Miksi ei ,olen onnelinen ja kehotan kaikkia,kuka halua katsoa minun käsityöt.
Terveisin Paavo.
kiitosMinusta he löytää .Mycke hyvä viimeistely niitä.vilpittömästi Rafe
Se pogadali...
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 31 październik 2014 - 23:25
Miksi ei ,olen onnelinen ja kehotan kaikkia,kuka halua katsoa minun käsityöt.
Terveisin Paavo.
kiitosMinusta he löytää .Mycke hyvä viimeistely niitä.vilpittömästi Rafe
Se pogadali...
Napisano 03 listopad 2014 - 22:38
Woblerki jeszcze nie skończone,na rybki nie ma kiedy wyskoczyć...pozostaje tylko pooglądać...
Większość filmików tego pana,kręcona jest w okolicach Joensuu (fińskie miasteczko niedaleko granicy Rosyjskiej),mam nadziej ,że uda mi się pojechać w następnym roku w tamte rejony.
Użytkownik PablovelLoco edytował ten post 03 listopad 2014 - 22:40
Napisano 04 listopad 2014 - 08:16
oj naszych tam nie było:p, rzut=szczupak
Napisano 04 listopad 2014 - 11:51
Coś pięknego...mieć chociaż jedno takie łowisko w pobliżu
Napisano 04 listopad 2014 - 20:47
Woblerki pomalowane,ciężko było...ale się udało...malowanie na zmianę z zabawianiem mojego syna... .
Tutaj jeszcze jeden filmik od tego pana,tu w 3-4 rzucie siada ponad metrowa wiosenna ''mamuśka''...może kogoś urazić fakt,że facet łapie w okresie tarła,ale mentalność fińska z reguły jest taka ,że szczupak to sportowa i mało ''konsumpcyjna'' ryba z powodu dużej ilości ości i faktu akumulacji sporej ilości metali ciężkich w szczupaczym "mięsie'',stąd ich populacja ma się dobrze w tym kraju.
Miłego oglądania... .
Napisano 05 listopad 2014 - 08:09
Już przejrzałem kilka jego filmików, dobrze łowi.
Może i rzeczywiście jest tam tej ryby ale węgorz wymiata ^^ trzeba wyciągać wnioski huehe
Napisano 05 listopad 2014 - 08:13
Mysle ze co innego ,tez w tym lowisku tak samo zadziała
Napisano 05 listopad 2014 - 08:37
. Dokladnie... ...widac ze koles ma pasje, przewarznie lowi w "dziczy" gdzie przecietny finski wedkarz sie nie zapusza ( na rybki to tylko lodzia i najlepiej wypasiona) i dlatego ma wyniki takie a nie inne.Mysle ze co innego ,tez w tym lowisku tak samo zadziała
Napisano 05 listopad 2014 - 09:02
Napisano 05 listopad 2014 - 09:06
Napisano 05 listopad 2014 - 10:14
Spinner, ja to chciałbym mieć takie wspomnienia jak Ty, eh zacząłem zbyt późno spiningować. Widoki metrówek czy 50 okoni to już raczej "legenda". Teraz by cokolwiek złapać musisz mieć tonę różnych przynęt i do tego umiejętnie je prowadzić. A kiedyś? blacha i orka.
Ale co ja będę się wywodził, każdy ma swoją opinie.
Aby przełamać tą tezę czekam na zaproszenie od Pawła
Napisano 05 listopad 2014 - 13:09
Paweł intryguje mnie ten wobek z pionowo wstawionym sterem. Można by czegoś takiego spròbować na nasze Bolesławy Jak możnesz to wrzuć większe fotki tego cudaka
Paru rękodzielników na jb. robi podobne konstrukcje,ja wzorowałem się na modelu powszechnie dostępnym od "ruskich" w latach 80-90 (pewnie ktoś kojarzy plastikowe "banany" z grzechotką i otwartym pyskiem).
...protoplaści,jeszcze bez aluminiowego "steru''...
Woblerki okazały się łowne,lecz część czołowa zbyt często ulegała zniszczeniu na kamieniach i skałkach,więc dodałem w to miejsce ''ster'' wycięty z blachy aluminiowej dla wzmocnienia.
...inne krótkie serie...
W bardziej krępych modelach,obciążenie daje w 2 punktach co sprawia ,że w wobler oprócz ''migotania'' porusza się po esowym nieregularnym torze.
Użytkownik PablovelLoco edytował ten post 05 listopad 2014 - 17:14
Napisano 05 listopad 2014 - 14:28
Napisano 05 listopad 2014 - 14:49
Bardzo ciekawie wyglądają, aż chciałoby się nimi pomachać
ps. @spinnerman polecam upolować jakiś niewielki arkusz cienkiej blachy chromoniklowej (nie rdzewieje, zachowuje połysk), albo arkusz blachy z miedzi
Napisano 05 listopad 2014 - 14:56
Fajne pyski mają
Napisano 05 listopad 2014 - 15:11
Bardzo ciekawie wyglądają, aż chciałoby się nimi pomachać
ps. @spinnerman polecam upolować jakiś niewielki arkusz cienkiej blachy chromoniklowej (nie rdzewieje, zachowuje połysk), albo arkusz blachy z miedzi
Miedź odpada. Bolek lubi śrebro
Napisano 05 listopad 2014 - 15:15
Jeśli chcesz coś to łatwo się obrabia, a przy okazji nie traci połysku to bierz chromonikiel robiłem z niego paletki obrotówek i po jednorazowym wypolerowaniu nic nie śniedzieje (nawet po długotrwałym użytkowaniu), rdzy też spotkać nie można
Użytkownik Pride edytował ten post 05 listopad 2014 - 15:15
Napisano 05 listopad 2014 - 16:02
Fajne
Napisano 05 listopad 2014 - 17:13
Ja używam blachy aluminiowej stosowanej do wyrobu puszek do napojów (również wyskokowych ),stosuję ja również do robienia "dzióbków" w poperach.Cieszę się,że się podobają,konstrukcje te powstały w momencie gdy nie miałem pomysłu czym zastąpić poliwęglan na stery (do tej pory nie rozwiązałem do końca tego problemu).
Napisano 05 listopad 2014 - 17:52
Ja robie stery ze starych monet czechosłowackich 50 h tylko tych starszuch sprzed 90"r.........czasem lepiej zamazgac ten metal czyms żeby się nie swiecilo "to patent J.Widla"
0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych