Vertical jiging (łowienie w pionie)
#301 OFFLINE
Napisano 09 styczeń 2023 - 06:17
#302 OFFLINE
Napisano 14 styczeń 2023 - 09:40
Z tego co kajarzę,to łowienie w pionie z zakotwiczonej łódki jest chyba niedozwolone.Wiem że ci co łowią sumy używają głównie łódek z dziobowymi silnikami spowolniajacymi spływ
Zastanawiam się jak to obejść .
Czy po prostu się kotwic co 20m i zmieniać miescowki
Czy płynąc w dryfie z prędkością nurtu rzeki .
Użytkownik havy edytował ten post 14 styczeń 2023 - 09:40
#303 OFFLINE
Napisano 14 styczeń 2023 - 10:03
Według straży rybackiej, i z dryfującej i z zakotwiczonej.
#304 OFFLINE
Napisano 14 styczeń 2023 - 10:41
Według straży rybackiej, i z dryfującej i z zakotwiczonej.[/quote
No właśnie,takie wątki to ciche przyzwalanie na łamanie przepisów...
#305 OFFLINE
Napisano 14 styczeń 2023 - 13:06
Liczy się to co moga ci udowodnić a nie to co zrobiłeś .
Jako tako w Polsce nie ma zakazanego verticala .
A kontrolę psr na wodzie to jakaś abstrakcja .
Będą krzyczeć żebyś do nich podpłynął xD
Zresztą temat jest ogólny a nie dotyczący polskich łowisk .
A zresztą każdy wyśmiewa się z PZW ale ich durne przepisy respektuje jak by były genialne.a to zakrawa pod hipokryzję
Użytkownik jacob1993 edytował ten post 14 styczeń 2023 - 13:08
#306 OFFLINE
Napisano 14 styczeń 2023 - 14:06
Akurat tu nie chodzi o przepisy PZW tylko o ustawę.
#307 OFFLINE
Napisano 14 styczeń 2023 - 14:29
Użytkownik havy edytował ten post 14 styczeń 2023 - 14:30
- Tom Rob lubi to
#308 OFFLINE
Napisano 14 styczeń 2023 - 14:47
Problem polega na tym, że obowiązuje archaiczne prawo które należy zmienić. W imieniu wędkarzy wniosek o zmianę prawa powinien przedłożyć PZW. Pytanie tylko, kiedy to się stanie i czy nasi parlamentarzyści będą się tym zajmować? Na razie ( tak jak zawsze) mają na głowie "ważniejsze" sprawy.
#309 OFFLINE
Napisano 14 styczeń 2023 - 15:48
Na razie wszystko działa, bo nikomu się za bardzo nie chce - od Policji, po PSR. Analogicznie jak z trolingiem, który jest gdzieniegdzie zakazany. Akurat udowodnić cokolwiek to nie problem, wystarczy zeznanie/notatka/raport funkcjonariusza, o czym wielu zapomina. Więc dla łowiących lepiej się raczej trzymać zasady ciszej jedziesz, dalej będziesz.
Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
#310 OFFLINE
Napisano 14 styczeń 2023 - 16:02
#311 OFFLINE
Napisano 14 styczeń 2023 - 16:28
#312 OFFLINE
Napisano 14 styczeń 2023 - 16:32
I już jest słowo przeciw słowu .
#313 OFFLINE
Napisano 14 styczeń 2023 - 16:53
Użytkownik psulek edytował ten post 14 styczeń 2023 - 17:02
#314 OFFLINE
Napisano 14 styczeń 2023 - 19:02
[quote name="Sailfish" post="3088389" timestamp="1673687023"]
Według straży rybackiej, i z dryfującej i z zakotwiczonej.[/quote
No właśnie,takie wątki to ciche przyzwalanie na łamanie przepisów...
Są na tym świecie normalne kraje, gdzie można :)
Już to pisałem i napieszę jeszcze raz - czy łowienie na spławik to łowienie w pionie?? I poruszanie spławikiem,żeby robak się zakołysał... Nie dajmy się zwariować
- Sailfish lubi to
#315 OFFLINE
Napisano 15 styczeń 2023 - 11:52
Niestety, zdrowy rozsądek tu nie wystarczy.
#316 OFFLINE
Napisano 15 styczeń 2023 - 12:51
Panowie,miał ktoś w ręku lub łowił Quantumem Smoke S3 Plus Vertical?
Mam model195cm 21-70g. Wpadł mi w ręce od znajomego. Ma rękojeść zamontowaną pod kontem do blanku, z tego co czytałem, to bardzo wygodne rozwiązanie.
Kij zrobiony z gustem i na fajnym osprzęcie. Ja na verta raczej łowił nie będę, dlatego pewnie trafi na giełdę.
#317 OFFLINE
Napisano 15 styczeń 2023 - 22:19
Jeśli nie ruszasz teasera to nie jest to łowienie prze ciągle opuszczanie i podnoszenie .
Liczy się to co moga ci udowodnić a nie to co zrobiłeś
Niestety, liczy się to czy robiłeś to czego nie wolno robić. Udowodnienie wykroczenia czy przestępstwa to inna kwesta ...
A co do teasera - można nim łowić bez ciągłego podnoszenia i opuszczania jeśli nie jest dodatkowo obwieszony rosówkami.
#318 OFFLINE
Napisano 15 styczeń 2023 - 22:32
Użytkownik psulek edytował ten post 16 styczeń 2023 - 09:00
#319 OFFLINE
Napisano 16 styczeń 2023 - 10:07
Obwieszczenie Ministra Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej z dnia 25 września 2018 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie połowu ryb oraz warunków chowu, hodowli i połowu innych organizmów żyjących w wodzie
§ 2. 1. Amatorski połów ryb wędką może uprawiać osoba posiadająca kartę wędkarską, której wzór określa załącznik nr 1 do rozporządzenia.
2. Amatorski połów ryb wędką uprawia się:
1) bez stosowania sztucznego światła do lokalizacji i wabienia ryb;
2) 2) za pomocą wędziska o długości co najmniej 30 cm, z przymocowaną do niego linką zakończoną:
a) jednym haczykiem z przynętą, albo
b ) nie więcej niż dwoma haczykami, każdy ze sztuczną przynętą imitującą owada lub jego stadia rozwojowe, przy czym każdy haczyk może mieć nie więcej niż dwa ostrza rozstawione w taki sposób, aby nie wykraczały one poza obwód koła o średnicy 30 mm, albo
c) sztuczną przynętą wyposażoną w nie więcej niż trzy haczyki; haczyk może mieć nie więcej niż cztery ostrza, rozstawione w taki sposób, aby nie wykraczały poza obwód koła o średnicy 30 mm
Szczegółowe Zasady wędkowania obowiązujące w wodach Okręgu Mazowieckiego PZW w Warszawie w 2023 roku
Rozdział IV ZASADY WĘDKOWANIA
§ 4. Wędka i uzbrojenie
1.Wędkarz ma obowiązek posługiwać się wędką składającą się z wędziska o długości co najmniej 30 cm, do którego przymocowana
jest linka zakończona:
1) w metodzie gruntowo-spławikowej jednym haczykiem z przynętą naturalną, albo
2) w metodzie muchowej, nie więcej niż dwoma haczykami, każdy ze sztuczną przynętą, przy czym każdy haczyk może mieć
nie więcej niż dwa ostrza rozstawione w taki sposób, aby nie wykraczały one poza obwód koła o średnicy 30 mm, albo
3) w metodzie spinningowej przynętą sztuczną, uzbrojoną w nie więcej niż trzy haczyki o rozstawie ostrzy nie większym
niż szerokość przynęty (z tolerancją do 2 mm), przy czym haczyk może mieć nie więcej niż cztery ostrza rozstawione w taki
sposób, aby nie wykraczały one poza obwód koła o średnicy 30 mm, albo
4) w metodzie podlodowej:
a) jednym haczykiem z przynętą, przy czym haczyk nie może mieć więcej niż trzy ostrza, rozstawione w taki sposób, aby nie
wykraczały one poza obwód koła o średnicy 20 mm, albo
b ) sztuczną przynętą wyposażoną w nie więcej niż dwa haczyki, przy czym każdy haczyk może mieć nie więcej niż trzy ostrza,
rozstawione w taki sposób, aby nie wykraczały one poza obwód koła o średnicy 20 mm.
Wynika z tego, że można łowić albo przynętą sztuczną albo glizdą, ale nie obiema naraz.
Użytkownik RBTS edytował ten post 16 styczeń 2023 - 10:08
#320 OFFLINE
Napisano 16 styczeń 2023 - 17:48
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych