Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Najlepsze wędzisko muchowe-subiektywny ranking użytkowników

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1819 odpowiedzi w tym temacie

#121 OFFLINE   Paweł Bugajski

Paweł Bugajski

dawniej "kardi"

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 1996 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Bugajski

Napisano 26 grudzień 2014 - 11:31

Cześć !

Jeśli  blanki muchowe St.croix mają tak wspaniałe cechy jak te inne - macham 2-gi sezon ich uzbrojoną w PL castingową zapałeczką - to może to być faktycznie świetny "muchowy" wybór.

Natalia w akcji

Kilka krytycznych uwag z Jej strony parę lat temu wspomogło moje "fly-majtanie"

#122 OFFLINE   mkuczara

mkuczara

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 279 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Maciej
  • Nazwisko:Kuczara

Napisano 26 grudzień 2014 - 11:40

Maciek - miałeś go w dłoni, rzucałeś? Orvis o którego pytałem fajny kijek, Piotr Talma podesłał fotki konkretnego egzemplarza. Wszystko było ok po za korkiem. Ta opcja kuleje jak widzę we wszystkich firmowych kijach bez znaczenia na znak firmowy. Chyba znowu kupię blank i zlecę budowę.

Opieram się niestety tylko na recenzjach i wszytkie były euforyczne. Nie znam nikogo z tym kijem, Trcohę strzał w ciemno...

Tańsza opcja to Vision Extreme - szalenie byłem napalony, ale że miałem już 9'#5 kupiłem Vision Maga 10' do dlugiej nimfy (i praktycznie lowie tylko na niego na nimfe i mokrą)

Tu Extreme - http://hurch.pl/extreme-p721.html

Użytkownik mkuczara edytował ten post 26 grudzień 2014 - 11:46

#123 OFFLINE   caen

caen

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 131 postów

Napisano 27 grudzień 2014 - 13:19

W styczniu przywożę z UK dla siebie wędkę Orvis Superfine Touch lub Orvis Access a także kołowrotek Access Mid-Arbor bo sa w dobrych cenach.Gdyby ktoś był zainteresowany mogę przywieźc jemu. Kontakt na priv.

#124 OFFLINE   brt3

brt3

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 273 postów
  • LokalizacjaSulejów
  • Imię:Robert

Napisano 27 grudzień 2014 - 14:38

Czy miał ktoś z kolegów styczność z Winstonem Nexusem #4?

#125 OFFLINE   border river

border river

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 161 postów
  • Imię:Zivi

Napisano 08 styczeń 2015 - 17:41

No to i ja kierując sie dewizą "niewiele wiem,  ale napisać musze " czy jakoś tak..( cytowaną tu kilka razy) z wielka nieśmiałością swą,  osmielę sie zapodać szanownym kolegom i mój subiektywny ranking wedzisk muchowych. Otóz będę oryginalny bowiem " odkryłem" ( jak w reklamie proszku do prania.. :)) starego dobrego Powella z Chico.. ( totez sie takim nick-iem tu ochrzciłem na tem zacnem forum z tej fascynacji tymi prętami.

Na polskim rynku wedki z tzw Ery Chico praktycznie nieznane.

I powiem tak klasyk nad klasyki , Szczegołnie seria "light touch" budowana na blankach IM6 dokladnie tych samych od G. Loomisa co Winston IM6 w tym samym okresie. Przykladając Winstona Im6 3 wt w dł. 9' z Powellem Ultralight Im6 3wt otrzymujemy dwa klony z róznymi "descriptions on the blank". Zatem dalsza charakterystyka tych Powelli jest zbedna, bo któż przeciez  nie zna Winstonów Im6 (a  po 1994 zwanych WT) ??..

No i tak sie rozpedziłem w tej fascynacji że dzis mam ich " pięciu"  z serii LT i SS ( brązowe signature series). A poniewaz poznałem człowieka, zapalonego muszkarza  który mieszkal w Chico i znał rodzine Powellów osobiscie, który jest prawdziwym ekspertem w smutnej historii tej manufaktury, którą rozdrapał drapieżny i chciwy kapitalista, tak my sie tymi kijaszkami "raczymy"  iż stwierdziłem że mi jeszcze brakuje  jednego z serii LT Western Sierra 8'6" do 5/6 wt pomimo ze posiadam juz takiego samego Winstona Im6.. :).

Na równi z Powellami stawiam ( oczywiscie subiektywnie) Sage LL 8,9" do 3wt w dwuskładzie, a tylko dlatego że jest dokladnym klonem wspominanego Powella ultralighta i Winstona Im6. I tak sie kółko zamkneło.

Jednakże przewaga Powella nad seryjną produkcją Winstona czy Sage  jest taka że były wykonywane w krótkich i skromnych ilościach  wyłacznie na zamówienie. Miały ponadto ciut cieplejszy taper niz Winstony Im6 i ciensze przelotki przez co wydają sie nieco delikatniejsze od Winst Im6.. Proces budowy wedki zajmował około 4 tygodni. Oczywiscie obięte były lifetime warranty. Dla mnie osobiscie poza walorami uzytkowymi kijki te maja wartość kolekcjonerską. W koncu to kawałek historii  Chico  i coś czego juz nigdy nie bedzie.

Dzis w tym miejscu pozostał tylko skromny wedkarski fly shop-ek..

(https://www.google.p...km_KyRTCgLw!2e0

Pozdrawiam  serdecznie.

Załączone pliki

Użytkownik Powell edytował ten post 08 styczeń 2015 - 18:31

• tlok, Sławek Oppeln Bronikowski, Paweł Bugajski i 4 innych osób lubią to

#126 OFFLINE   razor73

razor73

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 100 postów
  • LokalizacjaMazowsze
  • Imię:Krzysiek

Napisano 09 styczeń 2015 - 19:28

No to i ja kierując sie dewizą "niewiele wiem,  ale napisać musze " czy jakoś tak..( cytowaną tu kilka razy) z wielka nieśmiałością swą,  osmielę sie zapodać szanownym kolegom i mój subiektywny ranking wedzisk muchowych. Otóz będę oryginalny bowiem " odkryłem" ( jak w reklamie proszku do prania.. :)) starego dobrego Powella z Chico.. ( totez sie takim nick-iem tu ochrzciłem na tem zacnem forum z tej fascynacji tymi prętami.

Na polskim rynku wedki z tzw Ery Chico praktycznie nieznane.

I powiem tak klasyk nad klasyki , Szczegołnie seria "light touch" budowana na blankach IM6 dokladnie tych samych od G. Loomisa co Winston IM6 w tym samym okresie. Przykladając Winstona Im6 3 wt w dł. 9' z Powellem Ultralight Im6 3wt otrzymujemy dwa klony z róznymi "descriptions on the blank". Zatem dalsza charakterystyka tych Powelli jest zbedna, bo któż przeciez  nie zna Winstonów Im6 (a  po 1994 zwanych WT) ??..

No i tak sie rozpedziłem w tej fascynacji że dzis mam ich " pięciu"  z serii LT i SS ( brązowe signature series). A poniewaz poznałem człowieka, zapalonego muszkarza  który mieszkal w Chico i znał rodzine Powellów osobiscie, który jest prawdziwym ekspertem w smutnej historii tej manufaktury, którą rozdrapał drapieżny i chciwy kapitalista, tak my sie tymi kijaszkami "raczymy"  iż stwierdziłem że mi jeszcze brakuje  jednego z serii LT Western Sierra 8'6" do 5/6 wt pomimo ze posiadam juz takiego samego Winstona Im6.. :).

Na równi z Powellami stawiam ( oczywiscie subiektywnie) Sage LL 8,9" do 3wt w dwuskładzie, a tylko dlatego że jest dokladnym klonem wspominanego Powella ultralighta i Winstona Im6. I tak sie kółko zamkneło.

Jednakże przewaga Powella nad seryjną produkcją Winstona czy Sage  jest taka że były wykonywane w krótkich i skromnych ilościach  wyłacznie na zamówienie. Miały ponadto ciut cieplejszy taper niz Winstony Im6 i ciensze przelotki przez co wydają sie nieco delikatniejsze od Winst Im6.. Proces budowy wedki zajmował około 4 tygodni. Oczywiscie obięte były lifetime warranty. Dla mnie osobiscie poza walorami uzytkowymi kijki te maja wartość kolekcjonerską. W koncu to kawałek historii  Chico  i coś czego juz nigdy nie bedzie.

Dzis w tym miejscu pozostał tylko skromny wedkarski fly shop-ek..

(https://www.google.p...km_KyRTCgLw!2e0

Pozdrawiam  serdecznie.

oooo widzę, że wiedza ogromna. A co Zbyszku sądzisz o sage rpl wt3?  :))

#127 ONLINE   Andrzej Stanek

Andrzej Stanek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4087 postów
  • LokalizacjaŚLĄSK

Napisano 09 styczeń 2015 - 22:59

@Powell, Zbigniew, możesz wstawić fotki całego dolnika kija "Powell" jak na fotce wyżej, ewentualnie zbliżenie na korek, uchwyt, pierwsza przelotkę, omotki. Ciekaw jestem jak te kije były, są wykonane.

Pozdrawiam / Andrzej

PS

Trochę Was wcześniej wymęczyłem pytając o kije, blanki pod uniwersał #5 9'. Temat zamknięty, będę zbroił kolejnego CTS Vintage #5 9', komponenty jak zawsze... Dzisiaj doszedł do niego kołowrotek Danielsson Dry Fly z dystrybucji Harius + szpula zapas (w lutym). Mam nadzieję dobrze bawić się z tym combo. Pierwszy zestaw to CTS Vintage #2 8'6" + Danielsson Midge.

#128 OFFLINE   jasiekcom

jasiekcom

Forumowicz

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPip
  • 365 postów
  • Lokalizacjaprzedstawiciel marki EGO
  • Imię:Daniel
  • Nazwisko:Kasprzak

Napisano 10 styczeń 2015 - 07:27

Andrzeju ja w chwili obecnej też zbroje CTS #5 tylko 9`6 mając głęboką nadzieję, że to będzie taki mój nowy  " Święty Gral" hahahahah ale takie rzeczy to tylko dawniej bywały w ERZE :D

#129 ONLINE   Andrzej Stanek

Andrzej Stanek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4087 postów
  • LokalizacjaŚLĄSK

Napisano 10 styczeń 2015 - 08:47

Ten co robisz to Affinity X? Sporo tych kijów robili zawodnicy pod nimfy.

#130 OFFLINE   border river

border river

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 161 postów

Napisano 10 styczeń 2015 - 10:43

@Powell, Zbigniew, możesz wstawić fotki całego dolnika kija "Powell" jak na fotce wyżej, ewentualnie zbliżenie na korek, uchwyt, pierwsza przelotkę, omotki. Ciekaw jestem jak te kije były, są wykonane.

Pozdrawiam / Andrzej

Oryginalne zbrojenie "POWELL", omotki  i reel seat ( anodized aluminium) z Chico zawsze odrózni od wszystkich innych pozniejszych "Powell" Schwaba (te pozniej  robione były po 1998 na Rancho Cordova na zupełnie innych blankach OEM-owych  z wyjatkiem nielicznych szt zbudowanych jeszcze w 1997 zaraz po przejęciu biznesu rodziny Powelów  na  pozostałosciach blanków z Chico m.in pierwsza  seria LGA z napisem Made in USA) . Poza tym czarno złota naklejka na tubie  z adresem Chico gwarantuje ze jest to oryginal z tego okresu.

Załączone pliki

Użytkownik Powell edytował ten post 10 styczeń 2015 - 10:59

• Andrzej Stanek lubi to

#131 ONLINE   Andrzej Stanek

Andrzej Stanek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4087 postów
  • LokalizacjaŚLĄSK

Napisano 10 styczeń 2015 - 11:00

Dzięki za fotki. :) Na pierwszym zdjęciu blank wygląda jak SAGE LL - piękny. To są kije użytkowe czy też kolekcja, jakie używasz kołowrotki?

#132 OFFLINE   jasiekcom

jasiekcom

Forumowicz

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPip
  • 365 postów
  • Lokalizacjaprzedstawiciel marki EGO
  • Imię:Daniel
  • Nazwisko:Kasprzak

Napisano 10 styczeń 2015 - 11:03

Ten co robisz to Affinity X? Sporo tych kijów robili zawodnicy pod nimfy.

Tak ten mój to Affinity X do strimerka i na jeziorka ;) nie mogę się doczekać jak będzie skończony i kurier przywiezie paczkę  :) . Do nimfy Andrzeju to mam dwa kije 11 #4  i 10` #2 ale chyba będę je sprzedawał i zbuduje znów "Świętego Grala" do nimfy czyli 11` #3 już nawet mam pomysł.

#133 OFFLINE   border river

border river

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 161 postów

Napisano 10 styczeń 2015 - 11:15

Dzięki za fotki. :) Na pierwszym zdjęciu blank wygląda jak SAGE LL - piękny. To są kije użytkowe czy też kolekcja, jakie używasz kołowrotki?

Kurna..no przeciez nie będe sie im  tylko przyglądał..! :)

Normalnie je użytkuje i conajmiej raz w tygodniu idą "do roboty" żeby nie spróchniały .. ;) 

a kolowrotki?.. używam jak leci. .do tego Legacy Light brazowego ze  zlotym uchwytem pasuje srebrno złoty ath gallatyn..

Jest wtedy kompletny "odpust"!.. :lol:

• strary lubi to

#134 ONLINE   Andrzej Stanek

Andrzej Stanek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4087 postów
  • LokalizacjaŚLĄSK

Napisano 10 styczeń 2015 - 11:18

Daniel - jadę do Krakowa w poniedziałek, mam dwa blanki odłożone, m.in. wspomniany Vintage. Zerknę sobie w Affinity X - są to ostatki z starej produkcji. A to jest ciche marzenie - CTS Affinity Float 12'6" 4-8Lb w trzech kawałkach.

#135 ONLINE   Andrzej Stanek

Andrzej Stanek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4087 postów
  • LokalizacjaŚLĄSK

Napisano 10 styczeń 2015 - 11:22

Kurna..no przeciez nie będe sie im  tylko przyglądał..! :)

Normalnie je użytkuje i conajmiej raz w tygodniu idą "do roboty" żeby nie spróchniały .. ;)

a kolowrotki?.. używam jak leci. .do tego Legacy Light brazowego ze  zlotym uchwytem pasuje srebrno złoty ath gallatyn..

Jest wtedy kompletny "odpust"!.. :lol:

Kije fajne, młynki rzecz gustu... Nie moja fala... :D

#136 OFFLINE   Franc

Franc

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1538 postów
  • LokalizacjaPłock
  • Imię:Jacek

Napisano 10 styczeń 2015 - 13:56

Kije fajne, młynki rzecz gustu... Nie moja fala... :D

Andrzej do tych okropnych i ohydnych trzymaczy kołowrotków w Powellach po prostu nic poza ath nie pasuje... jedno i drugie jest tak brzydkie że mogą tylko w takiej kombinacji występować  :D  :D 

• pstrągman, Dryzd i border river lubią to

#137 OFFLINE   border river

border river

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 161 postów

Napisano 10 styczeń 2015 - 14:45

Andrzej do tych okropnych i ohydnych trzymaczy kołowrotków w Powellach po prostu nic poza ath nie pasuje... jedno i drugie jest tak brzydkie że mogą tylko w takiej kombinacji występować  :D  :D

Obrzydlistwo!! aż wali po oczach..! :)Że tez ludzie łapią sie na takie swiecidełka.. :lol:

Załączone pliki

Użytkownik Powell edytował ten post 15 styczeń 2015 - 20:26

#138 OFFLINE   Kuba Standera

Kuba Standera

W walce z głupota nie ma wygranych, są tylko cudem ocaleni

• Bloggerzy
  • PipPipPipPip
  • 9643 postów
  • LokalizacjaGibraltar i okolice

Napisano 10 styczeń 2015 - 15:14

Po długich oczekiwaniach perturbacjach związanych z przesłaniem mi dwóch wędek w jednej (w zasadzie to po 2 części #4 i #6 :) ) w końcu udało się mi stać się posiadaczem Zenitha, 9'#6.

Na razie tyle co zabrałem go na obrzucanie nad zatoką. Kij szybki ale wybaczajacy. Lekki. Mimo wichury bez problemu wszystko fruwało(choć lekko przeciążony - grand i extreme distance).

Podob się, jedyne ale - wolałem poprzedni uchwyt, ten drewniany jakoś tak... No nie wiem, high tech, tytany i płyta pilśniowa ;) ...

#139 ONLINE   Andrzej Stanek

Andrzej Stanek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4087 postów
  • LokalizacjaŚLĄSK

Napisano 10 styczeń 2015 - 16:05

To jakieś bezguście w tej "usa" panuje, my to lepiej ogarniamy.  :D

Ten młynek błyszczy, że nic nie widać. Z czego to zrobione - tombak czy znal... ;)

#140 OFFLINE   Paweł Bugajski

Paweł Bugajski

dawniej "kardi"

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 1996 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Bugajski

Napisano 10 styczeń 2015 - 18:00

Po długich oczekiwaniach perturbacjach związanych z przesłaniem mi dwóch wędek w jednej (w zasadzie to po 2 części #4 i #6 :) ) w końcu udało się mi stać się posiadaczem Zenitha, 9'#6.

Kubo - gratuluję pewnie Ci ulżyło :D .A może to była próba powrotu do czasów gdy kije opisywano 4-6 ? :lol:

Ciekawe jak sprawdzi się w holu.

Co do gustu w zasadzie się nie dyskutuje (g...o prawda,ciągle się dyskutuje ;) ),ale bracia H.kiedyś proponowali taki minimalistyczny model uchwytu.Rzecz gustu oczywiście,przyznać jednak trzeba że jest trwały bo pod korkiem znajduje się bardzo solidny profil uchwytu stopki kołowrotka.

Załączony plik  IMG_8793.JPG   49,46 KB   14 Ilość pobrań

Andrzejowi odpowiem przy okazji,że amerykańce także potrafią  gustownie i solidnie skonstruować ten element wędziska.Co nie zmienia faktu,że pewna pracownia w  PL jest oczywiście niedościgła... :) .

Załączony plik  IMG_8730.JPG   51,77 KB   14 Ilość pobrań

Ale to tylko żartobliwe uwagi.

Naprawdę ciekawi mnie akcja wędziska ,które skonfigurował Andrzej - jak to się ugina,szybkie,czy średnie ? Ciekawym Waszych uwag o nowych kijach,czy u Kuby w przelotkach tytanowych linka przemyka po cichu?

Powell-wniosłeś fajny powiew odmiany.

pozdro - kardi

• pepso lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych