Żeby komfortowo pływać z silnikiem spalinowym ponton powinien mieć kil i twardą podłogę . Ponton bez kila nawet na elektryku "myszkuje" dziobem a na spalinowym
dodatkowo ma tendencje do jakby przysysania się . Robiliśmy kiedyś z kolegą takie testy.
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 12 listopad 2017 - 22:15
Żeby komfortowo pływać z silnikiem spalinowym ponton powinien mieć kil i twardą podłogę . Ponton bez kila nawet na elektryku "myszkuje" dziobem a na spalinowym
dodatkowo ma tendencje do jakby przysysania się . Robiliśmy kiedyś z kolegą takie testy.
Napisano 01 grudzień 2017 - 15:17
Chciałem zapytać czy ktoś użytkował ponton firmy EXCEL z UK ?
Materiał z którego wykonany jest ponton to hytex 1100.
http://www.excel-inf...-boat-sd330.php
https://translate.go...8njjJegykQMdd2w
Taki używany 4 lata mogę mieć za 2000zł.
Pytanie czy warto ?
Aha i pytanie czy to jest chińczyk czy made in UK ?
Użytkownik szczupak1 edytował ten post 01 grudzień 2017 - 15:34
Napisano 01 grudzień 2017 - 16:38
Byłem w ich sklepie na pewno nie produkują tego w miejscu gdzie ta firma jest zarejestrowana raczej zlecają komuś niż sami robią.
Ich mechanicy mają dobre opinie jak specjaliści od silników Hondy.
Napisano 01 grudzień 2017 - 20:18
Czyli chińszczyzna jak nic ?
Napisano 01 grudzień 2017 - 20:40
Czyli chińszczyzna jak nic ?
Napisano 01 grudzień 2017 - 22:19
Jasne że Chińczyk, małe rączki skośne oczki .
A tak poważnie , normalny standard pontonu z aluminiową podłogą , airmata trochę słaba - ciśnienie max 0,7 powinno być ponad 0,9 .
Napisano 03 grudzień 2017 - 22:30
mam pytanie ... ( moze glupie )
czy rib jest tak samo stabilny jak ponton ?
Napisano 03 grudzień 2017 - 23:33
Powiedziałbym, że nawet bardziej, przez sztywne dno. Ale pływałem tylko na dużym ribie, ponad 7m. W porównaniu do dużych pontonów odchodzi też "falowanie " całości przy większych prędkościach i zmarszczonej wodzie.
Napisano 11 grudzień 2017 - 18:20
Napisano 11 grudzień 2017 - 18:25
Napisano 11 grudzień 2017 - 18:36
Jaki ponton do verta jednoosobowego plus silnik polecicie ? . Obszar plywania wisla Toruń-Kwidzyn
Coś się zmieniło w Ustawie o Rybactwie Śródlądowym?
Napisano 11 grudzień 2017 - 18:50
Jaki ponton do verta jednoosobowego plus silnik polecicie ? . Obszar plywania wisla Toruń-Kwidzyn
Napisano 11 grudzień 2017 - 23:14
Napisano 12 grudzień 2017 - 07:52
mam pytanie ... ( moze glupie )
czy rib jest tak samo stabilny jak ponton ?
Pływałem 4m ribem i tej samej wielkości ponton był stabilniejszy na kotwicy, natomiast podczas pływania zdecydowanie wygrywał rib
Napisano 12 grudzień 2017 - 07:54
Minimum na Wisłę jedna osoba ( i tak po jednym sezonie będziesz myślał o zmianie na większy zestaw )
ponton 300
silnik 5 Hp
Napisano 12 grudzień 2017 - 08:04
Wisła
Znaczy lubisz bawić się w kłusownika, a co najmniej stosować niedozwolone metody połowu. Niebezpieczne pytanie tutaj zadane.
Napisano 12 grudzień 2017 - 11:14
Znaczy lubisz bawić się w kłusownika, a co najmniej stosować niedozwolone metody połowu. Niebezpieczne pytanie tutaj zadane.
Napisano 14 styczeń 2018 - 21:55
Przeczytałem wątek i nie tylko... i jeszcze większe wątpliwości
1 osoba 95 kg + spining-graty +silnik (rozważam http://www.mercurysi...-6-hp/index.php ) bo najlżejszy , a lata już swoje mam i nie bardzo mi zależy na szybkości (od tego mam motocykl ) .Odra, krótkie odcinki, bo regulowana , czasami bajoro, Turawa.Gumiak :chyba najbardziej mi leży cenowo i jakościowo Kolibri ??Chyba ze się mylę ?.I teraz najtrudniejsze : długość ? Waham sie miedzy 2,80, 3.0, a 3,30 z kilem i (5 stron o podłodze a ja dalej nie wiem jaką )chyba amelinium . Prosze o podpowiedz .
Napisano 14 styczeń 2018 - 22:01
1 osoba 95 kg + spining-graty +silnik (rozważam http://www.mercurysi...-6-hp/index.php ) bo najlżejszy , a lata już swoje mam i nie bardzo mi zależy na szybkości (od tego mam motocykl ) .Odra, krótkie odcinki, bo regulowana , czasami bajoro, Turawa.Gumiak :chyba najbardziej mi leży cenowo i jakościowo Kolibri ??Chyba ze się mylę ?.I teraz najtrudniejsze : długość ? Waham sie miedzy 2,80, 3.0, a 3,30 z kilem i (5 stron o podłodze a ja dalej nie wiem jaką )chyba amelinium . Prosze o podpowiedz .
Napisano 14 styczeń 2018 - 22:16
Podłoga Alu. Kolibri, bush, Maveric i inne w dowolnej kolejności. Wersja typu Kolibri DSL z krótszymi pływakami będzie lepsza bo więcej miejsca w środku.
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych