Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Pstrąg - jaki blank?

pstrąg glass blank

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
699 odpowiedzi w tym temacie

#521 OFFLINE   Bander

Bander

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1000 postów
  • LokalizacjaGliwice
  • Imię:Radek

Napisano 01 październik 2019 - 09:12

Koledzy potrzebuje opini dotyczącej kija na blanku phenix fx701-2.
Chodzi mi obsługę gumek w przedziale 1,5-2,5 gr oraz woblerow 5-6 cm... Kij z przeznaczeniem na kropki...
Zaznaczę że nie bedzie służył do twitcha. ( no może sporadycznie ) 

On jest za słaby na pstrąga. Chyba że masz na myśli łowienie tęczaka w stawie.

Podany zakres jigów obsłuży, wobki 5-6 cm, ale tylko smukłe - takie które stawiają mały opór w wodzie (typu minnow).

#522 OFFLINE   markir

markir

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 274 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:K.

Napisano 01 październik 2019 - 09:42

Jeśli ma być Phenix to dobrym rozwiązaniem może być nieco dłuższy SP-732-ul.

#523 OFFLINE   AdasCzeski

AdasCzeski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1322 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Adam
  • Nazwisko:Czeski

Napisano 01 październik 2019 - 09:43

Chodzi mi obsługę gumek w przedziale 1,5-2,5 gr 

Maciej, 

1,5 - 2,5 grosza... to spokojnie da radę. :) 

Na poważnie popularny błąd, g - gram, gr - grosz. :) 

#524 OFFLINE   smokwelski

smokwelski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1093 postów
  • LokalizacjaNowe Miasto Lubawskie
  • Imię:Krzysztof

Napisano 01 październik 2019 - 11:38

Mam, baaardzo fajny kijek na pstrążki do 40 cm na małych ciekach. Od biedy oczywiście da się wyjąć kabana, jeśli taki by tam się zdarzył, kijek się trochę powygina ale da radę. Super się sprawuje z jigami ok. 2 g (brutto na sucho :-) Z wobków dla mnie ideałem do tego kija jest tonący jugolek 2,5 cm. Wobki 5-6 cm zdecydowanie nie, chyba że jakiś twitchowe, smukłe patyki bez własnej pracy, ale nie jest wędka do twitchowania. Obrotówki 0-1. Wahadełka lekkie 2-3 cm. Czuły i dość szybki.

Przy okazji: miałem 3 blue rapidy (ostał się jeden 3,00 7-28 na dużą rzekę), w tym wspomniane,chyba im było coś ok. 2,5 3-18 i 2,3 3-14g. Piękne, smukłe blanki o grubych ścianach. Dla mnie po prostu przeraźliwie ostre, twarde i szybkie. Wzorzec popularnego określenia "elektryczny". Nawet nie podchodzić do nich z plecionką. Tylko dla tych, co wiedzą co nieco i taki akurat ma być. Dla większości nie spełnią one wymagać idealnego średniego kija pstrągowego.
  • Jozi, Adrian Tałocha i Bander lubią to

#525 OFFLINE   seti_m

seti_m

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 15 postów
  • Lokalizacjastalowa wola
  • Imię:maciej
  • Nazwisko:kata

Napisano 01 październik 2019 - 14:55

Ja już mam 3 patyki z którymi jeżdżę za kropkami...
Fx 862-2 oraz dwa suzuki rxf 762 do 4g. i 11g.
Generalnie chcę krótszego od fx a coś pomiędzy tymi dwoma suzuki...ten do 11 jest naprawde mocny ( dla mnie za mocny), znowu na tym słabszym ( w prawdzie w tym roku 60-ę ogarnął ale w marcu kiedy nie były jeszcze silne i miejsce też sprzyjało ) nie dźwignię woblerow 6 i raczej silnego 50taka na nim nie utrzymam...
Dlatego właśnie poszukuje czegos pośredniego...
W co powinienem celować ? A chcę nim też łowić gumkami... tak jak pisałem wcześniej

Użytkownik seti_m edytował ten post 01 październik 2019 - 14:57

#526 OFFLINE   Bander

Bander

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1000 postów
  • LokalizacjaGliwice

Napisano 01 październik 2019 - 15:23

Ja mam suzuki RXF-6LB-662 oraz Karabele 794-2. Pierwszy na małe rzeczki, drugi na większe - za pstrągiem.

FX 701-2 rownież mam ale nie na kropka... okoń z przyłowem szczupłego (ale nie metrówka!), tęczak ze stawu to jego żywioł moim zdaniem.

#527 OFFLINE   seti_m

seti_m

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 15 postów

Napisano 01 październik 2019 - 20:34

Jeśli ma być Phenix to dobrym rozwiązaniem może być nieco dłuższy SP-732-ul.

Mialem w łapie 742xul... ktory jest słabszy od 732... to jest bardzo szybki kij. Moim zdaniem tylko pod wieksze woblerki a juz zwłaszcza do twitcha.
Wiec 732 pewnie już będzie dla mnie całkiem za mocny

#528 OFFLINE   seti_m

seti_m

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 15 postów

Napisano 01 październik 2019 - 20:37

Ja mam suzuki RXF-6LB-662 oraz Karabele 794-2. Pierwszy na małe rzeczki, drugi na większe - za pstrągiem.
FX 701-2 rownież mam ale nie na kropka... okoń z przyłowem szczupłego (ale nie metrówka!), tęczak ze stawu to jego żywioł moim zdaniem.

Mi kij ma służyć na roztoczańskie rzeki... Por i Wieprz

#529 OFFLINE   Bander

Bander

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1000 postów
  • LokalizacjaGliwice

Napisano 02 październik 2019 - 07:45

Spróbuj tego suzuki o ktorym pisałem. U mnie się sprawdza, gramatury które opisywałeś spokojnie obsłuzy. Ja co prawda 60-ow nie mam, ale 50-ki spokojnie ogarnia. Jest jeszcze 5LB (teoretycznie powinien być nieco delikatniejszy) ale tego nie miałem w ręce wiec wolę się nie wypowiadać na jego temat :)

• seti_m lubi to

#530 OFFLINE   Maciej 77

Maciej 77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 506 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Maciej
  • Nazwisko:Drewnicki

Napisano 02 październik 2019 - 08:57

Jeśli coś pośredniego i długość  pasuje  to suzuki  702 6  czyli moc  jaka  jest  w tym  662 6 powinien  pasować .                                                                                                                                                                                                            

Z tego  co pamiętam  i mogę  porównać  mocą  to  phenix 793< suzuki 762 8 (11g) < phenix 794  . Jak dla  mnie  ten  ostatni  spokojnie  dawał radę  na Odrze  przy sandaczowych łowach  15/16/17  gramów plus 4"ES .

-udanego wyboru ;)

#531 OFFLINE   strumien

strumien

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 105 postów
  • LokalizacjaDaleko nad rzeką

Napisano 20 październik 2019 - 14:34

Witam kolegów ! W planach mam złożyć kijek pstrągowy, który będzie używany do łowienia w górskiej, niezbyt dużej rzece, a jego zadaniem będzie obsługiwanie blaszek 2, wobków 4-6(invader,kobra ,provocator) i niewielkich kogucików, max 5g. Łowię głównie z prądem, ale są miejsca gdzie muszę przynętę postawić w nurcie(invader 5 , kobra sieka 5). Proszę o opinię posiadaczy tych blanków MHX S842-2 a P842-2 i qualia xsj762l i który z nich, lepiej by sprostał owym warunkom i zadanym przynętom.

Użytkownik Jano edytował ten post 20 październik 2019 - 20:03

#532 Guest_Tomek O_*

Guest_Tomek O_*
  • Guests

Napisano 20 październik 2019 - 21:20

Witam kolegów ! W planach mam złożyć kijek pstrągowy, który będzie używany do łowienia w górskiej, niezbyt dużej rzece, a jego zadaniem będzie obsługiwanie blaszek 2, wobków 4-6(invader,kobra ,provocator) i niewielkich kogucików, max 5g. Łowię głównie z prądem, ale są miejsca gdzie muszę przynętę postawić w nurcie(invader 5 , kobra sieka 5). Proszę o opinię posiadaczy tych blanków MHX S842-2 a P842-2 i qualia xsj762l i który z nich, lepiej by sprostał owym warunkom i zadanym przynętom.

Moim zdaniem żaden z tych blanków nie nadaje się do takich zastosowań.

#533 OFFLINE   strumien

strumien

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 105 postów

Napisano 21 październik 2019 - 04:52

Używasz któregoś z tych blanków Tomku ? Czemu się nie nadają , jakieś argumenty ?

#534 Guest_Tomek O_*

Guest_Tomek O_*
  • Guests

Napisano 21 październik 2019 - 20:11

S842-2 to zdecydowanie coś pod okonia. Towar zbyt słaby na ciąganie Kobry Sieka pod prąd. Będzie klękał. Zwłaszcza w typowo górskiej rzece z wyraźnym prądem.

P842-2 jest zdecydowanie za sztywny. Bedą Ci z niego spadać pstrągi w wymienionych warunkach. Jak dla mnie to idealny kij opadingowy na okonia. No i sandacza takiego do 50cm ;)

Qualia ogólnie zbyt słaba, znaczy zbyt delikatna. Całościowo ten S842-2 jeszcze by może dawał radę, ale nie w rzece z wyraźnym uciągiem.

Nie pakuj się w blank o mocy niższej niż 10lb !!!

Moja propozycja dla Ciebie to MATAGI TR78SuperNimbleMinnow !

Użytkownik Tomek O edytował ten post 21 październik 2019 - 20:23

• strumien lubi to

#535 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 22 październik 2019 - 05:47

XJB702ML 3-14g 6-12 LB - tego mógłbyś rozważyć.

Mam go tylko zbrojony lekko i pod gumy ale pod pstrąga z grubszym przyłowem były dobry.

Tak głośno myślę, jakby go uzbroić tak bardziej na ciężko, powinien wówczas być bardziej miękki w szczycie by katapultował mniejsze jigi. Kolega dobrze Ci radzi jeak ma być obrotówka 2 i woblerki 4-5cm w prądzie na górskiej rzece to 10lb potrzeba jak nic.

Jak jeszcze łowiłem pstrągi na sanie to avid 2,3m 3-14g 4-10 lb był bardzo dobrym wyborem pod obrotówki i małe woblerki, jigiem 2-3g też dało radę łowić.

P.s.

Za dużo chcesz, obrotówkę 2 w prądzie i jigi do 5g - chyba jakieś szkło by w miarę dobrze obsłużyło takie zakresy.

Użytkownik Jozi edytował ten post 22 październik 2019 - 05:51

• strumien, MarcinZ i Astral lubią to

#536 OFFLINE   strumien

strumien

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 105 postów

Napisano 22 październik 2019 - 19:52

S842-2 to zdecydowanie coś pod okonia. Towar zbyt słaby na ciąganie Kobry Sieka pod prąd. Będzie klękał. Zwłaszcza w typowo górskiej rzece z wyraźnym prądem.

P842-2 jest zdecydowanie za sztywny. Bedą Ci z niego spadać pstrągi w wymienionych warunkach. Jak dla mnie to idealny kij opadingowy na okonia. No i sandacza takiego do 50cm ;)

Qualia ogólnie zbyt słaba, znaczy zbyt delikatna. Całościowo ten S842-2 jeszcze by może dawał radę, ale nie w rzece z wyraźnym uciągiem.

Nie pakuj się w blank o mocy niższej niż 10lb !!!

Moja propozycja dla Ciebie to MATAGI TR78SuperNimbleMinnow !

No i to jest odpowiedź , dziękuję Tomku , jest jeszcze Batson rx7 isp 842f , masZ jakieś doświadczenia z tym blankiem ??

#537 Guest_Tomek O_*

Guest_Tomek O_*
  • Guests

Napisano 22 październik 2019 - 20:15

No i to jest odpowiedź , dziękuję Tomku , jest jeszcze Batson rx7 isp 842f , masZ jakieś doświadczenia z tym blankiem ??

Znam. Ten blank również jest bardziej pod okonia jak dla mnie. :)

Jeżeli już ma być Batson to oczko wyżej masz ISP843F, i jeżeli chodzi o twoje wymagania, czyli wartki nurt to to jest właśnie to !  ;)

Po za tym zapas mocy zawsze się przyda czy też przydaje ! I nie zrażaj się tym 12lb ! To nie jest mocarna pałka, choć jest w tym blanku moc !

Poczytaj o tym blanku. Jest o nim sporo w necie.

Choć osobiście blanku Batsona bym nie wybrał w ogóle, ale to tylko moje widzimisię ! ;)

http://jerkbait.pl/t...ędki-pstrągowe/

na samym dole masz miarodajny artykuł o tym blanku

.... a tu masz kilka słów o Matagi z poprzedniego postu.

http://jerkbait.pl/p...-wędki-pst-r400

Użytkownik Tomek O edytował ten post 22 październik 2019 - 20:27

• strumien lubi to

#538 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9559 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 22 październik 2019 - 20:48

Używasz któregoś z tych blanków Tomku ? Czemu się nie nadają , jakieś argumenty ?

Nie znam tych wymienianych powyżej. No, może poza Matagi ale...... Pstrągi łowię głównie w Kwisie i Bobrze, To górskie rzeki z partiami szybszej i wolniejszej wody.

Jak dla mnie, jednym z trafnych wyborów, na te wody, był ptaszor https://photos.app.g...oQ2Zh2jE3NsoAV8

Niestety, sprzedany, zupełnie bezsensownie :(

Jeśli jest ten blank jeszcze dostępny, uważam, że godny Twojej uwagi  ;)

Użytkownik popper edytował ten post 22 październik 2019 - 21:00

#539 OFFLINE   Fatso

Fatso

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2683 postów
  • LokalizacjaWarszawa, Choszczówka
  • Imię:Michał

Napisano 23 październik 2019 - 05:54

Batson ISP843F jest zdecydowanie bardzo pstrągowym blankiem. Mam i wiem, co mówię. Rzuca to paprochami równie dobrze, co masą skupioną do ciut ponad 10g. Wyjąłem nim pstrągi do 60cm i zębatego ponad 70. Daje radę. ISP842F to to samo, tyle że oczko lżej.
  • Friko lubi to

#540 OFFLINE   Tomek TJ

Tomek TJ

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 925 postów
  • LokalizacjaSosnowiec
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:J

Napisano 23 październik 2019 - 08:35

Bardzo fajny blank ten batson ISP843, łowilem nim pstrągi wiele lat.

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: pstrąg, glass, blank

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych