Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Najlepszy kołowrotek muchowy - subiektywny ranking użytkowników

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2036 odpowiedzi w tym temacie

#101 OFFLINE   Paweł Bugajski

Paweł Bugajski

dawniej "kardi"

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2007 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Bugajski

Napisano 01 listopad 2014 - 13:53

Hejka !

Zgodnie z sugestią Roberta parę słów o Nautilusie NV 8/9

Kupiłem ten egzemplarz w komisie FF od sympatycznego kolegi za raptem pół ceny.Oczywiście był używany,ale najwyraźniej w sposób cywilizowany ;).

No wiecie tzw.kultura techniczna,której to w przeciwieństwie do innych skłonności podobno z mlekiem matki nie wyssaliśmy :P .

Wybierając ten model oparłem się na opiniach i opisie,ale decydujące znaczenie miało "pokręcenie" modelem o nr większym ,własnością towarzysza w trociowych łowach.

Kołowrotek z typowym wypełnieniem wazy ok.260 gramów dobrze wyważa mocny kij trociowy lub szczupakowy.

Ważne iż LH i RH wymagają wyboru  oznaczonych w ten sposób egzemplarzy.Tak więc przy ewentualnym zakupie zwróćcie na to uwagę.

Załączony plik  IMG_0089.JPG   55,84 KB   16 Ilość pobrań  Załączony plik  IMG_0090.JPG   49,15 KB   16 Ilość pobrań  Załączony plik  IMG_0091.JPG   39,29 KB   14 Ilość pobrań  

Matowy srebrny odcień ,pokrętło hamulca o bardzo szerokim zakresie regulacji,nakrętka mocująca szpulę trwale połączona ze szpulą.Nie upadnie,nie utopi się nigdy nawet w słonej wodzie ,której Nautilus zresztą się nie lęka.

Dość duża korbka z przeciwwagą nie wystającą poza profil szpulki,prosta aluminiowa rama,zamknięty hamulec lekkość,sztywność,dopasowanie ...naprawdę godne polecenia.

Jednak to właśnie hamulec robi największe wrażenie. :wacko:

Kołowrotek oddaje linkę z cichym drobniutkim terkotem,natomiast przy nawijaniu jest bezgłośny. To dla mnie optymalne rozwiązanie.Siła hamowania stopniowana jest idealnie,kołowrotek pod własnym ciężarem oddaje równomiernie linkę opadając z kilkoma ,zależnymi od nastawów prędkościami.

Załączony plik  IMG_0095.JPG   50,35 KB   12 Ilość pobrań   Załączony plik  IMG_0093.JPG   58,38 KB   13 Ilość pobrań

Z racji rozmiarów używam go do połowu troci i szczupakow,których to zębaczy kilka nakręcił także w Polsce.

Zamawiając można zindywidualizować wygląd kołowrotka,za odpowiednio wyższą cenę.

http://www.nautilusr...p/custom-colors

No właśnie,cena,to chyba jedyna słaba strona Nautilusa. :(

• Jozi, Andrzej Stanek i robert.bednarczyk lubią to

#102 ONLINE   Andrzej Stanek

Andrzej Stanek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4087 postów
  • LokalizacjaŚLĄSK

Napisano 01 listopad 2014 - 15:33

Idzie zima, Paweł podnosi ciśnienie... ;)

• Paweł Bugajski lubi to

#103 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 postów
  • Lokalizacjalubelskie
  • Imię:Robert

Napisano 01 listopad 2014 - 20:58

No wreszcie się doczekałem Nautilusa NV  :D  :D  :D , kołowrotka, który kiedyś bardzo mnie męczył (w sensie pozytywnym oczywiście), ale ostatecznie "przegrał" z Hatchem, głównie z powodu braku odpowiednika w modelu NV w niewielkich klasach, gdyż Nautilus NV-G startuje od #5, a Hatch Finatic daje pełne spectrum wyboru linek od 1 do 16. Nautilus to jeden z tych elementów sprzętu wędkarskiegio, do których podchodzę na zasadzie "muszę to mieć", a recenzja Pawła tylko mnie w tym utwierdza. W # 8 to nr 1 w rankingu Yellowstone. Ostatnio znowu miałem wielki bój głowy szukając kołowrotka do nowej wędki streamerowej #6. Poszedłem utartą ścieżką i kupiłem Hatcha Finatica 5 Plus. Nie mogę zrozumieć przyczyn dla jakich żaden z polskich sklepów nie zajmuje się kompleksowo dystrybucją świetnych młynków ze stajni Nautilusa. Zakupy bezpośrednio w US, bez możliwości "obejścia" polskich obciążeń fiskalnych są nieopłacalne.

Trochę jestem zaskoczony, że Nautilus NV występuje w wersjach na lewą i prawą rękę, bez możliwości konwersji - w sumie jednak to detal bez większego znaczenia, który jednak konkurenci od Hatcha rozwiązali bezproblemowo. Bardzo lubię też dyskretne terkotki. Marzy mi się Nautilus NV do wędki szczupakowej #10, ale póki co Orvis Hydros wykonuje tę robotę więc nie mam (niestety ;) ) racjonalnych powodów by go kupić......, zwłaszcza, że ta cena..... :( . 

Dzięki wielkie Paweł (@Kardi) za podtrzymanie tematu, zwłaszcza w postaci tak wyczekiwanej przeze mnie recenzji Nautilusa NV :) .

Serdeczności. Robert.

#104 OFFLINE   Paweł Bugajski

Paweł Bugajski

dawniej "kardi"

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2007 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 11 listopad 2014 - 14:22

ABU Diplomat 156

Czołem !

Po odlotowych konstrukcjach z serii Delta firma ABU,wtedy na szczycie powodzenia i prestiżu,wyprodukowała kołowrotki z serii Diplomat.

Konstrukcja naprawdę przemyślana ,design do dziś kojarzony z producentem .ciekawy hamulec...cóż spróbowaliśmy.

Załączony plik  IMG_0108.JPG   48,31 KB   13 Ilość pobrań Załączony plik  IMG_0110.JPG   51 KB   12 Ilość pobrań Załączony plik  IMG_0111.JPG   53,78 KB   12 Ilość pobrań

Szpula zwalniana dużym centralnie umieszczonym przyciskiem,opis na metalowej folii słabo,podobnie jak farba zniosły upływ czasu :unsure:

Hamulec cierny nad wyraz skuteczny,regulowany widocznym pokrętłem. Diplomat nawija bezgłośnie linkę oddaje ją z terkotem .Coś jak Nautilus :D ,

Załączony plik  IMG_0112.JPG   52,22 KB   12 Ilość pobrań

Specyficznie zaprojektowano prowadnicę linki.Dwa ruchome walce osadzone w plastikowym profilu obracają się w chwili gdy sznur jest odwijany. Rim control możliwy,nigdy jednak nie stosowaliśmy

Załączony plik  IMG_0113.JPG   42,96 KB   12 Ilość pobrań  - profil można demontować,walce smarować i czyścić.

Ale......

życie najczęściej chciało inaczej. Linka odwijana w trakcie rzutu na ogół omija prowadnicę dotykając obudowy.

Załączony plik  IMG_0114.JPG   28,08 KB   11 Ilość pobrań - w modelowej sytuacji gdy odwijamy linkę przed rzutem np. na dno łódki lub podłoże być może patent działa.Jednak w naszych krzakowych ,pomorskich wygibasach było inaczej. ;)

Reasumując bardziej ciekawostka niż narzędzie współczesnego połowu,choć jeszcze niedawno, w rękach mojego Taty.... :blink: :ph34r:

pozdrawiam - Paweł

• robert.bednarczyk lubi to

#105 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 postów
  • Lokalizacjalubelskie

Napisano 11 listopad 2014 - 19:10

Gdy czytam Paweł posty Twoje, Andrzeja Stanka, Mariusza (@Marszal), jako przedstawiciel tego samego pokolenia, zachodzę w głowę jak mogłem dopuścić do sytuacji muchowego debiutu dopiero w ubiegłym roku ? Kiedy nadrobię ten stracony czas.........? Bardzo Wam zazdroszczę przede wszystkim doświadczeń minionych lat, głównie tych "rybnych", ale......., czego nie ukrywam, także sprzętowych. Ech......., co zrobić.......? Nie ma wyjścia.... korzystać z Waszych doświadczeń i przyspieszać w zdobywaniu własnych.

• Paweł Bugajski lubi to

#106 OFFLINE   Marszal

Marszal

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 552 postów
  • LokalizacjaKarkonosze
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:Szalej

Napisano 11 listopad 2014 - 19:31

Robert, moje minione lata w muchowaniu to raptem dwa więcej niż u Ciebie. Może nawet niecałe dwa. Zatem też jestem muchowym pampersem w porównaniu z Andrzejem czy Pawłem. Ale nasze pokolenie ma tą przypadłość, że nie bierze wszystkiego jako gotowego, podanego z dobrodziejstwem inwentarza. My po prostu staramy się zrozumieć zjawiska, w których uczestniczymy, w tym całą filozofię wędkarstwa muchowego, począwszy od sprzętu poprze wykonywanie much po jego podwaliny (historię). I z tym nam dobrze. Szkoda tylko, że zostało nam na to mniej czasu niż trzydziestolatkom, którzy nie doceniają często tego co mają najcenniejsze - czasu na zdobywanie tej wiedzy i radość z jej posiadania.

• Paweł Bugajski i robert.bednarczyk lubią to

#107 ONLINE   Andrzej Stanek

Andrzej Stanek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4087 postów
  • LokalizacjaŚLĄSK

Napisano 11 listopad 2014 - 20:38

LOOP OPTI RUNNER kołowrotek w klasie 5-8. Maszynka dla pasjonata. W swojej bryle nie jest mały, należy do większych konstrukcji: średnica 115 mm, szerokość szpuli 25 mm, głębokość szpuli 70 mm, waga w trybie bojowym (podkład, linka #8) 302 gramy, szpula zapas z linką #8 136 gram. Dobrze wyważa kije w długości 9’-11’ klasa #6,7,8 spokojnie można do #5 od 9' + więcej i #9 9', podane konfiguracje sprawdzone w realu. Miałem go zestawiony z kijami: SAGE Xi2 9’ #6, SWITH CTS AFFINITY X 11’ #7, CTS AFFINITY X 10’ #5, VENTUS F 9’6” #8 w każdym z wymienionych idealnie wyważał kij (głowica po za ostatnią przelotką szczytową), dobrze się rzuca, gabaryt nie stanowi problemu, czasami pomaga, zaleta – szybkie wybieranie linki spod nóg. Kołowrotek posiada mocny hamulec, terkotka o delikatnym pomruku w przypadku oddawania linki, nawija cicho. Ustawy klikające, możliwość regulacji w zakresie 19 skoków, ewentualne podkręcenie i wzmocnienie hamulca. Całość wykonania – METAL (aluminium lotnicze, stal nierdzewna), można używać w słonej wodzie. Perfekcyjna obróbka, solidność wykonania, konkretny produkt, zdaje się być wielopokoleniowy. Design zgodnie z gustami łowiących, dla mnie – ideał. Wady – nie udało się poznać po za jedną – cena. Fabryka Korea. Używam około 6-7 lat (prezentowany egzemplarz). Duży PLUS - można samemu serwisować, cały mechanizm hamulca rozbieralny.

LOOP-02_zps7bd9f5d7.jpg

LOOP-01_zps80b1a273.jpg

LOOP-05_zps55dd127c.jpg

LOOP-03_zps9f8e33a4.jpg

LOOP-04_zps13f63dc6.jpg

LOOP-06_zps495be578.jpg

LOOP-07_zps340e44e5.jpg

• Marszal, Paweł Bugajski i dariusz lubią to

#108 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 postów
  • Lokalizacjalubelskie

Napisano 11 listopad 2014 - 20:52

No, no......, nie dziwię się Andrzej, że orędujesz za Loopami - jubilerska robota,..... no i te Twoje fotki genialne. To mniej więcej odpowiednik mojego Hatcha 5 Plus i zainspirowałeś mnie do sprawdzenia jego w pełnym "bojowym rynsztunku". Jak zdołam się ogarnąć to zaraz coś napiszę o moim nowym nabytku. Przy rozważaniach co kupić do wędki streamerowej # 6, opcją "kaseciaka" w grę wchodziły właśnie Twój Loop, Nautilus NV-G i Hatch Finatic..... wygrał ten ostatni, choć gdybym mógł "pomacać" dwa pierwsze..... kto wie ? 

#109 OFFLINE   Paweł Bugajski

Paweł Bugajski

dawniej "kardi"

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2007 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 11 listopad 2014 - 21:03

Zima idzie - Andrzej podnosi ciśnienie :)

A poważnie ,to piękna maszyna ...

#110 ONLINE   Andrzej Stanek

Andrzej Stanek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4087 postów
  • LokalizacjaŚLĄSK

Napisano 11 listopad 2014 - 21:08

Bumelowałem dzisiaj cały dzień to i w końcu za Ranner-a wypadało się złapać. Robert przygadał mi kiedyś w tej sprawie i głupio było przeciągać w nieskończoność... ;)

#111 OFFLINE   Marszal

Marszal

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 552 postów
  • LokalizacjaKarkonosze
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:Szalej

Napisano 11 listopad 2014 - 21:15

Andrzej, te Loopy są piękne. Bardzo podoba mi się wąska w stosunku do całej średnicy kołowrotka szpula. Ładnie wygląda to z dopiętym wędziskiem. A przecież 25 mm to nie jest wcale mało, a wygląda tak smukło.

#112 ONLINE   Andrzej Stanek

Andrzej Stanek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4087 postów
  • LokalizacjaŚLĄSK

Napisano 11 listopad 2014 - 21:23

Moim zdaniem jest on najzgrabniejszy z całej serii. Miałem Creek, Dryfly, obecny Runner i Speedrunner. Runner jak dla mnie idealny. Więcej fotek i to przy kijach jest pod linkiem: http://www.andrzejstanek.pl/post/43 Był moment, że byłem zachwycony Speedrunner-em, fanie leżał przy Xi3 9' #9. Linka spod nóg znikała w siedem sekund, dobrze się rzucało, bardzo poprawny hamulec. Jednoręczną ogarniałem spokojnie, natomiast przy switch-u miałem problem przy przekładaniu kija rzucając czasami zahaczałem o ciało (sporo większy od Runner-a) http://www.andrzejstanek.pl/post/32. Po roku znalazł nowego nabywcę. 

#113 OFFLINE   K.Kalisz

K.Kalisz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 415 postów
  • LokalizacjaGórny Śląsk

Napisano 11 listopad 2014 - 21:36

Cudny ten Loop !...

Miałem w rękach kręcioły tej marki podczas tegorocznych marcowych Targów Łowy i Połowy w Zabrzu.

Chłopaki z 'Hariusa' wystawili fajną gablotkę ze sprzętem Loopa (się rozumie były też linki i kije) ....i tyle moich uniesień, ...eeh ładne zabawki :rolleyes:  

#114 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 postów
  • Lokalizacjalubelskie

Napisano 11 listopad 2014 - 22:34

Hatch Finatic 5 Plus  

#5-7 AFTM

reel-5plus-clearred-back-770x710-510x600

Cena 500 USD, w Polsce niestety aż 1999 zł.

Zaprojektowany i wykonany w USA .

Waga: 190 g. na pusto

z podkładem i linką Rio OutBound #6 - 233 g.

Średnica: 9,2 cm

Szerokość szpuli (wewnętrzna): ok.2,4 cm.

W zasadzie nie ma sensu się rozpisywać na temat jego konstrukcji bo jest ona identyczna jak w opisywanym przeze mnie modelu 3 Plus z jednym, oczywistym wyjątkiem - hamulec ma o jedną podkładkę więcej, co przekłada się na jego znacznie wyższą moc. Praktycznie w tym kołowrotku hamulec można skręcić na sztywno. Terkotka działa wyraźnie ciszej niż w Hatchu 3 Plus, identycznie w obie strony. Miłośnicy "głośnego odjazdu" mogą być nieco zawiedzeni - ja lubię takie subtelne rozwiązania i zdecydowanie bardziej przeszkadzają mi  te zbyt hałaśliwe. Regulacja hamulca bardzo płynna i lekka, zupełnie bezproblemowa w pełnym zakresie, choć oczywiście w miarę "dociskania" opór pokrętła nieco rośnie.  

Kupiłem ten kołowrotek jako pierwszy element zestawu do streamera, ..... a więc nieco zaburzając kolejność, podobnie jak pewien uczestnik wycieczki z "bratniego" ZSRR, którego niegdyś (dawno, dawno temu) dostrzegłem w stolicy gdy najpierw kupował kasety magnetofonowe, do których później starał się, nie bez trudu (podażowe deficyty minionej epoki) dopasować urządzenie do ich odtworzenia. Dał radę....... kupił magnetofon "słynnej" marki MK 122 (bardziej znany był MK 125).

Mnie też się udało,...... chociaż trochę siwych włosów przybyło. Gdy już .......dopasowałem do kołowrotka wędkę Hardy Zenith # 6  9' okazało się, że jedną z zalet kijka jest jego ultralekka waga,...... a waga kołowrotka - niemała.  Początkowo byłem prawie pewien, że strzeliłem przysłowiową "kulą w płot" i tych dwóch elementów nie da się wyważyć. Jakby tego było mało okazało się, że stopka Hatcha 5 Plus jest dłuższa (nic dziwnego), ale i nieco grubsza niż w  Hatchu 3 Plus, co w "jankeskich" produkcjach (nie tylko muchowych) wcale nierzadko się zdarza, tymczasem jego angielskie lordowskie mości od Hardy'ego pokazali, że nie bardzo im po drodze z produkcjami Made in USA. Gorąco mi się zrobiło, bo pierwsze próby zdawały się pokazywać, że kołowrotek nie wchodzi wystarczająco w ruchomy, dociskany dwoma nakrętkami, tylny uchwyt ( ten w rękojeści miał odpowiednią wielkość). Jednak się udało załapać tylną część stopki na jakieś 4 mm, co wystarczająco go usztywniło. Co najważniejsze w czasie łowienia kołowrotek nie "wylata" i solidnie się trzyma. Jest to jednak ten  jego element, który wymaga uwagi i zastanowienia przy konfigurowaniu zestawu, a najlepiej sprawdzenia przed zakupem. Problem nie występuje w przypadku mojej wędki w niższej klasie pochodzącej z USA - Orvisa Accesa # 4, który ma znacznie głębsze gniazda mocowania.

Na moje szczęście okazało się też, że kołowrotek z linką Rio OutBound bardzo dobrze wyważa wędzisko Hardy Zenith.   

Jeśli można to uznać za wadę to jest ona jedyną, którą dostrzegam w tym "kręćku", choć z drugiej strony cena......., atutem też nie jest, podobnie jak cena zapasowej szpuli......809 zł. !!!!!!!!!! Atutem jest z kolei możliwość wyboru szpul w wersji large i mid. Standardowo kołowrotek dostarczany jest ze szpulką large,.... przynajmniej w naszych sklepach. Hatchem handlują u nas tylko sklepy Tajmen i Salar...... to i tak wielka obfitość, zważywszy, że np innych topowych kołowrotków Einarsson czy Nautilus w krajowej ofercie znaleźć nie sposób. 

Kołowrotek ma dożywotnią gwarancję producenta. Dla ułatwienia ewentualnych roszczeń z tego tytułu można go zarejestrować na stronie producenta Hatch Outdoors.  

Jest ze mną zbyt krótko by ocenić jego walory użytkowe w boju, ale nic nie wskazuje na to by miał ustępować młodszemu bratu Hatchowi 3 Plus, którego znakomite walory użytkowe miałem okazję sprawdzić nad wodą wielokrotnie. Wszystko wskazuje na to, że Hatche to topowe kołowrotki na całe życie.

Acha...... bo bym zapomniał - producent twierdzi, że nadają się do słonej wody.

Dostępne są modele w kolorze czarnym, a także srebrne z wykończeniami czarnym, zielonym, niebieskim i czerwonym. Ja mam taki jak na fotce...... inne w PL praktycznie nieosiągalne. 

Serdeczności. Robert.

Użytkownik robert.bednarczyk edytował ten post 12 listopad 2014 - 09:16

• Paweł Bugajski lubi to

#115 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 postów
  • Lokalizacjalubelskie

Napisano 11 listopad 2014 - 22:37

Bumelowałem dzisiaj cały dzień to i w końcu za Ranner-a wypadało się złapać. Robert przygadał mi kiedyś w tej sprawie i głupio było przeciągać w nieskończoność... ;)

No i czas już był najwyższy się ocknąć........ ;) . Warto było czekać :D .

• Andrzej Stanek lubi to

#116 OFFLINE   Kacper.K

Kacper.K

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 2133 postów
  • LokalizacjaSzczecin/Lębork

Napisano 11 listopad 2014 - 22:44

Loop genialny, całkiem niedawno byłem bliski kupna optirunnera ze szpula zapasową, lecz za długo się zastanawiałem i ktoś mi go sprzed nosa sprzatnal, a potem żałowałem. Jak się nadarzy jeszcze taka sytuacja to z pewnością kupię.
I ja ostatnio stałem się posiadaczem 2 nowych kolowrotkow, ale trochę je potestowac trzeba zanim się cokolwiek napisze.

#117 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 postów
  • Lokalizacjalubelskie

Napisano 12 listopad 2014 - 13:07

Szanowni Koledzy - temat funkcjonuje już ponad kwartał, zatem należałoby pomyśleć o skatalogowaniu kołowrotków, które zrecenzowano, co zapewne ułatwi "nawigowanie" i wyszukiwanie przez użytkowników tych pozycji, którymi będą zainteresowani.

Przyjąłem następujące zasady:

- nazwy kołowrotków z podaniem # AFTM, w porządku alfabetycznym,

- data recenzji i nazwa użytkownika, który ją zamieścił

- uzupełnienia recenzji, uwagi i komentarze, ze wskazaniem ich autorów. 

W katalogu nie zamieszczam kołowrotków, które zostały przez użytkowników wskazane jako preferowane, bez choćby skrótowego, bliższego ich opisu.

Proszę o konstruktywne uwagi dotyczące udoskonalenia katalogu, ewentualnie zwrócenie uwagi na moje przeoczenia. Aktualizację katalogu planuję robić mniej więcej raz na kwartał, a docelowo w dziale sprzętowym chciałbym stworzyć, z Waszą pomocą, bazę kołowrotków muchowych.

Panowie - prośba na przyszłość o wyraźne określanie # AFTM przy opisach - miewałem z tym problemy, a to dla użytkowników informacja bardzo istotna. Jeśli Szanowna Administracja ma lepszy pomysł na bazę danych proszę o pomoc. Na razie zamieszczam katalog we właściwym temacie, obawiając się by szybko nie zniknął w "ogonie" jako odrębny temat, w którym nowe wpisy pojawiać się będą raczej dość sporadycznie. Zatem ruszam.

#118 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 postów
  • Lokalizacjalubelskie

Napisano 12 listopad 2014 - 14:17

Katalog recenzowanych kołowrotków muchowych.

ABU Diplomat  # brak danych AFTM,

data recenzji: 11.11.2014 r.

autor: kardi,

ATH (Ari T Hart) # 5-6 AFTM,

data recenzji: 2.08.2014 r.

autor: Kacper.K

Danielsson F3W 4seven #4-7 AFTM

data recenzji: 6.08.2014 r.

autor: Jarek M

Danielsson nymph W # 3-5 AFTM

Greys GX500 #6-8 AFTM

data recenzji: 1.08.2014 r.

autor: Plecha

Hardy L.R.H. Lightweight #5-6 AFTM

data recenzji: 14.09.2014 r.

autor: kardi

Hardy Princess # brak danych AFTM

data recenzji: 18.09.2014 r.

autor: Marszal

Hardy Marquis #6 AFTM

data recenzji: 31.08.2014 r.

Hardy Marquis "silent check" #6 AFTM

data recenzji: 4.09.2014 r.

Hardy Sovereign #8-9 AFTM

data recenzji: 5.10.2014 r.

Hatch Finatic 3 Plus #3-5 AFTM

data recenzji: 31.07.2014 r.

autor: robert.bednarczyk

Hatch Finatic 5 Pus #5-7 AFTM

Lamson Konic 2 #5-6 AFTM

Loop Opti Runner #5-8 AFTM

autor: Andrzej Stanek

uzupełnienia, uwagi, komentarze: 11.11.2014 r. : robert.bednarczyk, kardi, Marszal, K.Kalisz,

Nautilus NV #8-9 AFTM

data recenzji: 1.11.2014 r.

uzupełnienia, uwagi, komentarze: 1.11.2014 r.: robert.bednarczyk,

Orvis Acces II #3-4 AFTM

data recenzji: 19.08.2014 r.

uzupełnienia, uwagi, komentarze: 31.08.2014 r.: OloPe

Orvis CFO III #4-6 AFTM

data recenzji: 20.09.2014 r.

autor: Marszal

Orvis Hydros II #3-5 AFTM

data recenzji: 26.08.2014 r.

Orvis Hydros V #9-11 AFTM

Scierra XDP #3-4 AFTM

uzupełnienia, uwagi, komentarze: 20.08.2014 r.: bigos

Vision Koma #7-8 AFTM

uzupełnienia, uwagi, komentarze: 2.08.2014 r.: Kacper.K, 15.08.2014 r.: Kuba Standera

Tak to wygląda na dziś. Mamy jakąś garść wiedzy o 21 kołowrotkach - ilość nie powala, ale nie jest źle. Nie wiem co o tym sądzicie, ale moim zdaniem trochę mało o kaseciakach i kołowrotkach ze średniej i niższej półki cenowej.  

Serdeczności. Robert.

Użytkownik robert.bednarczyk edytował ten post 12 listopad 2014 - 14:19

• Paweł Bugajski lubi to

#119 OFFLINE   Tomasz Dyduch

Tomasz Dyduch

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 413 postów
  • LokalizacjaPolanka Wielka Oświęcim
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Dyduch

Napisano 14 listopad 2014 - 15:25

LOOP OPTI RUNNER kołowrotek w klasie 5-8. Maszynka dla pasjonata. W swojej bryle nie jest mały, należy do większych konstrukcji: średnica 115 mm, szerokość szpuli 25 mm, głębokość szpuli 70 mm, waga w trybie bojowym (podkład, linka #8) 302 gramy, szpula zapas z linką #8 136 gram. Dobrze wyważa kije w długości 9’-11’ klasa #6,7,8 spokojnie można do #5 od 9' + więcej i #9 9', podane konfiguracje sprawdzone w realu. Miałem go zestawiony z kijami: SAGE Xi2 9’ #6, SWITH CTS AFFINITY X 11’ #7, CTS AFFINITY X 10’ #5, VENTUS F 9’6” #8 w każdym z wymienionych idealnie wyważał kij (głowica po za ostatnią przelotką szczytową), dobrze się rzuca, gabaryt nie stanowi problemu, czasami pomaga, zaleta – szybkie wybieranie linki spod nóg. Kołowrotek posiada mocny hamulec, terkotka o delikatnym pomruku w przypadku oddawania linki, nawija cicho. Ustawy klikające, możliwość regulacji w zakresie 19 skoków, ewentualne podkręcenie i wzmocnienie hamulca. Całość wykonania – METAL (aluminium lotnicze, stal nierdzewna), można używać w słonej wodzie. Perfekcyjna obróbka, solidność wykonania, konkretny produkt, zdaje się być wielopokoleniowy. Design zgodnie z gustami łowiących, dla mnie – ideał. Wady – nie udało się poznać po za jedną – cena. Fabryka Korea. Używam około 6-7 lat (prezentowany egzemplarz). Duży PLUS - można samemu serwisować, cały mechanizm hamulca rozbieralny.

LOOP-02_zps7bd9f5d7.jpg

LOOP-01_zps80b1a273.jpg

LOOP-05_zps55dd127c.jpg

LOOP-03_zps9f8e33a4.jpg

LOOP-04_zps13f63dc6.jpg

LOOP-06_zps495be578.jpg

LOOP-07_zps340e44e5.jpg

Hmmm.... nie dodam wiele, ale jak w przypadku wędzisk jestem SAGE snobem, tak w przypadku kołowrotków Loop snobem ;-).

Na razie Opti jeszcze nie mam, ale będę miał :-)

pzdr

tomek

Użytkownik domeldoom edytował ten post 14 listopad 2014 - 15:25

#120 OFFLINE   STREMER

STREMER

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 450 postów

Napisano 14 listopad 2014 - 15:54

Test, w którym Loop wypadł słabo.
http://www.yellowsto...age-lamsonreels