Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
BLANKI

Composite Developments XLS

blank cd

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
91 odpowiedzi w tym temacie

#21 OFFLINE   pirania74

pirania74

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1068 postów
  • LokalizacjaPOLSKA

Napisano 04 maj 2009 - 14:13

Ja również od niedawna jestem w posiadaniu kija jak @szpiegu - jest to CD XLS BLRXLS2120MH G V/66mln. 3,05 m 8-32 g 8-20 lb X/Fast Med/H - @szpiegu napisał co miał napisać, dodam tylko że kijek jest jak armata - ładnie ładuje i daleko strzela amunicję od 6 g a najlepiej 10-20 g :mellow: Czuła szczytówka, piekielnie mocny dolnik Jest to mój najlepszy dotychczas kij i na nic innego nie zmienię <_<

Zbrojony w XRods.

#22 OFFLINE   szpiegu

szpiegu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2534 postów
  • Lokalizacjadziki zachód :)

Napisano 04 maj 2009 - 17:32

@paweł pirania

mówiłem ci ze bedziesz zadowolony

mój sąsiad z dołu zrobił sobie takiego samego po prostu kopia mojego kija ale on chyba nie zajarzy o co chodzi w tym wszystkim przesiada sie z jaxona pomysli sobie ze kazdy zbrojony kij tak ma :D

#23 OFFLINE   marycha

marycha

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 71 postów
  • LokalizacjaDeutschland Hamburg/Bydgoszcz

Napisano 04 maj 2009 - 19:20

Mam dylemat, cos kosztem czegos! .Lowie delikatnie
sandacze wyciagam za opaski kamiennej .
stawiam na czulosc i delikatnosc :D .
Obecnie lowie wedziskiem Garbolino feeling(wklejanka.made in France)
do 15 gram ,ale macham nim 20 gramowymi przynetami
super wedka :D tylko ze stara i wysluzona !

#24 OFFLINE   szpiegu

szpiegu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2534 postów
  • Lokalizacjadziki zachód :)

Napisano 05 maj 2009 - 06:47

delikatnie to znaczy jak 20 gr guma z glowka juz nie jest super delikatnie a ten mój xls na pewno sobie poradzi z twoimi warunkami a ryba w granicy 70 cm nie powinna ci sprawic jakis niemiłych niespodzianek

#25 OFFLINE   marycha

marycha

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 71 postów
  • LokalizacjaDeutschland Hamburg/Bydgoszcz

Napisano 05 maj 2009 - 23:49

Ok ! Fajnie dzieki za wypowiedzi .
Pomysle jeszcze i moze sie zdecyduje :D na BLRXLS2120MH G V/66mln.3,05 8-32
Pozdrawiam !

#26 OFFLINE   Mazor

Mazor

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 6 postów
  • LokalizacjaPolkowice

Napisano 06 listopad 2009 - 22:50

Witam forumowiczów. Mam pytanie odnośnie tego blanku, czy będę czuł pracę małych woblerów typu Rapala original 5-7gr i czy komfortowo zatne sandacza tą wędką. Do tej pory łapałem na CD Blue rapid 3m 7-28gr, do małych woblerów okazał się za sztywny. Pozdrawiam

#27 OFFLINE   piterek

piterek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 76 postów

Napisano 07 listopad 2009 - 10:52

Hey Mazor,mowisz,ze BR do 28 gr jest za sztywny do wobkow 5-7 cm.Wspominales tez cos o sandaczach,napisze Ci cos z wlasnego doswiadczenia.Mam rapida do 35 gr i tez wydawal mi sie palowaty kiedy lowilem na male wobki(mowa o sandaczowaniu).Do chwili kiedy uwiesil mi sie wasiaty zboj.Modlilem sie oto zeby utrzymac na nim rybe :mellow: .Pare dni pozniej byla znow akcja przylow w postaci wasiatego worka <_< .I cieszylem sie ,ze kij ma troszke mocy bo moglem powalczyc.Jakis czas temy przeciagalem sie z ogromnym sandalem ,przegralem ale kij dal rade .Nauka ,ktora mam dla siebie na przyszlosc-kijprzy nocnym sandaczowaniu ma byc mocny.A na czucie pracy wobka jest patent,palcem dotykaj linki i wszycho gra.Pozdrawiam

#28 OFFLINE   Mazor

Mazor

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 6 postów
  • LokalizacjaPolkowice

Napisano 07 listopad 2009 - 15:28

Ok, rozumiem, ale do dużej ryby wystarczy kołowrotek z dobrym hamulcem. Na tego Rapida wyciągałem bolki 75cm i wiem że to dobry kij, ale nie znaczy to, że ten XLS będzie gubił ryby lub się połamie. Chodzi mi głównie o to, czy ma dolnik na tyle mocny by dobrze zacinał sandacze (żebym nie musiał docinać kilka razy). Pozdrawiam.

#29 OFFLINE   pablom

pablom

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2024 postów
  • LokalizacjaSulejówek

Napisano 07 listopad 2009 - 22:25

Ok, rozumiem, ale do dużej ryby wystarczy kołowrotek z dobrym hamulcem. Na tego Rapida wyciągałem bolki 75cm i wiem że to dobry kij, ale nie znaczy to, że ten XLS będzie gubił ryby lub się połamie. Chodzi mi głównie o to, czy ma dolnik na tyle mocny by dobrze zacinał sandacze (żebym nie musiał docinać kilka razy). Pozdrawiam.

Na pewno się nie.

#30 OFFLINE   Mazor

Mazor

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 6 postów
  • LokalizacjaPolkowice

Napisano 08 listopad 2009 - 14:30

[quote]

[/quote]
Na pewno się nie. [/quote]
???

#31 OFFLINE   pablom

pablom

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2024 postów
  • LokalizacjaSulejówek

Napisano 10 listopad 2009 - 18:35

[quote]

[/quote]
Na pewno się nie.
[/quote]
???[/quote]
Cholera, miało być - na pewno nie będziesz musiał docinać.

#32 OFFLINE   Mazor

Mazor

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 6 postów
  • LokalizacjaPolkowice

Napisano 11 listopad 2009 - 10:23

Dzięki Pablom. Zakupiłem już CD BLRXLS2120M 305cm 6-25g 6-15lb, zobaczymy co ten kijek jest wart. Tyle że to seryjna robota made in China. Jak kijek przetestuje opiszę moje odczucia.

#33 OFFLINE   hlehle

hlehle

rybołap

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3495 postów

Napisano 20 listopad 2009 - 14:32

Dzięki Pablom. Zakupiłem już CD BLRXLS2120M 305cm 6-25g 6-15lb, zobaczymy co ten kijek jest wart. Tyle że to seryjna robota made in China. Jak kijek przetestuje opiszę moje odczucia.

Czekamy na wrażenia :D

Ja swoim 2.75 już trochę czasu łowię i w sumie pod sandaczowanie na woblery okazał się bardzo OK. Mógłby trochę lepiej katapultować lżejsze woblery, ale coś za coś. Jest moc i bardzo dobre czucie pracującej przynęty.

#34 OFFLINE   Mazor

Mazor

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 6 postów
  • LokalizacjaPolkowice

Napisano 23 listopad 2009 - 20:13

Witam. Przetestowałem ten kijek z różnymi przynętami i porównując go do Blue Rapida 3m 7-28gr powiem, że xls jest duuuużo bardziej czuły i robi wrażenie bardzo delikatnego, ale to tylko pozory. Jest odpowiednio na sandacze cięty. Choć nie jest tak sztywny jak BR, to zacięcie sandacza nie sprawia najmniejszego problemu. Jest to kij bardzo szybki, porównując go do BR, jest od niego o wiele szybszy. BR był lepszy jedynie w dalekich rzutach kogutami powyżej 16 gr. Pisząc szczerze, rzuty przynętami 5 gr są tylko trochę dalsze jak BR, ale praca takiej małej przynęty jest bardziej wyczuwalna na XLS Jeśli chodzi o ryby, to złapałem na niego, do tej pory, tylko dwa sandacze 52 i 67 cm. Złapałem również leszcza około 45cm za bok (nie mylić za grzbiet)emocje z holu były niesamowite. Kręcioł jakiego używałem do tej wędki, to Morethan Branzino 3000 z plecionką Power Pro. Pozdrawiam.

#35 OFFLINE   szewer

szewer

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 472 postów

Napisano 31 grudzień 2009 - 14:09

Cześć,
Jestem po słowie wstępnym z Danielem, zdecydowaliśmy się na blank CD XLS 2,75m 10-35g <BLRXLS2108MH>.
Łowienie głownie w Wiśle z pontonu i z brzegu, przynęty od 7 do 30g.
Łowi ktoś z Was na ten patyk? Jeśli tak powidzcie co o nim myślicie...
A może jeszcze jakieś inne pomysły
To mój pierwszy nowy kij z pracowni, dlatego bedę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi
Pozdrawiam
Szewer

P.S. Przepraszam za zdublowanie postu, ale w poprzednim jakoś nie było odpowiedzi.

#36 OFFLINE   pirania74

pirania74

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1068 postów
  • LokalizacjaPOLSKA

Napisano 31 grudzień 2009 - 14:25

@szewer,

Ja łowiłem XLS-em 3,05 m do 32 g oraz CD Blue Rapidem 3,20 m do 30 g - jeśli interesuje cię opinia o tych patykach - są dłuższe od tego co cię interesuje, przez co trochę inaczej pracują ...Jak co, to napiszę

#37 OFFLINE   szewer

szewer

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 472 postów

Napisano 31 grudzień 2009 - 15:17

Fajnie by było jakbyś porównał BR do XLSa, bo właśnie nad tymi dwoma się zastanawiałem

#38 OFFLINE   blackabyss

blackabyss

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 926 postów

Napisano 01 styczeń 2010 - 22:55

Witam.
Pirania74:
Paweł prosze napisz krotka charakterystyke tych wedzisk.
Z tego co sie orientuje, to pozbyles sie obu ??.
Zatem napisz jakim kijem bedziesz lowil w tym roku

Mialem cd xls tego 305 do 32g. i mi nie odpowiadal - przede wszystkim za dlugi dla mnie. I ten nieustepliwy dolnik.. jedni to chwala, bo sandacza mozna latwo zaciac - jednak mi to nie pasilo.

Szczerze powiem, ze mnie bardzo interesuje charakterystyka pracy CD XLS 2,75m 10-35g. Jesli ma tak nieustepliwy dolnik jak jego dluzszy brat to u mnie odpada. Ale ludze sie, ze to nieco inny kij..

#39 OFFLINE   artmaniac

artmaniac

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 92 postów
  • LokalizacjaGdynia

Napisano 01 styczeń 2010 - 23:39

Mam dwa cd, xls296mh i xls2102ml. Oba blanki mają tak wyprofilowaną zbieżność, że najbardziej ustępliwe są mniej więcej w 1/3 długości od szczytówki. Pozostała część blanku jest wyraźnie sztywniejsza. Ostatecznie jednak, ugięcie można nieco zmienić w zależności od sposobu uzbrojenia wędki.

#40 OFFLINE   Maciej

Maciej

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 28 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 15 kwiecień 2010 - 16:16

Witam
Interesują mnie opinie o blankach CD XLS... 2,75 m 15 lbs 25 g
i 2,60 m 17 lbs 28 g. Czy ktoś może ma w/w kije i może się
podzielić swoim doświadczeniem z praktycznego użytkowania.
Chodzi o połowy na gumę i czy na Odrę nie będzie za delikatnie
12-15 g plus guma 7/8 cm na max dystansie ??
Pozdrawiam
Maciej

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blanki, blank, cd

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych