Mam takie i potwierdzam, były kiedyś w promocji.Ja mam takie:
http://allegro.pl/ok...6702794426.html
Polaryzacja działa w przeciwieństwie do zółtych Brend.
#981 OFFLINE
Napisano 30 maj 2017 - 04:52
#982 OFFLINE
Napisano 31 maj 2017 - 18:33
Maui Jim z soczewkami HT - zdecydowanie polecam! Bardzo przyjemny kolor szkieł na zmienne warunki pogodowe. Dają również radę w pełnym słońcu.
Załączone pliki
- malinabar i salmonzander lubią to
#983 OFFLINE
Napisano 02 czerwiec 2017 - 11:39
Już u mnie sa: :-)
Maui Jim z soczewkami HT - zdecydowanie polecam! Bardzo przyjemny kolor szkieł na zmienne warunki pogodowe. Dają również radę w pełnym słońcu.
Teraz ja podpytam - nie są za jasne na słońce? Jak się sprawdzają wieczorem nad wodą?
#984 OFFLINE
Napisano 02 czerwiec 2017 - 12:28
W pełnym słońcu i przy dłuższym używaniu napewno byłyby za słabe. Nie sprawdzałem ich jeszcze wieczorem nad wodą. Ogólnie ten zielony kolor jak dla mnie jest bardzo przyjemny dla oka. Bardzo fajnie pokręca i wzmacnia zieleń. Do jazdy samochodem przy zmiennych warunkach oświetlenia czy nawet w pochmurne dni są super ale nie są to napewno typowe soczewki rozjaśniające.
Czekam jeszcze na model Halekala w kolorze "natural grey" w którym są szkła Maui Pure - optycznie bardzo zbliżone do soczewek szklanych.
#985 OFFLINE
Napisano 02 czerwiec 2017 - 12:50
potwierdzam, jak zakładam szklane Smith i MJ Maui Pure, to tylko waga szklaków przypomina mi o tym co mam na nosie, naprawdę trudno odróżnić po ostrości / klarowności
kupujesz jeszcze w promocji ?, bo widzę, że wszystko poszło już 30-40% w górę , a miałem sprzedać Bamboo Forest i zamówić choć jedną parę z lekką korekcją, bo muszę ostatnio coraz bardziej odsuwać od siebie agrafkę (w dal widzę doskonale)
#986 OFFLINE
Napisano 02 czerwiec 2017 - 15:48
Do Haleakala zamówiłem jeszcze przed podwyżkami w Hoszu za 299 PLN same szkła w kolorze szarym. Teraz, jak patrze na ich stronie nowe szkła to już koszt 379 PLN no i prawie wszystkie okulary sporo droższe.
Możesz zapytać jeszcze, jak coś Cię interesuje w Warszawie w Moko 61 na Mokotowskiej. Bylem tydzień temu i maja spory wybór. Ceny jeszcze w miarę ok i maja jeszcze od czasu do czasu jakieś promocje, np. ostatnio z okazji Dnia Matki - 20%
#987 OFFLINE
Napisano 14 czerwiec 2017 - 15:57
Kilka spostrzeżeń odnośnie koloru szkieł od Maui Jim:
Naturalny szary (natural grey) - najbardziej przyciemniający kolor szkieł w ofercie MJ. Jak dla mnie kolor zdecydowanie na ostre, bezpośrednie światło słoneczne.Na otwartą wodę, morze piasek, ostre słonce + śnieg będą ok. W miejsca zacienione, na dni z przewagą chmur, nawet do jazdy samochodem przy zróżnicowanej pogodzie dla mnie osobiście są ten kolor jest za ciemny.
Brązowe (HCL Bronze) - chyba najbardziej "uniwersalny" kolor szkieł. Dają radę i w pełnym słońcu jak i w pochmurne dni. Bardzo dobrze podbijają kontrast. W moim odczuciu nie jest to może taki typowo ciepły brązowy kolor ale coś bardziej jak by połączyć brązowy z lekkim odcieniem szarego. Do jazdy samochodem też będą ok.
Zielone (Maui HT) - dla mnie osobiście, chyba najlepszy kolor szkieł od MJ. Super podbiją kolor zielony. Wszystkie podwodne roślinności są jeszcze bardziej widoczne w pochmurne dni przepuszczają pożyteczne światło słoneczne i trochę rozświetlają aczkolwiek nie jest to typowo rozjaśniający kolor szkieł. W pełnym słońcu - no na upartego też dają radę aczkolwiek trzeba pamiętać, że to jest kategoria II. W zacienione miejsca, na zakrzaczone rzeki - super. Polecam również ten kolor szkieł do jazdy samochodem gdyż sprawdzą się i w pochmurne dni jak i tez na słońce.
Różowe (Maui Rose) - tych nie miałem okazji jeszcze przetestować
- kmr1, malinabar i Bander lubią to
#988 OFFLINE
Napisano 16 czerwiec 2017 - 19:25
potwierdzam, jak zakładam szklane Smith i MJ Maui Pure, to tylko waga szklaków przypomina mi o tym co mam na nosie, naprawdę trudno odróżnić po ostrości / klarowności
kupujesz jeszcze w promocji ?, bo widzę, że wszystko poszło już 30-40% w górę , a miałem sprzedać Bamboo Forest i zamówić choć jedną parę z lekką korekcją, bo muszę ostatnio coraz bardziej odsuwać od siebie agrafkę (w dal widzę doskonale)
Kamil pewnie ręce masz za krótkie .
#989 OFFLINE
Napisano 16 czerwiec 2017 - 19:29
na to wychodzi
ps. a te MJ HT to przez kilka magazynów w USA zostały w latach 2014-2016 wybrane najlepszymi soczewkami Med/Low Light
#990 OFFLINE
Napisano 16 czerwiec 2017 - 19:33
Dobry wybór... Mam takie same rewelacyjne okulary! Od roku je użytkuje... Ile za nie płaciłes? Może by kupić nowe na zapasJuż u mnie sa: :-)
Pozdrawiam, Tomasz eS
#991 OFFLINE
Napisano 17 czerwiec 2017 - 11:51
Haleakala mają 66 mm ale szkła są bardziej kwadratowe i na twarzy wyglądają na szersze niż Stone Crushers. Także, jeżeli macie możliwość to lepiej zawsze przymierzyć a nie sugerować się tabelkami :-)
Za Stone Crushers zapłaciłem prawie 500,- PLNów. Kupowałem na amerykańskim ebayu.
#992 OFFLINE
Napisano 17 czerwiec 2017 - 11:57
Użytkownik pawello edytował ten post 17 czerwiec 2017 - 11:58
#993 OFFLINE
Napisano 17 czerwiec 2017 - 12:01
używałem kiedyś Brendy, za takie pieniądze można by powiedzieć, że przyzwoite, ale od tego czasu nauczyłem się, że w patrzałkach nie ma kompromisu, wolałbym pół roku oszczędzać i kupić porządne
Użytkownik BazyL edytował ten post 17 czerwiec 2017 - 12:01
- Alek. i malinabar lubią to
#994 OFFLINE
Napisano 19 czerwiec 2017 - 19:23
Czy ktoś z was jest w stanie po zdjęciach stwierdzić czy to oryginały czy nie?
Cena niby mówi wszytko, ale może jest to super okazja.
#995 OFFLINE
Napisano 19 czerwiec 2017 - 20:24
#996 OFFLINE
Napisano 20 czerwiec 2017 - 12:26
Może komuś ułatwi to wybór od lewej:
1. MJ Natural Grey - szary
2. MJ HCL Bronze - brązowy
3. MJ HT - zielony
Załączone pliki
Użytkownik sslonio edytował ten post 20 czerwiec 2017 - 12:29
- Deha lubi to
#997 OFFLINE
Napisano 20 czerwiec 2017 - 13:24
Tomek, Twoje porównanie okularów w części opisowej jest super co do fotografii mam zastrzeżenia:
Aby to było przydatne musisz ustawić aparat w trybie manualnym... idealnie by było wyeliminować część poza szkłami (fotografować tylko przez soczewkę okularów).
Dzięki za wkład i pomysł !!!
Pozdrawiam serdecznie
R
#998 OFFLINE
Napisano 20 czerwiec 2017 - 13:54
odcień oddają, choć dla HT na manualu byłoby jednak chyba ciup inaczej
mierzysz światło dla danej przysłony bez soczewek, ustawiasz takie parametry na manualu i robisz zdjęcia z soczewkami maksymalnie przybliżonymi do obiektywu
#999 OFFLINE
Napisano 20 czerwiec 2017 - 14:03
odcień oddają, choć dla HT na manualu byłoby jednak chyba ciup inaczej
mierzysz światło dla danej przysłony bez soczewek, ustawiasz takie parametry na manualu i robisz zdjęcia z soczewkami maksymalnie przybliżonymi do obiektywu
Dokładnie tak...
Czasami warto jeszcze ustawić manualnie ostrość bo niektóre aparaty głupieją....
#1000 OFFLINE
Napisano 20 czerwiec 2017 - 14:17
Aparatem napewno dało by się to zrobić lepiej. Te zdjęcia były robione tellefonem.
Celowo też chciałem zostawić kawałek trawy oraz nieba żeby było widać jak to wygląda bez szkła
Jak będę chwilę to może pobawię się trochę ustawieniami manualnymi w telefonie i wrzucę lepsze, tak żeby szkło przesłoniło całe zdjęcie.
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: okulary
Sprzęt wędkarski →
Odzież wędkarska →
Okulary LeechNapisany przez adasio , 22 lis 2018 okulary |
|
|
||
Sprzęt wędkarski →
Odzież wędkarska →
Okulary Smith OpticsNapisany przez Wędkarz87 , 15 sty 2015 okulary |
|
|