Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Najlepsze wędzisko muchowe-subiektywny ranking użytkowników

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1807 odpowiedzi w tym temacie

#101 OFFLINE   K.Kalisz

K.Kalisz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 414 postów
  • LokalizacjaGórny Śląsk

Napisano 16 grudzień 2014 - 15:57

Panowie u mnie również tą 'zimową' porą nerwowe parcie na nowe kije straszne ;)

Pytanie jest troszkę off-top...

Z racji braku funduszy troszkę spóźniłem się z pewnym spontanicznym zakupem. Do rzeczy, pomijając rodzimego Flyhouse, nie orientujecie się gdzie jeszcze można nabyć w europejskich sklepach Orvis'a Superfine Touch (8'0/#4 lub 8,6 /3) ???. Optymalnie w tej obecnej promocji wynikającej z wyprzedaży serii  :)

#102 OFFLINE   Mari

Mari

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 466 postów

Napisano 16 grudzień 2014 - 22:28

Powiem ci,ze ja tej zimy się oparłem pokusom żeby wędkarskiego dola leczyć.

A ja kilka zim temu po prostu odwróciłem kierunki. Jeżdżę w tropiki, gdzie zawsze muchówkę mam ze sobą, chociaż nie zawsze używam :wacko: . Jeżeli używam, to jest to morski Sage Xi2 9 stóp #10. Na pewno nie jest to kij z tytułu wątku czyli subiektywnie najlepsze wędzisko, ale bardzo dobre. Kiedyś pożyczyłem koledze na wyjazd, i łowili nim sznurem #6 i nawet nie zauważyli, że używają nie tego kija, o którym myśleli ;) .

Natomiast subiektywnie najlepszy był RPL 690 w dwuskładzie, który sam zrobiłem z blanku. W sumie dobrze/źle, że go kiedyś kompletnie połamałem (upadłem). Dobrze, bo pewnie nie kupiłbym innego kija w podobnych parametrach, źle, że po poklejeniu mam go tylko jako muzealny eksponat, nie do łowienia. O jego właściwościach użytkowych (subiektywnych) pisałem na forach naszych i zagranicznych, więc nie będę powtarzał.

Swoją drogą zdziwiłem się, że ktoś ;) miał kontakt z Kunnanem. W latach 80-tych uważałem go za świetny kij. To na nim też przekonałem się, że w tanich kijach parametry użytkowe szybko zmieniają się z czasem. Na niekorzyść.

Użytkownik Mari edytował ten post 16 grudzień 2014 - 22:32

• robert.bednarczyk lubi to

#103 OFFLINE   Andrzej Stanek

Andrzej Stanek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4087 postów
  • LokalizacjaŚLĄSK

Napisano 22 grudzień 2014 - 18:45

Potrzebuję pilnie informacji co do kija ORVIS Superfine Touch #5 9'. Jaki młynek dobrze wyważa kij: waga, wielkość, może sugestie co do modelu. Dwa jakość wykonania: korek, omotki, przelotki spasowanie. Trzy - walory użytkowe, kij ma być do mokrej, mały streamer, czasami nimfa. Przeleciałem forum są tylko dwa posty w tym jeden w tym wątku. Dajcie jakieś info, czas nagli. Pozdrawiam / Andrzej.

#104 OFFLINE   Zielony

Zielony

Forumowicz

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPip
  • 495 postów
  • LokalizacjaNiedrzwica

Napisano 22 grudzień 2014 - 20:28

Mam taką wędkę z tym, ze w klasie 3. Jeśli chodzi o uzbrojenie to nie każdemu spodoba się złoty kolor przelotek, mnie jednak nie przeszkadza. Korek po kilku latach użytkowania nie ma ubytków ani zniekształceń. Najważniejsze jednak, że to są naprawdę doskonałe wędki do łowienia. Kapitalnie i super dokładnie rzucają, świetnie trzymają rybę. Potrzeba czasu zanim te wędki staną się tak legendarne jak Scott G ale myślę,że mają na to spore szanse. Z czystym sumieniem polecam.

#105 OFFLINE   Andrzej Stanek

Andrzej Stanek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4087 postów
  • LokalizacjaŚLĄSK

Napisano 22 grudzień 2014 - 20:41

Dzięki za odpowiedź. Może ktoś jeszcze coś dorzuci... :) Nie ukrywam, że zaciekawiła mnie promocja na te kije. Kupowałem dzisiaj Ambush-a pod switch-a i Superfine wypłynął przypadkowo. Jak by nie było szukam fajnej PIĄTKI... ;) 

#106 OFFLINE   K.Kalisz

K.Kalisz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 414 postów
  • LokalizacjaGórny Śląsk

Napisano 22 grudzień 2014 - 21:01

Dzięki za odpowiedź. Może ktoś jeszcze coś dorzuci... :) Nie ukrywam, że zaciekawiła mnie promocja na te kije. Kupowałem dzisiaj Ambush-a pod switch-a i Superfine wypłynął przypadkowo. Jak by nie było szukam fajnej PIĄTKI... ;) 

Wyskoczę troszkę z innej beczki ....

Andrzeju już niebawem podobno ma pojawić się w ofercie Orvisa następca serii Superfine Touch .....nowy model będzie się zwał Superfine Carbon.

Może warto poczekać?. Podobno mają być troszkę inaczej uzbrojone no i w innym wyposażeniu (aluminiowa tuba)

Użytkownik K.Kalisz edytował ten post 22 grudzień 2014 - 21:02

#107 OFFLINE   Andrzej Stanek

Andrzej Stanek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4087 postów
  • LokalizacjaŚLĄSK

Napisano 22 grudzień 2014 - 21:11

Wyskoczę troszkę z innej beczki ....

Andrzeju już niebawem podobno ma pojawić się w ofercie Orvisa następca serii Superfine Touch .....nowy model będzie się zwał Superfine Carbon.

Może warto poczekać?. Podobno mają być troszkę inaczej uzbrojone no i w innym wyposażeniu (aluminiowa tuba)

Nowe będą miały nową cenę... Szukam kija użytkowego, obecne w promocji są powiedzmy bardziej przystępne...

#108 OFFLINE   K.Kalisz

K.Kalisz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 414 postów
  • LokalizacjaGórny Śląsk

Napisano 22 grudzień 2014 - 21:34

Nowe będą miały nową cenę... Szukam kija użytkowego, obecne w promocji są powiedzmy bardziej przystępne...

Tak, zgadza się ...Ja osobiście też jestem za tą starszą, wyprzedawaną serią.

Niestety, nie wszystkie modele są już dostępne (chociażby we Flyhouse). Mnie interesuje mocno 8'0/#4.

Ostatnimi czasy byłem nawet zdecydowany na zakup tego kija w brytyjskim Amazonie ...ale przy szybko idącym w górę kursie funta, równolegle, nawet te "promocyjne ceny" z każdym dniem absurdalnie podnoszą jego cenę.

Użytkownik K.Kalisz edytował ten post 23 grudzień 2014 - 08:44

#109 OFFLINE   maciekg

maciekg

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 170 postów

Napisano 25 grudzień 2014 - 16:43

w wolnej chwili, jako ciekawostkę, warto poczytać dość świeży test

http://www.yellowsto...loop-optistream

#110 OFFLINE   peresada

peresada

Tug is the Drug....

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2326 postów
  • LokalizacjaBow River

Napisano 25 grudzień 2014 - 17:28

widać że ciągle i nieprzerwanie w czołowce mamy kije st. croix. nie widziec czemu u nas kompletnie niepopularne...

naprawde miło popatrzec jak te kije biją wedki duuuuuuużo droższe.

w 2015 na bank kupię i uzbroję jakiś blank.

Użytkownik peresada edytował ten post 25 grudzień 2014 - 17:30

#111 OFFLINE   maciekg

maciekg

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 170 postów

Napisano 25 grudzień 2014 - 19:05

Generalnie, w takiej ilości kijków, każdego coś może zainteresować, sam miałem kijek St. Croix Legend Ultra 9 #4, i chwaliłem sobie go bardzo,,, mnie natomiast interesuje tutaj Loop Optistream jako kijek pod suchą, nimfę, streamerka małego na średnie rzeczki oraz jeziora, jako że nie lubię zabierać na wycieczki po górach więcej wędek niż minimum, oraz BIIILS pod sucharka tylko  

#112 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 postów
  • Lokalizacjalubelskie
  • Imię:Robert

Napisano 25 grudzień 2014 - 21:43

widać że ciągle i nieprzerwanie w czołowce mamy kije st. croix. nie widziec czemu u nas kompletnie niepopularne...
naprawde miło popatrzec jak te kije biją wedki duuuuuuużo droższe.
w 2015 na bank kupię i uzbroję jakiś blank.

No właśnie. Po dwóch sezonach muchowania, połączonych z poszukiwaniem i gromadzeniem sprzętu, też dostrzegłem, że gdzieś mi umknęły te wędki. Chyba w Polsce spinningiści bardziej docenili St Croix niż muszkarze. Test Yellowstone jak zwykle ciekawy i zapewne opiniotwórczy z uwzględnieniem najnowszego kijka Orvisa - Recon , praktycznie jeszcze nieosiągalnego następcy Accesa. Recon bardzo wysoko w teście i pozostaje dać wiarę, że nie ma to nic wspólnego z kampanią promocyjną. Jeszcze wyżej, z wędek w znośnych cenach, Hardy Jet, choć w ciągu kilku ostatnich miesięcy za te same pieniądze były (może jeszcze są) osiągalne Zenithy ze starszą wersją uchwytu typu skeleton. Zdołałem takiego trafić tyle że #6 do streamera. Cieszy mnie bardzo wysoka pozycja Orvisa Heliosa 2, powtarzalna w różnych klasach, bo ostatnio szarpnąłem się na taki w #4, choć z drugiej strony można postawić tezę, że producenci wędzisk oferowanych w cenach ponad 700 USD łaski nie robią, bo produkt za taką kasę musi spełniać wysokie wymogi użytkowe.

#113 OFFLINE   robbox4

robbox4

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1284 postów
  • Lokalizacjamultikonto: bardziu, kilobear, b.wesolopl, pwizer

Napisano 25 grudzień 2014 - 22:09

Właśnie jestem w trakcie produkcji 2 sztuk St.Croix. SCIII w klasie 7, 9ft, oraz  SC IV/II 9ft w klasie 8, oraz TFO Mangrove, 9ft klasa 7. Możliwe że wędki te będą do pomacania na zawodach  "TROĆ ŁEBY 2015".

Zawsze to jakaś okazja żeby poznać blanki St.Croix i mało znane TFO Mangrove jak ktoś by chciał i był na tych zawodach.

#114 OFFLINE   harp

harp

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 566 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 25 grudzień 2014 - 22:13

st. croix. Nie robią u nas kariery z prostej przyczyny.  Są za tanie. Dobry kij za takie pieniądze!? Lepiej jeszcze dozbierać i kupić coś droższ... przepraszam lepszego.  Jak na spiningi są drogie i są popularne. Jak na muchówki mają dużo droższą konkurencję.

• SzymonP lubi to

#115 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 postów
  • Lokalizacjalubelskie

Napisano 26 grudzień 2014 - 00:13

st. croix. Nie robią u nas kariery z prostej przyczyny.  Są za tanie. Dobry kij za takie pieniądze!? Lepiej jeszcze dozbierać i kupić coś droższ... przepraszam lepszego.  Jak na spiningi są drogie i są popularne. Jak na muchówki mają dużo droższą konkurencję.

To chyba nie tak, bo dobra cena dobrej wędki to ewidentny atut - nawet w testach Yellowstone te powyżej 700 dolców tracą 4 pkt. St Croix w Polsce ma kiepską dystrybucję - w necie widzę, że muchówkami handlują u nas chyba tylko Żbik i Corona Fishing, przy czym w Coronie wszystkie wędki na zamówienie z terminem realizacji ok. 30 dni, zakładam więc, że nie da się tam kijka wziąć do ręki i pomacać. Bezpośrednio z US nie każdy ma możliwość sprowadzenia z pominięciem naszych obciążeń celnych i podatkowych, nie każdy też zdecyduje się kupić muchówkę w ciemno. Ja zaczynam się uważnie przyglądać St Croix pod kątem nimfy i już widzę fajną wędkę 10 stopową o szybkiej akcji.

#116 OFFLINE   ...not here

...not here

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 906 postów

Napisano 26 grudzień 2014 - 06:05

To chyba nie tak, bo dobra cena dobrej wędki to ewidentny atut - nawet w testach Yellowstone te powyżej 700 dolców tracą 4 pkt. St Croix w Polsce ma kiepską dystrybucję - w necie widzę, że muchówkami handlują u nas chyba tylko Żbik i Corona Fishing, przy czym w Coronie wszystkie wędki na zamówienie z terminem realizacji ok. 30 dni, zakładam więc, że nie da się tam kijka wziąć do ręki i pomacać. Bezpośrednio z US nie każdy ma możliwość sprowadzenia z pominięciem naszych obciążeń celnych i podatkowych, nie każdy też zdecyduje się kupić muchówkę w ciemno. Ja zaczynam się uważnie przyglądać St Croix pod kątem nimfy i już widzę fajną wędkę 10 stopową o szybkiej akcji.

Robert, czy masz na mysli High Stick Drifter? :)

Lubie St.Croix muchowe kije, dobra gwarancja( przynajmniej w US)  mialem je od poczatku muchowania, zarowno modele tanie, Avidy do Legend Ultra. Swietnie sprawdzaly sie na lososiowatych. Chyba dobrze wywarzone bo zaden z modeli nie "lecial na pysk" nawet te najtansze.

Mialem okazje kiedys po drodze zaczymac sie w sklepie firmowym przy fabryce w Park Falls w Wisconsin, duzo ciekawych wedek po duzych znizkach( niekiedy male, kosmetyczne wady fabryczne) Troche za daleko, nawet dla mnie,  zeby tam bywac regularnie.

P1010512_zps8ff64d9c.jpg

• Paweł Bugajski lubi to

#117 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 postów
  • Lokalizacjalubelskie

Napisano 26 grudzień 2014 - 08:16

Tak, ta wędka wydaje mi się tym czego szukam do nimfy, choć nie mam możliwości wziąć jej do ręki. Polskie ceny też średnio atrakcyjne. Dla mnie muchowe zakupy w ciemno to już nie nowość - z czterech kijków tylko jeden kupiłem po dokładnym obejrzeniu i przeprowadzeniu testów rzutowych. Decyzji jeszcze nie podjąłem i biorę pod uwagę kilka innych wędek, na ogół sporo tańszych.

#118 OFFLINE   mkuczara

mkuczara

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 279 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Maciej
  • Nazwisko:Kuczara

Napisano 26 grudzień 2014 - 10:11

Jakbym brał teraz 9#5 to wziąłbym Loop-a Optistreama chyba. 

#119 OFFLINE   Andrzej Stanek

Andrzej Stanek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4087 postów
  • LokalizacjaŚLĄSK

Napisano 26 grudzień 2014 - 10:31

Maciek - miałeś go w dłoni, rzucałeś? Orvis o którego pytałem fajny kijek, Piotr Talma podesłał fotki konkretnego egzemplarza. Wszystko było ok po za korkiem. Ta opcja kuleje jak widzę we wszystkich firmowych kijach bez znaczenia na znak firmowy. Chyba znowu kupię blank i zlecę budowę.

#120 OFFLINE   maciekg

maciekg

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 170 postów

Napisano 26 grudzień 2014 - 11:06

Jakbym brał teraz 9#5 to wziąłbym Loop-a Optistreama chyba. 

no właśnie, czy ktoś posiada ten kijek i mógłby go pokrótce zrecenzować..?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

1 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych

grisha