Blank, przelotki i omotki wybrane, teraz trzeba się zastanowić nad rękojeścią i uchwytem.
Co do rękojeści nie powinno być większego problemu, za to zastanawiam się jaki uchwyt zastosować żeby dobrze przekazywał brania a zarazem był wygodny .
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 30 grudzień 2014 - 20:34
Blank, przelotki i omotki wybrane, teraz trzeba się zastanowić nad rękojeścią i uchwytem.
Co do rękojeści nie powinno być większego problemu, za to zastanawiam się jaki uchwyt zastosować żeby dobrze przekazywał brania a zarazem był wygodny .
Napisano 31 grudzień 2014 - 08:39
W kwestii uchwytu: musisz różne pomacać i sam zdecydować. Co ludź, to inne preferencje, inne łapy, inne paluchy. Warto jednak zasugerować prosty uchwyt w rodzaju Fuji DPS 17 albo 18. Wystarczająco uniwersalny a chyba najłatwiejszy w montażu. Nie radzę na początek uchwytów, które musiałbyś skleić z kilku elementów - zawsze coś się może popier...
No chyba, żeś modelarz, albo co i precyzję masz w rączkach i oczach.
Napisano 31 grudzień 2014 - 20:11
A czy miał ktoś styczność z uchwytem Fuji TVS z insertem z grafitowym? Chodzi mi głównie o wygodę i trudność jego montażu.
Napisano 31 grudzień 2014 - 22:00
A czy miał ktoś styczność z uchwytem Fuji TVS z insertem z grafitowym? Chodzi mi głównie o wygodę i trudność jego montażu.
właśnie montuję go do lamiglasa , po przymiarkach na sucho z kołowrotkiem leży bardzo dobrze , trudności z montażem tez raczej nie widzę , insert kupiony w BRC i przycięty na dwie połówki -starczy na dwa uchwyty , do tego pod szlifowana tulejka grafitowa i wklejona w insert później w uchwyt od przodu , w tył wklejona reszta tuleki grafitowej , wystarczy jeszcze podszliwować pod blank ( wstępnie już leko ją rozwierciłem) i będzie cacy
Napisano 31 grudzień 2014 - 22:01
Montować, nie montowałem (jeszcze) natomiast w łapie baaardzo mi leżał, aczkolwiek jak usłyszałem, że ma być też w rozmiarze 17 (obecnie jeno 16), to pomyślałem sobie, że poczekam nieco.
Napisano 31 grudzień 2014 - 22:57
Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc, na chwilę obecną nie mam więcej pytań.
Komponenty już wybrane, maszyna do robienia i suszenia omotek gotowa, została mi tylko do zrobienia tokarka.
Myślę że jak wszystko dobrze pójdzie to wędkę ukończę pod koniec stycznia.
Pozdrawiam Tomek.
Napisano 01 styczeń 2015 - 03:53
Powodzenia
Napisano 01 styczeń 2015 - 13:25
Dzięki.
Jak ukończę to wstawię zdjęcia.
Napisano 03 styczeń 2015 - 19:12
Cześć!
Dłubię sobie w domu czasem jakieś szkaradne kijki i z racji przestoju w wędkowaniu pomyślałem o uzbrojeniu okoniówki , tudzież lekutkiej sandaczówki. Wędka powinna ogarniać perczyki w rozmiarach 18+, do mniejszych mam jakaś badziewną wklejkę. Czy ten blank nada się pod taki target? Czytałem recenzję z testu na stronach FC i wynika z niego, że jest szybki o szczytowym ugięciu, przesuniętym do środka. Według seniora Matuszewskiego powinien ogarniać 5g + jaskółka Fina do 10g plus mały Kajtek.. Miał ktoś styczność z wędką zrobioną na tym blanku? .Czy spełni moje oczekiwania i perczyki nie będą nadmiernie spadać?
Jaki set przelotek proponowalibyście do tego blanku? FC,z tego co pamiętam,uzbroiło go w 9 przelotek Alconite plus szczyt. Ja raczej myslałem o Minimach TiChrom. Wolę nadmierną wagą przelotek nie zmieniać charakterystyki blanku.
Każda uwaga mile widziana.
Pozdrawiam,Radek
Napisano 04 styczeń 2015 - 10:22
.
Użytkownik januszz edytował ten post 04 styczeń 2015 - 10:25
Napisano 04 styczeń 2015 - 19:34
Cześć!
Dłubię sobie w domu czasem jakieś szkaradne kijki i z racji przestoju w wędkowaniu pomyślałem o uzbrojeniu okoniówki , tudzież lekutkiej sandaczówki. Wędka powinna ogarniać perczyki w rozmiarach 18+, do mniejszych mam jakaś badziewną wklejkę. Czy ten blank nada się pod taki target? Czytałem recenzję z testu na stronach FC i wynika z niego, że jest szybki o szczytowym ugięciu, przesuniętym do środka. Według seniora Matuszewskiego powinien ogarniać 5g + jaskółka Fina do 10g plus mały Kajtek.. Miał ktoś styczność z wędką zrobioną na tym blanku? .Czy spełni moje oczekiwania i perczyki nie będą nadmiernie spadać?
Jaki set przelotek proponowalibyście do tego blanku? FC,z tego co pamiętam,uzbroiło go w 9 przelotek Alconite plus szczyt. Ja raczej myslałem o Minimach TiChrom. Wolę nadmierną wagą przelotek nie zmieniać charakterystyki blanku.
Każda uwaga mile widziana.
Pozdrawiam,Radek
Uwag brak.Jesteś zdany na siebie!!
Napisano 04 styczeń 2015 - 20:25
No właśnie widzę, że albo to tak tajemny blank,że nikt nie miał wędki na tym blanku w ręku,albo ktoś mógłby pomóc i kilka uwag od siebie napisać ale nie widzi takiej potrzeby.
Szkoda, liczyłem na jakąś pomoc.
Napisano 04 styczeń 2015 - 20:55
Mogę pomóc mam phenixa M1 10lb, i Matagiego Super Shore też 10lb. Możemy się jakoś umówić i byś sobie obejrzał, z tym że phenix jeszcze w wersji roboczej
Napisano 04 styczeń 2015 - 20:58
Przy 12lb chyba nie dasz'' druciaków'' TiChrom
Napisano 05 styczeń 2015 - 09:48
Przy 12lb chyba nie dasz'' druciaków'' TiChrom
Dlaczego? To w gruncie rzeczy okoniówka, przy trzymaniu się reguł i łowieniu zgodnie z przeznaczeniem nie powinno nic z przelotkami się dziać. Widziałem TiChromy na 15lb wedkach i nic sie nie działo.
Napisano 12 styczeń 2015 - 20:48
Budowa kija ukończona pozytywnie (nawet bardzo) , postaram się jak najszybciej porobić zdjęcia i założyć własny wątek.
Napisano 15 styczeń 2015 - 20:17
Chyba się zdecyduję na zbrojenie CDEXN-702 ML
Napisano 18 styczeń 2015 - 11:46
Jeśli masz okazję dobrze sprawdz grubości ścianek blanku. Dodatkowo przed zakupem dobrze ponaginaj blank przy sprzedającym-ja jestem uprzedzony i to bardzo do tych konstrukcji.
Od taka dobra rada kolegi z forum
Pzdr P.
Napisano 18 styczeń 2015 - 20:38
Dzięki za dobre rady kolegi z forum.Grubość ścianek blanku będę mógł sprawdzić przed zakupem tak jak podpowiadasz.
Napisano 18 styczeń 2015 - 21:24
Użytkownik yglo edytował ten post 18 styczeń 2015 - 22:13
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
blank do lekkiego łowienia sandaczaNapisany przez FrenchRodbuilder , 02 paź 2024 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank pod pstrągi o długości 2.40 - 2.60 cm. Cw. 4-20 Gram. Głównie łowie na woblery.Napisany przez Livers , 02 paź 2023 batson suzuki, fishingart |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Zlecę naprawę dolnika muchówkiNapisany przez Adrian Tałocha , 11 kwi 2023 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blanki do łowienia na wormyNapisany przez 19john92 , 21 gru 2021 |
|
|
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych