Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Sezon na... zakup pontonu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3081 odpowiedzi w tym temacie

#2741 OFFLINE   Artech

Artech

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2698 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Artur

Napisano 06 lipiec 2023 - 09:44

Wiem, że temat był wałkowany... Czy ktoś z Kolegów w ostatnim czasie kupował ponton ( 3m- 3,30m ) ze sztywną podłogą w rozsądnej cenie i dobrej jakości ? jakiś godny polecenia sklep ? temat w miarę pilny bo już mi się nie chce ciągnąć łodzi po wiślanych wertepach aby ją zwodować. Pozdrawiam zaglądających.

Ja kupiłem używkę ale gdyby się nie trafiła, to rozważałem zakup pontonu Kormoran. Ma bardzo pochlebne opinie, a cena sporo niższa niż Kolibri czy bark.

#2742 OFFLINE   przemofight

przemofight

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 388 postów

Napisano 06 lipiec 2023 - 17:51

Dokładnie, cena dobra ale niestety nie ma kila i nie wiem czy nie będzie "myszkował" płynąc po rzece. Również przeglądam wystawiane używki i rozważam zakup ze sklepu lub z drugiej ręki.

#2743 OFFLINE   Artech

Artech

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2698 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 06 lipiec 2023 - 18:30

Są Kormorany z kilem
https://bezwiosel.pl...wa-podloga.html
https://bezwiosel.pl...r-deck-kil.html

#2744 OFFLINE   sero1975

sero1975

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Sergiusz

Napisano 07 lipiec 2023 - 12:49

Dołożę łyżkę dziegciu do wątku .

Macałem organoleptycznie barka , kolbri . kormorana , maverica i kilka no name . Dla mnie kormoran to grubsza cerata . Najgrubiej pod palcami czuć było barka, potem maveric a trójkę zamykał kolibri .

#2745 OFFLINE   Przemek_M

Przemek_M

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 209 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 07 lipiec 2023 - 13:02

Macałem organoleptycznie barka , kolbri . kormorana , maverica i kilka no name . Dla mnie kormoran to grubsza cerata . Najgrubiej pod palcami czuć było barka, potem maveric a trójkę zamykał kolibri .

Brakuje na tej liście tylko marki Nawipoland

#2746 OFFLINE   Artech

Artech

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2698 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 07 lipiec 2023 - 13:41

Większość producentów robi z dwóch grubości materiału.
900-950 g/m2 i 1100 g/m2. Bark podstawowy 330 z kilem robi z 950, Kormoran z 1100
Kormorana i Maveric pompujesz 0,25 bar a Kolibri i Bark 0,15 bar.
Te parametry nijak mają się do twojego macania.

#2747 OFFLINE   sero1975

sero1975

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Sergiusz

Napisano 07 lipiec 2023 - 16:08

Brakuje na tej liście tylko marki Nawipoland

Navipoland nie wiem - nie miałem w ręku .

Pisze tyko o swoich subiektywnych odczuciach .

Maweric a kormoran ? W dłoni to tak jakbyś oponę z dętką porównywał … i wuj mnie obchodzi co piszą producenci . Papier wszystko przyjmie …

Oczywiście z producentami nie mam nic wspólnego .

Ale tak biorąc pod uwagę pojawiające się przepychanki w tej kwestii mogę jedynie napisać :
Jeden lubi ogórki drugi proboszcza córki .Zarem niech każdy kupi co chce i na co go stać . Obecnie pływam 4 sezon na gumiaku tak średnio po 150 dni na wodzie na sezon
I mogę z całą stanowczością napisać , że w gumiaku najważniejsza jest powierzchnia robocza a cała reszta to kosmetyka . I tyle w tym temacie ,

Użytkownik sero1975 edytował ten post 07 lipiec 2023 - 16:19

• Artech lubi to

#2748 OFFLINE   Artech

Artech

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2698 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 07 lipiec 2023 - 16:43

Ja tam swoją przygodę z poważniejszym gumiakiem dopiero zaczynam, więc ch... się znam  ;)

Kupiłem leciwego chińczyka (weihai ace boats), którym handlowała szczecińska firma Wild Lake Group.

#2749 OFFLINE   darek63

darek63

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 434 postów
  • Lokalizacjawlkp.
  • Imię:Darek

Napisano 07 lipiec 2023 - 17:37

Wszystko by było dobrze gdyby ceny gumiaków nie odleciały w kosmos. A skoro teraz za najbardziej popularnego kolibra 330D krzyczą ponad 5 kkz to zrobiło się niefajnie, i zaczyna się wyciąganie tego i tamtego na światło dzienne. Ten 330DSL z większym pokładem całkiem cenowo odfrunął.

W życiu trzy razy C obowiązuje nadal czyli cena czyni cuda. I żeby ten koliber był 1100 grubości a kormoran czy inny chińczyk 950 to i tak większość wybierze tego 1.5kkz tańszego o ile zdecyduje się teraz to kupić. Tak to działa i inaczej nie będzie. Nieliczni zapłacą więcej tylko za to, że koliber ma dobrze nakręcony marketing bo ludzie to dawniej najczęściej kupowali. Ale gdy magazyny zaczną się zapełniać, a na koncie będzie hulało echo, wtedy ceny zejdą na ziemię i problem wyboru i kupna tego czy tamtego będzie jakby bardziej oczywisty. 

Co by nie napisać obecnie nie jest dobry czas na zakup nowego gumiaka. Ponad 5kkz za kolibra, to niewiele więcej jest łódka 360. Jak to porównać produkcyjnie i materiałowo to gumowiec blado wypada w tym zestawieniu. Maweric 330D za ponad 4kkz też d...y nie urywa. To nie jest wszystko tyle warte ile obecnie cenią przynajmniej dla mnie. 

• Przemek_M lubi to

#2750 OFFLINE   Artech

Artech

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2698 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 07 lipiec 2023 - 17:46

W pełni się zgadzam. Najgorsze, że wszelakiej maści janusze biznesu wyciągają teraz sparciałe badziewia z piwnicy i też chcą miliona monet.

• Gadget i Przemek_M lubią to

#2751 OFFLINE   Bulter

Bulter

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 41 postów

Napisano 07 lipiec 2023 - 18:04

Tylko Kraken.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

#2752 OFFLINE   Tresor

Tresor

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1427 postów
  • LokalizacjaCzerwieńsk
  • Imię:Łukasz

Napisano 07 lipiec 2023 - 18:28

A gdzie ostatnio mocno proponowane cavo?
Ponoć właściciel z zapałem. Turystykapontonowa na YT i FB...
Marka jak każda tłuką w Chinach pod własną marką...
https://cavomarine.com/11-pontony

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

#2753 OFFLINE   Bulter

Bulter

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 41 postów

Napisano 07 lipiec 2023 - 19:23

Szczerze,to nie widziałem wcześniej tych pływadeł.Te dwa pierwsze to wypisz,wymaluj jak Kraken.Ciekawe jak z jakością.

#2754 OFFLINE   darek63

darek63

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 434 postów
  • Lokalizacjawlkp.

Napisano 08 lipiec 2023 - 00:04

Najgorsze, że wszelakiej maści janusze biznesu wyciągają teraz sparciałe badziewia z piwnicy i też chcą miliona monet.

Ja akurat nie kupił bym używanego gumowca z olx-a czy z innego ogłoszeniaka. Owszem od kumpla, znajomego, kogoś zaufanego z forum czyli takiego kogoś, do którego mam pewność, że ma coś dobrego, a nie zwłoki gumowca. A jeśli już używany to coś świeżego rocznikiem a nie 15 letniego parcha. Wielu ludzi jest dzisiaj zagonionych. Kupują spontanicznie, zobaczą po razie, dwóch, że ponton to zaledwie początek wydatków oraz, że to nie jest bułka z masłem, i porzucają pomysł. Po czasie sobie przypominają i wypłowiały wrak leci na olx. Tak samo jak z tymi silnikami spalinowymi na olx-ach. Wszystko igła nieśmigana. Tak samo jak te gumy 10 - 15 letnie igły, powyciągane z piwnic garaży i tylko trzy łatki i trzy razy na tydzień dopompować.

Mój kupiony jako nowy mam trzeci sezon i jak go umyję Wygląda jak po zakupie. Jeszcze to podobno ponton grubości 1.2 mm gdzie w wielu miejscach o tym jest napisane. W tym temacie na 19 stronie też. Mierzyć nie mierzyłem więc nie wiem na 100%. W każdym razie mój nie jest eksploatowany nadmiernie więc trzyma się dzielnie i pewnie długo tak będzie. I dobrze, bo patrząc na obecne ceny wszystkiego po kolei co z pływaniem związane odechciewa się wszystkiego na dzień dobry. Gumiak 5kkz, silnik jakiś choćby storm 6kkz. O markowym nawet wspominać nie chcę. Jakaś, sonda, koła, kotwice uchwyty etc. i z 15kkz lekko się robi. A jeszcze przyczepa gdzie ?. A ryby z PZW - czyli sens kupowania tego wszystkiego lepiej pominąć milczeniem :).    

• Artech lubi to

#2755 OFFLINE   Tresor

Tresor

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1427 postów
  • LokalizacjaCzerwieńsk
  • Imię:Łukasz

Napisano 08 lipiec 2023 - 09:32

Szczerze,to nie widziałem wcześniej tych pływadeł.Te dwa pierwsze to wypisz,wymaluj jak Kraken.Ciekawe jak z jakością.

Kolega kupił ostatnio maverika 360 moro. Od nowości puszczał na obu ołówkach. Po 3 tygodniach zaczął się rozłazić na szwach. Odesłał do reklamacji dostał granatowy, po otwarciu kartonu okazało się że szwy już są rozklejone, wściekły odesłał to spowrotem otrzymał zwrot kasy. A po 3 dniach jak na foto. Być może trafił na jakieś spady nie wiem. Ja mam 3 rok i nie mogę się przyczepić do Maverika.
.
75c75f6270307a7bb6414c2066a529f3.jpgc0b34dbef6fb653b4ba23668cf452c6e.jpg5fcb7299cb73921cd006889a2bb2eefd.jpgc4723f5415261c839f736c2ff4b46861.jpg

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka
Foto moro, uciekanie z ołówków powietrza mam na filmie.
Granatowy odkręcona knaga plus puszczające listwy....
.

3752081e28b5c262e2df09b2c811e792.jpge794b77e8a2dbc6e36c88fc9fe92e57f.jpg4ae59001e691d001e7f4eb50d33b9efb.jpg

Użytkownik Tresor edytował ten post 08 lipiec 2023 - 10:08

#2756 OFFLINE   maweric

maweric

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1369 postów
  • LokalizacjaRadom
  • Imię:Ryszard
  • Nazwisko:Przybyłowski

Napisano 08 lipiec 2023 - 10:30

"Kolega kupił ostatnio maverika 360 moro. Od nowości puszczał na obu ołówkach. Po 3 tygodniach zaczął się rozłazić na szwach. Odesłał do reklamacji dostał granatowy, po otwarciu kartonu okazało się że szwy już są rozklejone, knaga trzymała się na 40% wściekły odesłał to spowrotem otrzymał zwrot kasy. A po 3 dniach jak na foto. Być może trafił na jakieś spady nie wiem. Ja mam 3 rok i nie mogę się przyczepić do Maverika."

OK. pytanie widziałeś ten ponton 330 moro  ??? i ten drugi granatowy z knagą  ???

Czy tylko piszesz bo słyszałeś, Twój kolega chciał tylko zwrócić ponton, zakupiony w kwietniu tego roku, pewnie uległy jego plany.

Po pierwsze nic nie było w nim rozklejone ( delikatnie pofałdowana była taśma wzmacniająca szew ) , kolega stwierdził że się rozkleja i chciał wymienić na inny. ( zdjęcia oczywiście do wglądu ), Na ołówku była mała , bardzo mała dziurka, ale nie fabryczna, raczej od kotwicy.

Nie wnikałem za dużo, poszedłem na rękę, mogłem przyjąć na reklamacje naprawić i wysłać .

By klient był zadowolony wysłałem nowy szaro -granatowy ponton, opłaciłem kuriera i przesyłkę zwrotną, a Twój kolega nawet nie wyjął pontonu z kartonu przysłał  zdjęcie szwu w powiększeniu ( zaraz wrzucę zdjęcie ) i zadzwonił że chyba się rozkleja albo się rozklei szew 2,5 cm z płótnem w środku.

Po takim tekście kazałem mu spakować ponton i wysłać do mnie, Już przed zakupem mówiłem żeby się zastanowił bo moro się mocno nagrzewa.

Zwróciłem kasę bo wiem , że szuka dziury w całym.

Twój kolega tej knagi nawet nie widział, Ty zresztą też ,ale ja widziałem wszystko z pontonem jest ok, dawno sprzedany.

Tak, że pogadaj z kolegą jak było naprawdę, dopiero pisz. A najlepiej pisać o tym co się widzi,

#2757 OFFLINE   Janusszr

Janusszr

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1367 postów
  • LokalizacjaSuwałki
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:Ja_to_ja

Napisano 08 lipiec 2023 - 10:34

Ja zakupiłem Mawerica w 2016r. Nie mam najmniejszych zastrzeżeń tak do sprzętu jak i sprzedawcy. Przez dwa, trzy miesiące w roku jest moczony w słonej wodzie. Na północy i południu Europy. Po słodkiej pływałem może z miesiąc, dwa przez te lata.

Użytkownik Janusszr edytował ten post 08 lipiec 2023 - 10:37

#2758 OFFLINE   maweric

maweric

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1369 postów
  • LokalizacjaRadom
  • Imię:Ryszard
  • Nazwisko:Przybyłowski

Napisano 08 lipiec 2023 - 10:46

32b241c08ed96d55med.jpg9d52c7da0c47e67dmed.jpgefec489c63aa9240med.jpg

Użytkownik maweric edytował ten post 08 lipiec 2023 - 10:49

#2759 OFFLINE   darek63

darek63

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 434 postów
  • Lokalizacjawlkp.

Napisano 08 lipiec 2023 - 10:50

Kolega kupił ostatnio maverika 360 moro. Od nowości puszczał na obu ołówkach. Po 3 tygodniach zaczął się rozłazić na szwach. Odesłał do reklamacji dostał granatowy, po otwarciu kartonu okazało się że szwy już są rozklejone, wściekły odesłał to spowrotem otrzymał zwrot kasy. A po 3 dniach jak na foto. Być może trafił na jakieś spady nie wiem. Ja mam 3 rok i nie mogę się przyczepić do Maverika.
.
75c75f6270307a7bb6414c2066a529f3.jpg

Ciekawie wygląda ten gumiak. Cenowo wypada najlepiej z wszystkich jeśli chodzi o powiększony pokład. Jeśli jest trwały to chyba najtańsza obecnie opcja takiej gumy.

#2760 OFFLINE   Bulter

Bulter

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 41 postów

Napisano 08 lipiec 2023 - 10:52

Te Maveric pontony to może pan z Radomia prowadzi sprzedaż?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych