Czołem Waszmościom!
Dziś o wędzisku Cult Fiber, krótkim kijaszku do specjalnych zadań.
Od kilku lat ten udany model Visiona służy do połowu w małych rzeczkach, strumykach nawet, a to głównie ze względu na nietypowe parametry.
DSCN9881.JPG 40,77 KB 16 Ilość pobrań DSCN9878.JPG 47,88 KB 16 Ilość pobrań
Długość 6'6 stopy i przeznaczenie do linek 4-5 pozwala na rzuty w trudnym terenie bez obawy złamania szczytówki, a względnie duża "moc" umożliwia forsowny hol.
DSCN9879.JPG 54,76 KB 11 Ilość pobrań DSCN9877.JPG 46,66 KB 11 Ilość pobrań
Kij składa się z 3 części połączonych spigotami, spakowany do tuby mierzy raptem 77 cm.
Ponieważ to szklak - akcja wędziska jest łagodna, dość wolna, ale bynajmniej nie trąci krowim ogonem
Zwraca uwagę bardzo lubiane przeze mnie mocowanie kołowrotka stosowane w leciutkich kijach, a mianowicie pierścienie zaciskowe.
W tym modelu uchwyt i rękojeść są naprawdę przemyślane.
DSCN9880.JPG 48,67 KB 10 Ilość pobrań
Łowię Cultem zarówno na suchą jak i mokrą muszkę, zdarzało się przywiesić i niewielki streamerek.Gdy to możliwe rzucam klasycznie, gdy jednak gąszcz powala - roluję pętelki linką nr 5.
Jak wspomniałem kij zbudowany jest z włókna szklanego co moim skromnym zdaniem przy opisanych parametrach (króciak) jest uzasadnione i pozwala zachować wagę ok.60 gramów i miłą wybaczającą zbyt mocne zacięcia akcję.
Reasumując, cena która nie powala, poprawne wykończenie, miła akcja powodują, że polecam ten nietypowy kijek wielbicielom siurków, i strumyków. Mieści się w plecaku, gdy maszerujemy z podobnym spinningowym travelem zmieniając stosowane metody połowu.
DSCN8801.JPG 74,74 KB 13 Ilość pobrań
Na ostatnim, plenerowym zdjęciu z kołowrotkiem, który od jakiegoś czasu cieszy już jednego z Was
pozdrawiam - Paweł