Wosk pszczeli
Zabezpieczenie korkowej rękojeści - szpachlowanie & cork seal
#181 OFFLINE
Napisano 08 czerwiec 2017 - 23:05
- grzegorzyk lubi to
#182 OFFLINE
Napisano 16 marzec 2018 - 11:39
odgrzeje kotleta
jaki kolor szpachli kupić do st.croix avida???czy to jest jakas róznica???
Podpinam się pod pytanie ? Mam ubytki w rękojeści i szukam czegoś co sprawnie zaklei małe dziurki w korku ?
#183 OFFLINE
Napisano 16 marzec 2018 - 11:49
Podpinam się pod pytanie ? Mam ubytki w rękojeści i szukam czegoś co sprawnie zaklei małe dziurki w korku ?
Wymyc, zaszpachlowac, przetrzec papierem sciernym, pociagnac cork sealem.
#184 OFFLINE
Napisano 25 marzec 2018 - 09:21
- Darek K lubi to
#185 OFFLINE
Napisano 25 marzec 2018 - 09:34
... ale czasami te dziurki mają wymiar krateru i wtedy średnio to wygląda w stanie naturalnym
- cabage lubi to
#186 OFFLINE
Napisano 25 marzec 2018 - 10:59
- Paweł Bugajski, cabage i Darek K lubią to
#187 OFFLINE
Napisano 25 marzec 2018 - 11:17
#188 OFFLINE
Napisano 24 marzec 2021 - 23:22
Co robić jak Cork Seal zrobi się biały o delikatnej konsystencji smalcu ? Jak doprowadzić go ponownie do użyteczności ?
#189 OFFLINE
Napisano 25 marzec 2021 - 14:02
Panowie i Panie przyznam od razu bez bicia że bardzo długo nie szukałem odpowiedzi na pytanie i postanowiłem je głośno zadać.
Co robić jak Cork Seal zrobi się biały o delikatnej konsystencji smalcu ? Jak doprowadzić go ponownie do użyteczności ?
Woda lekko letnia. Dodać po kilka kropli. To jest polimer na bazie wody więc nie zaszkodzi. Możesz spróbować na małej ilości.
U mnie działało.
#190 OFFLINE
Napisano 25 marzec 2021 - 19:26
... ale czasami te dziurki mają wymiar krateru i wtedy średnio to wygląda w stanie naturalnym
wtedy można wyciąć kawałek z kraterem i wkleić inny kawałek bez dziur... musi wchodzić na wcisk w wycięty otwór... dociąć nożykiem do tapet i wygładzić papierkiem... wychodzi super jeśli dobrze dobierzesz kolor wstawki...
no i cała robota nie ma sensu jeśli cały korek składa się głównie z dziur:)
- trout master lubi to
#191 OFFLINE
Napisano 27 marzec 2021 - 12:49
Panowie i Panie przyznam od razu bez bicia że bardzo długo nie szukałem odpowiedzi na pytanie i postanowiłem je głośno zadać.
Bez stresu rozcieńcza się go wodą. Wielokrotnie sprawdzone.
Może ktoś poda czym go zastąpić? Wygląda na jakiś unigrunt
#192 OFFLINE
Napisano 10 październik 2022 - 17:16
#193 OFFLINE
Napisano 11 październik 2022 - 10:37
Cork seal to żaden rarytas. Można spokojnie użyć technicznego wosku, stearyny, parafiny, oleju do drewna, silikonowego albo teflonowego. Najlepiej wosku pszczelego.. jak twierdzi reklama - nie dla idiotów
#194 OFFLINE
Napisano 11 październik 2022 - 21:20
Ja używam właśnie coś takiego na bazie wosku pszczelego. I buty można dobrze zaimpregnować.
Naprawdę dobry patent
Załączone pliki
#195 OFFLINE
Napisano 12 październik 2022 - 09:21
Zaznaczam , że wosk kupiłem na allegro bez instrukcji obsługi 😜 Feedery woskowałem na szczęście 😉
#196 OFFLINE
Napisano 12 październik 2022 - 10:10
Rozmaite specjalistyczne preparaty - wędkarskie także - zawdzięczają swoją, najczęściej nieuzasadnioną renomę marketingowym rekomendacjom.. oraz wtórnemu kserowaniu..
Nasze babki konserwowały podeszwy niegdyś modnych bucików zwykłym olejem lnianym. Korkowe podłogi i okładziny woskiem rozpuszczonym w benzynie albo terpentynie - my tylko dedykowanym high endem Taka sama mniemanologia jak nieprawdopodobnie unikalne oleje i smary do łożysk naszych kołowrotków
#197 OFFLINE
Napisano 12 październik 2022 - 15:33
#198 OFFLINE
Napisano 24 listopad 2022 - 06:42
Ktoś sie orientuje gdzie można dostać cock-seal U-40 ?? Na internetach nie mogę znaleźć. Wycofali ze sprzedaży ??
#199 OFFLINE
Napisano 24 listopad 2022 - 18:48
Nic na korek nie zapodaję, podałem ten seal swego czasu i na szczęście pomału zanika.
Dla efektu wizualnego mycie korka z bardzo delikatnym naciskiem. Czasem to długo trwa-namydlenie i płukanie wielokrotne, , ale efekt jest dobry. Nigdy szczotek czy nawet ostrzejszych ściereczek, bardzo delikatnie i pomału. Naturalny, nawet stary korek to jest to.
- Sławek Oppeln Bronikowski, MaleX, Fatso i 1 inna osoba lubią to
#200 OFFLINE
Napisano 24 listopad 2022 - 20:02
Możliwe Pawle, że jest w takim postępowaniu sporo racji. Ja z kolei przesadziłem i nawet burl i inne jemu podobne "korkowe mielonki" wysmarowałem cork sealem. Teraz nie wiem, śmiać się czy płakać
Czysty korek to jest to
Swego czasu myłem, podobnie. Czasami nawet przecierałem a raczej "polerowałem" rękojeść korkową papierkiem w gradacji rzędu 5000. To dawało zupełnie inny efekt, niż ten preparat.
Osobiście tego błędu już nie powtórzę
- Paweł Bugajski lubi to
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, cork seal, dolnik, rękojeść
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przeróbka spinningu na castingNapisany przez zayl990 , 03 lut 2012 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przelotka szczytowa o wiekszej średnicyNapisany przez Bolesław , 12 lis 2021 tech-rb, przelotki |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych