
Próbowałem znaleść sam rumpel do każdego z modeli 50 hp tzn Yamaha, Honda i teraz Merc by określić pozycję przełącznika trymu ale za cholerę nie mogę znaleźć dobrych zdjęć. Dość ważny dla mnie temat bo będę pływał po Bugu i łowił vertykalnie.
Użytkownik Radbraw edytował ten post 04 styczeń 2021 - 22:13
- delux64 lubi to
#1885 OFFLINE
Napisano 04 styczeń 2021 - 22:17
#1886 OFFLINE
Napisano 05 styczeń 2021 - 00:44
Niby mniej cylindrów i ciut mniejsza pojemność jak u konkurencji,ale sam jestem w posiadaniu 50HP i jestem bardziej jak zadowolony. Mega ciche, wysoka kultura pracy, ekonomiczny. Jeśli to nie tajemnica w jakim pieniądzach lata taka Honda czy Yamaha ?
#1887 OFFLINE
Napisano 05 styczeń 2021 - 00:57
Tez bym bral 50 merc rumpel zajeb... duzo lepszy jak yama czy honda
Nie zgodzie się. Rumpel do Mercurego jest najdroższy, a oferuje to samo co np. z Hondy 60. A rumpel z H 60 pasuje do H 50.
Dodatkowo - Merc to zamknięty protokół sieciowania (SMARTCRAFT), gdzie wszyscy inni obsługują NMEA 2000. A ja lubię mieć obrotomierz i zegary na echu jak mam rumpel. I nie chcę za to płacić dodatkowo 2300.
I ostatecznie - Merc ma chyba najdroższe części eksploatacyjne ze wszystkich producentów.
@Radbraw - przerzuciłem kilka big tillerów od róznych marek i :
Honda - najlepiej wypada rumpel od 60, można montować go do 50. Przełącznik trymu na końcu rumpla, pod kciukiem na manetce. Honda ma najtańsze rumple i są one plug and play - od razu gotowe do montażu. Rumpel od 50 ma kijowo umieszczony przełącznik trymu i brak regulacji wolnych obrotów.
Yamaha - podobnie jak Honda 60, ale cena wyższa, kupujesz rumpel + cięgna , ewentualnie przełącznik obrotów. Wymagana rozbiórka przed montażem. Cenowo średnia półka.
Mercury - podobnie jak Honda 60, ale około 50% drożej, wliczając ekwiwalentne akcesoria. Upierdliwy montaż, wszystko przychodzi w kawałkach. najpierw trzeba rozebrać rumpel i zamontować cięgna i przełącznik obrotów (łącznie ze zmontowaniem wtyczki do niego!!!).
Jeżeli chciałbyś sam montować, to szukaj silnika na manetkę. W przypadku Merca ze standardowym rumplem przeróbka jest droższa i bardziej skomplikowana niż na manetkę. Wymaga rozbiórki i wymiany niektórych osłon oraz mechanizmu przepustnicy. Schodzi z tym sporo czasu.
W stosunku cena/jakość/kultura pracy/wartość i szybkość odsprzedaży/dostępność części najlepiej wypada Yamaha.
Jeżeli trafisz na promocję, to już wg. uznania.
EDYTA:
@cabage - jaka jest cena tego Tohatsu? Honda 50 wyczuwalnie wibruje przy wolnych, jak Tohatsu ma lepszą kulturę pracy i cenę, to może być warte uwagi. Nie chcę się sprzeczać, kto ma większego, ale to chyba wszystko jedna fabryka, a inne obudowy i lakiery.
Użytkownik psulek edytował ten post 05 styczeń 2021 - 01:02
- Radbraw lubi to
#1888 OFFLINE
Napisano 05 styczeń 2021 - 01:02
#1889 OFFLINE
Napisano 05 styczeń 2021 - 02:48
A jak sie sprawuje na wolniejszych obrotach?A myślałeś o Tohatsu ? Ma Big tillera większego od Hondy - jak dla mnie bardziej poręczny, produkcja made in Japan jak yamaha. Serwis możesz robić w dowolnym ASO marine.
Niby mniej cylindrów i ciut mniejsza pojemność jak u konkurencji,ale sam jestem w posiadaniu 50HP i jestem bardziej jak zadowolony. Mega ciche, wysoka kultura pracy, ekonomiczny. Jeśli to nie tajemnica w jakim pieniądzach lata taka Honda czy Yamaha ?
Użytkownik Gregmegabass edytował ten post 05 styczeń 2021 - 02:55
#1890 OFFLINE
Napisano 05 styczeń 2021 - 02:56
Psulek najdrozsze sa w Polsce u mnie najtansze a rumpel moze najdrozszy w and europie wlasnie kupilem big tiller nowke z drugiej reki kompletny kit za cene ze az smieszna
Najdroższe i u was. Pooglądaj sobie ceny w sklepach ile kosztują kompletne rumple. Najdroższe są Mercury/Tohatsu/Suzuki. A że trafiła ci się okazja, to gratuluję. Ale to tylko wyjątek, potwierdzający regułę. Przecież nikt po zakupie silnika nie będzie czkał, aż trafi się okazja.
- Radbraw lubi to
#1891 OFFLINE
Napisano 05 styczeń 2021 - 03:22
#1892 OFFLINE
Napisano 05 styczeń 2021 - 10:05
28 do 34 może uda się jeszcze urwaćA myślałeś o Tohatsu ? Ma Big tillera większego od Hondy - jak dla mnie bardziej poręczny, produkcja made in Japan jak yamaha. Serwis możesz robić w dowolnym ASO marine.
#1893 OFFLINE
Napisano 05 styczeń 2021 - 10:07
Ciekawa tabela, nie spotkałem się wcześniej
- t-a-d-e-k lubi to
#1894 OFFLINE
Napisano 05 styczeń 2021 - 10:50
A jak sie sprawuje na wolniejszych obrotach?
Używam go pod manetką, ale siedzę prawie na silniku. Na wbitym biegu nie czuć wibracji żadnych, bynajmniej nie zwróciłem uwagi ( może przez to że mam materace pod tyłkiem .
Jak mieszkasz blisko Opola zapraszam do siebie.
- Gregmegabass lubi to
#1895 OFFLINE
Napisano 05 styczeń 2021 - 12:41
#1896 OFFLINE
Napisano 05 styczeń 2021 - 14:10
A o jakich pieniądzach mówimy za Nowego Mercury Czy Hondę?
#1897 OFFLINE
Napisano 05 styczeń 2021 - 15:38
...no merc z tego co koledzy piszą sporo więcej
Użytkownik Radbraw edytował ten post 05 styczeń 2021 - 16:17
- sharkfishing lubi to
#1898 OFFLINE
Napisano 05 styczeń 2021 - 20:03
Dziekuje za zaproszenie ale nie mieszkam w Polsce wiec ciezko by bylo sie spotkac. Mysle o nowym 40-50hp i chodzi mi po glowie tohatsu , suzuki , yamaha ale ciezko sie zdecydowac . Masz moze wiedze na temat nowszych silnikow yamahy ?Używam go pod manetką, ale siedzę prawie na silniku. Na wbitym biegu nie czuć wibracji żadnych, bynajmniej nie zwróciłem uwagi ( może przez to że mam materace pod tyłkiem .
Jak mieszkasz blisko Opola zapraszam do siebie.
#1899 OFFLINE
Napisano 06 styczeń 2021 - 01:32
Koledzy moga pisac co chca mercury 50 na rumplu kosztuje ponizej 29k plnWszystko w okolicach 30 +/- 3 tys
...no merc z tego co koledzy piszą sporo więcej
#1900 OFFLINE
Napisano 06 styczeń 2021 - 01:43
@sharkfishing
Bruno, w PL kosztuje ~28500, ale rumpel jest standardowy a nie big tiller i to jest lekka porażka. Wygląda jak w 20HP i biegi przy czapce. Zamówienie wielofunkcyjnego u delara to spora kwota, przynajmniej tak było jeszcze w zeszłym roku. Silnik wychodził ponad 35. Cywilizacja do nas jeszcze nie dotarła, albo coś się zmieniło w międzyczasie.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych