Nie ma to, jak mie膰 ... mocne Ego!
Najlepszy ko艂owrotek muchowy - subiektywny ranking u偶ytkownik贸w
#421 OFFLINE
Napisano 23 grudzie艅 2015 - 10:33
#422 OFFLINE
Napisano 26 grudzie艅 2015 - 14:41
M贸j zestaw ko艂owrotk贸w:
1. Wychwood River & Stream 4/5 pod w臋dk臋 Wychwood River & Stream 9' #4
2. Orvis Clearwater II pod w臋dk臋 Echo Solo 9' #6
3. Ego Retro pod w臋dk臋 Ego Glass Pure 6'6" 2#
U偶ytkownik marckus edytowa艂 ten post 26 grudzie艅 2015 - 15:03
- Pisarz.......ewski Piotr lubi to
#423 OFFLINE
Napisano 26 grudzie艅 2015 - 18:29
Kolego je艣li mo偶esz napisa膰 co艣 wi臋cej o EGO retro . Ten ko艂owrotek mocno odbiega od wi臋kszo艣ci dzisiejszych konstrukcji , a trudno znale藕膰 o nim jakie艣 opinie.
#424 OFFLINE
Napisano 26 grudzie艅 2015 - 19:09
Kolego je艣li mo偶esz napisa膰 co艣 wi臋cej o EGO retro . Ten ko艂owrotek mocno odbiega od wi臋kszo艣ci dzisiejszych konstrukcji , a trudno znale藕膰 o nim jakie艣 opinie.
Dopiero sta艂em si臋 posiadaczem przed 艣wi臋tami tego ko艂owrotka, wi臋c niewiele mog臋 o nim powiedzie膰 (czekam te偶 na sznur i nawet na szybko nie mia艂em jak go przetestowa膰). Natomiast mog臋 powiedzie膰 nast臋puj膮ce rzeczy. Ko艂owrotek dostajemy w materia艂owym woreczku, spasowanie materia艂贸w oraz ich jako艣膰 na plus (nic nie odstaje, kraw臋dzie nie s膮 ostre). W艂膮cznik/wy艂膮cznik terkotki bez problemu, przeskakuje. Regulacja hamulca, dziecinnie prosta im bardziej dokr臋cimy hamulec tym ci臋偶ej si臋 nim kr臋ci, jak poluzujemy 艂atwiej. Nie rozkr臋ca艂em go tak偶e nie powiem co tam si臋 znajduje. Wydaje si臋, 偶e pos艂u偶y na d艂ugie lata ale to czas poka偶e. Mam nadziej臋, 偶e troch臋 pomog艂em. Jak go przetestuj臋 nad rzek膮 to co艣 dopisze
- Pisarz.......ewski Piotr lubi to
#425 OFFLINE
Napisano 26 grudzie艅 2015 - 19:32
#426 OFFLINE
Napisano 26 grudzie艅 2015 - 23:59
#427 OFFLINE
Napisano 27 grudzie艅 2015 - 10:16
Ten Wychwood zawsze mi si臋 bardzo podoba艂. Je艣li masz go "ob艂owionego" napisz co艣 wi臋cej jak wra偶enia.
Wykonanie ko艂owrotka, moim zdaniem arcydzie艂o Spasowanie ko艂owrotka precyzyjne, idea艂. Terkotka, muzyka dla ucha Hamulec oraz praca ko艂owrotka na plus. Je艣li mia艂bym kupowa膰 ko艂owrotek w tej klasie, raz jeszcze bym go kupi艂.
Pozdrawiam, Marcin
- robert.bednarczyk i albercik2 lubi膮 to
#428 OFFLINE
Napisano 27 grudzie艅 2015 - 12:32
Wychwood rzeczywi艣cie robi bardzo dobre wra偶enie. Wida膰 zamys艂 technologiczny i wizualny.
Natomiast Ego to raczej taki bardziej startowy je艣li chodzi o klasyczne ko艂owrotki. Wyra藕nie odstaje od tych prawdziwych klasyk贸w pod wzgl臋dem dba艂o艣ci o szczeg贸艂y.
- robert.bednarczyk lubi to
#429 OFFLINE
Napisano 27 grudzie艅 2015 - 13:20
Dla mnie ten Wychwood jest po prostu zjawiskowo pi臋kny i mimo, 偶e sam postawi艂em na ko艂owrotki Hatcha, to nie mam z艂udze艅, 偶e daleko im do tego niesamowitego designu. A skoro ko艂owrotek jest ok. u偶ytkowo, jak pisze Marcin (@marckus), ma niez艂膮 cen臋, to znaczy, 偶e to 艣wietna propozycja, zw艂aszcza do l偶ejszych klas.Wychwood rzeczywi艣cie robi bardzo dobre wra偶enie. Wida膰 zamys艂 technologiczny i wizualny.
Natomiast Ego to raczej taki bardziej startowy je艣li chodzi o klasyczne ko艂owrotki. Wyra藕nie odstaje od tych prawdziwych klasyk贸w pod wzgl臋dem dba艂o艣ci o szczeg贸艂y.
#430 OFFLINE
Napisano 29 grudzie艅 2015 - 00:49
Czy dobrze przeczytalem ze Wychwood River & Stream 4/5 ma dobry hamulec? Slyszalem ze ten model nie ma hamulca i dlatego z niego zreyzgnowalem. Jak to w koncu z nim jest?
#431 OFFLINE
Napisano 29 grudzie艅 2015 - 09:19
"W ko艂owrotkach River & Stream zastosowano r贸wnie偶 nowy, innowacyjny, regulowany hamulec zatrzaskowy, kt贸ry zapewnia dodatkowe napi臋cie linki bez nadmiernego odkr臋cania szpuli." 藕r贸d艂o salar.pl
U偶ytkownik marckus edytowa艂 ten post 29 grudzie艅 2015 - 09:20
#432 OFFLINE
Napisano 29 grudzie艅 2015 - 13:50
Czyli klasycznego hamulca nie posiada, jeno terkotk臋 zapobiegaj膮c膮 przypadkowemu wysnuwaniu si臋 linki, co艣 podobnego jak w Sage Click.
#433 OFFLINE
Napisano 29 grudzie艅 2015 - 18:49
Klasycznego, nie, ale mi to odpowiada. To jest moja subiektywna opinia i nie ka偶dy musi si臋 z ni膮 musi zgodzi膰. Najwa偶niejsze, 偶eby u偶ytkownik by艂 zadowolony
Pozdrawiam
- robert.bednarczyk lubi to
#434 OFFLINE
Napisano 29 grudzie艅 2015 - 19:37
Wygl膮da na to, 偶e to jest hamulec przeci膮偶eniowy. Jedno z lepszych rozwi膮za艅 w muchowym ko艂owrotku.
- sier偶ant i marckus lubi膮 to
#435 OFFLINE
Napisano 29 grudzie艅 2015 - 20:04
W istocie, wygl膮d ma niebanalny. Podoba mi si臋. Czego艣 jednak ucz膮 na studiach wzornictwa przemys艂owego
Hamulec w rzeczy samej wygl膮da na przeci膮偶eniowy, m贸j ulubiony. Kolego maniolo, w艂a艣nie taki hamulec przez lata by艂 uwa偶any za klasyczny.
Pytanie: te czarne, spr臋偶ynuj膮ce elementy hamulczyka to plastik czy metal?
- marckus lubi to
#436 OFFLINE
Napisano 29 grudzie艅 2015 - 20:23
Pytanie: te czarne, spr臋偶ynuj膮ce elementy hamulczyka to plastik czy metal?
Jutro, b臋d臋 w domu to sprawdz臋 i dam Ci zna膰 bo nie pami臋tam.
Panowie teraz technicznie, bo technicznie jestem noga Mo偶e, g艂upio zapyta膰, a, mo偶e i nie? O co chodzi w hamulcu przeci膮偶eniowym?. Przepraszam za takie pytanie na forum
#437 OFFLINE
Napisano 29 grudzie艅 2015 - 21:51
Hamulec przeci膮偶eniowy to po prostu 艂adniej ubrana w s艂owa terkotka, regulowana dociskiem spr臋偶yny.
Ja w zasadzie tylko takie ko艂owrotki stosuj臋, bo takie lubi臋.
Hamulec regulowany dociskiem podk艂adek, to hamulec cierny. Nowoczesny. Bardziej pono膰 precyzyjny, cho膰 tu bym polemizowa艂.
Dla mnie, konserwatysty, jednak ulubie艅cem jest w艂a艣nie przeci膮偶eniowy....i ta muzyka po zaci臋ciu ryby: trrrrrrrrrrr
I nie ma wp艂ywu na hamowanie zamoczenie kr臋cio艂ka w wodzie, cho膰 to (hamowanie) ma na og贸艂 mniejszy zakres regulacji.
- Pisarz.......ewski Piotr i marckus lubi膮 to
#438 OFFLINE
Napisano 29 grudzie艅 2015 - 21:58
@sier偶ant, dzi臋ki wielkie za o艣wiecenie Co艣, si臋 cz艂owiek chocia偶 nauczy
U偶ytkownik marckus edytowa艂 ten post 29 grudzie艅 2015 - 21:59
#439 OFFLINE
Napisano 30 grudzie艅 2015 - 17:46
W istocie hamulec w River & Stream jest z tworzywa. Ko艂owrotki te Wychwood dedykuje do niewielkich ryb, a taki hamulec jest wystarczaj膮cy.
Druga sprawa to to, 偶e pewnie chcieli nawi膮ca膰 do klasyk贸w tworz膮c ten kr臋cio艂 i zwyczajnie nie wypada艂o umie艣ci膰 innego hamulca. Przy jego terkocie przypominaj膮 mi si臋 czasy ko艂owrotk贸w "Abu Cardinal", Leed'a, itp.
Pozdr,
A.
#440 OFFLINE
Napisano 30 grudzie艅 2015 - 18:20
Witam Szanownych Koleg贸w.
Jako, 偶e dotychczasowe u偶ytkowanie przeze mnie dw贸ch ko艂owrotk贸w Hatch Finatic w rozmiarach 3 Plus i 5 Plus utwierdzi艂o mnie w przekonaniu , 偶e to znakomite maszyny, postanowi艂em kupi膰 kolejnego Hatcha do ci臋偶szego 艂owienia. Wyb贸r pad艂 na model 7 Plus z zielonym wyko艅czeniem. Okaza艂o si臋, 偶e przez minione kilka miesi臋cy, do dzi艣, pozostawa艂 on niedost臋pny na terenie Polski. Szkoda, bo nasze ceny w sklepach Tajmen i Salar by艂y, przy wzro艣cie kursu USD, atrakcyjne - 2399 z艂. Niestety to ju偶 prawdopodobnie historia, bo ceny nowe z pewno艣ci膮 b臋d膮 wy偶sze. Ko艂owrotek w US kosztuje 600 USD i mimo d艂ugich poszukiwa艅 nie znalaz艂em ceny ni偶szej. Jedynym wyj膮tkiem by艂 Hatch z niebieskim wyko艅czeniem na "Amazonie" za 560 USD, ale nie sprawdza艂em nawet jego realnej dost臋no艣ci. Ostatecznie upragniony Hatch 7 Plus trafi艂 do mnie z jednego z w臋dkarskich sklep贸w w US.
Dzi艣 dotar艂. Najwa偶niejsze, 偶e kolejny Hatch nie zawi贸d艂. Wykonanie pi臋kne, spasowanie idealne, bez najmniejszych nawet luz贸w. P艂ynno艣膰 nastaw haulca Hatcha to klasa sama w sobie. Hamulec mo偶na ustawi膰 na "beton".
Waga: na mojej kuchennej wadze wychodzi 249 g, natomiast producent podaje na stronie 8,6 uncji (oz), co w przeliczeniu na nasze (1 oz. = 28,35 g.) daje wynik 243,81 g. Bardziej adekwatnie by艂oby podanie wagi 8,78 uncji, chyba, 偶e moja waga troch臋 przek艂amuje. Jest to prawdopodobne, bo zawsze przy wa偶eniu w臋dek i ko艂owrotk贸w wychodzi ciut wi臋cej ni偶 podaj膮 producenci.
A teraz wymiary: 艣rednica szpuli mierzona zewn臋trznie to wg producenta 4" (cale), co jest zgodne z moim pomiarem - ok. 102 mm, szeroko艣膰 szpuli wewn臋trzna wg producenta 1,125 cala, co te偶 si臋 zgadza i daje na nasze ok. 28 mm.
P贸ki co mog臋 o nowym nabytku napisa膰 tylko tyle. Walory u偶ytkowe sprawdz臋 nad wod膮, ale znaj膮c ko艂owrotki Hatch, nie s膮dz臋 bym by艂 zawiedziony. Z za艂o偶enia, w najbli偶szym czasie (maj 2016 r.) ko艂owrotek ma wsp贸pracowa膰 z w臋dk膮 szczupakow膮 - w moim przypadku Orvisem Accesem #10 9', ale docelowo z kijkiem #8, kt贸rego zakup pozostaje w niezbyt odleg艂ych planach. Poni偶ej kilka fotek mojej nowej zabawki, tak偶e w towarzystwie mniejszych modeli oraz, ze szczeg贸ln膮 dedykacj膮 dla Andrzeja Stanka, dla por贸wnania gabaryt贸w, obok Orvisa Hydrosa V, kt贸rego ogl膮dali艣my z Pawe艂kiem i Mariuszem nad Bobrem.
image.jpeg 74,42 KB 7 Ilo艣膰 pobra艅
image.jpeg 84,29 KB 6 Ilo艣膰 pobra艅
image.jpg 79,95 KB 6 Ilo艣膰 pobra艅
image.jpg 82,93 KB 6 Ilo艣膰 pobra艅
image.jpg 81,75 KB 6 Ilo艣膰 pobra艅
image.jpg 77,45 KB 6 Ilo艣膰 pobra艅
- Marszal, Pawe艂 Bugajski, Andrzej Stanek i 4 innych os贸b lubi膮 to
U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1
0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych