Dzięki
Jak nic trzeba brać ten tańszy
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 17 luty 2016 - 17:16
Dzięki
Jak nic trzeba brać ten tańszy
Napisano 05 marzec 2016 - 21:06
Potrzebuję Koledzy podpowiedzi.
Jaki rodzaj ciepłego uchwytu typu IPSM, VSS czy innego firmy Fuji zastosować aby wszedł w niego kołowrotek o szerokości stopki 17mm????
Normalnie standardowe szerokości 15mm wchodzą w IPSM16 ale większa stopka z większego młynka nie wejdzie. Wymiary stopki dużego młynka to 76x17mm
Pomierzcie swoje podobne uchwyty i podajcie wymiary osadzenia stopki.
Za rady i podpowiedzi wszystkim z góry dziękuję.
Pozdrawiam.
A.P.
Napisano 06 marzec 2016 - 16:29
Pytanie trochę bardziej ogólnej natury. Czy w przypadku łowienia na gumy kijem o wysokim module grafitu rodzaj uchwytu wpływa na czułość kija?
Czy pod względem czułości jest różnica między np. uchwytem IPS a SKSS?
Czy to tylko kwestia wygody?
Napisano 06 marzec 2016 - 17:07
Pytanie trochę bardziej ogólnej natury. Czy w przypadku łowienia na gumy kijem o wysokim module grafitu rodzaj uchwytu wpływa na czułość kija?
Czy pod względem czułości jest różnica między np. uchwytem IPS a SKSS?
Czy to tylko kwestia wygody?
Przy ''plastikowych'' uchwytach największe znaczenie będzie miało to na czym ten uchwyt będzie na blanku osadzony,oczywiście każdy uchwyt z miejscami gdzie blank jest ''obnażony'' i pożna go ''dotykać'' dłonią,jest lepszy co nie znaczy ,że wygodniejszy.
Napisano 06 marzec 2016 - 20:29
Napisano 07 marzec 2016 - 14:52
Napisano 07 marzec 2016 - 16:36
Chłopaki nie chce zakładać nowego tematu i jeśli mogę zapytam tutaj. Czy uchwyt castingowy skts nadaje się do mocnej jerkowki, czy iść raczej w stronę np ecs- a w jednej części. Będzie to kij prawdopodobnie na xzoga 8 kg pod większe klocki, sporadycznie troll za sumem dwa razy do roku.
Fuji SKTS jest dosyć małym uchwytem i sam pazur nie jest duży (długi i głęboko wyprofilowany), więc i sam uchwyt płycej leży w dłoni.Co do ''mocowania'' do takiej Xzogi 8kg to spokojnie wytrzyma,tylko dalej znowu będzie kwestia ergonomi przy rzutach dużymi ciężkimi przynętami...każdy ma inną dłoń...najlepiej byłoby ''przemacać'' kij z takim uchwytem,czy akurat podpasuje,ja do takiej ''Zośki'' widziałbym Fuji PST,ale to tylko moje zdanie.
Użytkownik Paavo edytował ten post 07 marzec 2016 - 16:39
Napisano 13 marzec 2016 - 00:45
Przy ''plastikowych'' uchwytach największe znaczenie będzie miało to na czym ten uchwyt będzie na blanku osadzony,oczywiście każdy uchwyt z miejscami gdzie blank jest ''obnażony'' i pożna go ''dotykać'' dłonią,jest lepszy co nie znaczy ,że wygodniejszy.
Czy w takim razie osadzenie uchwytu na korku lub innym podobnym materiale (tak jak na fotkach) sprawi, że kij - nawet na dobrej klasy blanku grafitowym - będzie nieco gorzej przekazywał, co się dzieje z przynętą niż w przypadku osadzenia uchwytu np. na rurce woovenowej?
(zdjęcia pochodzą z wątku autorskiego Skalka, za Jego zgodą)
Napisano 13 marzec 2016 - 00:51
Ale to sa tylko inserty Uchwyt ani nie jest osadzony na korku ani na rurce
W srodku jest calkiem inne rozwiazanie - arbor z tasmy/grafitu/cietych blankow/z zywicy/metalu etc
Napisano 13 marzec 2016 - 01:22
Dzięki za odpowiedź O budowie wędek pojęcia nie mam w zasadzie żadnego, stąd moje pytania, być może banalne dla fachowców...
A jeśli do wysokomodułowego kija grafitowego do łowienia gumami zamówię sobie np. taki uchwyt (IPS) i dolnik
uchwyt_ips.jpg 43,57 KB 24 Ilość pobrań
i będzie to odpowiednio dobrze zrobione, to czy kij straci cokolwiek na czułości?
Napisano 13 marzec 2016 - 02:13
Napisano 13 marzec 2016 - 22:32
Dzięki za odpowiedź O budowie wędek pojęcia nie mam w zasadzie żadnego, stąd moje pytania, być może banalne dla fachowców...
A jeśli do wysokomodułowego kija grafitowego do łowienia gumami zamówię sobie np. taki uchwyt (IPS) i dolnik
i będzie to odpowiednio dobrze zrobione, to czy kij straci cokolwiek na czułości?
A Twój ten akuratny wybór uchwytu,to tak wizualnie czy miałeś coś podobnego w ręku.Dla mnie wędzisko jigowe aby jak najlepiej spełniało swoją rolę powinno być zbudowane jak najlżej,czyli ograniczenie ''pełnych'' rękojeści na rzecz krótkich elementów dopasowanych ergonomią do dłoni,uchwyt najlepiej z jakimiś ''okienkami''aby można było miec kontakt jak nie z blankiem bezpośrednio,to przynajmniej z insertem (rurką węglową lub metalową) która jest osadzona na minimum arborach grafitowych lub pcv.
Napisano 14 marzec 2016 - 17:46
Temat przerabiany w konstruowaniu wędek pod sandacza gdzie uchwyt czy raczej jego montaż jest sprawą najważniejszą . Przez dwa sezony stosowałem uchwyt PacBay z wyciętym okienkiem na kciuk który można oprzeć na blanku . Teraz stosuję uchwyt z insertem z twardego drewna klejony bezpośrednio na blank i nie muszę już takiej wagi przywiązywać do dociskania blanku kciukiem , wystarczy kontakt z insertem . Jest kilku specjalistów którzy takie inserty wykonują @ark70 czy pan Zieliński z FA , Matusiak ,więc można sobie zamówić insert lub już wykonany uchwyt z zamontowanym stabilizowanym drewienkiem o średnicy troszkę mniejszej niż średnica blanku w miejscu gdzie ma być montowany uchwyt .Resztę sobie sami dopasujemy tak aby znalazł się dokładnie tam gdzie ma być zamontowany docelowo.
Napisano 19 marzec 2016 - 10:43
A Twój ten akuratny wybór uchwytu,to tak wizualnie czy miałeś coś podobnego w ręku.Dla mnie wędzisko jigowe aby jak najlepiej spełniało swoją rolę powinno być zbudowane jak najlżej,czyli ograniczenie ''pełnych'' rękojeści na rzecz krótkich elementów dopasowanych ergonomią do dłoni,uchwyt najlepiej z jakimiś ''okienkami''aby można było miec kontakt jak nie z blankiem bezpośrednio,to przynajmniej z insertem (rurką węglową lub metalową) która jest osadzona na minimum arborach grafitowych lub pcv.
Jedynie wizualnie, takiego uchwytu IPS nie miałem w ręku. W moich okolicach nie ma niestety żadnej pracowni, gdzie możnaby obejrzeć blanki, uchwyty etc. Paavo i MrWhite7, Wasze wypowiedzi zawierają bardzo konkretne i przydatne wskazówki, za co dziękuję.
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy pomiędzy uchwytami DPS i SKSS - zamontowanymi fachowo i w podobny sposób - będzie jakaś różnica w czułości, czy to tylko kwestia gustu, wygody i wyglądu kija?
Napisano 19 marzec 2016 - 14:36
Nie będzie żadnej różnicy w czułości pomiędzy tymi uchwytami jak będziesz miał zamontowane inserty wklejane bezpośrednio na blank . Obie konstrukcje będą tworzyć całość dobrze przewodzącą sygnały do ręki . Wygląd to już jest sprawa drugorzędna aczkolwiek wielu myśli że montowanie ozdobnych elementów ze stabilizowanego drewna właśnie ma na celu podniesienie wyglądu estetycznego Dla mnie jest inaczej ,pierw widzę polepszenie czułości wędziska a potem walory estetyczne .
Napisano 19 marzec 2016 - 16:26
Dla mnie jest inaczej ,pierw widzę polepszenie czułości wędziska a potem walory estetyczne .
Calkowicie sie zgadzam
Napisano 19 marzec 2016 - 18:47
Drewno jak najbardziej na tak,ale pieknie pasuje do bardziej klasycznych projektów,no i po stabilizowaniu waży swoje...
Napisano 23 marzec 2016 - 17:00
Tak się złożyło, że do kolejnego wędkowego pomysłu (szklak Couisns) pasuje jedynie uchwyt DPS 20, który wcale mi się nie podoba...
Znacie może jakieś alternatywne rozwiązania?
Są gdzieś osiągalne przynajmniej w wersji soft touch najlepiej w tonacji czarno-złotej?
Będę wdzięczny za każdy trop
Napisano 23 marzec 2016 - 17:17
To jaka grubosc tego kuzyna w dolniku?
Napisano 23 marzec 2016 - 17:25
Tam gdzie ma być stopka kolowrotka to +19 mm
Butt 21 mm
Użytkownik Rheinangler edytował ten post 23 marzec 2016 - 17:26
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przeróbka spinningu na castingNapisany przez zayl990 , 03 lut 2012 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przelotka szczytowa o wiekszej średnicyNapisany przez Bolesław , 12 lis 2021 tech-rb, przelotki |
|
|
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych