Bujo, on 18 Nov 2014 - 17:11, said:
Witam,
A to trzeba zbroic samemu wedki zeby cos o nich wiedziec?
Ile daje jeden czy dwa ekstra microguidy wagi? Blank blankowi nierowny, nie ma co generalizowac i wkladac wszystkich do jednego wora bo maja taka a nie inna moc. Uwazam, ze przesadzacie i to bardzo piszac, iz nic z tego nie wyjdzie. A co jak sobie zalozy Torzite zamiast alconitow czy znanych w Polsce essexow? Tez nic z tego nie wyjdzie?
To co napisalem jakos tam polecajac mialem w reku ciut dluzsze i mocniejsze i od razu pojawilo sie w glowie,ze super cast by wyszedl pod pstragi stad taka a nie inna sugestia w tym pelnym propozycji wspanialych blankow dla kolegi @helmut watku. Blanki z wysokiego grafitu i dosc grubych sciankach ale jednoczesnie glebiej sie gnace, made in Korea a nie Chiny i za 300 zl w Polsce, czego chciec wiecej?
Rozumiem doskonale autora watku, ze nie chce na spirali bo brzydkie, dla mnie tez strasznie brzydkie i to wystarcza, bo rodbuilding dla kazdego ma inne znaczenie, jedni wola wyscigowki bez pierscionkow i golym blanku, dla innych wedka musi byc tez ladna, bo TAK!
Bo tak chca i tyle 
Bujo
Wsyzstko się zgadza,Sąświetne blanki pod pstrąga ,które z powodzeniem można zbroić tradycyjnie i nikt nie zamierza nikogo upewniać,że takie zbrojenie njest złe.
Mi chodzi tylko i wyłącznie u blank UL a takim jest w realnej mocy 6-8lb i odpowiadając na pytanie jaki system zbrojenia jest dla niego najmniej obciążający ,znam odpowiedź.Ale nikt też nie twierdzi ,że kijem w tej mocy ,zbrojonym górą nie da się łowić z powodzeniem,bo da ,bo sam takie 6lb zbroiłem,a łowca z premedytacją nalegał właśnie na taki system. Fakt jednak pozostaje faktem,że kij w tej klasie jest dynamiczniejszy z lżejszym setem przelotek.
Zapewniam Cię też,że ta jedna lub dwie przelotki robią znaczną różnicę,tym bardzie przy blanku 6 lb ,dochdzi jeszcze różnica rozmiarów między 4L a np 5L.
Pomijam tu kwestie estetyczne i warianty dle niektórych nie do przyjęcia
Dla mnie wsio ryba,ważne czy działa.
Użytkownik Dąbek 111 edytował ten post 18 listopad 2014 - 18:51