Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
BLANKI

Composite Developments XLS

blank cd

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
91 odpowiedzi w tym temacie

#61 OFFLINE   szpiegu

szpiegu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2534 postów
  • Lokalizacjadziki zachód :)

Napisano 10 wrzesień 2012 - 09:18

Prędzej tutaj znajdę coś czego potrzebuje niż w wątku kupie Mój kolega a mianowicie szczytową cześć od CD XLS BLRXLS2120MH 3,05 8-32 może ktoś ma cały szczyt i chciałby się pozbyć bo mu zawadza za szafą

#62 OFFLINE   Artek

Artek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2004 postów
  • LokalizacjaWielkopolska
  • Imię:Artur

Napisano 19 listopad 2012 - 22:15

Witam,podepnę się pod temat.Poproszę kolegów o podanie średnicy dolnika i szczytówki blanku CD BR2118M oraz blanku CD XLS2120MH,chodzi o blanki,których zakończono niedawno produkcję.

#63 OFFLINE   ŁukaszK

ŁukaszK

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 489 postów
  • LokalizacjaKrK

Napisano 05 styczeń 2013 - 15:15

Witam

Szukam jak najwięcej informacji odnośnie dwóch blanków CD, pierwszy to XLS BLRXLS2108MH. Może ktoś miał styczność z tym blankiem i spinningiem na nim zbudowanym. Posiada nieustępliwy dolnik jak w wersji 3,05m do 20lb czy może dolnik nie jest taki sztywny i pracuje jak w wersji 275 do 15lb. Jakie przynęty obsługuje komfortowo?

Drugi blank to EXT BLREXT293ML

Z blankami EXT nie miałem nigdy styczności więc każda informacja będzie cenna. Zamierzam na tym blanku zbudować spinning pod klenie, pstrągi i okonie. Przynęty które miał by obsługiwać to przeróżnej maści woblerki od 2,5cm do 5cm (smukłe) obrotówki i gumki. Zastanawia mnie głównie dolnik czy nie będzie za sztywny do takich ryb. Boję się, że ryby będą z niego spadały.

Za wszelkie informacje będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

#64 OFFLINE   woblerwz

woblerwz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1597 postów
  • LokalizacjaBrzeg
  • Imię:Wojtek

Napisano 05 styczeń 2013 - 15:30

BLREXT293ML  mam jeszcze NZ, nic nie bedzie spadać. Ma piękne ugięcie pod rybą.

#65 OFFLINE   blackabyss

blackabyss

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 926 postów

Napisano 05 styczeń 2013 - 16:01

Jesli przymierzasz sie do tego blanku XLS BLRXLS2108MH to pewnie wiesz, ze w FC trwa wyprzedaz ;)

W porownaniu do tego dluzszego 305 cm  nie ma takiego slupa telegraficznego w dolniku ;) Ma nieznacznie grubsza szczytowke, wrecz nie zauwazalnie. To typowy x-fast z ugieciem szczytowym, jednak jego ugiecie nie ma takich przesztywnien jak w przypadku tego dluzszego. Moc raczej okolo 3 lb zawyzona, cw. powiedzmy ze te 35 gr. to maksymalny zakres. Laduje sie realnie od okolo 8 gr. optimum mysle ze juz osiaga przy 12gr.  Bardzo lekki jak na te moc i cw. Pod ryba ladnie wchodzi w plynne ugiecie, pokazujac progresje niemal od szczytu do dolnika, dolnik zachowuje troche powera, ale nie jest tak sztywny jak w tym 305.

Polecam, bo to super blank.

Seria EXT to rowniez wspaniale blanki. Sa lekkie, szybkie, posiadaja mala zbieznosc, a ugiecie nie jest typowo szczytowe jak np u xls-a. Pieknie pracuja pod ryba, na zaczepie ;p pokazujac glebokie rownomierne ugiecie.

EXT BLREXT293ML to swietny blank pod twarde przynety, blachy, wobki - na pstraga, klenia - to moze byc to ;) to wrecz unikalne blanki

#66 OFFLINE   ŁukaszK

ŁukaszK

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 489 postów
  • LokalizacjaKrK

Napisano 05 styczeń 2013 - 22:04

Dziękuję Panowie za wypowiedzi, bardzo dużo one pomogły mi. Mam jeszcze pytanie do @blackabyss czy mógł byś porównać blanku XLS BLRXLS2108MH do CTSa do 15lb bo z tego co kojarzę to taki kijek posiadałeś lub jeszcze posiadasz. A Ja również posiadam kijek na tym blanku więc miał bym bardzo dobry punkt odniesienia.

#67 OFFLINE   blackabyss

blackabyss

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 926 postów

Napisano 07 styczeń 2013 - 17:47

Nie wiem w jakiej dlugosci masz tego 15 funtowego cts-a

Ja mialem tego 15 funtowego w dlugosci 8`6  teraz mam tego dluzszego brata w dlugosci 9`

Moc maja, przynajmniej wedlug mnie nieco zanizona, mysle ze smialo mogly by byc opisane jako 17 lb.  Co do cw. to kazdy  z tych dwoch cts-ow smialo machnie tymi 35 gramami, a nawet nieco wiecej bez utraty komfortu kontroli przynety. Ten krotszy jest nieco szybszy, niesamowita progresja, ideal pod szupaka. Ten dluzszy teoretycznie moze byc lepszy pod bolenia (choc oba obskocza zebatego, bolenia i sandacza) nieco wiekszy amortyzator, nie tak ostry jak 8`6 ale generalnie oba blanki swietnie zbalansowane i dosc leciutkie. Generalnie w moim odczuciu idealy pod gumy Roberta H. i wszelkiego rodzaju wobki, stawiajace dosc spory opor w wodzie. Jak wiesz sam szczyt jest dosc gruby, z tego co teraz pamietam 2.2mm. Progresja ugiecia w tym krotszym, jest jakby wyrazniejsza.

A ten XLS BLRXLS2108MH ma zdecydowanei bardziej subtelny szczyt, ugiecie jest wrecz szczytowe( zauwaz, ze napisalem subtelny, ale nie czulszy, bo te cts-ki mimo grubej szczytowki, sa bardzo czule- w zasadzie czulosc chyba jest porownywalna z xls-em) choc nie posiadaja szczytu tak wiotkiego jak np: hot-shot-y talona i batona. XLS jest bardziej suchy, niektorzy by napisali, ze wrecz ceramiczny. Poza tym to juz jest x-fast. Co do tych deklarowanych 20 lb.. jest przeszacowany jak pislaem wyzej o jakies 3 lb.  A deklarowany cw. do 35 gr jest kresem jego mozliwosci. Jak zalozysz nieco wiecej to i on i Ty sie poprostu meczycie.

Mialem takiego xls-a i sprzedalem.. ale zwyczajnii tesknilem, bo nie moglem wypelnic po nim luki.. i zamowilem kolejnego ;)) Swietny kij pod wszelkiego rodzaju gumy, oczywiscie z zachowaniem cw. do 35 gr.  Mimo, ze to x-fast posiada taka wrodzona spolegliwosci, ktora reaguje na kazdy rych ryby. Po zacieciu, ktore zreszta jest niewielkim szybkiem ruchem nadgarstaka, nic nie ma prawa sie wypiac ;) Teoretycznie to ideal na sandacza, ale w praktyce od sandacza, szczupaka, az po bolenia.

Szczyt jak pamietam 1.8mm w dolniku podobnie jak opisywane cts-y w zwiazku z tym jego zbieznosc jest nieco wieksza.

Polecam ;) nie bedziesz zalowal, chyba ze go zlamiesz ;p

#68 OFFLINE   ŁukaszK

ŁukaszK

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 489 postów
  • LokalizacjaKrK

Napisano 10 styczeń 2013 - 18:55

Dzięki za obszerną wypowiedź. Jak na razie z braku fundusz zdecyduję się na EXT. A ten 15 funtowy CTS co go posiadam ma 9' dlatego zależało mi na Twojej wypowiedzi ponieważ miał bym porównanie.

#69 OFFLINE   Niedzielny

Niedzielny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3780 postów

Napisano 16 lipiec 2015 - 11:27

Zanabyłem ten blank jako nowy "testowy" z FC. Nie ma gwarancji, więc można kombinować ;) 

Jako, że chciałbym zrobić na tym kiju bardzo uniwersalny kij na pomorską Wisłę (boleń, sandacz, szczupak), zastanawiałem się wstępnie (wstępnie zaznaczam!), czy dałoby radę go trochę skrócić, do długości nominalnej 290cm. Takimi długościami głównie łowię (260-290cm) i więcej mi nie potrzeba.

Jako, że dół w tym CD można by na pewno przyciąć spokojnie te 7-8cm, tu nie ma raczej problemu.

Pytanie tylko jak mocno zmieni sie praca kija i jego c.w. po przycięciu góry o kilka cm?

Czy ktoś robił już podobny zabieg na blanku XLS lub innym?

Czy jest sens się w to bawić, czy lepiej zostawić w oryginalnej długości?

Nie chciałbym też go przycinać niesymetrycznie, wolałbym mieć dwie równe długości składów.

#70 OFFLINE   patu

patu

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 6984 postów
  • Lokalizacjaokolice Szczecina
  • Imię:Patryk
  • Nazwisko:S.

Napisano 16 lipiec 2015 - 11:30

.Żbiku, uzbrój ten blank i jedź nad wodę!! ;) ....i nie psuj go przycinając :o

#71 OFFLINE   blackabyss

blackabyss

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 926 postów

Napisano 16 lipiec 2015 - 11:36

jesli ten blank skrocisz 15 cm od gory to zostanie Ci sam dyszel :lol:

• Tomasz eS lubi to

#72 OFFLINE   czocho

czocho

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1371 postów
  • LokalizacjaBielsk Podlaski
  • Imię:Kamil

Napisano 16 lipiec 2015 - 11:44

Czy te 15 cm aż tak bardzo przeszkadza w łowieniu, żeby popsuc taki blank ? ;)

#73 OFFLINE   patu

patu

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 6984 postów
  • Lokalizacjaokolice Szczecina
  • Imię:Patryk
  • Nazwisko:S.

Napisano 16 lipiec 2015 - 11:47

..w fotelu tak... nad wodą już nie koniecznie (szczególnie nad dużą rzeką) .. ;)  :P

• Przemek, wojciiech i slawito lubią to

#74 OFFLINE   czocho

czocho

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1371 postów
  • LokalizacjaBielsk Podlaski
  • Imię:Kamil

Napisano 16 lipiec 2015 - 11:52

Kuba zrób dłuższy dolnik i odsuń troche fotel  ;) i bedzie grało....

#75 OFFLINE   Niedzielny

Niedzielny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3780 postów

Napisano 16 lipiec 2015 - 12:01

Panowie, właśnie o to mi chodziło pisząc "wstępnie"...  :rolleyes: A oczywiście już zaczęły się wpisy "nie tnij!", jakbym siedział nad nim z siekierą i celował, gdzie go uwalić.

@blackabyss, czy ja napisałem gdziekolwiek, że chcę uciąć blank 15cm od góry? Czytaj dokładniej ;) No chyba, że dla Ciebie "kilka cm" to 15cm ;) A to podobno dla blondynek "tyle" (pokazane palcami) to 20cm ;)

Napisałem ten post z hipotetycznym zamiarem skrócenia blanku, czego nie dokonałem jeszcze i nie zamierzam na razie. Chciałem sie tylko dowiedzieć, jak może zmienić sie akcja i c.w. kija, gdy ten straci od dołu 7-8cm, a od gory np 5cm. Wiem, że niektórzy rodbuilderzy skracają blanki, docinając je odpowiednio. Stąd zapadło moje pytanie.

Fajnie, jakby wypowiedziało się sensownie i merytorycznie kilku ludzi, którzy budują kije i którzy robili takie zabiegi, co tym uzyskali, a co stracili, bo wpisy o fotelach są na prawdę mało wnoszące do tematu ;)

Użytkownik Żbiku edytował ten post 16 lipiec 2015 - 12:07

#76 OFFLINE   Hubertus

Hubertus

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1863 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 16 lipiec 2015 - 13:18

szkoda ciąć, daj lepiej dane na priv i cenę

chetnie odkupię ;)

#77 OFFLINE   Hubertus

Hubertus

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1863 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 16 lipiec 2015 - 13:30

A tak na poważnie, to jak z dołu go ciachniesz te parę centymerów to aż tak sie nie zmieni, górą bardziej tzeba uważać, żeby go nie usztywnić za bardzo.

Osobiście bym nie ruszał, dodatkowo jak ma być na dużą rzekę...

#78 OFFLINE   Niedzielny

Niedzielny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3780 postów

Napisano 16 lipiec 2015 - 14:18

Też go raczej nie ruszę, bo te 15cm mi nie przeszkadza. A jak chcę krótszy patyk to mam Batsona 290cm albo Phenixa 260cm ;) Ciekawiło mnie jednak jakby taki skrócony kij się zachował.

Dzięki Hubertus za odpowiedź.

Odnośnie zbrojenia, kolega namawia mnie na Torzite w tytanie 25-5,5. Ja myślałem bardziej o "standardzie" czyli stalowy Sic Y25 do 6L. Co to tym sądzicie? Kij z przeznaczeniem na rzekę od początku do końca sezonu, może nawet jakaś troć na pomorskich rzekach czy z plaży.

#79 OFFLINE   Bujo

Bujo

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4485 postów

Napisano 16 lipiec 2015 - 14:22

Też go raczej nie ruszę, bo te 15cm mi nie przeszkadza. A jak chcę krótszy patyk to mam Batsona 290cm albo Phenixa 260cm ;) Ciekawiło mnie jednak jakby taki skrócony kij się zachował.

Dzięki Hubertus za odpowiedź.

Odnośnie zbrojenia, kolega namawia mnie na Torzite w tytanie 25-5,5. Ja myślałem bardziej o "standardzie" czyli stalowy Sic Y25 do 6L. Co to tym sądzicie? Kij z przeznaczeniem na rzekę od początku do końca sezonu, może nawet jakaś troć na pomorskich rzekach czy z plaży.

Torzite temu blankowi sa potrzebne tak samo jak w du..e zeby :) Jesli lowisz glownie na plecionki to Y25 bedzie ok, jesli zylki, w tym grubsze to juz raczej 30. Twoj wybor.

• popper i Rheinangler lubią to

#80 OFFLINE   Niedzielny

Niedzielny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3780 postów

Napisano 16 lipiec 2015 - 14:41

Boję się, że Torzite w KR będą za słabe do takiego blanku. Chyba faktycznie zostanę przy Y w titanium coated ;)

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blanki, blank, cd

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych