Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
TECH

Zabezpieczenie korkowej rękojeści - szpachlowanie & cork seal

tech-rb cork seal dolnik rękojeść

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
210 odpowiedzi w tym temacie

#121 OFFLINE   turboaspius

turboaspius

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 31 postów

Napisano 15 grudzień 2013 - 22:02

Na mniej tanio szpachlówka Tikkurila , dwa razy szpachlowanie , a na koniec impregnacja woskiem pszczelim , albo w ostateczności corksealem ..

Jaki kolor tej szpachlówki najlepiej pasuje? Wosk pszczeli ??? To musi być jakaś pasta, czy cuś? Wosk jest lepszy od corkseala? Pewnie głębiej wnika? Powierzchnia jest po tym matowa?

#122 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 16 grudzień 2013 - 12:10

A czego można użyć zamiast corkseala i wosku, bo na dwie rękojeści pierwszego ie ma sensu kupować, a do pasieki dostępu już niestety nie mam?

Idź do ogrodniczo-pszczelarskiego, kup arkusz węzy i będziesz miał czysty wosk pszczeli :) .

#123 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów
  • Imię:Krzysztof

Napisano 16 grudzień 2013 - 12:39

W starych czasach, kiedy przygotowywałem taki specyfik mieszałem naturalny wosk z terpentyną - tylko lekarską, bo techniczna śmierdzi. Kapitalnie to pachnie - miodem i olejkami eterycznymi :)

#124 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady

Napisano 16 grudzień 2013 - 12:44

W starych czasach, kiedy przygotowywałem taki specyfik mieszałem naturalny wosk z terpentyną - tylko lekarską, bo techniczna śmierdzi. Kapitalnie to pachnie - miodem i olejkami eterycznymi :)

Jakiś głodomor nad wodą mógłby objeść rękojeść korkową :lol:  :lol: .

#125 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 16 grudzień 2013 - 12:49

Żebyś wiedział. Kiedyś wyszykowałem sobie taką customową osadę w orzechu i wykończyłem ją ww. woskiem. W czasie strzelania robiłem się głodny ;)

Teraz używam specyfików Old London (to bardziej zaawansowana chemia niż wosk z terpentyną), niby lepsze, ale zapach już nie ten... :)

#126 OFFLINE   Taps

Taps

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1190 postów
  • LokalizacjaKraina Wiecznych Łowów
  • Imię:Michał
  • Nazwisko:Osiński

Napisano 16 grudzień 2013 - 13:21

Pracując kiedyś w firmie ,która robi wędki szukaliśmy odpowiedniej szpachlówki .Najlepszy efekt i trwałość uzyskiwało sie z pyłu korkowego i bardzo gęstego(ważne) caponu.Trzeba to było przygotowywać małymi porcjami,nakładać z tzw "górką" a nastepnie szlifować. Efekt rewelka.

#127 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 16 grudzień 2013 - 13:28

Zgadza się, górką, bo z większości odparowują rozpuszczalniki i szpachlówka trochę się kurczy. Trzeba też pamiętać, aby mocno wcisnąć masę w pory - inaczej szybko wypadnie...

#128 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady

Napisano 16 grudzień 2013 - 14:44

Pewnie jeszcze lepszy efekt byłby korek różnej gradacji z dobrym wypełniaczem(np. z caponem), praktycznie nie do odróżnienia.

#129 OFFLINE   dpb-firma

dpb-firma

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 102 postów
  • LokalizacjaGościcino
  • Imię:Przemysław
  • Nazwisko:Bobrucki

Napisano 16 grudzień 2013 - 17:04

Pewnie jeszcze lepszy efekt byłby korek różnej gradacji z dobrym wypełniaczem(np. z caponem), praktycznie nie do odróżnienia.

cała rękojeść  się rozpadnie ale za to pozostaną na blanku zaszpachlowane punkciki.  :D  :P

Użytkownik dpb-firma edytował ten post 16 grudzień 2013 - 17:05

#130 OFFLINE   krzychun

krzychun

Giełda rulez

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2196 postów
  • LokalizacjaWieluń
  • Imię:Krzysiek

Napisano 16 grudzień 2013 - 18:02

Idź do ogrodniczo-pszczelarskiego, kup arkusz węzy i będziesz miał czysty wosk pszczeli :) .

Znalazłem z 5kg. Na śmierć o niej zapomniałem.

#131 OFFLINE   ledar

ledar

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 447 postów
  • Lokalizacjawrocław
  • Imię:darek
  • Nazwisko:leszczyński

Napisano 17 grudzień 2013 - 17:59

Pracując kiedyś w firmie ,która robi wędki szukaliśmy odpowiedniej szpachlówki .Najlepszy efekt i trwałość uzyskiwało sie z pyłu korkowego i bardzo gęstego(ważne) caponu.Trzeba to było przygotowywać małymi porcjami,nakładać z tzw "górką" a nastepnie szlifować. Efekt rewelka.

Ja używam przy regeneracji korka szpachłówkę stolarską ciemna sosna foxa tanio a efekt rewelacyjny.

#132 OFFLINE   dawidzcm

dawidzcm

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 472 postów
  • Imię:Dawid

Napisano 08 sierpień 2014 - 18:14

Mam pytanko, otóż w moim kijku po jakichś trzech myciach pojawiły się pory (dziury w korku) dosyć częste i spore. Czy ktoś pofatygował by się profesjonalnie to załatać i nałożyć warstwę Cork Sealu? Jeśli tak to proszę wiadomość na priv jakie koszty. A jeśli ktoś już tak robił niech napisze jak to się sprawdza i czy jest to porządne i dobre rozwiązanie. Pozdrawiam

#133 OFFLINE   Niedzielny

Niedzielny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3780 postów

Napisano 08 sierpień 2014 - 18:20

Rozumiem, ze myles korek woda z mydlem i pewnie jeszcze szczotka? ;)
Jak chcesz odswiezyc rekojesc to bardziej polecam drobny papier scierny niz szorowanie woda z detergentem, ktora idealnie wypkukuje szpachle i pyl korkowy ze szczelin ;)

Szpachle do korka mozna bez problemu kupic w sklepach internetowych i samemu wykonac renowacje.

#134 OFFLINE   dawidzcm

dawidzcm

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 472 postów

Napisano 08 sierpień 2014 - 18:34

Dokładnie tak jak napisałeś: szczotka, mydło, woda. Nie wiedziałem że aż tak to źle wpłynie na korek. Jedyny plus to taki że korek jest teraz ładny, czyściutki, no ale co mi z tego skoro ma dziury. Wiem że można kupić te preparaty, ale może ktoś zrobi mi to za mniejsze pieniążki i profesjonalnie.

Użytkownik dawidzcm edytował ten post 08 sierpień 2014 - 18:35

#135 OFFLINE   Niedzielny

Niedzielny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3780 postów

Napisano 08 sierpień 2014 - 18:55

Nie sadze, aby kwota byla znacznie nizsza. Tuba szpachli kosztuje ok 40zl. Wystarczy na wiele rekojesci. Robocizna kogos bedzie troche kosztowala, wiec lepiej chyba samemu kupic szpachle i w prosty sposob odswiezyc korek i miec zapas na nastepne ;)

#136 OFFLINE   dawidzcm

dawidzcm

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 472 postów

Napisano 08 sierpień 2014 - 18:57

A może ktoś ma do odsprzedania dawkę szpachli i Cork sealu ?:)

#137 OFFLINE   klim

klim

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 348 postów
  • Lokalizacjamultikonto: darek1,

Napisano 08 sierpień 2014 - 19:18

a nie lepiej zrobić?

mała puszka szpachli poliestrowej i pomieszać z pyłem korkowym...potem zmieszać z utwardzaczem,kolorek podchodzący...

szpachlnąć i szlifnąć  ;) ew wcześniej odtłuścić benzyną ex

Użytkownik klim edytował ten post 08 sierpień 2014 - 19:50

#138 OFFLINE   dawidzcm

dawidzcm

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 472 postów

Napisano 08 sierpień 2014 - 19:20

Żebhy crobić takie coś trzeba mieć też z czego :) Czekam z nadzieją że jednak ktoś odsprzeda dawkę :)

#139 OFFLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Szymon

Napisano 08 sierpień 2014 - 19:37

Ja do drobnych poprawek używam szpachle do drewna z marketu.Koszt około 7 zł a starczy na cały arsenał kijów.Kolory do wyboru a sama robota trudnością nie przewyższa znacząco mycia kubka po mleku...Po prostu szpachlujemy, czekamy jak wyschnie drobny papier ścierny i gotowe.Pytanie czy ta oryginalna za 40 zł jest dużo lepsza i tyle.

#140 OFFLINE   dawidzcm

dawidzcm

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 472 postów

Napisano 08 sierpień 2014 - 19:40

Czyli zwykła szpachla do drewna też spełni to zadanie?;)

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, cork seal, dolnik, rękojeść

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych