Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Blank do ciezkiego trolling'u szczupakowego

blank szczupak

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
99 odpowiedzi w tym temacie

#81 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów
  • Imię:Krzysztof

Napisano 19 listopad 2014 - 11:19

Budowanie kija to ciężkiego trollingu szczupakowego w budżecie 1500PLN można porównać do kupna złotego nocnika, robionego na zamówienie. Oczywiście można i tak, tylko po co? Takie łowienie ogarnie Ci każdy szklak, albo mix węgla ze szkłem, zmieścisz się w budżecie 150-400PLN. Będzie to z pewnością ciężki kij ale nie sądzę abyś wytrzymał trollowanie CDMAG-iem z ręki dłużej niż godzinę-dwie jakimkolwiek kijem. Łowienie z ręki daję przewagę w postaci możliwości prowokacji, ale mam wrażenie, że uchwyt lepiej wcina ryby - to oczywiście subiektywne. Czasem prowokacja jest kluczowa, szczególnie przy łowieniu na gumę.

Przynęty jw. ogarnie większość gotowych kijów typu downrigger klasy MH/H, szklane pałki typu Ugly Stick czy PowerStick Robinsona, etc. HS1025 nie będzie złym wyborem podobnie jak DR 25lb Batsona czy MHX-a. Tyle że HS i DR to dwa różne kije. Jeden jest szczytowy, a drugi kołowy. Na Twoim miejscu kupiłbym coś tańszego i sprawdził, jakie masz preferencje w tego typu łowieniu... Na początek poszedłbym w szklaka.

#82 OFFLINE   Riverman

Riverman

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 83 postów
  • LokalizacjaLubuskie

Napisano 20 listopad 2014 - 11:36

Jeden lubi złote nocniki innemu wystarczy szyba w domowym oknie.Patrzyłem na wędki z tańszego segmentu,szklaki jednak preferencje mam takie a nie inne i lubię łowić z ręki.Lubię czuć co dzieje się z przynętą.I mimo tendencji do masochizmu(łowienie cdmag`ami więcej niż godzinę,dwie) w jednym tygodniu w roku jak uda mi się wyskoczyć na ryby wolałbym wędzisko lżejsze niż szklaczek mimo jego faktycznych,niezaprzeczalnych walorów użytkowych.Czasy są takie,że za osobiste preferencje i oczekiwania względem kija się płaci,gdybyśmy ich nie mieli wszyscy byśmy łowili takimi samymi teleskopami z rynku za 50 zł.Na szczupaka wolę moderate choć ten hot shot lepiej ogarnie mniejsze przynęty jak przyjdzie mi ochota wyszczuplić zestaw,co mi też pasuje.Napisałeś Krzysztofie DR 25lb Batsona,o którym modelu mowa?Pozdrawiam 

Kamil Paul

Użytkownik Bullet edytował ten post 20 listopad 2014 - 11:58

#83 OFFLINE   pepe_79

pepe_79

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 671 postów
  • LokalizacjaBełchatów
  • Imię:Paweł

Napisano 21 listopad 2014 - 08:44

Z Batsona to ISA1026F mógłby być spoko do tego co preferujesz. Typowy "łososiowiec", smukły, grubościenny blank, pracujący głęboko pod obciążeniem.

• Riverman lubi to

#84 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 21 listopad 2014 - 09:33

.Napisałeś Krzysztofie DR 25lb Batsona,o którym modelu mowa?

Był taki, RDR się nazywał bodajże, ale raczej niezbyt poręczny.

Niegłupi może być też SA1025-MHX, ale nie wiem, czy starczy mu mocy i o ile pamiętam Orka 2,45, 28lb - ale musiałbym ją jeszcze przemacać, bo mam obawę jw. Osobiście do takiej rozpiętości wabików używam St.C 2C80HF2 40lb. Jedno jest pewne, mocy mu nie brakuje...

• Riverman lubi to

#85 OFFLINE   yglo

yglo

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 1651 postów
  • LokalizacjaGrzegorzewice

Napisano 21 listopad 2014 - 09:48

Tak przypadkiem rzucił mi sie w oczy blank ISA1026F zielony za 60eur w DE

• Riverman lubi to

#86 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 21 listopad 2014 - 10:38

Dobra cena i ciekawy blank w niezłej długości. Do ręki lepszy byłby jeszcze ciut krótszy... Do uchwytu - idealny.

#87 OFFLINE   slawek_2348

slawek_2348

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1705 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Sławomir

Napisano 22 listopad 2014 - 13:10

Był taki, RDR się nazywał bodajże, ale raczej niezbyt poręczny.

Niegłupi może być też SA1025-MHX, ale nie wiem, czy starczy mu mocy i o ile pamiętam Orka 2,45, 28lb - ale musiałbym ją jeszcze przemacać, bo mam obawę jw. Osobiście do takiej rozpiętości wabików używam St.C 2C80HF2 40lb. Jedno jest pewne, mocy mu nie brakuje...

RDR86MH - 25 lb, bez określonego c.w., kompozyt (E/RX6), akcja M, mam nie narzekam.

• Riverman lubi to

#88 OFFLINE   Wobi

Wobi

Zaawansowany

• TWÓRCY+
  • PipPipPip
  • 1608 postów
  • LokalizacjaPl

Napisano 22 listopad 2014 - 18:23

Mi osobiście konstrukcje typu HS nie leżą w trolu bo,przy bardziej oporowej przynecie szczyt poddaje sie za mocno,przynęta chodzi na na sztywnym dolniku,nie specjalnie czuć jej pracę,+sporo ryb się wtedy odbija,bądź spada po kilku sekundach.
Zdecydowanie wolę do trola DRy(szerszy zakres przynęt,mniej spadów) lub grafitowe smukle blanki o głębokim pełnym ugięciu,ale od biedy to da się i jerkówką....
  • krzysiek i Riverman lubią to

#89 OFFLINE   Riverman

Riverman

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 83 postów
  • LokalizacjaLubuskie

Napisano 23 listopad 2014 - 02:55

Sprawdziłem wszystkie podane propozycje i powiem szczerze,że najrozsądniejszym wyborem wydaje się St.Croix 2C80HF2.(Ma ktoś namiar na blanki?)Dobrze byłoby wybrać coś w granicach 25 lbs,jest szansa,że mniejsze zębate zbóje nie bedą się odbijać.Mimo tego mój ranking wygląda następująco
1.2C80HF2
2.ISA1026F
3.HS1025F
4.DR1086

#90 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 23 listopad 2014 - 08:54

Pamiętaj tylko, że St.C to kij, którym około metrową rybę można pociągnąć wierzchem...

#91 OFFLINE   Riverman

Riverman

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 83 postów
  • LokalizacjaLubuskie

Napisano 23 listopad 2014 - 09:09

Widziałem,że jest do 40 lbs spodziewam się w nim mocy.A jak zachowuje się pod mniejszą rybą?

Użytkownik Bullet edytował ten post 23 listopad 2014 - 09:11

#92 OFFLINE   Baars

Baars

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1228 postów
  • Lokalizacjaokolice Odry...
  • Imię:Wojtek

Napisano 23 listopad 2014 - 17:32

Widziałem,że jest do 40 lbs spodziewam się w nim mocy.A jak zachowuje się pod mniejszą rybą?

No jak około metrowã rybę można wyjąć na klatę, to przy 60-ątaku chyba nic się zbytnio z kijem nie dzieje! ?
W koncu to 40lb i widzę w nim zastosowanie bardziej pod suma...
Zresztą poczekajmy co napisze Krzysiek

#93 OFFLINE   Riverman

Riverman

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 83 postów
  • LokalizacjaLubuskie

Napisano 23 listopad 2014 - 17:46

To chyba czy masz obłowiony ten kij i wiesz!?Chodzi mi o spady bo mimo tych 40 lbs w dolniku słyszałem,że szczyt zachowuje się całkiem inaczej stąd i moje pytanie.Z resztą pytanie kierowałem do użytkowników tego kija,wszędzie rozpisują się o jego zastosowaniu pod suma więc nic nowego nie odkryłeś...

Użytkownik Bullet edytował ten post 23 listopad 2014 - 18:20

#94 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 24 listopad 2014 - 08:02

Dokładnie tak, używam go na sumy, ale do ciężkiego trolla szczupakowego też się nadaje, z tym że zdecydowanie ze względu na możliwości "uciągowe" a nie wielkość łowionych ryb. Szczytówka faktycznie jest dość ustępliwa, ryby 75-80cm nie spadają przy dynamicznym holu, ale o wyciąganiu ryb zaczepionych za skórkę można zapomnieć ;) O mniejszych szczupakach nie ma co wspominać, bo co to ma za znaczenie? :)

Jeżeli szukasz jednego kija i używasz głównie woblerów typu Perch 14SDR, CDMAG26 i wielkich 20-40cm gum, to nie będzie to zły wybór. Jeżeli ciągasz takie przynęty okazjonalnie - to lepiej kupić coś o oczko niżej...

• mifek i Riverman lubią to

#95 OFFLINE   Riverman

Riverman

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 83 postów
  • LokalizacjaLubuskie

Napisano 02 luty 2015 - 18:59

A więc ISA 1026F już u mnie natomiast z 2C80HF2 już tak słodko nie ma.Dostałem propozycję kupna blanku w zastępstwie dokładnie 2SW80HF tylko,że to morska czterdziecha a więc zgoła inna niż 40lbs'owa sródlądówka.Może ktoś ma i mógłby opisać pracę tego blanku?

#96 OFFLINE   kotwitz

kotwitz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2378 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Kamil

Napisano 03 luty 2015 - 17:12

Konkretnego modelu nie miałem okazji poznać natomiast kilka sztuk SW tak. Modele inshore są według mnie bardziej mięsiste, głębiej pracujące, mają grubszą ściankę blanku i nie kończącą się moc :) . Porównując np. starą, brązową serie elite do nowej, obecnie produkowanej to tak jakby porównać np. ais70mlf do avs70mlf, ten drugi szybszy, sztywniejszy. Podejrzewam, że w przypadku blanku, o który pytasz sytuacja będzie wyglądać podobnie.

• Riverman lubi to

#97 OFFLINE   woblerwz

woblerwz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1597 postów
  • LokalizacjaBrzeg
  • Imię:Wojtek

Napisano 03 luty 2015 - 17:39

Konkretnego modelu nie miałem okazji poznać natomiast kilka sztuk SW tak. Modele inshore są według mnie bardziej mięsiste, głębiej pracujące, mają grubszą ściankę blanku i nie kończącą się moc :) .

Tego modelu też nie poznałem ale możesz spodziewać się dokładnie tego co Kamil pisze. Mam porównanie miedzy Avidami a Inshorami z SCII w MLF, MF,MHF. Pomimo wrażenia ogromnej mocy one się gną. Rzutowo (co dla Ciebie mało istotne) Inshory mogą więcej przy lepszym ładowaniu przy wyrzucie.

• Riverman lubi to

#98 OFFLINE   yglo

yglo

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 1651 postów
  • LokalizacjaGrzegorzewice

Napisano 03 luty 2015 - 17:50

Mozolnie i powoli, bo na lato przygotowuje set trollowy gleboko przemyslany przez wlasciciela...
2C86HF2
ISA1026F
Lamiglas Ron Arra 8'6"
wszystkie 25lb a kazdy inny, o innej charakterystyce i rzeczywistej mocy, pierwszy najdelikatniejszy w szczycie, drugi taki medium i morskie 25lb, glebokie, mocne, miesiste.

Użytkownik yglo edytował ten post 03 luty 2015 - 18:12

#99 OFFLINE   Riverman

Riverman

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 83 postów
  • LokalizacjaLubuskie

Napisano 03 luty 2015 - 23:25

[quote name="kotwitz" post="1612128" timestamp="1422979965"]Modele inshore są według mnie bardziej mięsiste, głębiej pracujące, mają grubszą ściankę blanku i nie kończącą się moc :) . Podejrzewam, że w przypadku blanku, o który pytasz sytuacja będzie wyglądać podobnie.

Właśnie o to mi chodzi i raczej pomogłeś mi się zdecydować :) .Blank jest od 17-40 lbs więc myślę,że będzie głębiej pracował właśnie dzięki tym 17 lbs'om z przodu.Nie spróbuję nie będę wiedział.Chyba,że ktoś jeszcze może coś?

[quote name="woblerwz" post="1612146" timestamp="1422981578"]Pomimo wrażenia ogromnej mocy one się gną. Rzutowo (co dla Ciebie mało istotne) Inshory mogą więcej przy lepszym ładowaniu przy wyrzucie.[/quote]

Rzutowo faktycznie mniej istotne ale,dużo mi to wyjaśniło w kwestii akcji tych blanków a tego właśnie szukam

Mozolnie i powoli, bo na lato przygotowuje set trollowy gleboko przemyslany przez wlasciciela...
2C86HF2
ISA1026F
Lamiglas Ron Arra 8'6"
wszystkie 25lb a kazdy inny, o innej charakterystyce i rzeczywistej mocy, pierwszy najdelikatniejszy w szczycie, drugi taki medium i morskie 25lb, glebokie, mocne, miesiste.

Zamiast tego ostatniego ciekawszy według mnie mógłby okazać się G1303-T Back Bouncer

Użytkownik bullet edytował ten post 03 luty 2015 - 23:26

• kotwitz lubi to

#100 OFFLINE   lukas277

lukas277

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 68 postów

Napisano 18 październik 2015 - 15:32

Witam

Odswieże temat blanku lub gotowca pod szczupaka. Z tym, że ja chciałbym kije które ogarną woblery od FMAG14 po CDMAG18 i PH14SDR.  Wszelkiej maści przynęty gumowe od 20cm do 30 a te ważą od 80 gr+ główka 30-60 gr. Do zestwów mają być podpiete side planery od savage geara. Jakie wedki czy też blanki dobrze ogarną w/w przynety i planer a przy tym dobrze zatną szczupłego i umożliwią hol z płynącej łodzi?

Użytkownik lukas277 edytował ten post 18 październik 2015 - 15:33

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blank, szczupak

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych