Jeśli stopka Stelli 18' 2500 jest podobna do stopek Daiw z rodziny R4, to pasuje
Z Daiwą za dużo w życiu wspólnego nie miałem także nie wiem, ale już jestem umówiony z zaprzyjaźnionym rodbuildierem na przymiarkę, to będzie najlepsze rozwiązanie
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 22 czerwiec 2020 - 10:49
Jeśli stopka Stelli 18' 2500 jest podobna do stopek Daiw z rodziny R4, to pasuje
Z Daiwą za dużo w życiu wspólnego nie miałem także nie wiem, ale już jestem umówiony z zaprzyjaźnionym rodbuildierem na przymiarkę, to będzie najlepsze rozwiązanie
Napisano 22 czerwiec 2020 - 11:41
Czy poniższy uchwyt Angle Japan będzie dobrze spasowany ze Stella 18' 2500 ?
Pisz do Adriana ze Świebodzina, ostatnio podpiął Stellę '18 do tej Aurigi: http://jerkbait.pl/t...22#entry2683422
Napisano 22 czerwiec 2020 - 12:07
Dziękuję Krzysiu, już poprosiłem kolegę o wyrażenie opinii
Napisano 11 kwiecień 2021 - 17:24
Użytkownik Chat edytował ten post 11 kwiecień 2021 - 17:55
Napisano 11 kwiecień 2021 - 20:04
Napisano 23 luty 2023 - 06:56
Czy ktoś z Szanownych Kolegów może wypowiedzieć się porównawczo odnośnie uchwytów ALPS MVT Rapid w wersji standardowej oraz Soft Touch ?
Co to za powłoka jest nałożona w wersji ST ? Czy to się z czasem nie ściera ? Czy faktycznie dużo lepiej leży w dłoni ST ?
Zastanawiam się nad wyborem między tymi dwoma wersjami - za wszelkie informacje będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
Napisano 23 luty 2023 - 07:56
Jeżeli chodzi o Alps Rapid MVT to zauważyłem jedną rzecz - ta metalowa nakrętka jest bardzo wredna, trzeba uważać przy wędkach dwuczęściowych jak się składa / przechowuje bo inaczej bedzie skubana rysowała szczytówkę po złożeniu segmentów wędki jest dosyć agresywnie ząbkowana nakrętka w niej więc jeśli pokrowiec to raczej dwukomorowy (z oddzielną przegródką na szczytówkę i dolnik) a spinanie szczytówki i dolnika gumką recepturką to już w ogóle odpada
w wędkach jednoczęsciowych oczywiście nie ma tego problemu.
Napisano 23 luty 2023 - 14:02
Jeżeli chodzi o Alps Rapid MVT to zauważyłem jedną rzecz - ta metalowa nakrętka jest bardzo wredna, trzeba uważać przy wędkach dwuczęściowych jak się składa / przechowuje bo inaczej bedzie skubana rysowała szczytówkę po złożeniu segmentów wędki jest dosyć agresywnie ząbkowana nakrętka w niej więc jeśli pokrowiec to raczej dwukomorowy (z oddzielną przegródką na szczytówkę i dolnik) a spinanie szczytówki i dolnika gumką recepturką to już w ogóle odpada
w wędkach jednoczęsciowych oczywiście nie ma tego problemu.
Borykałem się z tym problemem również w innych uchwytach - np brs.
Temat do załatwienia miękką taśmą do spinania wędek, ich transport w dedykowanym pokrowcu albo transportować jako jednoskład w odpowiedniej tubie.
Ergonomia tego uchwytu jest na bardzo dobrym poziomie, dodatkowo przenoszenie wszystkiego co się dzieje na końcu zestawu również na wysokim poziomie. Jest w mojej ocenie ładny, waży bez nakrętek i insertu, tyle co apex czy fuji tvs - wacham się jedynie między wersjami standardową a soft touch i tutaj prosiłbym kogoś kto miał jeden i drugi w ręce o jakąkolwiek wypowiedź porównawczą.
Użytkownik scOOtt edytował ten post 23 luty 2023 - 14:03
Napisano 23 luty 2023 - 16:02
Borykałem się z tym problemem również w innych uchwytach - np brs.
Temat do załatwienia miękką taśmą do spinania wędek, ich transport w dedykowanym pokrowcu albo transportować jako jednoskład w odpowiedniej tubie.
Ergonomia tego uchwytu jest na bardzo dobrym poziomie, dodatkowo przenoszenie wszystkiego co się dzieje na końcu zestawu również na wysokim poziomie. Jest w mojej ocenie ładny, waży bez nakrętek i insertu, tyle co apex czy fuji tvs - wacham się jedynie między wersjami standardową a soft touch i tutaj prosiłbym kogoś kto miał jeden i drugi w ręce o jakąkolwiek wypowiedź porównawczą.
Napisano 23 luty 2023 - 16:16
Napisano 23 luty 2023 - 16:49
A poprawili już ten mankament, że w lakierowanych Rapidach nakrętka ciężko chodziła i się zacinała? Nielakierowane były/są super, a nakrętka chodzi lekko, a w tych lakierowanych jakby w fabryce przesadzili z grubością powłoki.
Napisano 23 luty 2023 - 19:35
Nie mam tego problemu. Po kilku próbach z innymi uchwytami, stosuję DPS'y 17, albo 16 i jest dobrze. Ja wiem, są gusta i guściki. Są różne dłonie i różne sposoby trzymania kija. Ale z jakiejś przyczyny uchwyty typu Fuji DPS są oferowane od lat i trzymają się mocno. 😎
Napisano 24 luty 2023 - 02:50
Napisano 03 kwiecień 2023 - 16:44
Użytkownik sslonio edytował ten post 03 kwiecień 2023 - 17:16
Napisano 03 kwiecień 2023 - 17:01
Może ktoś coś podpowie....
Przymierzam się do projektu wędki na blanku Thorus Boron SBO7314-2N czyli 2 skład o w długości 7'3" 14 LB mocy i cw do 19gr (realnie napewno trochę więcej). Blank jest bardzo szybki, elektryczny no i dosyć lekki jak na swoją moc... waga ok. 46 gramów. No i mam gwoździa jaki uchwyt zrobić do tego blanku, żeby:
1. Nadmiernie go nie obciążać.
2. Nie lubię za bardzo zbyt cienkich uchwytów. Np. taki DPS 16 z insertem z drewna uważam, że będzie za cienki jednak DPS 17 z insertem drewnianym uważam, że będzie za ciężkie do tego blanku.
3.Szukam czegoś, co będzie trochę takie "pękate" w ręku ale nie nadmiernie ciężkie dla tego blanku.
Blank jest naprawdę lekki i finezyjny jak na swoją moc. Jest też dobrze zbalansowany i nie chce go zepsuć nieodpowiednim uchwytem ale też żeby zachować dobrą ergonomię i wygodę.
PS. Delfin odpada :-)
Może ktoś, coś doradzi...:-)
Napisano 03 kwiecień 2023 - 17:11
Spokojnie możesz użyć DPS 17 z insertem lub bez. Nie przejmuj się nie co większa wagą a nawet przyjmij to za plus. Lepiej wyważy Ci kijek przy delikatnej rękojeści.
Z drugiej strony DPS 17 z drewnianym insertem waży 26,5g ( insert z otworem 13mm z minimalnymi zakładkami). Czy to tak dużo?
Użytkownik skalek-77 edytował ten post 03 kwiecień 2023 - 17:12
Napisano 03 kwiecień 2023 - 17:29
Spokojnie możesz użyć DPS 17 z insertem lub bez. Nie przejmuj się nie co większa wagą a nawet przyjmij to za plus. Lepiej wyważy Ci kijek przy delikatnej rękojeści.
Z drugiej strony DPS 17 z drewnianym insertem waży 26,5g ( insert z otworem 13mm z minimalnymi zakładkami). Czy to tak dużo?
Napisano 03 kwiecień 2023 - 17:36
Napisano 04 kwiecień 2023 - 14:49
Taki był mój pierwotny plan: DPS 17 + insert z drewna stabilizowanego zlicowany z nakretkami + nakretka do zabudowy KDPS na dole (nie lubię trzymać ręki na gwincie) Sam taki zestaw ważył ponad 30 gramów bez zabudowy.
No i te 30g uważasz ,że to dużo ? Porównaj sobie z innymi podobnymi konstrukcjami .
https://sklep.brc.co...ez-insertu/1506. Ten np. waży 38g.
carbonowy ALPS RPD 17 MVT waży 35g.
Najnowsza produkcja Fuji . Carbonowy TCP-NHSSK15 czyli mega lekki uchwyt waży 26g.
Także DPS-y Fuji w każdej konfiguracji nie wypadają tak źle w porównaniu z nowszymi konstrukcjami. Troszkę demonizujemy wagę uchwytu.
Użytkownik skalek-77 edytował ten post 04 kwiecień 2023 - 14:55
Napisano 04 kwiecień 2023 - 17:15
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przeróbka spinningu na castingNapisany przez zayl990 , 03 lut 2012 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przelotka szczytowa o wiekszej średnicyNapisany przez Bolesław , 12 lis 2021 tech-rb, przelotki |
|
|
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych