o widzisz Byczku jest 185 cm jak się łowiło z jakiej długości schodziłeś ..i czy polecasz .?
jak sądzicie co przemawia za takim powiedzmy 3"9' - 4"5" spinem odnośnie wpisu j/w...?
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 26 lipiec 2018 - 13:08
o widzisz Byczku jest 185 cm jak się łowiło z jakiej długości schodziłeś ..i czy polecasz .?
jak sądzicie co przemawia za takim powiedzmy 3"9' - 4"5" spinem odnośnie wpisu j/w...?
Napisano 26 lipiec 2018 - 15:20
Szczerze, to na tych moich siurkach przy mozliwosci brodzenia, to nawet zastanawialem sie nad krotszym.
Ale temat padl, bo juz w sumie prawie wcale tam nie lowie.
Napisano 26 lipiec 2018 - 15:31
Napisano 27 lipiec 2018 - 11:39
tak po kilku rzutach : fajnie krótkim ruchem z nadgarstka można wykonać rzut i trafienie w punkt jakby łatwiejsze , także stojąc w wodzie o małej szerokości duży plus przy manewrowaniu , a i pewnie rybę
podczas holu pod nogi łatwiej kontrolować ...no cóż wypada coś 160-170 cm przysposobić ...
Napisano 28 lipiec 2018 - 07:50
U nich (JP) długość jest zdeterminowana głównie przez technikę łowienia i charakter łowiska, zauważcie że spin i cast to prawie 99% twitching pstrągowy, co za tym idzie sposób podania i prowadzenia przynęty, krótkim łatwiej szarpać. Wielkość łowionych ryb tak gdzie są duże łososiowate i większa woda, kij jest dłuższy i mocniejszy, nie zauważyłem żeby łowili w większej rzece króciakiem 5'3 np 12lb
Długość jest głównie podyktowana twitchem, i sposobem prowadzenia woba. Jestem pewny że gdyby łowili na jigi lub nasze klasyczne pstrągowe woblerki ich kanon native rod byłby zupełnie inny.
Napisano 28 lipiec 2018 - 22:14
Napisano 28 lipiec 2018 - 23:16
Na tym filmie w1min żeby sobie poradzic z prowadzeniem przynęty to trzyma kij nad głową , takie to zalety króciaka na większej rzece niż te 3m
Napisano 30 lipiec 2018 - 07:46
Na taką rzekę jak na filmie to ca 230-260 by się zdało . Facet trzyma wysoko kij aby zmniejszyć myślę długość linki w wodzie i tym samym jej napór na nią ...aby mieć lepszy kontakt z przynętą i szybciej ciąć
branie .Ale takie trzymanie kołowrotka/ kija na wysokości brody na dłuższą metę to katorga . Mi nieco przypomina wieszanie firanek . Moje pytanie dotyczyło zupełnie innych warunków rzeka na filmie to ca 30/40 m
szerokości , a mnie chodziło o ca 3 m-5 m szerokości łowienie z wody brodząc , przynęta prowadzona z prądem . Nawet Japończycy na takich rzekach ( film ) mają w ofercie ca 8"-8"6" kije o mocy ca 12-20 lb ....
Napisano 30 lipiec 2018 - 10:39
Kluczem do wygodnego łowienia w ciasnych warunkach nie jest długość wędki...
Napisano 30 lipiec 2018 - 11:21
a możesz jakoś rozwinąć bez zdradzania swoich tajemnic co jest ...? bo zakładam że pozostałe elementy kołowrotek / linka / przynęta / ubranie / okulary itd w naszej funkcji jest wartością stałą , a element zmienny
niewiadomy w tej funkcji jest d (x) czyli długość kija ...?
Napisano 30 lipiec 2018 - 13:53
Coraz mniej chętnie dzielę się tu na forum swoją wiedzą,- może chociaż za to mnie wreszcie wyrzucą....
Źle zakładasz myśląc, że kołowrotek i ubranie nie maja znaczenia,- mają. W przypadku okularów i liki masz rację....
Kluczową sprawą jest długość tzw "S" czyli odległość od stopki kołowrotka do końca dolnika.
W zależności od sposobu trzymania kija musi być taka by końcówka dolnika przelatywała swobodnie nad zgięciem w łokciu, biorąc poprawkę na ubrania itd...
Pozostałe drobiazgi, które dopełniają finezji łowienia w ciasnych warunkach są sprawą umiejętności; rzutowych wynikających z doświadczenia a nie z jakiejś reguły ....
Miłego kombinowania
Napisano 31 lipiec 2018 - 09:06
Coś w tym jest, miałem takiego Batsonika 2,13m z krótkim dolnikiem i był mega manewrowy
Napisano 31 lipiec 2018 - 09:19
witam
z tego co się przymierzałem to wszystkie kijki brane pod uwagę 5"3" -6"0' miały krótkie dolniki w granicach 18-20 cm od osi stopki kołowrotka do końca reagripu ....ich waga ca 70-85 gramów tak dla porównania
przy kiju / spining 7"( suzuki 7 g waga kija 104 gramy ) mam omawianą długość 27 cm , a przy 7" 1" 26,5 cm waga kija 98 gramów trzymam dłoń w nich na fore czyli przed kołowrotkiem ....
Napisano 31 lipiec 2018 - 10:51
Nie bardzo rozumiem sens Twojego pytania bo odpowiedzi na nie wydają się oczywiste:
brodząc w małym ciurku najporęczniejszy będzie krótki kijek - nie będziesz nim zahaczał o krzaki.
Dodając do tego podpowiedź Arka (której prawdopodobnie nie zrozumiałeś właściwie) to uzyskasz kompletną odpowiedź.
Uprzedzając Twoje pytania:
czy krótkim kijem zatniesz rybę - tak.
czy poprowadzisz przynętę właściwie - tak, jeśli potrafisz.
Mam nadzieję że rozwiałem Twoje wątpliwości
Napisano 02 sierpień 2018 - 12:25
Napisano 02 sierpień 2018 - 12:52
Hej Daniel no tego chcę uniknąć przecież chcę odchudzić zestawy , a tym samym całość ekwipunku ....chyba że moja dziewczyna będzie szła brzegiem i podawała właściwy sprzęt ale raczej nie przejdzie ten pomysł ..
znacznie inaczej wyglądają rzeczki które mam na uwadze do kwietnia i dalej lipiec -sierpień stąd ta chęć dostosowania się do warunków i chęć wygody łowienia ...
Napisano 02 sierpień 2018 - 13:28
Jeśli coś będzie nie tak pozostaje giełda . No i dalsze poszukiwania.
Napisano 02 sierpień 2018 - 15:03
Oby to dopasowanie się do warunków i optymalizacja nie doprowadziły do konieczności chodzenia po rzece z dwoma wędkami.
...Ale takie wędrowanie wyindukuje inny temat do gorącej dyskusji miedzy "pstrągażami" czyli np;
"Czy spacery pstrągowymi ostępami są wygodniejsze z dwoma spiningami po 1,5m każdy, czy z jednym 3m ale złożonym"
Ps
Żeby nie być całkiem zlośliwy nie kończę domniemanego pytania Shakespere - owskim,- oto jest pytanie
Użytkownik Rheinangler edytował ten post 02 sierpień 2018 - 15:04
Napisano 03 sierpień 2018 - 07:43
Hej a tak na lekko poważnie : wyjazd na kilka dni na nieznaną wodę w miarę daleko , nie znamy warunków na czas naszych zmagań - kierunek pstrąg i co zabierzemy jeden kijek ...?
zakładam , że arsenał szerszy przykładowo trzy/ cztery spiningi .... jednym pasującym łowię , reszta leży na stancji / w hotelu i jeść nie woła ... co zrobisz jak nic nie zrobisz ( też jakiś klasyk ) ?- taka logistyka ..........
Napisano 03 sierpień 2018 - 09:01
Sprzęt wędkarski →
Spinning →
Top 5-ciu woblerów pod pstrąga :)Napisany przez Livers , 13 gru 2023 pstrąg, woblery i 1 więcej |
|
|
||
Hand made →
Lurebuilding (wątki autorskie) →
HM MatrycNapisany przez Matryc , 05 wrz 2023 jaż, kleń, pstrąg, hand made i 1 więcej |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
MJ Rod BlanksNapisany przez bartosz311287 , 26 paź 2021 blank, mjrodblanks |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank do morskiej wędki typu stickbait - prośba o pomocNapisany przez Such a Jerk... , 31 paź 2020 blank, pomoc, morski blank |
|
|
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych