Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Sezon na... zakup pontonu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3081 odpowiedzi w tym temacie

#2781 OFFLINE   Bulter

Bulter

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 41 postów

Napisano 09 lipiec 2023 - 16:04

daf6c741fbffb8fb8da89e435feb07f8.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

#2782 OFFLINE   Bulter

Bulter

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 41 postów

Napisano 09 lipiec 2023 - 16:07

A słońce mi nie zagraża bo posiadam klimkę w domku

#2783 OFFLINE   Bulter

Bulter

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 41 postów

Napisano 09 lipiec 2023 - 16:15

No i jak ,twoje to ogłoszenie koleżko?

#2784 OFFLINE   maweric

maweric

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1369 postów
  • LokalizacjaRadom
  • Imię:Ryszard
  • Nazwisko:Przybyłowski

Napisano 09 lipiec 2023 - 16:37

Brniesz i to głęboko,

w Radomiu sprzedaje pontony maweric tylko ja, nie mam pośredników, nie daje pontonów do sklepów.

Zdjęcie mojego pontonu z Mazur nie z Domaniowa , jestem wędkarzem. Przestań improwizować.

Tyle w temacie

#2785 OFFLINE   mario

mario

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 3640 postów
  • LokalizacjaP L

Napisano 09 lipiec 2023 - 16:44

Panowie, wystarczy tych przepychanek, łapania za słowa i udowadniania sobie racji.
Wygląda, że wszystko zostało powiedziane, niech każdy wyrobi sobie zdanie na podstawie tego, co zostało napisane.
Kolejne posty będą usuwane.

#2786 OFFLINE   Janusszr

Janusszr

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1367 postów
  • LokalizacjaSuwałki
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:Ja_to_ja

Napisano 09 lipiec 2023 - 19:46

Nigdy nie nspisałem nazwy firmy ani nazwiska,pojawił się tylko handlujący pontonami maveric z Radomia,nie wiem czy to ty i mnie to nie interesuje.Faktem jest że taki ktoś jest i ma zdjęcia pontonów na wodzie.

A gdzie sprzedawca miał prezentować pontony w  reklamie? Powiesić na ścianie jak fortepian?

#2787 OFFLINE   Bulter

Bulter

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 41 postów

Napisano 09 lipiec 2023 - 19:59

Na ścianie jak fortepian,zdecydowanie

#2788 OFFLINE   Lukasch44

Lukasch44

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 121 postów
  • LokalizacjaGliwice
  • Imię:Łukasz

Napisano 12 lipiec 2023 - 21:17

Witam. Szukam kompletnego zestawu ponton +silnik+ przyczepa długość ok.380 silnik 15-20 koni. Będzie to moja pierwsza jednostka, zależy mi na jak najmłodszym zestawie do pływania po śląskich bajorach, kanał gliwicki, czasem San nizinny itp. Raczej do pływania w 2 osoby z wędką lub od czasu do czasu 2 dzieci. Znalazłem coś takiego.
https://www.olx.pl/d...67-IDREhCW.html

https://www.olx.pl/d...67-IDTPxAS.html

Może coś doradźcie i pomożecie ogarnąć temat. Z góry dziękuję.

#2789 OFFLINE   bartekmaj

bartekmaj

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 152 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Bartek
  • Nazwisko:Majewski

Napisano 13 lipiec 2023 - 19:33

Jak masz do tego przyczepkę i nie będziesz go składał to bierz większy ponton. Miejsca nigdy za dużo a jak masz pływać z dzieciakami to tymbardziej przyda się przestrzeń.

#2790 OFFLINE   Adrian B.

Adrian B.

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 31 postów
  • LokalizacjaGdynia / Wrocław

Napisano 03 sierpień 2023 - 12:06

Cześć,

Zastanawiam się nad zakupem pontonu, ale przez brak czasu będzie to dopiero pod koniec roku lub po nowym roku..
Natomiast chciałem się rozeznać już teraz w temacie.

Będę pływał sam, praktycznie tylko na jeziorach i raczej nie planuje zaporówek czy większych rzek.
Poczytałem trochę wątek i skłaniam się chyba do 280 lub 300, raczej do moich zastosowań wystarczy.

Pytanie czy szukać używanego, czy kupić nowy?
Z tego co widzę to raczej wybór jest pomiędzy kolibri, a maverikiem, chyba, że jeszcze jakieś warto?

Też nie wiem czy jest tutaj jakaś sezonowość i ceny np. w grudniu mogą spaść czy to raczej jest stała kwota przez cały rok?
Zastanawiałem się nad podłogą i chyba skłaniam się do air maty, ponieważ ponton będę rozkładał sam i trzymał w piwnicy, więc waga i mobilność jest ważna.
Na pewno muszę kupić do tego jakiś silnik eletryczny, akumulator, kotwice, jest cos jeszcze co musze kupić lub powinienem wiedzieć?

Z góry dzięki za odpowiedzi  :) 

#2791 OFFLINE   Pumba

Pumba

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2558 postów
  • LokalizacjaGdynia / Tobołowo
  • Imię:Łukasz

Napisano 03 sierpień 2023 - 16:31

1. Bierz 300.
2. Taniej to już było więc kupuj najszybciej jak się da.
3. Tylko sztywna podłoga z kilem. Pozostałe rozwiązania to tylko półśrodki.
  • godski i Przemek_M lubią to

#2792 OFFLINE   Matteoo

Matteoo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 688 postów
  • LokalizacjaElbląg
  • Imię:Robert

Napisano 03 sierpień 2023 - 22:28

Taką poradę, jak powyżej, jak dostałeś, to Ci się pontonu nie odechciało? Miałem podobny dylemat, nim kupiłem to popatrzyłem i popływałem przez chwilkę pontonami kolegów. Ponton miał być tylko dla mnie i ze względu na wagę wybrałem 240cm z kilem i airmatą i normalną pawężą i taki używany dostałem. Troszkę to wygodniejsze niż belly, a przez wielkośc dość lekki. Kolejne centymetry to kilogramy, ale jest możliwość wożenia złożonego na dachu i wtedy bym wybrał 330cm i wzwyż. Pośrednie wielkości dla mnie są bezcelowe. Ponieważ mam jeszcze łódki to do tego pontonu wykorzystuję osapiana 55lbs i aku lifepo4. To zabawka na krótkie wypady w małe i mało uczęszczane wody.

#2793 OFFLINE   ZiomSeb

ZiomSeb

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 78 postów
  • LokalizacjaGorzów Wielkopolski

Napisano 09 październik 2023 - 20:20

Mam zagwozdkę jaki rozmiar wybrać , po głowie latają mi rozmiary 330, 360-370 ,400. docelowo dla dwójki osób ale w większości przypadków prawdopodobnie sam z tym będę się "użerał"  Jakie jest wasze doświadczenie z ciąganiem pontonów na kołach slipowych? W pobliżu mam w lesie jezioro , czy w pojedynkę targanie na kołach slipowych ok 200m  kawałek prostej kawałek z górki , pod górkę :D takiej 360 jest do ogarnięcia czy będzie to straszna mordęga? I jak ze składaniem aluminiowej podłogi w 360-400 w pojedynkę idzie to zrobić czy jest dużo zabawy? 

#2794 OFFLINE   sero1975

sero1975

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Sergiusz

Napisano 09 październik 2023 - 20:38

Mam zagwozdkę jaki rozmiar wybrać , po głowie latają mi rozmiary 330, 360-370 ,400. docelowo dla dwójki osób ale w większości przypadków prawdopodobnie sam z tym będę się "użerał" Jakie jest wasze doświadczenie z ciąganiem pontonów na kołach slipowych? W pobliżu mam w lesie jezioro , czy w pojedynkę targanie na kołach slipowych ok 200m kawałek prostej kawałek z górki , pod górkę :D takiej 360 jest do ogarnięcia czy będzie to straszna mordęga? I jak ze składaniem aluminiowej podłogi w 360-400 w pojedynkę idzie to zrobić czy jest dużo zabawy?

No po co marnować czas i przeczytać wątek ….

360,370 wydaje mi się najbardziej optymalne do tego co napisałeś ;)

#2795 OFFLINE   krakus

krakus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 813 postów
  • LokalizacjaAFG...

Napisano 09 październik 2023 - 20:39

Przerabiałem temat 360 wystarczy na 2 osoby ale jak piszesz że będziesz częściej wędkował sam to max 300 bo szybko Ci przejdzie leśne jezi🙂rk🙂.
  • ZiomSeb lubi to

#2796 OFFLINE   bogunow

bogunow

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 80 postów
  • LokalizacjaŁomża
  • Imię:Bogusław

Napisano 09 październik 2023 - 20:56

Ja kupiłem 300 cm ale z pełną świadomością, że łowię sam. Priorytetem była mobilność i możliwość dojechania w każde miejsce. Oczywiście ponton za każdym razem pompuję od zera bo z przyczepką nie w każde miejsce dojadę. Raz wziąłem kolegę to była masakra. Nie dało się normalnie łowić bo za mało miejsca. Czasami jeździ ze mną żona, ale ona rekreacyjnie - jako pasażer :) więc niewiele miejsca zajmuje
Co do kół slipowych to załadowany ponton niezbyt chętnie się na nich porusza, szczególnie po jakiejś nierównej łące. A jeszcze pod górkę ....:(

• ZiomSeb lubi to

#2797 OFFLINE   ZiomSeb

ZiomSeb

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 78 postów
  • LokalizacjaGorzów Wielkopolski

Napisano 10 październik 2023 - 05:35

No po co marnować czas i przeczytać wątek ….

360,370 wydaje mi się najbardziej optymalne do tego co napisałeś ;)

Wątek przeglądałem, wiem jakie wielkości są polecane ale nie natrafiłem na informacje odnośnie ciągania tak dużych pontonów na większe odległości.

Dla zainteresowanych znalazłem na YT filmik porównujący wagę od dzioba dwóch dużych pontonów proscanmarine 4m i 5,2m załadowanych i pustych. na kołach slipowych i bez, mnożna tam zobaczyć jak dużo daje porządne rozłożenie wagi i ile dają same koła. 4m pusty ponton ~35kg , po dołożeniu kół slipowych i 20km silnika  ~10kg.

https://youtu.be/3pvk-w_LXMk

Dzięki panowie za podpowiedzi chyba zdecyduje sie jednak na mniejszy ponton aby właśnie po kilku wyjazdach nie zniechęcić sie do dalszego pływania..

Użytkownik ZiomSeb edytował ten post 10 październik 2023 - 05:39

• bogunow lubi to

#2798 OFFLINE   jajakub

jajakub

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1032 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 10 październik 2023 - 06:31

Zwòć uwagę na jeszcze jedną sprawę
Ostatnio porównywaliśmy Kolibri KM 330 vs NawiPoland Predator MP300
Nawi jest krótszy lecz szerszy.
Brak zwężenia w dziobie i krótsze balony poza pawężą powodują jednak iż miejsca w środku jest jakby więcej niż w kolibri
Szczególnie w części dziobowej istotnej dla drugiej osoby na pokładzie.
Więc w 2 os łowi się wygodniej pod warunkiem iż ta na dziobie siedzi na burcie nie na ławce (krótka listwa mocująca ławki i ta dziobowa jest znacznie przesunięta do pawęży)
Przy 1 osobie jest to bez znaczenia
  • ZiomSeb lubi to

#2799 OFFLINE   Artech

Artech

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2698 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Artur

Napisano 10 październik 2023 - 11:25

Nawet dla jednej osoby poniżej 330 cm bym nie schodził.
Dla dwóch celowałbym w okolice 400.
Jeżeli masz zamiar pokonywać większe odległości na kołach slipowych, to bierz tylko duże, pompowane i zagięte pod ponton.
  • elpojo lubi to

#2800 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15676 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 10 październik 2023 - 11:26

Wątek przeglądałem, wiem jakie wielkości są polecane ale nie natrafiłem na informacje odnośnie ciągania tak dużych pontonów na większe odległości.

Dla zainteresowanych znalazłem na YT filmik porównujący wagę od dzioba dwóch dużych pontonów proscanmarine 4m i 5,2m załadowanych i pustych. na kołach slipowych i bez, mnożna tam zobaczyć jak dużo daje porządne rozłożenie wagi i ile dają same koła. 4m pusty ponton ~35kg , po dołożeniu kół slipowych i 20km silnika  ~10kg.

https://youtu.be/3pvk-w_LXMk

Dzięki panowie za podpowiedzi chyba zdecyduje sie jednak na mniejszy ponton aby właśnie po kilku wyjazdach nie zniechęcić sie do dalszego pływania..

Łamane kółka slipowe przy większych pontonach to podstawa. 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych