Ja kupiłem używkę ale gdyby się nie trafiła, to rozważałem zakup pontonu Kormoran. Ma bardzo pochlebne opinie, a cena sporo niższa niż Kolibri czy bark.Wiem, że temat był wałkowany... Czy ktoś z Kolegów w ostatnim czasie kupował ponton ( 3m- 3,30m ) ze sztywną podłogą w rozsądnej cenie i dobrej jakości ? jakiś godny polecenia sklep ? temat w miarę pilny bo już mi się nie chce ciągnąć łodzi po wiślanych wertepach aby ją zwodować. Pozdrawiam zaglądających.
Sezon na... zakup pontonu
#2741 OFFLINE
Napisano 06 lipiec 2023 - 09:44
#2742 OFFLINE
Napisano 06 lipiec 2023 - 17:51
#2743 OFFLINE
Napisano 06 lipiec 2023 - 18:30
#2744 OFFLINE
Napisano 07 lipiec 2023 - 12:49
Macałem organoleptycznie barka , kolbri . kormorana , maverica i kilka no name . Dla mnie kormoran to grubsza cerata . Najgrubiej pod palcami czuć było barka, potem maveric a trójkę zamykał kolibri .
#2745 OFFLINE
Napisano 07 lipiec 2023 - 13:02
Brakuje na tej liście tylko marki NawipolandDołożę łyżkę dziegciu do wątku .
Macałem organoleptycznie barka , kolbri . kormorana , maverica i kilka no name . Dla mnie kormoran to grubsza cerata . Najgrubiej pod palcami czuć było barka, potem maveric a trójkę zamykał kolibri .
#2746 OFFLINE
Napisano 07 lipiec 2023 - 13:41
Większość producentów robi z dwóch grubości materiału.Dołożę łyżkę dziegciu do wątku .
900-950 g/m2 i 1100 g/m2. Bark podstawowy 330 z kilem robi z 950, Kormoran z 1100
Kormorana i Maveric pompujesz 0,25 bar a Kolibri i Bark 0,15 bar.
Te parametry nijak mają się do twojego macania.
#2747 OFFLINE
Napisano 07 lipiec 2023 - 16:08
Brakuje na tej liście tylko marki Nawipoland
Navipoland nie wiem - nie miałem w ręku .
Pisze tyko o swoich subiektywnych odczuciach .
Maweric a kormoran ? W dłoni to tak jakbyś oponę z dętką porównywał … i wuj mnie obchodzi co piszą producenci . Papier wszystko przyjmie …
Oczywiście z producentami nie mam nic wspólnego .
Ale tak biorąc pod uwagę pojawiające się przepychanki w tej kwestii mogę jedynie napisać :
Jeden lubi ogórki drugi proboszcza córki .Zarem niech każdy kupi co chce i na co go stać . Obecnie pływam 4 sezon na gumiaku tak średnio po 150 dni na wodzie na sezon
I mogę z całą stanowczością napisać , że w gumiaku najważniejsza jest powierzchnia robocza a cała reszta to kosmetyka . I tyle w tym temacie ,
Użytkownik sero1975 edytował ten post 07 lipiec 2023 - 16:19
- Artech lubi to
#2748 OFFLINE
Napisano 07 lipiec 2023 - 16:43
Ja tam swoją przygodę z poważniejszym gumiakiem dopiero zaczynam, więc ch... się znam
Kupiłem leciwego chińczyka (weihai ace boats), którym handlowała szczecińska firma Wild Lake Group.
#2749 OFFLINE
Napisano 07 lipiec 2023 - 17:37
- Przemek_M lubi to
#2750 OFFLINE
Napisano 07 lipiec 2023 - 17:46
W pełni się zgadzam. Najgorsze, że wszelakiej maści janusze biznesu wyciągają teraz sparciałe badziewia z piwnicy i też chcą miliona monet.
- Gadget i Przemek_M lubią to
#2751 OFFLINE
Napisano 07 lipiec 2023 - 18:04
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
#2752 OFFLINE
Napisano 07 lipiec 2023 - 18:28
Ponoć właściciel z zapałem. Turystykapontonowa na YT i FB...
Marka jak każda tłuką w Chinach pod własną marką...
https://cavomarine.com/11-pontony
Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka
#2753 OFFLINE
Napisano 07 lipiec 2023 - 19:23
#2754 OFFLINE
Napisano 08 lipiec 2023 - 00:04
Najgorsze, że wszelakiej maści janusze biznesu wyciągają teraz sparciałe badziewia z piwnicy i też chcą miliona monet.
Ja akurat nie kupił bym używanego gumowca z olx-a czy z innego ogłoszeniaka. Owszem od kumpla, znajomego, kogoś zaufanego z forum czyli takiego kogoś, do którego mam pewność, że ma coś dobrego, a nie zwłoki gumowca. A jeśli już używany to coś świeżego rocznikiem a nie 15 letniego parcha. Wielu ludzi jest dzisiaj zagonionych. Kupują spontanicznie, zobaczą po razie, dwóch, że ponton to zaledwie początek wydatków oraz, że to nie jest bułka z masłem, i porzucają pomysł. Po czasie sobie przypominają i wypłowiały wrak leci na olx. Tak samo jak z tymi silnikami spalinowymi na olx-ach. Wszystko igła nieśmigana. Tak samo jak te gumy 10 - 15 letnie igły, powyciągane z piwnic garaży i tylko trzy łatki i trzy razy na tydzień dopompować.
Mój kupiony jako nowy mam trzeci sezon i jak go umyję Wygląda jak po zakupie. Jeszcze to podobno ponton grubości 1.2 mm gdzie w wielu miejscach o tym jest napisane. W tym temacie na 19 stronie też. Mierzyć nie mierzyłem więc nie wiem na 100%. W każdym razie mój nie jest eksploatowany nadmiernie więc trzyma się dzielnie i pewnie długo tak będzie. I dobrze, bo patrząc na obecne ceny wszystkiego po kolei co z pływaniem związane odechciewa się wszystkiego na dzień dobry. Gumiak 5kkz, silnik jakiś choćby storm 6kkz. O markowym nawet wspominać nie chcę. Jakaś, sonda, koła, kotwice uchwyty etc. i z 15kkz lekko się robi. A jeszcze przyczepa gdzie ?. A ryby z PZW - czyli sens kupowania tego wszystkiego lepiej pominąć milczeniem .
- Artech lubi to
#2755 OFFLINE
Napisano 08 lipiec 2023 - 09:32
Kolega kupił ostatnio maverika 360 moro. Od nowości puszczał na obu ołówkach. Po 3 tygodniach zaczął się rozłazić na szwach. Odesłał do reklamacji dostał granatowy, po otwarciu kartonu okazało się że szwy już są rozklejone, wściekły odesłał to spowrotem otrzymał zwrot kasy. A po 3 dniach jak na foto. Być może trafił na jakieś spady nie wiem. Ja mam 3 rok i nie mogę się przyczepić do Maverika.Szczerze,to nie widziałem wcześniej tych pływadeł.Te dwa pierwsze to wypisz,wymaluj jak Kraken.Ciekawe jak z jakością.
.
Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka
Foto moro, uciekanie z ołówków powietrza mam na filmie.
Granatowy odkręcona knaga plus puszczające listwy....
.
Użytkownik Tresor edytował ten post 08 lipiec 2023 - 10:08
#2756 OFFLINE
Napisano 08 lipiec 2023 - 10:30
"Kolega kupił ostatnio maverika 360 moro. Od nowości puszczał na obu ołówkach. Po 3 tygodniach zaczął się rozłazić na szwach. Odesłał do reklamacji dostał granatowy, po otwarciu kartonu okazało się że szwy już są rozklejone, knaga trzymała się na 40% wściekły odesłał to spowrotem otrzymał zwrot kasy. A po 3 dniach jak na foto. Być może trafił na jakieś spady nie wiem. Ja mam 3 rok i nie mogę się przyczepić do Maverika."
OK. pytanie widziałeś ten ponton 330 moro ??? i ten drugi granatowy z knagą ???
Czy tylko piszesz bo słyszałeś, Twój kolega chciał tylko zwrócić ponton, zakupiony w kwietniu tego roku, pewnie uległy jego plany.
Po pierwsze nic nie było w nim rozklejone ( delikatnie pofałdowana była taśma wzmacniająca szew ) , kolega stwierdził że się rozkleja i chciał wymienić na inny. ( zdjęcia oczywiście do wglądu ), Na ołówku była mała , bardzo mała dziurka, ale nie fabryczna, raczej od kotwicy.
Nie wnikałem za dużo, poszedłem na rękę, mogłem przyjąć na reklamacje naprawić i wysłać .
By klient był zadowolony wysłałem nowy szaro -granatowy ponton, opłaciłem kuriera i przesyłkę zwrotną, a Twój kolega nawet nie wyjął pontonu z kartonu przysłał zdjęcie szwu w powiększeniu ( zaraz wrzucę zdjęcie ) i zadzwonił że chyba się rozkleja albo się rozklei szew 2,5 cm z płótnem w środku.
Po takim tekście kazałem mu spakować ponton i wysłać do mnie, Już przed zakupem mówiłem żeby się zastanowił bo moro się mocno nagrzewa.
Zwróciłem kasę bo wiem , że szuka dziury w całym.
Twój kolega tej knagi nawet nie widział, Ty zresztą też ,ale ja widziałem wszystko z pontonem jest ok, dawno sprzedany.
Tak, że pogadaj z kolegą jak było naprawdę, dopiero pisz. A najlepiej pisać o tym co się widzi,
#2757 OFFLINE
Napisano 08 lipiec 2023 - 10:34
Ja zakupiłem Mawerica w 2016r. Nie mam najmniejszych zastrzeżeń tak do sprzętu jak i sprzedawcy. Przez dwa, trzy miesiące w roku jest moczony w słonej wodzie. Na północy i południu Europy. Po słodkiej pływałem może z miesiąc, dwa przez te lata.
Użytkownik Janusszr edytował ten post 08 lipiec 2023 - 10:37
#2758 OFFLINE
Napisano 08 lipiec 2023 - 10:46
Użytkownik maweric edytował ten post 08 lipiec 2023 - 10:49
#2759 OFFLINE
Napisano 08 lipiec 2023 - 10:50
Kolega kupił ostatnio maverika 360 moro. Od nowości puszczał na obu ołówkach. Po 3 tygodniach zaczął się rozłazić na szwach. Odesłał do reklamacji dostał granatowy, po otwarciu kartonu okazało się że szwy już są rozklejone, wściekły odesłał to spowrotem otrzymał zwrot kasy. A po 3 dniach jak na foto. Być może trafił na jakieś spady nie wiem. Ja mam 3 rok i nie mogę się przyczepić do Maverika.
.
Ciekawie wygląda ten gumiak. Cenowo wypada najlepiej z wszystkich jeśli chodzi o powiększony pokład. Jeśli jest trwały to chyba najtańsza obecnie opcja takiej gumy.
#2760 OFFLINE
Napisano 08 lipiec 2023 - 10:52
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych