Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Sezon na... zakup pontonu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3081 odpowiedzi w tym temacie

#661 OFFLINE   pan bubu 1

pan bubu 1

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 77 postów
  • Lokalizacjawarszawa

Napisano 19 sierpień 2016 - 13:31

Ja mam mawerica, do torby wchodzi, suwak ładnie się zasuwa, nawet jak niezbyt dokładnie się gumiaka złoży, nadmiernie nad gumiakiem się nie rozczulam, mam ponad rok, nic się nie odkleja, powietrza nie puszcza, podłoga alu wręcz rewelacyjna. Jak dla mnie to najlepszy ponton jaki znam ;-) ;-), bo jedyny jaki mam :-) ;-) ;-). To tak żartem ostanie zdanie. A praktyczne uwagi z używania jak wyżej. Dodam że łatwo się rozkłada, prowadnice alu dobrze spasowane z podłogą, wchodzą na przyjemny klik bez szarpania się i mocowania z włożeniem, nie za luźne nie za ciasne. Fakt, po 1,5r użytkowania, gdybym teraz kupował to pewnie poważnie zastanawiałbym się nad 370 zamiast 330, mimo że prawie 15kg cięższy jest. Swoją drogą ciekawe ile waży sama guma 370. W mawericu 330 guma waży 33kg.

Hehe. Potwierdzam w 100 %. Mam tak samo tyle że 3 metrowca i bez podłogi z alu. Torba jak stodoła z wielkimi uszami do której oprócz niechlujnie zwiniętego pontonu wkładam jeszcze dwie kamizelki ratunkowe, linkę i sam jeszcze nie wiem co... ;)  :rolleyes:

#662 OFFLINE   gooral

gooral

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3437 postów
  • Lokalizacjairlandia

Napisano 19 sierpień 2016 - 13:56

Mz pokrowiec i paski kompensacyjne sa po to by pakunek byl mniejszy.
Inaczej bym wszystko luzem wrzucal do vana.
Sent from my SM-N910F using Tapatalk

Użytkownik gooral edytował ten post 19 sierpień 2016 - 13:56

#663 OFFLINE   Sołtys

Sołtys

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 256 postów
  • Imię:Artur
  • Nazwisko:Kiersnowski

Napisano 21 sierpień 2016 - 19:20

Wczoraj i dzisiaj popływałem sobie, nic wielkiego. Dzisiaj spotkałem użytkownika Kraken 470. Pytał się mnie czy podłogę ściągam pasami? Bo on musi ściągać ponieważ mimo prowadnic alu (podłoga też alu) to podłoga mocno faluje. Nie jestem w stanie wyobrazić sobie jak on tę podłogę tymi pasami ściąga (fakt nie dopytałem i nie do obejrzałem) ja wypływałem, on się już zwijał. Narzekał na te stałe punkty mocowań ławeczek, tak wie że można prowadnice dokleić i inne ławeczki zastosować. Podpięte miał 20KM Suzuki.

#664 OFFLINE   Zbrojarz

Zbrojarz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 75 postów
  • LokalizacjaKielce/Neumarkt
  • Imię:Adrian

Napisano 21 sierpień 2016 - 19:31

Ławki w pontonie to taka dyskusyjna sprawa, osobiście nie znam nikogo kto ich używa, no chyba, że w jakiś naprawdę małych gumiakach. Jak pływam sam, czasami wpinam sobie jedną z przodu, bo ma torbę pod spodem i mi graty nie latają po pokładzie. Jak pływam z kimś, nie biorę żadnej. Biorę za to dwie lodówki turystyczne, mam doklejone d-ringi do których przypinam je na gumy. Jest na czym siedzieć i w co się zapakować. Jak wiem, że będę długo obławiał pojedyncze miejscówki czy łowił z dryfkotwą, wstawiam sobie fotel karpiowy, wtedy to już pełny luksus. Pokrowiec na gumę proscan ma kiepski, klamerki też mi poszły w ch.., trzeba naprawdę dobrze złożyć ponton żeby się zmieścił. Zwinąć raz żeby zeszło całe powietrze,  rozłożyć, tuby trzeba złożyć do środka, na szerokość pawęży , zwinąć ponownie i powinien pasować jak ulał. 

#665 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15676 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 21 sierpień 2016 - 19:56

Godski, zanim kupiłem ponton jeden czy drugi sporo czytałem i poświęciłem na lekturę masę czasu.
Miałem Busha, który został wymieniony na gwarancji na nowy, ponieważ po roku puszczał powietrze w sześciu miejscach na szwach. A Favorite jest uznawany za jeden z lepszych pontonów. Na podstawie jednego pontonu (nie znalazłem nigdzie info w sieci, o takim przypadku) nie wystawiałbym opinii dla całej marki.
Krakeny mają niezła opinię i ten przypadek nie musi świadczyć o tym, że " Kolibri, na bank lepszy".
Chwalisz to co znasz, ale nie znasz wszystkiego. Tak jak z Trojanami - ty je chwalisz, a ja mam inne zdanie i więcej nie kupię kwasiaka.
Dlatego uważam, że jeśli ktoś ma wystawić opinię, to powinien to robić na bazie doświadczenia, a tego jak mniemam z pontonami Krakena nie posiadasz...
Powtórzyłeś jedynie słowa @goorala, a liczyłem na rzeczowe podejście do tematu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Miałem Busha i złego słowa nie mogę o nim powiedzieć. Bardziej dopracowany od Kolibri.

Tak, bazowałem na tym co napisał @gooral i porównałem to do Kolibri.

A brak przesuwnych ławek tylko utwierdza mnie w tym co napisałem. Oraz antychlapaczy z tyłu.

#666 OFFLINE   gooral

gooral

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3437 postów
  • Lokalizacjairlandia

Napisano 26 sierpień 2016 - 17:11

nie wiem o co chodzi z podloga i pasami - moja calkiem latwo sie sklada (mam tylko porownanie do starego proscan marine 380). jedyne co mnie denerwuje to dzwonienie klepek (juz je przynitowalem na krancach, ale one dzwonia tez po srodku - trzeba by wziasc dluugie nity i na kazdym laczeniu pioro wpust (wewnatrz jednej grupy listew) walnac po 1-2 nitach.

Kolibri rozwazalem (km400d), ale jak mi odpisali na maila z zapytaniem "za duzo pisania prosze do nas zadzwonic" to mi sie odechcialo. kto wie moze @godski ma racje  (bo na razie wychodzi na moje, ze podloga drewniana lepsza mimo, ze mniej trwala).

Brak chlapaczy mi nie robi.

Kolka dzialaja fajnie, ale niestety z 20km silnikiem nie da sie nim skrecac w pelni jak sa u gory (i tak planuje uzywac kolka glownie na morzu gdzie lowie wertykalnie i czesto kolo silnika (jak ponton dryfuje dowolna burta to jak wystawiam wedke z tylu to mi nigdy nie wciaga linki pod poklad) wiec nie robi mi to strasznej roznicy.

Jak lawki by byly przesuwane, ale tak samo nisko jak te w krakenie to i tak bym ich nie uzywal (mam w planie zrobic sobie "tron" i pod spod wsadzic paliwo, jakies narzedzia i aku do echa.

Jestem teraz w pl na wywczasie moze kupie akies klamry i tasme. na dzien dzisiejszy wywalilem metalowe sprzeczki przewlekam tasme przez "uszko na sprzaczki" naciagam na maxa (po sciagnieciu powietrza pompka zamykam pokrowiec neimal "na zero") i spinam zipami tasmy (zip uzywam w pracy mam ich badz ile - trzymaja mocno).

Brak falowania podlogi. pokrowce na dziub i na lawke moze i sa fajne, ale na razie ich nie uzywam.

#667 OFFLINE   domo285

domo285

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 53 postów
  • LokalizacjaWrocław/Żary
  • Imię:Mateusz

Napisano 28 sierpień 2016 - 11:58

Użytkuję ktoś może z kolegów ponton marki SEABO? Szukam czegoś używanego, a czasami można trafić w serwisach aukcyjnych pontony tej marki w całkiem niezłych pieniądzach.

#668 OFFLINE   duzers

duzers

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 338 postów
  • Imię:Tomasz

Napisano 28 sierpień 2016 - 19:10

Wiem, że temat rozpracowany jednak proszę o podpowiedz. Może któryś z Kolegów pływa na takim sprzęcie.

Czy na pływadełku Kolibri KM-280 bez sztywnej podłogi można stanąć bezpiecznie na nogi  łowiąc samemu, jak sądzę nie ma mowy o łowieniu w takiej pozycji, ale czy użytkownik tego modelu skazany jest na ławeczkę. Ponton ma służyć do obławiania trzcinowisk.

z góry dziękuję

#669 OFFLINE   Voldemort

Voldemort

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1308 postów
  • LokalizacjaMałopolska
  • Imię:Jacek

Napisano 28 sierpień 2016 - 19:44

Wiem, że temat rozpracowany jednak proszę o podpowiedz. Może któryś z Kolegów pływa na takim sprzęcie.

Czy na pływadełku Kolibri KM-280 bez sztywnej podłogi można stanąć bezpiecznie na nogi  łowiąc samemu, jak sądzę nie ma mowy o łowieniu w takiej pozycji, ale czy użytkownik tego modelu skazany jest na ławeczkę. Ponton ma służyć do obławiania trzcinowisk.

z góry dziękuję

Łowię dokładnie z takiego pontonu już 2'gi sezon i przeważnie łowię stojąc (90%łowienia)  - nie siedząc czy to na ławeczce, czy na balonach.

Łowi się ekstra i panelowa podłoga mi przynajmniej w niczym nie przeszkadza, powiem więcej nie zamieniłbym jej na pełną, no chyba, że na airmatę.

Co może być istotne, ważę tylko 65kg, może większe/cięższe osoby miałyby problem z łowieniem na stojąco, choć nie wydaje mi się.

#670 OFFLINE   duzers

duzers

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 338 postów

Napisano 28 sierpień 2016 - 20:09

Jacek pocieszyłeś mnie. Rozumiem, że tragedii nie ma. Pełna podłoga do 20% więcej niż rolowana, nie mówiąc o air-deck. W moim przypadku budżet ograniczony i wybiorę tańsze rozwiązanie. Fakt, u mnie z wagą zdecydowanie gorzej, jednak mam nadzieje że i ja dam radę. Argumentem na plus jest waga zestawu 36 kg + klamoty. Nie wyobrażam sobie targać km300 czy km360 w pojedynkę. Nie zawsze jest możliwość zwodowania pływadełka niedaleko samochodu. Jak będzie się zobaczy, już niebawem testy. 

• KiTek lubi to

#671 ONLINE   hotpoint

hotpoint

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 149 postów
  • LokalizacjaBarlinek
  • Imię:Ardiansson

Napisano 28 sierpień 2016 - 20:13

Mam Kolibri 260 z podłogą panelową, ważę 90+ i spokojnie w nim stoję.

#672 OFFLINE   duzers

duzers

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 338 postów

Napisano 28 sierpień 2016 - 20:21

Mam podobną wagę. Zatem idę spać z bananem na twarzy.  Dzięki za informacje. 

#673 OFFLINE   qmichalq

qmichalq

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 534 postów
  • LokalizacjaŚwiecie
  • Imię:Michał
  • Nazwisko:Tuszyński

Napisano 28 sierpień 2016 - 21:04

ja mam kolibri km 200 i podloge skladana waga 85 i tez spininguje na stojaco bez zadnego problemu takze na wiekszym jeszcze lepiej

#674 OFFLINE   duzers

duzers

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 338 postów

Napisano 28 sierpień 2016 - 21:17

no i super, aż zasnąć nie mogę :) Decyzja podjęta. Jak ogarnę rejestrację w starostwie już w niedziele będą testy. 

#675 OFFLINE   Sołtys

Sołtys

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 256 postów
  • Imię:Artur
  • Nazwisko:Kiersnowski

Napisano 29 sierpień 2016 - 07:39

ooral, z tą podlogą i pasami, to ponoć mocno faluje i się rusza, dlatego pasami ściągana żeby usztywnić ją, jak zrozumiałem wywód właściciela wspomnianego krakena 470.

• Gobio Gobio lubi to

#676 OFFLINE   gooral

gooral

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3437 postów
  • Lokalizacjairlandia

Napisano 29 sierpień 2016 - 08:41

ooral, z tą podlogą i pasami, to ponoć mocno faluje i się rusza, dlatego pasami ściągana żeby usztywnić ją, jak zrozumiałem wywód właściciela wspomnianego krakena 470.

Moze gosc krzywo wsadzal i nie lapaly listwy z boku? Bo jak panele nie sa idealnie rowno to listwy ich nie scisna na prosto.

#677 OFFLINE   horac

horac

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 295 postów

Napisano 03 wrzesień 2016 - 10:23

Jakby ktos sie zastanawial jakie kolka dac do pontonu to polecam serie S Proscana, do pontonow max 330.

A po zamontowaniu wyglada to tak w moim kolibri 300km pp:

https://zapodaj.net/...aff512.jpg.html

https://zapodaj.net/...0aa584.jpg.html

Podoba mi sie ze w zestawie oprocz kolek dali jeszcze: sylikon akwarystyczny, wiertlo do drewna 16mm

Sruby, podkladki, oski wszystko stal nierdzewna

#678 OFFLINE   maweric

maweric

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1369 postów
  • LokalizacjaRadom
  • Imię:Ryszard
  • Nazwisko:Przybyłowski

Napisano 03 wrzesień 2016 - 11:33

@horac - gdzie masz spust wody  ???

a co do kół polecam takie

551222009e51c63bmed.jpg

#679 OFFLINE   gooral

gooral

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3437 postów
  • Lokalizacjairlandia

Napisano 03 wrzesień 2016 - 11:55

Jakby ktos sie zastanawial jakie kolka dac do pontonu to polecam serie S Proscana, do pontonow max 330.

A po zamontowaniu wyglada to tak w moim kolibri 300km pp:

https://zapodaj.net/...aff512.jpg.html
https://zapodaj.net/...0aa584.jpg.html

Podoba mi sie ze w zestawie oprocz kolek dali jeszcze: sylikon akwarystyczny, wiertlo do drewna 16mm
Sruby, podkladki, oski wszystko stal nierdzewna

Zamontowales je na odwrot. Powinny wchodzic pod ponton. Pozatym radze uwazac jak sie ma silnik spaliniwy wiekszy. Bo czacha zaczyna o nie haczyc. Trzeba je mz montowac najszerzej jak sie zmieszcza. Te 11 czy 12cm z filmu na yt to za blisko do silnika.

• godski lubi to

#680 OFFLINE   BazyL

BazyL

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5421 postów
  • Imię:Kamil

Napisano 03 wrzesień 2016 - 12:20

ja właśnie zakupiłem na mini łowiska wiosłowy (lub pod elektryka) K-280CT z air-matą, cienkie to tworzywo 850g, ale ponton z podłogą waży 18kg, a z ławeczkami i wiosłami 20kg :)

air mata pięknie rozpycha podłogę, co daje około 20% lepsze osiągi w porównaniu do panelowej-rolowanej

rozkładanie-składanie bajka :)

Użytkownik BazyL edytował ten post 03 wrzesień 2016 - 12:22

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych