Skocz do zawarto艣ci

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj si臋 lub Zarejestruj by otrzyma膰 pe艂en dost臋p do naszego forum.

Zdj臋cie

Pstr膮g - jaki blank?

pstr膮g glass blank

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
699 odpowiedzi w tym temacie

#521 OFFLINE   Bander

Bander

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1000 post贸w
  • LokalizacjaGliwice
  • Imi臋:Radek

Napisano 01 pa藕dziernik 2019 - 09:12

Koledzy potrzebuje opini dotycz膮cej kija na blanku phenix fx701-2.
Chodzi mi obs艂ug臋 gumek w przedziale 1,5-2,5 gr oraz woblerow 5-6 cm... Kij z przeznaczeniem na kropki...
Zaznacz臋 偶e nie bedzie s艂u偶y艂 do twitcha. ( no mo偶e sporadycznie ) 

On jest za s艂aby na pstr膮ga. Chyba 偶e masz na my艣li 艂owienie t臋czaka w stawie.

Podany zakres jig贸w obs艂u偶y, wobki 5-6 cm, ale tylko smuk艂e - takie kt贸re stawiaj膮 ma艂y op贸r w wodzie (typu minnow).

#522 OFFLINE   markir

markir

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 278 post贸w
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imi臋:Mariusz
  • Nazwisko:K.

Napisano 01 pa藕dziernik 2019 - 09:42

Je艣li ma by膰 Phenix to dobrym rozwi膮zaniem mo偶e by膰 nieco d艂u偶szy SP-732-ul.

#523 OFFLINE   AdasCzeski

AdasCzeski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1322 post贸w
  • LokalizacjaPozna艅
  • Imi臋:Adam
  • Nazwisko:Czeski

Napisano 01 pa藕dziernik 2019 - 09:43

Chodzi mi obs艂ug臋 gumek w przedziale 1,5-2,5 gr 

Maciej, 

1,5 - 2,5 grosza... to spokojnie da rad臋. :) 

Na powa偶nie popularny b艂膮d, g - gram, gr - grosz. :) 

#524 OFFLINE   smokwelski

smokwelski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1093 post贸w
  • LokalizacjaNowe Miasto Lubawskie
  • Imi臋:Krzysztof

Napisano 01 pa藕dziernik 2019 - 11:38

Mam, baaardzo fajny kijek na pstr膮偶ki do 40 cm na ma艂ych ciekach. Od biedy oczywi艣cie da si臋 wyj膮膰 kabana, je艣li taki by tam si臋 zdarzy艂, kijek si臋 troch臋 powygina ale da rad臋. Super si臋 sprawuje z jigami ok. 2 g (brutto na sucho :-) Z wobk贸w dla mnie idea艂em do tego kija jest ton膮cy jugolek 2,5 cm. Wobki 5-6 cm zdecydowanie nie, chyba 偶e jaki艣 twitchowe, smuk艂e patyki bez w艂asnej pracy, ale nie jest w臋dka do twitchowania. Obrot贸wki 0-1. Wahade艂ka lekkie 2-3 cm. Czu艂y i do艣膰 szybki.

Przy okazji: mia艂em 3 blue rapidy (osta艂 si臋 jeden 3,00 7-28 na du偶膮 rzek臋), w tym wspomniane,chyba im by艂o co艣 ok. 2,5 3-18 i 2,3 3-14g. Pi臋kne, smuk艂e blanki o grubych 艣cianach. Dla mnie po prostu przera藕liwie ostre, twarde i szybkie. Wzorzec popularnego okre艣lenia "elektryczny". Nawet nie podchodzi膰 do nich z plecionk膮. Tylko dla tych, co wiedz膮 co nieco i taki akurat ma by膰. Dla wi臋kszo艣ci nie spe艂ni膮 one wymaga膰 idealnego 艣redniego kija pstr膮gowego.
  • Jozi, Adrian Ta艂ocha i Bander lubi膮 to

#525 OFFLINE   seti_m

seti_m

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 15 post贸w
  • Lokalizacjastalowa wola
  • Imi臋:maciej
  • Nazwisko:kata

Napisano 01 pa藕dziernik 2019 - 14:55

Ja ju偶 mam 3 patyki z kt贸rymi je偶d偶臋 za kropkami...
Fx 862-2 oraz dwa suzuki rxf 762 do 4g. i 11g.
Generalnie chc臋 kr贸tszego od fx a co艣 pomi臋dzy tymi dwoma suzuki...ten do 11 jest naprawde mocny ( dla mnie za mocny), znowu na tym s艂abszym ( w prawdzie w tym roku 60-臋 ogarn膮艂 ale w marcu kiedy nie by艂y jeszcze silne i miejsce te偶 sprzyja艂o ) nie d藕wigni臋 woblerow 6 i raczej silnego 50taka na nim nie utrzymam...
Dlatego w艂a艣nie poszukuje czegos po艣redniego...
W co powinienem celowa膰 ? A chc臋 nim te偶 艂owi膰 gumkami... tak jak pisa艂em wcze艣niej

U偶ytkownik seti_m edytowa艂 ten post 01 pa藕dziernik 2019 - 14:57

#526 OFFLINE   Bander

Bander

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1000 post贸w
  • LokalizacjaGliwice

Napisano 01 pa藕dziernik 2019 - 15:23

Ja mam suzuki RXF-6LB-662 oraz Karabele 794-2. Pierwszy na ma艂e rzeczki, drugi na wi臋ksze - za pstr膮giem.

FX 701-2 rownie偶 mam ale nie na kropka... oko艅 z przy艂owem szczup艂ego (ale nie metr贸wka!), t臋czak ze stawu to jego 偶ywio艂 moim zdaniem.

#527 OFFLINE   seti_m

seti_m

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 15 post贸w

Napisano 01 pa藕dziernik 2019 - 20:34

Je艣li ma by膰 Phenix to dobrym rozwi膮zaniem mo偶e by膰 nieco d艂u偶szy SP-732-ul.

Mialem w 艂apie 742xul... ktory jest s艂abszy od 732... to jest bardzo szybki kij. Moim zdaniem tylko pod wieksze woblerki a juz zw艂aszcza do twitcha.
Wiec 732 pewnie ju偶 b臋dzie dla mnie ca艂kiem za mocny

#528 OFFLINE   seti_m

seti_m

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 15 post贸w

Napisano 01 pa藕dziernik 2019 - 20:37

Ja mam suzuki RXF-6LB-662 oraz Karabele 794-2. Pierwszy na ma艂e rzeczki, drugi na wi臋ksze - za pstr膮giem.
FX 701-2 rownie偶 mam ale nie na kropka... oko艅 z przy艂owem szczup艂ego (ale nie metr贸wka!), t臋czak ze stawu to jego 偶ywio艂 moim zdaniem.

Mi kij ma s艂u偶y膰 na roztocza艅skie rzeki... Por i Wieprz

#529 OFFLINE   Bander

Bander

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1000 post贸w
  • LokalizacjaGliwice

Napisano 02 pa藕dziernik 2019 - 07:45

Spr贸buj tego suzuki o ktorym pisa艂em. U mnie si臋 sprawdza, gramatury kt贸re opisywa艂e艣 spokojnie obs艂uzy. Ja co prawda 60-ow nie mam, ale 50-ki spokojnie ogarnia. Jest jeszcze 5LB (teoretycznie powinien by膰 nieco delikatniejszy) ale tego nie mia艂em w r臋ce wiec wol臋 si臋 nie wypowiada膰 na jego temat :)

• seti_m lubi to

#530 OFFLINE   Maciej 77

Maciej 77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 506 post贸w
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imi臋:Maciej
  • Nazwisko:Drewnicki

Napisano 02 pa藕dziernik 2019 - 08:57

Je艣li co艣 po艣redniego i d艂ugo艣膰  pasuje  to suzuki  702 6  czyli moc  jaka  jest  w tym  662 6 powinien  pasowa膰 .                                                                                                                                                                                                            

Z tego  co pami臋tam  i mog臋  por贸wna膰  moc膮  to  phenix 793< suzuki 762 8 (11g) < phenix 794  . Jak dla  mnie  ten  ostatni  spokojnie  dawa艂 rad臋  na Odrze  przy sandaczowych 艂owach  15/16/17  gram贸w plus 4"ES .

-udanego wyboru ;)

#531 OFFLINE   strumien

strumien

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 105 post贸w
  • LokalizacjaDaleko nad rzek膮

Napisano 20 pa藕dziernik 2019 - 14:34

Witam koleg贸w ! W planach mam z艂o偶y膰 kijek pstr膮gowy, kt贸ry b臋dzie u偶ywany do 艂owienia w g贸rskiej, niezbyt du偶ej rzece, a jego zadaniem b臋dzie obs艂ugiwanie blaszek 2, wobk贸w 4-6(invader,kobra ,provocator) i niewielkich kogucik贸w, max 5g. 艁owi臋 g艂贸wnie z pr膮dem, ale s膮 miejsca gdzie musz臋 przyn臋t臋 postawi膰 w nurcie(invader 5 , kobra sieka 5). Prosz臋 o opini臋 posiadaczy tych blank贸w MHX S842-2 a P842-2 i qualia xsj762l i kt贸ry z nich, lepiej by sprosta艂 owym warunkom i zadanym przyn臋tom.

U偶ytkownik Jano edytowa艂 ten post 20 pa藕dziernik 2019 - 20:03

#532 Guest_Tomek O_*

Guest_Tomek O_*
  • Guests

Napisano 20 pa藕dziernik 2019 - 21:20

Witam koleg贸w ! W planach mam z艂o偶y膰 kijek pstr膮gowy, kt贸ry b臋dzie u偶ywany do 艂owienia w g贸rskiej, niezbyt du偶ej rzece, a jego zadaniem b臋dzie obs艂ugiwanie blaszek 2, wobk贸w 4-6(invader,kobra ,provocator) i niewielkich kogucik贸w, max 5g. 艁owi臋 g艂贸wnie z pr膮dem, ale s膮 miejsca gdzie musz臋 przyn臋t臋 postawi膰 w nurcie(invader 5 , kobra sieka 5). Prosz臋 o opini臋 posiadaczy tych blank贸w MHX S842-2 a P842-2 i qualia xsj762l i kt贸ry z nich, lepiej by sprosta艂 owym warunkom i zadanym przyn臋tom.

Moim zdaniem 偶aden z tych blank贸w nie nadaje si臋 do takich zastosowa艅.

#533 OFFLINE   strumien

strumien

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 105 post贸w

Napisano 21 pa藕dziernik 2019 - 04:52

U偶ywasz kt贸rego艣 z tych blank贸w Tomku ? Czemu si臋 nie nadaj膮 , jakie艣 argumenty ?

#534 Guest_Tomek O_*

Guest_Tomek O_*
  • Guests

Napisano 21 pa藕dziernik 2019 - 20:11

S842-2 to zdecydowanie co艣 pod okonia. Towar zbyt s艂aby na ci膮ganie Kobry Sieka pod pr膮d. B臋dzie kl臋ka艂. Zw艂aszcza w typowo g贸rskiej rzece z wyra藕nym pr膮dem.

P842-2 jest zdecydowanie za sztywny. Bed膮 Ci z niego spada膰 pstr膮gi w wymienionych warunkach. Jak dla mnie to idealny kij opadingowy na okonia. No i sandacza takiego do 50cm ;)

Qualia og贸lnie zbyt s艂aba, znaczy zbyt delikatna. Ca艂o艣ciowo ten S842-2 jeszcze by mo偶e dawa艂 rad臋, ale nie w rzece z wyra藕nym uci膮giem.

Nie pakuj si臋 w blank o mocy ni偶szej ni偶 10lb !!!

Moja propozycja dla Ciebie to MATAGI TR78SuperNimbleMinnow !

U偶ytkownik Tomek O edytowa艂 ten post 21 pa藕dziernik 2019 - 20:23

• strumien lubi to

#535 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 post贸w
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imi臋:J贸zek

Napisano 22 pa藕dziernik 2019 - 05:47

XJB702ML 3-14g 6-12 LB - tego m贸g艂by艣 rozwa偶y膰.

Mam go tylko zbrojony lekko i pod gumy ale pod pstr膮ga z grubszym przy艂owem by艂y dobry.

Tak g艂o艣no my艣l臋, jakby go uzbroi膰 tak bardziej na ci臋偶ko, powinien w贸wczas by膰 bardziej mi臋kki w szczycie by katapultowa艂 mniejsze jigi. Kolega dobrze Ci radzi jeak ma by膰 obrot贸wka 2 i woblerki 4-5cm w pr膮dzie na g贸rskiej rzece to 10lb potrzeba jak nic.

Jak jeszcze 艂owi艂em pstr膮gi na sanie to avid 2,3m 3-14g 4-10 lb by艂 bardzo dobrym wyborem pod obrot贸wki i ma艂e woblerki, jigiem 2-3g te偶 da艂o rad臋 艂owi膰.

P.s.

Za du偶o chcesz, obrot贸wk臋 2 w pr膮dzie i jigi do 5g - chyba jakie艣 szk艂o by w miar臋 dobrze obs艂u偶y艂o takie zakresy.

U偶ytkownik Jozi edytowa艂 ten post 22 pa藕dziernik 2019 - 05:51

• strumien, MarcinZ i Astral lubi膮 to

#536 OFFLINE   strumien

strumien

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 105 post贸w

Napisano 22 pa藕dziernik 2019 - 19:52

S842-2 to zdecydowanie co艣 pod okonia. Towar zbyt s艂aby na ci膮ganie Kobry Sieka pod pr膮d. B臋dzie kl臋ka艂. Zw艂aszcza w typowo g贸rskiej rzece z wyra藕nym pr膮dem.

P842-2 jest zdecydowanie za sztywny. Bed膮 Ci z niego spada膰 pstr膮gi w wymienionych warunkach. Jak dla mnie to idealny kij opadingowy na okonia. No i sandacza takiego do 50cm ;)

Qualia og贸lnie zbyt s艂aba, znaczy zbyt delikatna. Ca艂o艣ciowo ten S842-2 jeszcze by mo偶e dawa艂 rad臋, ale nie w rzece z wyra藕nym uci膮giem.

Nie pakuj si臋 w blank o mocy ni偶szej ni偶 10lb !!!

Moja propozycja dla Ciebie to MATAGI TR78SuperNimbleMinnow !

No i to jest odpowied藕 , dzi臋kuj臋 Tomku , jest jeszcze Batson rx7 isp 842f , masZ jakie艣 do艣wiadczenia z tym blankiem ??

#537 Guest_Tomek O_*

Guest_Tomek O_*
  • Guests

Napisano 22 pa藕dziernik 2019 - 20:15

No i to jest odpowied藕 , dzi臋kuj臋 Tomku , jest jeszcze Batson rx7 isp 842f , masZ jakie艣 do艣wiadczenia z tym blankiem ??

Znam. Ten blank r贸wnie偶 jest bardziej pod okonia jak dla mnie. :)

Je偶eli ju偶 ma by膰 Batson to oczko wy偶ej masz ISP843F, i je偶eli chodzi o twoje wymagania, czyli wartki nurt to to jest w艂a艣nie to !  ;)

Po za tym zapas mocy zawsze si臋 przyda czy te偶 przydaje ! I nie zra偶aj si臋 tym 12lb ! To nie jest mocarna pa艂ka, cho膰 jest w tym blanku moc !

Poczytaj o tym blanku. Jest o nim sporo w necie.

Cho膰 osobi艣cie blanku Batsona bym nie wybra艂 w og贸le, ale to tylko moje widzimisi臋 ! ;)

http://jerkbait.pl/t...臋dki-pstr膮gowe/

na samym dole masz miarodajny artyku艂 o tym blanku

.... a tu masz kilka s艂贸w o Matagi z poprzedniego postu.

http://jerkbait.pl/p...-w臋dki-pst-r400

U偶ytkownik Tomek O edytowa艂 ten post 22 pa藕dziernik 2019 - 20:27

• strumien lubi to

#538 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9559 post贸w
  • LokalizacjaDolny 艢l膮sk
  • Imi臋:Waldek

Napisano 22 pa藕dziernik 2019 - 20:48

U偶ywasz kt贸rego艣 z tych blank贸w Tomku ? Czemu si臋 nie nadaj膮 , jakie艣 argumenty ?

Nie znam tych wymienianych powy偶ej. No, mo偶e poza Matagi ale...... Pstr膮gi 艂owi臋 g艂贸wnie w Kwisie i Bobrze, To g贸rskie rzeki z partiami szybszej i wolniejszej wody.

Jak dla mnie, jednym z trafnych wybor贸w, na te wody, by艂 ptaszor https://photos.app.g...oQ2Zh2jE3NsoAV8

Niestety, sprzedany, zupe艂nie bezsensownie :(

Je艣li jest ten blank jeszcze dost臋pny, uwa偶am, 偶e godny Twojej uwagi  ;)

U偶ytkownik popper edytowa艂 ten post 22 pa藕dziernik 2019 - 21:00

#539 OFFLINE   Fatso

Fatso

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2688 post贸w
  • LokalizacjaWarszawa, Choszcz贸wka
  • Imi臋:Micha艂

Napisano 23 pa藕dziernik 2019 - 05:54

Batson ISP843F jest zdecydowanie bardzo pstr膮gowym blankiem. Mam i wiem, co m贸wi臋. Rzuca to paprochami r贸wnie dobrze, co mas膮 skupion膮 do ciut ponad 10g. Wyj膮艂em nim pstr膮gi do 60cm i z臋batego ponad 70. Daje rad臋. ISP842F to to samo, tyle 偶e oczko l偶ej.
  • Friko lubi to

#540 OFFLINE   Tomek TJ

Tomek TJ

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 925 post贸w
  • LokalizacjaSosnowiec
  • Imi臋:Tomasz
  • Nazwisko:J

Napisano 23 pa藕dziernik 2019 - 08:35

Bardzo fajny blank ten batson ISP843, 艂owilem nim pstr膮gi wiele lat.

R贸wnie偶 z jednym lub wi臋ksz膮 ilo艣ci膮 s艂贸w kluczowych: pstr膮g, glass, blank

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 0

0 u偶ytkownik贸w, 0 go艣ci, 0 anonimowych