Hejka !
Zgodnie z sugestią Roberta parę słów o Nautilusie NV 8/9
Kupiłem ten egzemplarz w komisie FF od sympatycznego kolegi za raptem pół ceny.Oczywiście był używany,ale najwyraźniej w sposób cywilizowany .
No wiecie tzw.kultura techniczna,której to w przeciwieństwie do innych skłonności podobno z mlekiem matki nie wyssaliśmy .
Wybierając ten model oparłem się na opiniach i opisie,ale decydujące znaczenie miało "pokręcenie" modelem o nr większym ,własnością towarzysza w trociowych łowach.
Kołowrotek z typowym wypełnieniem wazy ok.260 gramów dobrze wyważa mocny kij trociowy lub szczupakowy.
Ważne iż LH i RH wymagają wyboru oznaczonych w ten sposób egzemplarzy.Tak więc przy ewentualnym zakupie zwróćcie na to uwagę.
IMG_0089.JPG 55,84 KB 16 Ilość pobrań IMG_0090.JPG 49,15 KB 16 Ilość pobrań IMG_0091.JPG 39,29 KB 14 Ilość pobrań
Matowy srebrny odcień ,pokrętło hamulca o bardzo szerokim zakresie regulacji,nakrętka mocująca szpulę trwale połączona ze szpulą.Nie upadnie,nie utopi się nigdy nawet w słonej wodzie ,której Nautilus zresztą się nie lęka.
Dość duża korbka z przeciwwagą nie wystającą poza profil szpulki,prosta aluminiowa rama,zamknięty hamulec lekkość,sztywność,dopasowanie ...naprawdę godne polecenia.
Jednak to właśnie hamulec robi największe wrażenie.
Kołowrotek oddaje linkę z cichym drobniutkim terkotem,natomiast przy nawijaniu jest bezgłośny. To dla mnie optymalne rozwiązanie.Siła hamowania stopniowana jest idealnie,kołowrotek pod własnym ciężarem oddaje równomiernie linkę opadając z kilkoma ,zależnymi od nastawów prędkościami.
IMG_0095.JPG 50,35 KB 12 Ilość pobrań IMG_0093.JPG 58,38 KB 13 Ilość pobrań
Z racji rozmiarów używam go do połowu troci i szczupakow,których to zębaczy kilka nakręcił także w Polsce.
Zamawiając można zindywidualizować wygląd kołowrotka,za odpowiednio wyższą cenę.
http://www.nautilusr...p/custom-colors
No właśnie,cena,to chyba jedyna słaba strona Nautilusa.