Smialo z zamknietymi oczami nie do zabicia jak poprzednik na gazniku choc wolal bym mercury
Mercury o pojemności 333 ccm to konstrukcja Tohatsu Chyba że mówiłeś o innych silnikach... ?
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 29 listopad 2020 - 22:41
Smialo z zamknietymi oczami nie do zabicia jak poprzednik na gazniku choc wolal bym mercury
Mercury o pojemności 333 ccm to konstrukcja Tohatsu Chyba że mówiłeś o innych silnikach... ?
Napisano 30 listopad 2020 - 01:01
Napisano 30 listopad 2020 - 08:19
Wiem ale ja wybral bym mercury
Można wiedzieć dlaczego ? Czysta ciekawość.
Napisano 30 listopad 2020 - 09:06
Napisano 30 listopad 2020 - 09:45
Jestem po 1 przeglądzie Tohatshu i dowiedziałem się, że to jest to samo co Mercury tyle że zostało mi parę stówek w kieszeni . Ale jak ktoś się lepiej czuje z napisem Mercury na czapce silnika to niech przepłaca , samopoczucie też jest bardzo ważne .
Przełącznik biegów tak jak w Mercurym, czyli w rumplu?
Napisano 30 listopad 2020 - 10:12
Użytkownik sharkfishing edytował ten post 30 listopad 2020 - 10:38
Napisano 30 listopad 2020 - 16:45
Czytam że kilku z Was jest w temacie silników a w szczególności Mercurego.
Poszukuje cewek ładowania do Mercurego 9,9 kM z 2017 r , do tego chciałbym
dołożyć rozruch elektryczny ale nie znam kosztów bo trzeba koło zamachowe dokupić
z zębatką .
Mam Mercurego kupionego nowego i jeszcze mnie nie zawiódł
znajomy ma Tohatsu i jakoś jego praca bardziej mi pasuje .
Bardzo dawno temu na zwodach motorowodnych do ślizgaczy stosowano
stuningowane Tohatsu a mogli używać Yamahy , Hondy czy Mercurego .
To o czym świadczy że Tohatsu to dobra stara firma .
Napisano 30 listopad 2020 - 17:32
Przełącznik biegów tak jak w Mercurym, czyli w rumplu?
Nie, Tośka ma z boku. Jest za to ciut lżejsza a każde 1-2 kg ma znaczenie przy przenoszeniu czegoś co waży 40+ kg. Poza tym jest trochę tańsza i napis "Made in Japan".
Napisano 30 listopad 2020 - 19:45
..... każde 1-2 kg ma znaczenie przy przenoszeniu czegoś co waży 40+ kg.....".
Jestem jak to się mówi starej daty(z dobrej gliny?), to może dlatego 55+kg nie robi na mnie większego wrażenia
Napisano 30 listopad 2020 - 20:09
Jestem jak to się mówi starej daty(z dobrej gliny?), to może dlatego 55+kg nie robi na mnie większego wrażenia
Napisano 30 listopad 2020 - 20:42
U mnie mowili inaczej... dlaczego wół silny? Bo.... mówili tez, ze kręgosłup masz tylko jeden i to mądrzy ludzie byli i wcale nie slabi a też muszę czasami dźwignąć 20KM, ale to Tohatsu 43kg...
Mój post był żartobliwą odpowiedzią, że 1-2kg przy 40 kg robi dużą różnicę.
Różnię się od wołu, bo myślę i wiem jak się do tego zabrać, aby nie spaskudzić sobie zdrowia Myśleć, myśleć, myśleć, a nie narzekać jakie to jest ciężkie życie wędkarza !!!!
Piszemy tutaj o silnikach zaburtowych, które trochę ważą. Ile jest narzekania tutaj na forum, że kołowrotek jest 10-20g (gramów) za ciężki
Rozmowa dwóch wedkarzy: wolisz złowić jedną małą rybkę, czy dwie duże?
Jedną małą, bo mniej się zmęczę.
Napisano 10 grudzień 2020 - 11:53
Koledzy Waszym zdaniem przy silniku 30 KM na multi rumpel brać wersję z trymem czy bez ? Jak to wygląda u Was ?
Napisano 10 grudzień 2020 - 12:09
Napisano 10 grudzień 2020 - 13:54
Napisano 10 grudzień 2020 - 15:36
Napisano 10 grudzień 2020 - 17:24
Miałem ten sam dylemat i polecam zdecydowanie z trymem. Wprawdzie jest o około 10 kg cięższy, ale docenisz to podczas pływania po płytkiej wodzie, a w szczególności na kamieniestych wodach Skandynawii. Piszesz oczywiście o trymie elektrycznym, nie z siłownikiem gazowym?Koledzy Waszym zdaniem przy silniku 30 KM na multi rumpel brać wersję z trymem czy bez ? Jak to wygląda u Was ?
Napisano 10 grudzień 2020 - 21:59
Napisano 10 grudzień 2020 - 22:50
No oczywiście że z pt, to ogromna wygoda pod każdym względem
Napisano 10 grudzień 2020 - 22:52
Miałem ten sam dylemat i polecam zdecydowanie z trymem. Wprawdzie jest o około 10 kg cięższy, ale docenisz to podczas pływania po płytkiej wodzie, a w szczególności na kamieniestych wodach Skandynawii. Piszesz oczywiście o trymie elektrycznym, nie z siłownikiem gazowym?
Wysłane z mojego SM-G715FN przy użyciu Tapatalka
Napisano 10 grudzień 2020 - 23:30
Jedni wola z el. trymem inni bez. Elektryczny trym nie będzie tak szybki jak ręczne wyszarpnięcie z wody, do tego część osób plywa po płytkim na niezabezpieczonym ręcznym trymie, tak, że po uderzeniu w przeszkode silnik swobodnie podskoczy. Na elektrycznym tak nie zrobisz
Inni nie mają wyboru - znajdź 50hp bez PT. Po silniku z trymem kubpiłem bez trymu i szybko się go pozbyłem z tego powodu. Bo szarpanie silnika 75kg ręką to jednak mordęga i nie wiem, czy byłbyś w stanie zrobić to szybko. Małe silniczki nie ma problemu.
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych